BB Trader Daily 28 januari

 • Inte många inlägg - Men det är som det är. Tiden räcker inte till. Tiden räcker inte till att trada nu heller tyvärr. Har helt enkelt för mycket engagemang vid sidan av. Nedan kommer dock en sammanfattning av en del händelser senaste veckorna. 

 • NAUR - Klassiska ingredienser i klassiska skandalprojekt. Många småsparare som ägare och många har satt stora delar av portföljen i samma bolag, projektet marknadsförs som "vändningen för Norrland" (kan också vara "detta är starten på den ekonomiska tillväxten i Afrika" eller liknande. Ofta handlar det om råvaror  (här är investeringskostnaderna ofta stora) som i sig skapar en enorm risk med tanke på exponeringen mot valuta- och prisrörelser på råvaran. 

  Vinnarna är som alltid de rådigvare som hjälper till med nyemissionerna eller coachar med kommunikationsstrategin.

  Jag hoppas innerligt att de hittar nåt där nere i gruvan som kan rädda det någorlunda men många småsparare har redan förlorat sitt kapital. Tragiskt är bara förnamnet. 

 • Volvoköpet - Nu har det finansiella läget stabiliserats så till den grad att till och med Volvo kan kosta på sig ett bolagsköp. Hade bara management tagit lite mer långsiktiga beslut under början av 2000-talet (och Gardell lite mindre utdelningshungrig) så hade inträdet i Kina blivit betydligt billigare än så (och skett tidigare) men låt oss hoppas att det inte skakar till i efterfrågan igen (som 2008) för då är inte Volvo en särskilt säker hamn. 

  Jag är rädd för hur Cash Flow ser ut i Q4 men kanske var Kinaaffären ändå ett tecken på att kvartalet inte blir fullt lika illa som jag tror. Var det ett bra läge att ta hem en kortsiktig kursuppgång idag på 100 kronor?

 • Caterpillar - En rapport som visar att vinterhalvåret har varit småtufft och fortsätter att så vara. Ledningen säger dock att huvuddelen av det vinsttapp som väntas ske 2013 sker i Q1 så man är lite mer optimistisk om resten av året. Aktien steg 2% i handeln idag.

   
  2013-01-28 14:10:08

  CATERPILLAR 4 KV: JUSTERAT RES 1:46 USD/A (VÄNTAT 1:70) (NY)

  (Tillägg: justerat resultat efter alla jämförelsestörande poster.)
  STOCKHOLM (Direkt) Amerikanska Caterpillar, som bland annat tillverkar
  anläggningsmaskiner och motorer, redovisar ett resultat per aktie på 1:04 dollar
  för det fjärde kvartalet 2012 (2:39). Exkluderat en goodwillnedskrivning i
  kvartalet var resultatet 1:91 dollar per aktie.

  Justerat resultat, det vill säga exklusive alla jämförelsestörande poster, blev
  1:46 dollar per aktie, rapporterar Bloomberg News.

  Analytikernas förväntningar låg på ett justerat resultat på 1:70 dollar per
  aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

  Intäkterna blev 16,1 miljarder dollar i kvartalet, helt i linje med
  förväntningarna.

  Inför rapporten hade Caterpillar meddelat om en goodwillnedskrivning på 580
  miljoner dollar, vilket belastade resultat i det fjärde kvartalet med 0:87
  dollar per aktie.

  Börsredaktionen

  Nyhetsbyrån Direkt

 • Inför Micro Systemation - Visar svaghet inför rapport och jag undrar lite var förväntningarna ligger. MIn tro är ju 40 öre i utdelning på en omsättning om 49 MSEK och en VPA kring 35 öre per aktie. Ja, det är ju inte bra tänker ni. Nej det är inte alls som man vill att det ska vara och låt oss hoppas att MSAB verkligen får snurr på XAMN och KIOSK i år (samt de stora tillväxtmarknaderna) för att aktien ska vara rolig att hålla under året.

  En svag rapport kan kompenseras av bra utsikter för de nya produkterna.  

 • Budet på NOTE - Blir intressant att se hur huvudägarna som tackat nej till budet ska visa för övriga aktieägare (särskilt de som tackade ja) att budet var alldeles för lågt. På något sätt visade kursen det idag i alla fall. Aktien föll till 7,10 vilket jag tycker var över förväntan. 

