27 juli 2013

 • Kortsiktig topp? Att tro man kan tima toppar och dalar är ju som att tro man ska vinna 100 papp i månaden på triss utan att ens köpa en lott men det går ju att i alla fall positionera sig långsamt mot att det ena eller andra ska ske. Jag har långsamt dragit ner på exponeringen mot verkstad och igår gick jag faktiskt så långt att jag kortade SKF inför öppningen på måndag. Finns ju egentligen inget som tyder på att den inte skulle kunna fortsätta upp men den visar nästan överdriven styrka för tillfället vilket tyder på lite shortsqueeze tycker jag. 

  Från det att krisen i Grekland startade fram tills nu har det varit en tröstlös kamp för alla baissare där ute som gått korta diverse produkter och pappet. Det är först de senaste månaderna som vi faktiskt inte ser begrepp som GREXIT och FISCAL CLIFF i nyhetsflödena längre. Och det oroar mig. Det finns för få som oroar sig helt enkelt vilket gör att jag tror bränslet (att folk säljer) för fortsatta uppgångar håller på att ta slut. 

  Det är ändå rätt otroligt att vi med över 9% arbetslöshet i Sverige har den tillväxten vi har. Bara vi inte har det på grund av alltför lätta pengar i form av låga räntor utan att det är "riktig" tillväxt. 

 • Ny VD för Catella - Borde presenteras här i slutet på sommaren och antagligen är väl rekryteringen inne i sitt slutskede. En drömkandidat för många vore ju Nicklas Storåkers men han är väl tyvärr upptagen i massa andra projekt. Skulle ju definitivt vara ett utmanande och häftigt jobb med möjligheten att skapa något stort igen för Nicklas dock. Tyvärr finns ju risken för att det blir någon trött man i övre medelåldern som definitivt inte kommer göra någon skillnad. 

  Varför inte satsa på en kille som är up and coming med hårda nypor. Peter Wiklöf VD för Ålandsbanken. En riktig finne. Han kan nog röra om i grytan och få fart på lönsamheten.

26 juli 2013

 • Skadeståndet fastställs av tingsrätten - Bringwell fick igår en tingsrättsdom emot sig angående skadeståndet till Cederroth. Det hela är en rätt märklig historia där Cederroth får ersättning från Bringwell för utebliven försäljning, för den period som Cederroth inte kunnat sälja sin produkt, Multitotal. Det borde vara omöjligt att uppskatta intäktsbortfallet såklart. Skadeståndet uppgår till 20 miljoner plus rättegångskostnader på 1,5 miljon. En jobbig summa för Bringwell att betala. Jag väljer att avvakta med Bringwell under en tid och ser om aktien kan bli billigare. 

 • Nokia - Varit halvsvag några dagar men under eftermiddagen igår tickade den på bra uppåt. Skulle det kunna ligga en uppgång mot i första hand 30 nära till hands?

 • SKF och Timken - SKF har gått starkt efter sin rapport för Q2 och aktien nosade på 180 tidigt under gårdagen. Strax före 14 kom dock Timken ut och sa att man sänker helårsprognosen med nära 10% för VPA. SKF verkade till en början oberörd men efter ett tag sänktes aktien ner till 177,5 som lägst. Ibland reagerar aktien på peers förändrade guidningar, ibland inte. Svårt att veta som trader men aktien kom i alla fall tillbaka och stängde på dagshögsta 181,1...

 • Bilia - Bra rapport och aktien kommit ner en bit. Fanns en del att köpa tidigt igår morse och kanske skulle man hållt ett par dagar?

 • ABB - Omsättning och resultat något svagare än väntat medan orderingången var en hel del svagare än väntat. Trots att bolaget själva såg nedgången som temporär och att den långsiktiga ordertrenden nu vänt upp så straffades aktien en hel del till en början. Därefter bottnade den ur på 142 och fick en fin rekyl tillbaka. 

 • Säljcaset #1 - Blev en bra köpsignal i Scania istället. Sedan UBS säljcall på Scania häromdagen är aktien upp 5 kronor. 

 • Säljcaset #2 - Idag gör UBS ett nytt försök då man lägger till Elekta på en lista med säljcase. Good luck säger jag. 

