BB Trader Daily 27 september

 • Arm yourself - SMITH & WESSON 1Q EPS CONT OPS 28C, EST. 18C At least everyone is now armed and ready for when the final bubble pops. Haha. Old news men såg att den låg i ett utkast till ett daily. 

 • Kina oroar än mer http://www.businessinsider.com/the-ugliest-charts-in-the-world-economic-slowdown-2012-9#its-not-just-you-volume-across-us-exchanges-has-been-extremely-light-since-the-start-of-the-year--as-traders-wait-to-move-funds-and-many-investors-shift-to-fixed-income-investments-18

 •  
 • 40% av intäkterna men 60% av rörelseresultatet - SSAB är inne i en tuff period och frågan är ju om inte några aktörer inom branschen kommer att duka under i vinterkylan. 

  STÅL: MOODYS SÄNKER UTSIKTERNA FÖR SEKTORN I USA TILL NEGATIVA
  STOCKHOLM (Direkt) Kreditvärderingsinstitutet Moodys sänker utsikterna för
  stålsektorn i USA till negativa, från tidigare stabila.

  Det framgår av ett pressmeddelande.

  Moodys tror att affärsklimatet för de amerikanska stålbolagen kommer att
  försämras de kommande tolv till 18 månaderna.

  Förutom en svag efterfrågan pekar kreditvärderingsinstitutet på prisnivåerna och
  på att ökad import fortsatt utgör en risk.

  "Även om kapacitetsutnyttjandet alltjämt ligger över 70 procent, har det kommit
  ned från toppen i april 2012 och kommer sannolikt fortsätta ligga på en låg
  nivå", skriver Moodys vidare.

  Drygt 40 procent av SSAB:s omsättning under första halvåret 2012 kom från
  affärsområdet Americas.

  Martin Hävner

  Nyhetsbyrån Direkt

 • Tyskland - Befinner mig just nu i Tyskland och har träffat lite stora tyska verkstadsbolag. De vittnar om en svagare marknad där orderingången började vika i slutet av juni. Juli, augusti och september har varit svagare och investeringsbudgetarna har strypts för vissa. Jag är ju förvånad över börsens styrka med tanke på läget men många marknadsbedömare (både inom och utom själva bolagen) tror ju på bättre tider i början av nästa år. 

 • RIMM 15% upp i efterhandeln - 20% av aktierna utlånade (såg siffran 15% för Nokia tidigare i veckan) så det är klart att det blir lite short squeeze när rapporten är bättre än befarat. 

  EARNINGS ALERT: Research in Motion Q2 Revs. $2.87B vs. $2.50B Est.• Q2 loss of $0.27 vs. loss of $0.46 Est.


BB Trader Daily 20 september


BB Trader Daily 17 september

 • Bara en miljard sämre - SSAB vinstvarnar och spår en förlust kring 700 MSEK för Q3. Förra årets Q3 gav ett rörelseresultat på +500 MSEK för jämförelse....

  Ner drygt 10% idag kanske?

 • H&M har en usel augusti - Jämförbar fsg ner 4% mot väntade plus 1%. Men som vanligt. Det har alltid varit köpläge på rekyler i H&M. Varför skulle det vara annorlunda denna gången?

 • XAMN - Micro Systemation levererar en uppenbart marknadsledande produkt med sin nya mjukvara kallad XAMN. Känns som ett grymt nästa steg i utvecklingen. Kommer MSAB med nya enklare produkter för snabbare inläsning längre ut i organisationerna också så har de verkligen befäst sin marknadsledande ställning.

  http://www.msab.com/posts/news/xamn-new-product-release

XAMN loggan

Är detta nya loggan för Micro Systemations XAMN? Eller är det bara en ny MSAB logga i allmänhet?

 
Denna lades i alla fall upp av XRY Mobile Forensics facebook konto idag.... Fortsättning följer. Ikväll, klockan 15.30 lokal tid kommer Micro Systemation att lansera XAMN vid HTCIA Conference i Pennsylvania. 

http://www.htciaconference.org/labSept17.shtml

Product X

Product "X" will be publically demonstrated at HTCIA for the first time to show completely new functionality in the field of cell phone and mobile device forensics. This lab will offer examiners hands on demonstrations of this new product.