 • BI-505 - Ja nu kom då resultatet men aktien (BioInvent) har tappat all kraft. Är det för att det finns liknande studier som också visat på bra resultat med andra preparat? Är det rädsla för nyemission eller bara för att många tröttnat och tog "sista" chansen att sälja? Svårt att avgöra men tror bara ett avtal med någon stor spelare kan få fart på aktien igen nu.

 • Sauter lämnar Catella - Blir Nordenchef för AMEX. Ett bra karriärsbeslut för Fredrik och aktien gäspade åt händelsen idag. http://www.realtid.se/ArticlePages/201301/28/20130128154543_Realtid191/20130128154543_Realtid191.dbp.asp

 • Apple - Till och med jag börjar ju fundera på om det snart är dags att göra en 10% uppresa i Apple. Föväntad vinst per aktie kring 40 dollar i år och en kurs på 450 dollar känns ju inte dyrt. Men det gjorde inte Motorola, Research in Motion eller Nokia i början heller...

 • Finnveden Bulten - Antagligen vinnare på Volvoköpet i Kina och jag fyllde på med fler aktier i öppningscallen idag. En del åkte ut under dagen men en del ligger kvar. Bolaget är för billigt. 

 • Se upp för AXIS - Efter PartnerTechs vinstvarning i fredags funderar jag lite kring hur bolagets storkunder har det. AXIS är en viktig kund och den aktien har visat svaghet på sistone. Detta tillsammans med sjunkande volymer i Q4 gör att jag skulle dra öronen åt mig om jag ägde AXIS. Man vet aldrig med AXIS men den står ändå rätt högt.

 • EnQuest - Vad ska EnQuest göra med all that money, all that money inside that trunk...  - Kommer det stora förvärvet nu? http://video.cnbc.com/gallery/?play=1&video=3000144151

 • USA - Var i Chicago hela förra veckan och det är mitt tredje besök i staden. Första var 2007 och andra 2009. Känslan är inte riktigt densamma nu som då. Jag tycker självsäkerheten, självförtroendet och framtidstron är mycket lägre nu än vad den varit innan. 9/11, husbubblan, det splittrade landet kring presidenten, Irak och Afghanistan har tärt på jänkarna. 

BB Trader Daily 17 januari

 • Trist dag för EnQuest - Kraftigt fall igår men förhoppningsvis återgår det till det normala snart. http://www.di.se/artiklar/2013/1/16/analytiker-problem-ger-koplage-i-enquest/

 • Bra år för transaktionsmarknaden

  CATELLA: RÅDGAV VID FASTIGHETSTRANSAKTIONER OM 29 MDR KR 2012

  STOCKHOLM (Direkt) Catella Corporate Finance var rådgivare vid
  fastighetstransaktioner i Sverige om cirka 29 miljarder kronor under 2012 (27).

  Det framgår av ett pressmeddelande.

  "Utöver rena fastighetstransaktioner har Catella även varit rådgivare i samband
  med ett antal finansieringar och kapitalresningar. Vi är mycket nöjda med att
  kunna redovisa en transaktionsvolym av den här storleken och befästa vår
  position som den ledande rådgivaren på den svenska marknaden", säger Thomas
  Persson, chef för Catella Corporate Finance i Sverige.

  Enligt Catella väntas fastighetsmarknaden gynnas av allt bättre
  finansieringsförutsättningar under 2013, samtidigt som fastighetsbolagen och
  fastighetsfonderna är välkapitaliserade.

  "Detta talar för att aktiviteten under 2013 till större del kommer att ske
  utanför det absoluta core-segmentet, vilket dominerade 2012", säger Daniel
  Anderbring, marknadsanalytiker på Catella Corporate Finance i Sverige.

  Andreas Joons

  Nyhetsbyrån Direkt

 • Stark vändning av KappAhl - Aktien välförtjänt gårdagens vinnare. Jag har en liten post aktier sedan 17 december ifjol och de får ligga kvar ett tag.

 • Telia Sonera gör samma resa som LUPE - LUPE hade en kris med sina granskade affärer i Afrika men aktien har återhämtat mycket av fallet senaste tiden. Detsamma tror jag gäller för Telia och det är ett bra tillfälle att köpa aktien härikring. Fin utdelning till våren (och kommande år med största sannolikhet).


