BB Trader Daily 29 november

 • Det går lång tid mellan inläggen här på bloggen - Eftersom mitt fokus är på småbolag så kan man lugnt påstå att jag försökt koncentrera mig på mina onoterade innehav då börsbolagen inte presterar.

  Trots en bra rapport från Catella så står aktien och stampar. I både Catella och PartnerTech så har free floaten minskat men kurserna ändå havererat. Det är nog bara att vänta och se om bolagen ska prestera så dåligt som kursnivåerna indikerar. 

  Nedan finner ni en presentation av Leif Thorwaldsson, VD i PartnerTech från igår. 

  Ni finner nedan en genomgång av Redeye på Catella som är klart läsvärd. Det finns en enorm potential i bolaget om de lyckas rikta krafterna mot samma håll. Just nu tror jag det handlar om att få bolaget på plats och göra det lite mindre spretigt. Potentialen är stor.


   
   
   
   
   

Sandviks delårsrapport Q3 - 1999. Det har varit dåliga tider förr också...

 

Under tredje kvartalet försämrades konjunkturen snabbare och mer påtagligt än förväntat. Ökningstakten av industriproduktionen inom OECD gick ned till 2,5 % per år. Västeuropa och NAFTA hade fortsatt relativt hög tillväxt medan flera länder i Sydamerika, Afrika och Asien var inne i en lågkonjunktur med fallande produktion. Utvecklingen i Ryssland tog en dramatisk vändning och affärsklimatet där blev synnerligen dåligt.http://www3.sandvik.com/pressrel/archive/interim989s.htm
 

BB Trader Daily 13 november

 • BioInvent - Aktien har fått spel sista tiden och rusade 30% igår som mest. Vad ligger bakom rusningen? 

  En orsak kan ju vara att BI-505 visat upp goda effekter vid behandling. Den här aktien har ju väldigt tydligt visat utfallet redan innan datan presenterats...

  En annan är ju att det bara blivit lite av en snöbollseffekt uppåt då aktien börjat gå lite (ingen vill sitta utan om det skulle bli bra...) I så fall kan aktien lika gärna vända ner lite igen och även om BI-505 är bra så är inte bolaget värt mer än 6 kronor nu i min mening.  Men det är ju 50% dit i och för sig...

  Sen har det ju faktiskt varit en ganska stor omskiftning i ägarskapet i aktien. Exempelvis har Tangentfonden och DNB sålt hela sitt innehav och istället har bland annat Adrianus van Herk och Lars Backsell köpt. 

  En sista sak är väl att bolaget torde vara tämligen intressant förvärvsobjekt. TB-402 var ju faktiskt inte dålig utan hade definitivt kunna gå vidare till en FasIII om det inte redan funnits preparat med liknande effekt/säkerhet på marknaden. Thrombogenics kunde ju exempelvis vara en tänkbara köpare. EnQuest har bra tryck i rören nu!


BB Trader Daily 9 november

 • Apple tappat Nordea, TeliaSonera, Volvo, Sandvik  och H&M i BÖRSVÄRDE sedan den stod i 705 dollar för 1,5 månad sen!!!

  Apple vid 705 dollar = 4443 miljarder SEK i börsvärde
  Apple vid 537 dollar (som den stängde på igår) = 3389 miljarder SEK i börsvärde

  Nedan ser ni så börsvärdet för de svenska bolagen som "raderats" ut i en jämförelse med börsvärdet...

  Nordea 245
  Volvo 190
  Sand 116
  HM 319
  TLSN 183

BB Trader Daily 8 november

 • Äpplet - Nere under 540 dollar idag och den är alltså ner över 165 dollar (eller 23,5% sedan sin topp i september). Många fondförvaltare har panik för tillfället och antagligen så dubblar och tripplar många sina positioner för att en stund senare ta stoppen. Och det upprepas gång på gång på nedvägen vilket förstärker fallet. Till slut kommer dock rekylen. Frågan är bara när. Jag köpte lite Bull Apple på 545 dollar idag och min stopp sätter jag strax under 530 dollar. 

  http://samuelssonsrapport.se/koplage-i-apple/

  http://www.dividend.com/blog/?p=56507


 • Doro - Kul att se att de klarar hålla uppe trycket och aktien steg välförtjänt med 11,5% idag. Efter Q2 satte Pareto Öhman sälj på aktien med riktkurs 20 kronor. Inte helt säker på att de ändrar den rekommendationen efter denna rapporten. Se upp för Lill-Babs effekten bara :)

 • EnQuest visar styrka - Carnegie kötr 1,3 miljoner aktier bara idag och senaste veckan har de köpt nära 2,5 miljoner aktier. Sedan tidig sommar har Avanza varit neutrala i aktien (efter att ha varait klart största nettosäljare i år fram tills dess). Det är möjligt att det ligger nåt förvärv i pipen för bolaget eller förbättrade flöden efter de investeringar som gjorts vilket kan få aktien att vandra upp mot sina all time high nivåer igen. EnQuest är ett professionellt skött bolag  och med lite stolpe in med flödena i fälten så har aktien fortfarande chans att bli en riktig vinnare, även om de första två åren på börsen varit rätt så intetsägande. 