Micro Systemations nya produkt

Denna lanseras på söndag och kommer enligt uppgifter på MSABs hemsida att kallas för XAMN. Läs mer här:
 
http://www.msab.com/posts/blog/new-releases-from-msab

Äpplen och Päron

"Idag annonserade även Catella att bolaget emitterar ett säkerställt obligationslån om 200 MSEK på 5 år till en ränta om Stibor+500bp. Även om man inte ska jämföra äpplen och päron tycker vi att det var mycket roligt att lilla Catella hittade billigare pengar än Danske Bank som igår emitterade tier-2 kapital i USD till en ränta om 7,125%."
 
/Remium Daily 

BB Trader Daily 14 september

 • QE 4ever - Bernanke skrämmer blankarna med oändliga tillgångsköp. Kan sluta hur som helst detta antagligen.

 • Tangentfonden upp 5% i september - Sälj inte fondandelar där nu. Det är nu ni ska teckna för att köpa småbolag billigt!

Referensportföljen

Inte gjort ngåra förändringar på hela sommaren men nu gör jag två. 
 
Jag säljer SAAB på 123,5 och köper in 1000 Micronic på 10,35. Target 11,5.
 

Dagens klassiker

Passar bra när kursen nu går ner under 1,30
BB Trader Daily 5 september

 • Halmstrånhttp://www.cnbc.com/id/48916231/

  Low volatility bug you? It might be a help for stocks in Q4.

  From Josh Dollinger at BTIG comes the following interesting nuggets:

  1) Today (Wednesday) is the 22nd straight day in which the S&P 500 has not closed up or down at least 1 percent; this has only happened 10 times over the last 15 years and didn’t happen once from 1997 to 2004;

   2) In those 10 times it did happen, the S&P 500 stocks were up 80 percent of the time 1 to 3 months out; when going out 3 months, the average return is almost 4 percent.

  3) helping all of this is that we are going into a seasonally strong period: in the last 84 years, the S&P 500 is up 73 percent of the time, easily outpacing the other quarters.

  —By CNBC’s Bob Pisani

 • Värdetransportrån - Panaxia i konkurs och inte bara senaste nyemissionen på 100 miljoner går upp i rök utan även det kvarvarande börsvärdet på en dryg hundring. Forex Bank en stor förlorare på detta. 

 • A Nokia Moment - Precis som man pratade om "A Kodak Moment" som en del i marknadsföringen kring Kodaks gamla fotorullar så kommer ju snart "A Nokia Moment" bli ett begrepp på börsen. Ett Nokia Moment är helt enkelt när man får kraftiga rörelser upp och ner i en aktie intradag. Hur många gånger har det inte hänt Nokia de senaste tre åren och nu händer det inte längre bara på rapportdagar utan även vid andra händelser?! Haha, sjukt är det i alla fall. När en aktie rör sig mer än 15% intradag, handlas både på plus som minussidan och bolaget har ett börsvärde på mer än 10 miljarder tycker jag händelsen ska klassificeras som ett "Nokia Moment". Nokia stängde förresten på dagslägsta i USA.

 • Vad är det med Electrolux? Kör helt sitt eget race på börsen nu och jag har ju svårt att se vad bolaget gjort som skulle innebära att de helt plötsligt handlas helt contrarian mot börsen som helhet. Se nedanstående graf. Electrolux leder eller följer? 

 • Flyg inte högre än vingarna bär - Måste alla börsbolag gå efter devisen "sikta mot stjärnorna så når du trädtopparna". Det är därför det blir som det blir för Dannemora, Nordic Mines etc. 

  Varför kan ingen fokusera på att bygga bolag, lugnt, stadigt och med en längre tidshorisont än 3 år?

BB Trader Daily 4 september

 • Alla gillar de gillade bolagen #1 - Elekta. Här biter inga sura nyheter. Sänkta marginalprognoser viftas bort med ursäkter om valutan. Ett kasst kvartal viftas bort med ursäkter om att det är det minst betydelsefulla kvartalet på året. Ja så är det när man är populär. Framgång föder framgång. Själv lyckades jag med nöd och näppe gå hela 500 kronor plus på att korta aktien efter dagens rapport. 