 • KIOSK - Micro Systemations första försäljning av XAMN och KIOSK mottogs av en gäspning av marknaden. Det klart, XAMN var väl mer eller mindre känt sedan en tid men hur många är insatta i vad KIOSK är för en produkt? Det är alltså en terminal för att snabbt och enkelt läsa in mobiltelefonernas minnen och sedan skicka vidare dessa för analys någon annanstans. 

  Detta skulle kunna bli den produkt hos MSAB som säljs i störst upplaga då den borde finnas på alla polisstationer (särskilt de mindre i glesbygd).

BB Trader Daily 9 januari

 • CDON - Returflödet - Hört flera som fick vänta tills efter jul på leverans från bland annat CDON vilket inneburit att man köpt andra klappar istället och skickat tillbaka varorna till CDON. Signalerna från bolaget har ju inte varit muntra på sistone och lägg därtill aktiens utveckling så tror jag Q4 kan vara riktigt svagt. En del ligger i kursen nu men frågan är när aktien ska in i portföljen igen. Jag tror på bolaget på sikt men lagerstrul kan ta ett tag att reda ut.

  För er som inte vet så är CDON mer än bara CD skivor nuförtiden.

  CDON Group delar in sin verksamhet i fyra affärsområden:

  • Underhållning bedrivs genom internetbutikerna CDON.COM, som företrädesvis säljer film, spel, musik, hemelektronik och böcker;  bokhandelnBookPlus.fi och leksaksbutiken Lekmer.com.
  • Mode bedrivs genom internetbutikerna Nelly.com, som säljer mode, skobutiken Heppo.com samt shoppingklubben Members.com.
  • Sport & Hälsa bedrivs genom internetbutikerna Gymgrossisten.com och dess finska motsvarighet Fitnesstukku.fi, som säljer kosttillskott och träningsrelaterade produkter samt Bodystore.com som säljer hälsokost och skönhetsprodukter.
  • Hem & Trädgård bedrivs genom internetbutikerna Tretti.com som säljer vitvaror och hushållsapparater samt märkesmöbel- och heminredningsbutikenRum21.se.

 • Alcoa - Kom in något bättre på top line och in line på bottom. Marknaden reagerade inte nämnvärt (men aktien är upp 2,75% nu premarket) 

 • SAS - Upp nära 20% igår.

 • FinnvedenBulten - Varit stark på sistone och så länge Q4 inte är en fullständig katastrof så borde aktien klara den här nivån. 2013 kan ju bli ett bättre år och då kan aktien bli en vinnare igen.

 • Inflödet för Avanza - 650 MSEK i december! Optimismen gryr hos småspararna?

 • BIGG - Upp 1000% på två dagar. Stängde i 6 öre i måndags. Idag i 77 öre. #hausse2013

BB Trader Daily 8 januari

 • Nej till LIFCO - Intressant att aktiespararna säger nej till budet på NOTE. "Marknaden" har ju uppenbarligen värderat bolaget 25% lägre än budet under en ganska lång tid nu. Är inte marknaden perfekt? Tycker också det hela är rätt intressant med tanke på de andra noterade spelarna i branschen, Kitron och PartnerTech. 

  För mindre än dubbelt så mycket så skulle LIFCO få PartnerTech istället, med som i mitt tycke, har en bättre kundmix och ett bättre footprint.

  NOTE: AKTIESPARARNA SÄGER NEJ TILL LIFCOS BUD

  STOCKHOLM (Direkt) Aktiespararna rekommenderar sina medlemmar att inte anta det
  bud som Lifco har lagt på aktierna i Note, eftersom det erbjudna priset inte är
  reflekterar de industriella och finansiella värden som finns i bolaget.

  Den lönsamhet som Note har uppvisat motiverar ett högre pris än det som erbjuds
  i budet. Vidare innebär genomförda omstruktureringsåtgärder en ytterligare
  potential till vinstförbättring.

  Det skriver Aktiespararna i ett pressmeddelande.

  Börsredaktionen

  Nyhetsbyrån Direkt

 • Recyctec - Nytkomplingen på Aktietorget kollade jag lite närmare på igår. Börsvärdet på dryga 70 MSEK nu (noteringen skedde strax under 40 MSEK) så det har varit en bra resa för de som tecknade aktier.

  Bolaget ska ta tillvara Glykol, rena det för att det sedan ska kunna återanvändas. Detta ska ske i en anläggning i Jönköping. Bolaget har inga nämnvärda intäkter ännu. 