 • Facebook - Upp 30% igår på en starkare rapport än väntat. Reklamsidan har fått lite traction vilket sätter avtryck i intjäningen. Zuckerburg blev på kuppen 3,8 miljarder dollar rikare på en dag. Aktien hara bara 13% upp till IPO priset, ett pris som alla sa var så fruktansvärt dyrt. Aktien har ju gått rktigt svagt efter IPOn dock men nu kanske saker och ting förändras?

 • Net Ent - Inleder samarbete med Ladbrokes. Ångrar verkligen att jag sålde den aktien.  

Sommarpratarna

 • På tal om sommarprat - Nedan är min lista över bästa sommarpratarna med näringslivsanknytning de senaste åren:
 1. Anders Wall - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/79987?programid=2071
 2. Jan Carlzon - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/126268?programid=2071
 3. Petter Stordalen - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/116707?programid=2071
 4. Leif Silbersky - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/89253?programid=2071
 5. Claes Dahlbäck - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/116677?programid=2071
 6. Percy Barnevik - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/126307?programid=2071
 7. Carolina Neurath - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/216115?programid=2071
 8. Antonia Ax:son Johnson - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/89190?programid=2071
 9. Daniel Ek - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/116702?programid=2071
 10. Thomas Johansson - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/112161?programid=2071
Politikerlista
 1. Alexander Stubb - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/80981?programid=2071
 2. Göran Hägglund - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/88892?programid=2071
 3. Carl Bildt - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/126272?programid=2071
 
Glada listan
 1. Thore Skogman - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/94992?programid=2071
 
 
Tipsa gärna om era favoriter.

24 juli 2013

 • Volvo - Kommer in något över förväntan där särskilt marginalen överraskar positivt. Det som framförallt kan lyfta kursen idag är ju indikationerna på att en starkare marknad verkligen sätter avtryck i lönsamheten. 

 • Apple - Sålde långt många fler iPhones i kvartalet än väntat. Däremot var försäljningen av iPads sämre. Guidningen om en omsättning på 34-37 mdr USD i Q3 jämfört med förväntade höga 36. Aktien upp 5% i efterhandeln igår nästan.

  Apple (AAPLreported revenues of $35.3 billion and net income of $7.47 a share, a respectable showing based on the pessimism analysts have shown to Apple recently.

  iPhone sales of 31.2 million were a lot better than most analysts predicted but a little short of the 33 million I forecast in my July 14, 2013article on SA "Apple Third Quarter Earnings May Put You to Sleep". The stock moved a bit higher after hours, regaining the ground it had lost during the regular session and adding a couple of percent to a point just shy of $430.

  http://seekingalpha.com/article/1566382-apple-inc-shares-are-likely-dead-money-for-the-balance-of-its-fiscal-year?source=google_news

 • Neurath - Lyssnat på hennes sommarprat. Intressant. Tycker det borde bli ett eget näringslivssommarprat. Alldeles för mycket flum om svampar och annat skräp från andra annars. 

 • Saab - Tappat 16 kronor på sin rapport nu och ligger strax norr om 120. Tycker aktien känns köpvärd. Igår var United Technologies bästa aktie på Dojjan då de höjde prognosen och jag tror marknaden tagit ut för mycket negativt kring Saab (oro kring försvarsbudgetar etc.). 

  http://www.bloomberg.com/news/2013-07-23/united-technologies-profit-beats-estimates-as-forecast-boosted.html

 • Finnveden Bulten - Tappade några procent från sitt uppställ efter rapporten men igår kom vändningen då Stockpicker köpte in aktien till sin referensportfölj. Många ville in och aktien lyfte till 36,50.

 • Scania - Gått riktigt svagt på sin rapport som jag själv tyckte var helt ok. Idag kom UBS med att de lagt till den på sin så kallade "European Sell Key Call". Rekommendationen för aktien är "High conviction Sell" med en riktkurs på 100 kronor per Scaniaaktie.

  Känns väldigt märkligt allt samman, särskilt med tanke på att Volvo hållt sig så bra. 

  Swedbank skriver i sitt "Sunrise från 22 juli" "We are especially worried about the pricing comments, as this was the main problem in this industry historically." Ja Scania har ju alltid haft problem med en för låg rörelsemarginal. NOT. 


RSS 2.0