BB Trader Daily 27 mars


BB Trader Daily 13 mars

 • Affärsvärlden ser potential i Catella - Nedan är saxat från Affärsvärlden nummer 13 som kom igår.

  Inline images 1

 • Och Catella säger att låneklimatet blivit bättre

   
  2013-03-13 08:35:01

  CATELLA: BÄTTRAT LÅNEKLIMAT PÅ FASTIGHETSMARKNADEN - BAROMETER

  STOCKHOLM (Direkt) Utsikterna för lånefinansiering av fastigheter på den svenska
  marknaden har förbättrats.

  Det skriver Catella i sin kreditbarometer för det första kvartalet. Den svaga
  indikationen om förbättrade förhållanden från fjärde kvartalet bekräftas därmed,
  enligt barometern.

  "Vi upplever att lånemarknaden har utvecklats positivt sedan årsskiftet.
  Resultatet i vår kreditenkät för första kvartalet bekräftar denna bild av en
  förbättrad tillgång på bankfinansiering", säger Daniel Anderbring, ansvarig för
  Catellas kreditbarometer, och fortsätter:

  "De banker som är aktiva på den svenska marknaden är mer villiga att låna ut
  pengar till fastigheter än under 2012. Dessutom har ett antal tidigare aktiva
  aktörer, främst tyska banker, åter börjat bearbeta den svenska marknaden. Vi
  bedömer att deras aktivitet kommer att öka i takt med att utländska
  fastighetsinvesterares intresse för Sverige ökar och att konkurrensen på deras
  kärnmarknader tilltar".

  Bland de noterade fastighetsbolagen visar barometern på en fortsatt förbättring
  av de finansiella nyckeltalen.

  Räntekostnaderna sjunker och soliditeten ökar i genomsnitt, samtidigt som fler
  aktörer utnyttjar kapitalmarknaden direkt för sina finansieringsbehov.

  "De noterade fastighetsbolagen har nu de starkaste balansräkningarna sedan
  slutet av 2007 och snittlånekostnader under 4 procent. Detta i kombination med
  tillgång till alternativ finansiering innebär goda förutsättningar för ökad
  förvärvsaktivitet bland de noterade bolagen under 2013", säger Niclas Forsman,
  analytiker på Catella.

  Huvudindikatorn i Catellas barometer steg från 50,1 till 55,9 i mars. Ett index
  över 50 indikerar enligt bolaget en förbättrad tillgång på lånefinansiering,

  Börsredaktionen

  Nyhetsbyrån Direkt
 • Inga köpare av ST Ericsson - Ericsson föll i sluthandeln igår och faller ytterligare lite idag. Men ändå, aktien i 82 kronor mot 57 efter Q3 rapporten i höstas då alla bara såg svarta moln i kikaren. Det går snabbt i hockey.

BB Trader Daily 11 mars

 • Stark inledning på året - Börsen har inlett året mycket starkt och är ju upp nära 10% i dagsläget. Tiden går dock rätt fort och snart har ju faktiskt en fjärdedel av hela året passerat! Det är ju en klar trend att bolag som gick in i året med ett starkt Q4 bakom sig fortsätter att tuffa på medan aktierna för bolag som hade ett tufft Q4 ratas rejält. 

  Samtidigt fortsätter den starka kronan (inte särskilt stark i ett historiskt perspektiv enligt Ingves dock) att göra det svårt för exporterande bolag. Ett exempel är ju som vanligt Micro Systemation som egentligen måste växa med ca 5% bara för att hålla jämna steg med fjolårets första kvartal. 

 • Besviken på Bringwell och Litomove är borta - Litomove har numera tagits över av Axellus och detta nämndes inte i klartext i Bringwells rapport utan man skrev bara "att avtal gällande försäljningsrättighet har löpt ut". Den organiska tillväxten i lokala valutor var -6,7% i fjärde kvartalet och det är naturligtvis för dåligt. Kassaflödet var å andra sidan det positiva i rapporten och det enda som gjorde att aktien klarade sig ovanför 1,50. Jag ser dock inte vad som ska lyfta kursen på kort sikt. Det är svåra kvartal under sommarhalvåret och good-will posten spökar fortfarande i bakgrunden. Jag tror det finns roligare aktier att stoppa pengarna i. Även om kursen är långt från forna toppnivåer.  

 • Fler utköp att vänta?  Det har ju varit en hel del bud och utköp under vintern, både här hemma (exempelvis NOTE, Rottneros och  Höganäs) och i USA bland annat DELL. Ett tecken på att börsen är billig eller att det nu går att låna igen? Ni som varit med tidigare kommer ju ihåg att det även precis innan en viss finanskris var rätt hög aktivitet kring utköp och uppköp.

 • FinnvedenBulten en eftersläntare - Trots att börsen gått starkt så har signalerna från underleverantörerna inom fordonsindustrin varit blandade så här i början av året. Ett par bolag har varslat om uppsägning (exempelvis Fimek http://www.nwt.se/filipstad/article1262548.ece ) och för lastbilstillverkarna handlar det nog snarare om en utplanad nivå av efterfrågan än en kraftigt ökad. Europa fortsätter att vara den sämsta marknaden men börsen tror ju på en vändning efter sommaren vad det verkar. 

 • Bara att kavla upp armarna - Jo man tackar. Lär nog inte vara en högoddsare att det redan funderas på fler ungar i den familjen :)

  http://www.di.se/artiklar/2013/3/11/northlands-finanschefbara-att-kavla-upp-armarna/

 • Styrka i EnQuest idag - Hittade faktiskt ingen särskild nyhet men den har ju en viss volatilitet den aktien. 

 • Micro Systemation får köprekommendation i Placeringsguiden. Fler och fler läsare blev intresserade allteftersom dagen gick och till slut stängde vi nära 15 kronor vilket faktiskt är den högsta stängningen sedan 6 augusti ifjol!

  Det enda som oroar en gammal MSAB ägare som mig just nu är den starka kronan. 

 • Har ni förresten spanat in VIX? På sanslöst låga nivåer nu.
 
 
 


 • USA upp 7 dagar i rad - En winning streak som är rätt ovanlig. Det har ju varit fråga om en mer långsam, stadig uppgång många dagar vilket jag tycker känns bätre än den här ryckigheten vi annars blivit så vana under de senaste åren. Börjar "Svensson" hitta tillbaka till börsen igen?
 
 • Och PartnerTech fick säljrekommendation - i Börsveckan igår. OK, jag tycker väl kanske att det är lite hårt att dra så stora slutsatser utifrån det sista kvartalet ifjol men jag kan också hålla med om att bolaget presterar sämre än vad man kan kräva. Ekonomin har trots allt inte varit katastrofal sista 18 månaderna. Verksamheten spänner över så många olika områden och så många länder och fabriker som egentligen ska vara bolagets styrka men som istället blivit dess akilleshäl känns det som. Det är lite som huggkubben på Liseberg. Så fort ledning/styrelse slagit ner ett problem så poppar ett nytt upp. Något som jag däremot inte håller med Börsveckan om är ju att bolagets finanser ser svaga ut. De har inte varit så här starka på flera år och kassaflödet har varit starkt under en lång period nu. Den enda anledningen till att den här aktien står kvar där den gör (och alltså inte stiger) är ju att investerarna helt enkelt väljer att ta ut aktien för att kunna köpa sig någonting annat (nu när börsen stiger). 

  Du får trots allt 1 krona i eget kapital för varje dryga 30 öe du satsar i PartnerTech och 1 krona i omsättning för varje 10 öre du satsar. Du kan inte få mig att tro att det är dyrt. 
 

RSS 2.0