 • Förändringar - Sålde mina Nordea jag tog in igår. Även om den kom upp en bit på slutet så känns den lite skakig än. Vill se den över 61. Köpte tillbaka lite Sandvik igen som jag sålde på 96,3 häromdagen. De MTG jag köpte igår på 210 dubblades idag i stängning. 

 • PartnerTech - Fick ju en fråga om vem som sålt aktier i bolaget och ja, jag har en aning om vem/vilka det är men eftersom jag inte är säker vill jag inte hänga ut någon här. Däremot kan jag för nyfikna svara med några ägarlisor och grafer på mailen. Men jag kan säga att det är egentligen irrelevant då det relevanta är att Traction är köpare. Det är oerhört haussigt. 

   

 • Kan stjärnorna stå rätt? USA löser sin "Fiscal Cliff" och får fart på sin ekonomi, Kina förbättras, Grekland lämnar euron utan dramatik, Spanien söker nödhjälp och Frankrike och Italiens ekonomiska reformer ger effekt samtidigt som Ryssland, Indien och Brasilien får upp ångan rejält (särskilt Indien hoppas jag på). Då lovar jag att vi istället får problem med det som jag var rädd för inför 2012, nämligen inflationen. Innan dess så lär dock börsen kunna ha en bra period... Det är dock inte särskilt sannolikt utan mest troligt är väl att vi harvar runt i samma orosträsk några år till. 

 • KINA: EKONOMIN VISAR TECKEN PÅ FÖRBÄTTRING - PBOC (NY)

  (tillägg: i tredje stycket)
  STOCKHOLM (Direkt) Kinas ekonomi visar tecken på förbättring och datautfallet
  för oktober kommer att visa på en stabilisering.

  Det sade Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan på torsdagen, enligt Bloomberg
  News.

  Han sade att inverkan på den kinesiska ekonomin från globala faktorer är svår
  att bedöma. Centralbanken kommer att ha såväl en kontinuitet som flexibilitet i
  sin policy under 2013, och policyn har fortsatt ett visst utrymme för
  justeringar för att hantera den globala osäkerheten.

  Makroredaktionen

  Nyhetsbyrån Direkt

 • Last note - Konstaterar jag att ni som följt bloggen och investerat i samma bolag som jag definitivt inte blivit rika på att vara läsare här. Men det är väl inte rik man vill vara. Det är väl glad man vill vara. Eller var det tvärtom? :)

BB Trader Daily 7 november

 • Ouchbama - Börsen mådde inte alls bra av att Obama vann. Eller var det verkligen hans fel? Jag tycker snarare att det kändes som att Europa kunde gått ännu sämre om Romney vunnit. Vi och jänkarna har ju inte riktigt samma syn på vad Romney vs Obama innebär för börsen. Vi ser Obama som ett stabilt val, som inte retar upp Kina, som inte startar nya krig i onödan och som har en mer ödmjuk inställning till samarbeten med andra länder. Dessutom är vi nog av den uppfattningen, generellt, att Obamas miljö- och energipolitik är bäst för börsen i ett långstiktigt perspektiv trots allt (jag menar, det är väl bättre vi hitta nya energikällor nu än att köra vidare på kol och olja och helt plötsligt komma till vägs ände om 10 år). 

  Men i USA där slog man på energibolagen, bankerna och andra sektorer som man tror får lida av hårdare reglering och ökat skattetryck under Obamas ledning. Men kom igen; har du en affärsmodell som innebär att ditt bolagsvärde justeras med 8% (Morgan Stanley sjönk 8% idag) beroende på vem som sitter i Vita Huset, ja då är det nåt fel på affärsmodellen. 

  Nej jag tror inte dagens fall hade ett dugg med valet att göra. Det var andra saker som låg bakom. Sänkt tillväxtprognos för EU för 2013 och fortsatt svaga signaler kring konjunkturen (exempelvis större besparingsprogram på Boeing etc.) samt rädslan för det fiskala stupet. 

 • PA Resources - Konvertibelägarna klarar sig och aktieägarna tar smällen. Det är väl så det ska vara? Konvertibeln ska vara mer säker och har därmed en mindre uppsida. Jag tycker faktiskt allt är i sin ordning. Jag kommer själv ihåg när jag ägde PARE då den stod i 28 kronor. Ute på en längdskidtur i Bruksvallarna fick jag reda på att aktien föll 15% och jag fick med mobilens hjälp vräka ut aktierna. Ååå, man har suttit i så mycket kärva aktier så man tror inte det är sant ibland. Mycket ska man vara med om.

