BB Trader Daily 11 mars

 • Stark inledning på året - Börsen har inlett året mycket starkt och är ju upp nära 10% i dagsläget. Tiden går dock rätt fort och snart har ju faktiskt en fjärdedel av hela året passerat! Det är ju en klar trend att bolag som gick in i året med ett starkt Q4 bakom sig fortsätter att tuffa på medan aktierna för bolag som hade ett tufft Q4 ratas rejält. 

  Samtidigt fortsätter den starka kronan (inte särskilt stark i ett historiskt perspektiv enligt Ingves dock) att göra det svårt för exporterande bolag. Ett exempel är ju som vanligt Micro Systemation som egentligen måste växa med ca 5% bara för att hålla jämna steg med fjolårets första kvartal. 

 • Besviken på Bringwell och Litomove är borta - Litomove har numera tagits över av Axellus och detta nämndes inte i klartext i Bringwells rapport utan man skrev bara "att avtal gällande försäljningsrättighet har löpt ut". Den organiska tillväxten i lokala valutor var -6,7% i fjärde kvartalet och det är naturligtvis för dåligt. Kassaflödet var å andra sidan det positiva i rapporten och det enda som gjorde att aktien klarade sig ovanför 1,50. Jag ser dock inte vad som ska lyfta kursen på kort sikt. Det är svåra kvartal under sommarhalvåret och good-will posten spökar fortfarande i bakgrunden. Jag tror det finns roligare aktier att stoppa pengarna i. Även om kursen är långt från forna toppnivåer.  

 • Fler utköp att vänta?  Det har ju varit en hel del bud och utköp under vintern, både här hemma (exempelvis NOTE, Rottneros och  Höganäs) och i USA bland annat DELL. Ett tecken på att börsen är billig eller att det nu går att låna igen? Ni som varit med tidigare kommer ju ihåg att det även precis innan en viss finanskris var rätt hög aktivitet kring utköp och uppköp.

 • FinnvedenBulten en eftersläntare - Trots att börsen gått starkt så har signalerna från underleverantörerna inom fordonsindustrin varit blandade så här i början av året. Ett par bolag har varslat om uppsägning (exempelvis Fimek http://www.nwt.se/filipstad/article1262548.ece ) och för lastbilstillverkarna handlar det nog snarare om en utplanad nivå av efterfrågan än en kraftigt ökad. Europa fortsätter att vara den sämsta marknaden men börsen tror ju på en vändning efter sommaren vad det verkar. 

 • Bara att kavla upp armarna - Jo man tackar. Lär nog inte vara en högoddsare att det redan funderas på fler ungar i den familjen :)

  http://www.di.se/artiklar/2013/3/11/northlands-finanschefbara-att-kavla-upp-armarna/

 • Styrka i EnQuest idag - Hittade faktiskt ingen särskild nyhet men den har ju en viss volatilitet den aktien. 

 • Micro Systemation får köprekommendation i Placeringsguiden. Fler och fler läsare blev intresserade allteftersom dagen gick och till slut stängde vi nära 15 kronor vilket faktiskt är den högsta stängningen sedan 6 augusti ifjol!

  Det enda som oroar en gammal MSAB ägare som mig just nu är den starka kronan. 

 • Har ni förresten spanat in VIX? På sanslöst låga nivåer nu.
 
 
 


 • USA upp 7 dagar i rad - En winning streak som är rätt ovanlig. Det har ju varit fråga om en mer långsam, stadig uppgång många dagar vilket jag tycker känns bätre än den här ryckigheten vi annars blivit så vana under de senaste åren. Börjar "Svensson" hitta tillbaka till börsen igen?
 
 • Och PartnerTech fick säljrekommendation - i Börsveckan igår. OK, jag tycker väl kanske att det är lite hårt att dra så stora slutsatser utifrån det sista kvartalet ifjol men jag kan också hålla med om att bolaget presterar sämre än vad man kan kräva. Ekonomin har trots allt inte varit katastrofal sista 18 månaderna. Verksamheten spänner över så många olika områden och så många länder och fabriker som egentligen ska vara bolagets styrka men som istället blivit dess akilleshäl känns det som. Det är lite som huggkubben på Liseberg. Så fort ledning/styrelse slagit ner ett problem så poppar ett nytt upp. Något som jag däremot inte håller med Börsveckan om är ju att bolagets finanser ser svaga ut. De har inte varit så här starka på flera år och kassaflödet har varit starkt under en lång period nu. Den enda anledningen till att den här aktien står kvar där den gör (och alltså inte stiger) är ju att investerarna helt enkelt väljer att ta ut aktien för att kunna köpa sig någonting annat (nu när börsen stiger). 

  Du får trots allt 1 krona i eget kapital för varje dryga 30 öe du satsar i PartnerTech och 1 krona i omsättning för varje 10 öre du satsar. Du kan inte få mig att tro att det är dyrt. 
 

Kommentarer
Postat av: Pinsamt

Jösses, har du ingen koll alls när det gäller aktievärdering?

Inte konstigt att din portfölj går åt skogen...

Mvh Mangold.

2013-03-11 @ 21:59:26
Postat av: BB Trader

Utveckla gärna

2013-03-11 @ 22:00:58
Postat av: Erik

Har du någon koll på hur mkt försäljningen av Litomove uppgick till 2012? cirkus? Man kan knappast säga att de agerar förtroendeingivande.

2013-03-12 @ 10:58:13
Postat av: BB Trader

Ja vad kan vi tro. 20 miljoner kanske? Dvs 3-4 av total försäljning? Nej har ingen aning egentligen. Men borde väl inte vara särskilt mkt mer tycker jag

2013-03-12 @ 11:14:22
Postat av: BG

Vet du vid viken enhet Partnertech tilverkar åt Axis?

2013-03-23 @ 20:13:15
Postat av: BB Trader

Sieradz och Atlanta tror jag. Varför undrar du?

2013-03-24 @ 09:05:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0