 • Alla gillar de gillade bolagen #2 - Apple steg med mer än ett Tele2 idag (i börsvärde) på nyheten om att de kallat till presskonferens den 12 september. Jo man tackar. 

 • Dödsspiralen - Annat är det för bolagen som börjat få motgångar. Som jag konstaterat tidigare så gäller det att stämma i bäcken ordentligt vid minsta lilla negativa händelse när du är börsnoterad nuförtiden. Se bara på Panaxia, Nordic Mines etc. Ofta börjar det med en liten händelse som i sig kanske inte är så farlig men när nästa lilla händelse inträffar så får den tio gånger effekten av den första. 
  Idag rasade WESC på nyheten om att några i styrelsen avböjt omval. WESC är ett bolag som också radat upp besvikelser senaste året. Många börsbolag har kompassen inställd mot konkurs nu. Tyvärr verkar inte alla förstå det. 

 • Dagens mest baissiga - Caterpillar ner över 3% och touchar nu sina lows från mitten av juli. Skulle sitta fint med en vändning här i kring. 

 • Dagens mest haussiga - Nybilsförsäljningen i USA steg med 20% i augusti. Chrysler hade sin bästa augusti på 5 år etc. etc. 

 • En indikator god som någon - "Kids found an average $3 per tooth under their pillows this year, up 15% from last year:  (via The Tooth Fairy)"

BB Trader Daily 3 september

 • Har du hört den förut? "STOCKHOLM (Direkt) Volvo Bussar ska göra produktionen mer effektiv och på så sätt lyfta marginalen närmare koncernsnittet. Det är budskapet från Per Carlson, chef för Volvo Bussar, i en intervju med Bloomberg News."

  Alla ni som vet lite om busstillverkning förstår att detta är lättare sagt än gjort. Dels är tillverkningen så långt i från standardiserad som det går att komma när det gäller påbyggnaderna. I vissa fall hade det blivit billigare att tälja ut en buss ur ett stycke stort Sequioa träd tror jag...

  Sen har väl Volvo aldrig satsat på att få bäst personal i sin buss-division heller. 

  Tillverkningen är för utspridd och att ändra kundernas beteende kring standardisering går inte på några år. Det sitter djupt.


 • Och behovet av stora maskiner minskar - "STOCKHOLM (Direkt) Komatsu, den japanska tillverkaren av anläggningsmaskiner som konkurrerar med bland andra Volvo, har upplevt ett brant fall för sin
  försäljning av grävmaskiner till Kina under sommaren. I augusti minskade försäljningen av hydrauliska grävmaskiner med 48 procent, jämfört med samma månad i fjol."

  Detta går i linje med vad jag hör kring Volvo och efterfrågan på de större modellerna där. De modeller som är mest "cykliska" är det svagare efterfrågan på. 

  Men det här blir också ett lokalt problem för Asien. Det är ingen tillfällighet att den kineiska börsen gått mot nya lows under sommaren medan exempelvis de amerikanska indexen hållits upp väldigt bra. USA har en inhemsk efterfrågan och det blåser en protektionistisk vind över landet där man i större utsträckning än tidigare lägger större vikt vid att de maskiner man köper är "Made in USA". Caterpillar har såklart en tuffare marknadssituation nu också men jag tror definitivt att de tar marknadsandel i det klimat som råder.

  De kineiska och japanska tillverkarna av lastmaskiner och grävmaskiner har dock svårare att hållla uppe försäljningen när gruvinvesteringarna minskar i Kina.

  Om du är företagsledare och läser detta så kanske du tänker att det inte är lika självklart att nästa fabrik ska läggas i Kina? Kanske skulle du inte lagt ned den där fabriken i Europa som du gjorde heller? Eftersom stora delar av världen är i recession (mer eller mindre) så kostar det mindre att investera, det är billigt att låna (är du kreditvärdig har det väl aldrig varit billigare knappt) och det är överutbud på maskiner och utrustningar. Dessutom spelar valutan europeiska investeringar i händerna (om du köper i euro). Lönenivåerna har definitivt jämnats ut mellan exempelvis Italien och Kina senaste året. Hur många oerhört duktiga och erfarna personer hittar du inte i Sydeuropa som just nu går arbetslöa? Egentligen förstår jag inte varför pengar skulle flöda ur dessa länder nu. Det måste ju vara ett gyllene tillfälle att investera i länderna? Såklart inte inom alla områden men i mark, gruvor, fastigheter?  