 • Opcon - Rapporten försenad. Först till efter stängning idag. Och nu tills imorgon bitti. Vad är det som pågår? 

 • Traction ökar i PartnerTech - Har nu handlat över 400 000 aktier kring 20 kronor sista veckorna. Fantastiskt att det finns så mycket aktier att köpa. Men det blir ju ännu tydligare nu att Bure och Traction tillsammans ska göra något bra av detta. 

 • Finnveden Bulten - Det är många stoppar som går nu. I Finnveden Bulten verkar det vara fullständig panik. OK. Det är säkert kärva tider, nån fabrik kanske läggs ner, engångskostnader, jada jada jada. Men det är klart att det är ett bra läge att köpa in sig här nånstans på lite sikt. 

 • Byggmax VD - Darrar på manschetten nu när renoveringsboomen är över. Han ser dock inte längre än näsan räcker och jag tror faktiskt han säljer rätt så dåligt. Till sommarn kan den där aktien stå 30% högre. 

 • Qualcomm - Kom med en bättre rapport än väntat (bra för Nokia?) och aktien steg 8% i efterhandeln (ner nära 4% i ordinarie handel). 

  QUALCOMM: SPÅR JUST V/A 1 KV 1:08-1:16 MDR (VÄNTAT 1:00)

  STOCKHOLM (Direkt) Telekomföretaget Qualcomm spår att

  det justerade resultatet under det första kvartalet kommer att hamna i
  intervallet 1:08-1:16 dollar per aktie. Analytikernas förväntningar var 1:00
  dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.


  Intäkterna för kvartalet väntas uppgå till 5,6-6,1 miljarder dollar. Väntat här
  var intäkter om 5,3 miljarder dollar.

  För helåret spår Qualcomm ett justerat resultat på 4:12-4:32 dollar per aktie,
  mot väntade 4:12 dollar per aktie.

  Börsredaktionen

  Nyhetsbyrån Direkt

BB Trader Daily 6 november

 • Releasevideo för XAMN - Om ni inte sett den ännu så kolla in produkten som jag förväntar mig står för ca 15% av Micro Systemations omsättning nästa år. Marknaden för XAMN (som är en ren mjukvara) bedöms vara ca 3-4 gånger större än antalet XRY enheter (mätt i antal enheter). Priset är ju lägre men totalt sett så skulle det här verktyget kunna addera 30% på nuvarande omsättning i MSAB (med väldigt bra marginal) om 3 år tror jag. Om omsättningen i år landar på ca 130-135 MSEK så tror jag att XAMN kan omsätta 30-40 MSEK 2015. 
  Ni hittar produktbladet för XAMN här: http://www.msab.com/app-data/downloads/Product_Sheets/MSAB_XAMN_EN.pdf

 • WESC sålde för 100 MSEK under Q2 - Känns inte helt in line med vart aktien står. Borde gå upp lite på det. 

 • Över 10% av all webb-browsing sker via mobila enheter för första gången

  Micro Systemation har en enormt bra timing med sina produkter i förhållande till hur marknaden utvecklar sig men man funderar ju hru branschen ser ut om 3 år. Gränsen mellan de som sysslat med data forensics för datorer och de som sysslar med mobile forensics suddas ju ut allt mer och den kommer suddas ut helt. Känns ändå som att MSAB kommer från rätt sida och att de är ett potentiellt förvärvsobjekt för exempelvis Access Data eller Guidance Software. 

  http://www.4-traders.com/MICRO-SYSTEMATION-AB-9691653/news/Micro-Systemation-AB-Smartphones-Tablets-%3E-10-web-browsing-15469270/

BB Trader Daily 5 november

 • It starts with a B - Som jag påpekade på Twitter 24 oktober: "Noterar att Enskilda var aggresiva i BE Group idag. Q4 lär inte bli gött men BE är en early mover och man ska ha ögonen på den." så skulle man ha ögonen på BE Group. Kort därefter köpte VD 100 000 aktier och aktien har nu studsat upp 10% sedan botten. 

  En annan aktie på B är ju B&B Tools som också den visade lite styrka idagens något baissiga handel generellt. Sent på eftermiddagen kom Handelsbanken in och handlade upp aktien en krona (2%) och aktien är nu bara ner 22,2% i år...

  Och en tredje (den så kallade kanslongindikatorn) Björn Borg har stigit med 10% på 10 handelsdagar. 

