BB Trader Daily 3 september

 • Har du hört den förut? "STOCKHOLM (Direkt) Volvo Bussar ska göra produktionen mer effektiv och på så sätt lyfta marginalen närmare koncernsnittet. Det är budskapet från Per Carlson, chef för Volvo Bussar, i en intervju med Bloomberg News."

  Alla ni som vet lite om busstillverkning förstår att detta är lättare sagt än gjort. Dels är tillverkningen så långt i från standardiserad som det går att komma när det gäller påbyggnaderna. I vissa fall hade det blivit billigare att tälja ut en buss ur ett stycke stort Sequioa träd tror jag...

  Sen har väl Volvo aldrig satsat på att få bäst personal i sin buss-division heller. 

  Tillverkningen är för utspridd och att ändra kundernas beteende kring standardisering går inte på några år. Det sitter djupt.


 • Och behovet av stora maskiner minskar - "STOCKHOLM (Direkt) Komatsu, den japanska tillverkaren av anläggningsmaskiner som konkurrerar med bland andra Volvo, har upplevt ett brant fall för sin
  försäljning av grävmaskiner till Kina under sommaren. I augusti minskade försäljningen av hydrauliska grävmaskiner med 48 procent, jämfört med samma månad i fjol."

  Detta går i linje med vad jag hör kring Volvo och efterfrågan på de större modellerna där. De modeller som är mest "cykliska" är det svagare efterfrågan på. 

  Men det här blir också ett lokalt problem för Asien. Det är ingen tillfällighet att den kineiska börsen gått mot nya lows under sommaren medan exempelvis de amerikanska indexen hållits upp väldigt bra. USA har en inhemsk efterfrågan och det blåser en protektionistisk vind över landet där man i större utsträckning än tidigare lägger större vikt vid att de maskiner man köper är "Made in USA". Caterpillar har såklart en tuffare marknadssituation nu också men jag tror definitivt att de tar marknadsandel i det klimat som råder.

  De kineiska och japanska tillverkarna av lastmaskiner och grävmaskiner har dock svårare att hållla uppe försäljningen när gruvinvesteringarna minskar i Kina.

  Om du är företagsledare och läser detta så kanske du tänker att det inte är lika självklart att nästa fabrik ska läggas i Kina? Kanske skulle du inte lagt ned den där fabriken i Europa som du gjorde heller? Eftersom stora delar av världen är i recession (mer eller mindre) så kostar det mindre att investera, det är billigt att låna (är du kreditvärdig har det väl aldrig varit billigare knappt) och det är överutbud på maskiner och utrustningar. Dessutom spelar valutan europeiska investeringar i händerna (om du köper i euro). Lönenivåerna har definitivt jämnats ut mellan exempelvis Italien och Kina senaste året. Hur många oerhört duktiga och erfarna personer hittar du inte i Sydeuropa som just nu går arbetslöa? Egentligen förstår jag inte varför pengar skulle flöda ur dessa länder nu. Det måste ju vara ett gyllene tillfälle att investera i länderna? Såklart inte inom alla områden men i mark, gruvor, fastigheter?  

  I min värld skulle det kunna vara så illa att det land som blir den verkliga förloraren på euro-krisen inte ens ligger i Europa och att det landet åker på en riktigt smäll som kommer att ta lång tid att reparera. Kanske är det inte tillgångarna i Spanien och Italien ni ska oroa er för utan tillgångarna i Kina? När kommer första nedskrivningen av en fabrik i Kina för ett svenskt verkstadbolag?

 • Bra inköpschefsindex i UK - "STOCKHOLM (Direkt) Den brittiska industrins inköpschefsindex noterades till 49,5 i augusti, upp från reviderade 45,2 föregående månad (45,4). Analytikerna hade väntat sig ett index på 46,1 enligt Bloomberg News prognosenkät. Ett värde över 50 indikerar att aktiviteten inom tillverkningsindustrin ökar. "
  Makroredaktionen  
  Nyhetsbyrån Direkt

Kommentarer
Postat av: Östkusten

BB, när kommer du och gästföreläser på Uppsala Universitet i företagsekonomi?

Jag kommer att sitta längst fram iallafall.

På vägen tillbaka till gbg kan du ju svänga förbi SSAB och lära dem hur man investerar också! En win-win för mig...

2012-09-04 @ 12:54:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0