  Anläggningen har en kapacitet att rena 10 miljoner liter glykol per år. Enligt en rapport från Länsstyrelsen jag hittade från 2005 så används 3000 ton Glykol i Sverige årligen vilket innebär ca 2,7 miljoner liter ren Glykol (densiteten för Glykol är  1,1132 g/cm2). 

  Jag vet inte i vilken koncentration Glykol vanligtvis befinner sig men det är väl 50/50 för bilar som gäller ungefär så det innebär att det är närmare 6 miljoner liter som den möjliga marknaden är för bolaget per år? Av detta borde ju inte mer än max några tiotals procent komma till anläggningen i Jönköping? Känns som det kommer bli en enorm överkapacitet. Vill gärna få kommentarer på detta från någon som är mer insatt än mig.

BB Trader Daily 7 januari

 • Två nya försök - På BioInvents hemsida har det nu dykt på två nya namn i pipelinen. Dock utan ytterligare information än så länge. 

  http://www.bioinvent.se/products/pipeline.aspx

 • Intressant om förändringen i mobilbranschen - http://www.whiteboardmag.com/how-fast-is-nokia-crashing-compared-to-other-fallen-giants-graph/

BB Trader Daily 2 januari

 • Dags att lämna Hexagon? Chefscontroller säljer hela sitt innehav på 100 000 aktier (värt drygt 16 miljoner) ett par dagar innan julafton. Amortering av bostadslån eller bara en riktigt fin julklapp till sig själv? Hexagon har efter sin mycket kärva period för ett år sedan haft en fin resa och i ett historiskt perspektiv står aktien högt. Till och med Stefan Persson som man trodde Rollén lurat av sina aktier till är ju bra på plus nu.

 • Mycket handel i Catella - Omsättningen i aktien har varit hög på sistone och  innan jul var det Avanza som någon stor köpte via. Idag var det Nordnet. Min absoluta favorit bland småbolagen just nu. Kan snabbt bli 10% till innan vi konsoliderar och rapporten för Q4 avgör fortsatta ödet. 

 • Nokia fyller kassan med 50 MEUR - Research In Motion, bolaget bakom Blackberry, har betalat
  Nokia 50 miljoner euro för att lösa en patenttvist rörande wifi-nätverk.

 • Fiscal Cliff rallyt - Förstår det faktiskt inte riktigt. Osäkerheten på kort sikt försvinner ju men det kan bli en kort berusning också. Nu gäller det att alla vågar investera, vågar satsa och anställa för att ekonomin sk abli självgående. Vågar vi det? 

  "Demand for equipment built by Caterpillar Inc. (CAT, $93.31, +$3.71, +4.14%), Deere & Co. (DE, $87.71, +$1.29, +1.49%), Paccar Inc. (PCAR, $46.59, +$1.38, +3.05%) and other manufacturers could receive a bounce from tax increase legislation that many view as a wet blanket for U.S. economic growth. The bill includes a one-year extension of the accelerated depreciation program that allows companies to deduct up to 50% of the cost of capital equipment from their federal taxes. A 100% depreciation provision was in place until the end of 2011. The program was scheduled to expire at 2012's end before receiving a reprieve. The bonus depreciation program is credited with stimulating demand for capital equipment, as companies opted to use equipment purchases as a tax shield." 

  http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130102-707430.html

Vad hände egentligen 2012?

Några av er kanske kommer ihåg att jag gjorde ett inlägg i början av året där jag mer eller mindre seriöst funderade kring vad som skulle kunna hända 2012. Nedan är en genomgång av det jag förutspådde:
 
 
 • Inflation blir ett stort orosmoment - FEL. Inte alls på det sättet jag tänkte mig utan snarare att vi var oroliga över en för låg inflation...

 • Kina seglar upp som "oroshärden nummer ett" (om Europa var det 2011). Protester och demonstrationer i landet skakar börserna runt om i världen. -  FEL. Även om vi stundstals varit oroliga över tillväxten i Kina så har  det inte varit särskilt mycket demonstrationer etc. i landet. 

 • Markoolio släpper en ny sommarhit - FEL. Han släppte en låt men någon hit blev den inte. 

 • Tillväxen i USA överträffar förväntningarna och BNP växer över 3% nästa år, kanske upp mot 4% - FEL: Tillväxten kommer väl landra kring hälften av det ungefär. 