 • Men jag är orolig inför årets sista två månader - Jag måste medge att jag ser nedsidor i de flesta aktier just nu. Det finns undantag men då gäller det oftast såna aktier som redan fallit extremt mycket och där det kan komma någon rekyl. Ett exempel är MTG som jag långade lite förra veckan kring 202. Men i övrigt så är det ju faktiskt så att många aktier står mkt lägre än vad de gjorde förra hösten (då det i stort sett var finansiell härdsmälta på gång och till slut ECB och andra centralbanker gick in och tryckte in en rejäl adrenalinspruta) och samtidigt är inte det finansiella läget lika akut som det var då. Nu är det ju  istället det allmäna konjunkturläget som känns dåligt och som sätter press på kurserna. Problemet är att det för många bolag varit pressat så länge nu att det till slut blir svårt att veta vad som är en vettig motåtgärd eller lösning på problemet. Om det förra året krävdes en adrenalinspruta efter att marknaden fått hjärtstillestånd så känns det i år mer som att marknaden bara blivit allmänt sjuklig och egentligen behöver börja om på nytt med bättre kost, bättre träning och ett mer sunt leverne för att komma tillbaka på banan igen. Det tar tid. Och det är långt ifrån alla som lyckas. Det har inte varit ett lätt år för oss som fokuserar på små och medelstora bolag (alla kan inte äga SCA och Handelsbanken) men nu börjar det ju bli dags att sia lite om 2013 (jag har inte haft så många rätt om 2012 -http://vastkusttradern.se/2011/december/tankar-infor-2012.html ) men än så länge har jag inte en åsikt. Jag har ingen aning om vad jag ska tro om 2013. Det känns som att det kan gå hur som helst. 

 • Frakt - STOCKHOLM (Direkt) Fraktleveranser i USA steg med 5,4 procent i oktober jämfört
  med motsvarande månad i fjol, enligt Cass Freight Index. Jämfört med månaden innan minskade Cass Freight Index med 1,4 procent. Det framgår av ett pressmeddelande.

  I september var motsvarande siffror -3,8 procent respektive +2,2 procent. Ackumulerat är fraktleveranserna under 2012 hittills i år 1,2 procent högre än under 2011.

  Börsredaktionen

  Nyhetsbyrån Direkt

 • Volvos orderingång lastbilar NA i oktober - Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika uppgick
  preliminärt till cirka 23.200 enheter i oktober. Förra året var den preliminära siffran 27.700 enheter...

 • Apple svagt upp - Började handelsdagen starkt och öppnade upp 1,5%. Aktien föll därefter tillbaka men stängde 1,3% upp till slut. Bolaget har planer på att sluta med Intel chip i sina MAC-datorer. Intel sjänk med dryga procenten i efterhandeln. Inter är ner 10% i år. 

 • Valet - Obama eller Romney? Det viktigaste för marknaden initialt är att det blir en klar segrare. Det får inte bli oavgjort med massa oklarheter. Därefter kommer fokus skifta till "fiscal cliff" som de flesta analytiker verkar tro kommer att lösa sig på ett smidigt sätt. Jag är inte lika säker. Vinner Obama så kommer kongressen att försöka sätta käppar i hjulet. Allt för att stöka till det för Obama. 

BB Trader Daily 1 november

 • Oktoberbörsen - Puh. Oktober över. Måste säga att jag är lite vidskelig av mig när det gäller börsen och oktober. Det är många smärtsamma ras som skett i den månaden. Börsen tappade ca 2% i oktober. 

 • A Nokia moment - Swedish Match kursutveckling senaste dagarna är ju definitivt rekord i volatilitet för det bolaget. Och den verkar inte ha funnit sin rätta nivå än då den svänger friskt intradag. Runt 220 kronor tror jag dock att den till slut pendlar in sig kring.

 • ZZ - Loosing streak sedan jag skrev tack för kaffet här på bloggen. +2,13%, -23,75%, -3,28%, -13,56%, -8,5%. 
 • Rosa Bandet #2- Det spelas, lottas ut och sjungs för att få oss att skänka pengar till forskningen mot bröstcancer. I 10 år har man hållt på med detta och samlat in ca 350 miljoner. Under samma period har ett antal bolag, bara på svenska börsen, både satsat och förbrukat den summan ett antal gånger i hopp om att finna bättre behandlingar mot olika former av cancer. Jag tänker exempelvis på BioInvent. Jag tror nog det finns många där ute som känner att de dragit sitt strå till stacken när det gäller ekonomiskt "stöd" till forskningen... 

 • Rosa Bandet #2 - Samtidigt så undrar jag varför det var så få storbolag som syntes i rullisten längst ner på skärmen (de som skänkt 15 papp eller mer). Har inte storbolag som Sandvik eller TeliaSonera rutiner för detta? Jag menar, vad kostar en reklamspot på 30 sekunder? Du måste ju se till att synas i de här sammanhangen. Att Mekonomen bidrar med 1,5 MSEK och Ica med 11 MSEK är ju grymt bra men de är ju bara två bolag i mängden. 

RSS 2.0