  I min värld skulle det kunna vara så illa att det land som blir den verkliga förloraren på euro-krisen inte ens ligger i Europa och att det landet åker på en riktigt smäll som kommer att ta lång tid att reparera. Kanske är det inte tillgångarna i Spanien och Italien ni ska oroa er för utan tillgångarna i Kina? När kommer första nedskrivningen av en fabrik i Kina för ett svenskt verkstadbolag?

 • Bra inköpschefsindex i UK - "STOCKHOLM (Direkt) Den brittiska industrins inköpschefsindex noterades till 49,5 i augusti, upp från reviderade 45,2 föregående månad (45,4). Analytikerna hade väntat sig ett index på 46,1 enligt Bloomberg News prognosenkät. Ett värde över 50 indikerar att aktiviteten inom tillverkningsindustrin ökar. "
  Makroredaktionen  
  Nyhetsbyrån Direkt

Micro Systemation

 • Nyförsäljningen något svag men återlicensieringen vittnar om stark marknadsposition. Så tycker jag man kan sammanfatta andra kvartalet för Micro Systemation. Enligt mina beräkningar så minskade nyförsäljningen ca 7% i kvartalet jämfört med samma kvartal 2011. Samtidigt så ökade intäkterna från återlicensiering något. 

 • Antalet anställda ökade med 37%  jämfört med Q2 2011. Det är en markant ökning som tyder på att det krävs mer personal för att kunna upprätthålla en hög utvecklingstakt. Antalet anställda uppgår nu till 78 personer.

 • Resultatet per aktie landade på 9 öre i förlust vilket var i linje med mina förväntningar. Jag uppdaterar ett stort excelark med många olika ingående parametrar för att få fram ett bra estimat och nedan ser ni mina vinstrevideringar för andra kvartalet vid olika tidpunkter i år. 

  5 mars: 0,00 / Helår: 1,43
  17 april: 0,00 / Helår: 1,33
  12 juni: -0,01 / Helår: 1,45
  23 juli: -0,20 / Helår: 1,26
  21 augusti (dagen innan rapport): -0,05 / Helår 1,40

  Men vad tror jag då nu? Efter rapporten presenterats har ju faktiskt bolaget kommunicerat att de fått sin näst största order genom tiderna. 

  27 augusti: 

  MSAB erhåller order från USA på 203 XRY Field Version

  En order har inkommit från en större myndighet i USA och avser XRY Field Version. Ordervärdet uppgår till cirka 2,4 MUSD vilket motsvarar cirka 16,2 MSEK. Leverans beräknas ske under kvartal fyra 2012.

  -"Vi fortsätter att utveckla och anpassa vår fältversion vilket gör att allt fler önskar använda våra produkter kommenterar Micro Systemations VD Joel Bollö".

  Detta innebär ju två konkreta saker: 1) Utdelningen ligger med all säkerhet kring 1 krona nästa år också. 2) Helåret kommer att bli ett helt ok år trots motvind i världsekonomin

  Men med tanke på att personalkostnaderna ökar markant i år (och omsättningen inte ökar i samma takt) så tar jag ner mitt estimat för vinst per aktie. Personalkostnaderna räknar jag med ökar ca 25% under 2012 jämfört med 2011 medan omsättningen antagligen växer kring 10%. 

  Min prognos för vinst per aktie just nu ligger därför kring 1,10 kronor per aktie. Men mycket kan ske under hösten, inte minst med tanke på lanseringen av den nya produkten (som sker 16:e september). 

  För att bolaget ska ta nästa riktiga kliv så behövs en etablering på nya marknader som exempelvis Ryssland, Kina och Indien. Men nyförsäljningen på etablerade marknader som exempelvis UK måste också öka. Här hoppas jag mycket på den nya produkten. 

  Mitt estimat för vinsten per aktie för 2013 ligger kring 1,65-1,70 kronor just nu. RSS 2.0