 • Volvo går mycket starkare på börsen än sin konkurrent Scania (enda brasklappen är att jag inte tror att Olof Persson och Svanberg går särskilt bra ihop). - FEL. Scania upp ca 32% under 2012 medan Volvo steg dryyga 17%. 

 • Kent får en liten nytändning och vi lyssnar återigen på bandet från E-Tuna efter att ha varit lite trötta på dom några år. Kanske Jocke Berg släpper en bok? -  FEL. Även om vi lyssnade rätt mycket på Jocke Bergs låt via Petra Marklund...

 • Inflödet till aktiefonder blir det högsta under hela 2000-talet. - FEL. Inflödet är fortfarande på riktigt låga nivåer även om det blivit något bättre under hösten. 

 • Svensk bioteknik får ett inverterat 2011 med stor succé för BioInvent - Helt otroligt FEL. BioInvent kollapsar på dålig studiedata. Dock får andra bolag som Active Biotech och Medivir lite revansch. Active upp 150% och Medivir några procent upp. 

 • Barack Obama får stanna på presidentposten - RÄTT. 

 • Apple får ett svajigt år och det blir revanschens år för Nokia - HALVRÄTT. Även om Nokia återhämtat mkt på slutet så är aktien ner 25% på året. Apple har ett svajigt år men har ändå gått upp 31% i år. 

 • Kalsongmarknaden visar vägen och börsen går starkt första halvåret (Med Björn Borg aktien som draglok) - RÄTT. Borg gick bra fram till april/maj.

 • Kina bromsar in och det blir modernt att lägga produktion i sydeuropa snarare än i Asien - HALVRÄTT. Kina bromsade in men inte har det lagts mycket produktion i sydeuropa...

 • Nasdaq har ett sämre år än andra börser - FEL. Upp nära 17% på året.

 • Norge börjar sitt "uppvaknande" där de inser att de har ett dåligt utbildad folk, alldeles för stora skulder och en bostadsbubbla. Detta är början på slutet för Norges storhetstid och valutan faller. Om 15 år är de med i både EU och EMU.  - FEL. Norge darrar inte. 

 • Swedish Match får problem med balansräkningen och aktien går kass - RÄTT. Inga problem med balansräkningen men aktien är ner nära 11% i år. 

 • Paulssonbrödernas bygge svajar till och de får lämna ifrån sig en del makt i minst ett av bolagen för att rädda sig - FEL. Men det har inte varit något strålande år för Paulssons.

 • Mats O går in i börsen igen - Tragiskt nog FEL. Mats gick bort den 23 september.

 • Syd och Nordkorea går ihop och Samsung får lågkostnadstillverkning av aldrig tidigare skådat slag - FEL.

 • Skattelagstiftningen slår mot spelbolagen och Betsson och Unibet tappar rejält när de måste skatta som vanliga bolag - FEL

 • Sampo visar sig vara en bluff och Nordea får storstryk under några dagar - FEL. 

 • TV3 läggs ner eller stöps om rejält men trots det har MTG ett bra år. FEL. MTG har ett katastrofalt år. Ner över 30%.

 • Telebolagen tappar för att alla börjar ringa via internet istället för genom det vanliga telenätet - HALVRÄTT. Varken Tele2 eller TLSN går bra under 2012. Tele2 ner över 12% och TLSN över 5%.

 • Twitter får en succénotering och blir en av årets raketer - FEL: Har inte noterats än. Men nog har Twitter ökat i värde. 

 • Fastighetsbolagen blir förlorare när köpcentrum går i konkurs pga överetablering - FEL. Fortfarande har bolagen fin utveckling.

 • Skogsbolagen har ett bra år med bland annat Stora Enso som är upp över 60% - FEL. Aktien upp ca 10%.

 • Bringwell kanske äntligen blir uppköpta - FEL. Rönnberg slutade, aktien ner 30% och nya strategier. 

 • Tuff budstrid om Autoliv och prislappen landar norr om 650 kronor - FEL. Ingen budgivning men aktien upp 15%.


Som ni ser inget strålande facit direkt. Jag återkommer med en lista på vad 2013 kan tänkas bjuda på. Då kan ni ju ha en contrarian strategi på den och tjäna riktigt bra med deg ;) 
 
Gott Nytt År alla läsare!

RSS 2.0