BB Trader Daily 29 mars

 • PartnerTech får order - Och det är inte vilken plåtböjarorder som helst. Det här är en order som visar PartnerTechs fulla potential. 

  STOCKHOLM (Direkt) Partnertech tecknar samarbetsavtal med Safetykleen, som är en leverantör av tjänster för rengöring av maskindelar. Samarbetsavtalet handlar om om utveckling och tillverkning av produkter för Safetykleen. Samarbetsavtalet löper över tre år med möjlighet till förlängning.

  En första order har erhållits för tillverkning av det nya, miljövänliga Safetykleen Bio rengöringssystemet. Ordervärdet uppskattas till 8,6 mijoner euro över tre år och förväntas generera intäkter från och med andra kvartalet 2012. Ordern hanteras av Partnertechs kundcenter i England.

  Det framgår av ett pressmeddelande. Börsredaktionen Nyhetsbyrån Direkt

 • BioInvent rekas i Veckans Affärer idag - Oväntat men välkommet. Får vi se 17?

 • Något håller på att hända inom Mobile Forensics - Det känns som att medvetenheten och intresset för området fullständigt exploderat senaste dagarna. Kolla bara det här klippet kring MSABs senaste mjukvaruversion, http://www.youtube.com/watch?v=u1Gb5stnc54 det har visats över 150000 gånger på Yotube nu. Tidigare så har det typ varit jag och signaturen maroon på Börssnack som kollat. Det har skrivits om dom i Forbes och The Guardian. http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2012/03/27/heres-how-law-enforcement-cracks-your-iphones-security-code-video/

 • Är på säljresa för ett av mina onoterade bolag - Så kommer vara borta från min skärm i GBG fram till långfredagen och därefter ska jag till USA fram till 18 april så det blir inte mkt trading. Har 1050 som target för denna rekylen och då blir det att testa med stora köpknappen.

BB Trader Daily 28 mars

 • Är on the road med ett av mina onoterade innehav så kommer tyvärr inte bli någon större uppdatering här närmaste dagarna är jag rädd. Ska försöka men lovar inget. 

  Min allmänna känsla är ju att man ska de-riska lite.

BB Trader Daily 27 mars

 • Börshausse på QE3? Ja det är rejält uppåt nu på börsen och särskilt USA som tog nytt Year High igår.

 • Africa Oil - Upp 50% igår efter en nyhet som släpptes 12.30. Alltid svårt att skapa total rättvisa när projektet är delat med någon annan och informationsgivningen blir sådär.

 • Lundin P - Upp fint igår men det är ju fortfarande en bit till ATH. Att de inte kom med en reservuppdatering var väl det som gjorde att den inte steg mer. Jag sålde faktiskt de jag hade igår.

 • EnQuest - STOCKHOLM (Direkt) Enquest redovisar ett ebitda-resultat på 629 miljoner dollar
  för helårsperioden 2011 (369). Nettoomsättningen uppgick till 936 miljoner kronor (614). Jämförelsesiffrorna är proforma.

  Resultat före skatt blev 375 miljoner kronor. Ingen utdelning föreslås(0).

  Under 2011 uppgick den genomsnittliga dagsproduktionen till 23.698 fat

 • Looking forward - De två senaste åren så skulle man sålt i april och struntat i hela börssommaren. Vad ska hända i år? Kanske samma sak? Möjligtvis att vi får ännu en skjuts en bit in i april/maj men då ska också rapporterna kunna matcha uppgången. Gör dom det verkligen? Istället för att köpa svaghet kanske man ska sälja styrka?

 • 4 dagar kvar till Q2 - Sen kan BioInvent presentera sina första resultat när som helst. Det lär dock dröja till slutet av perioden tror jag. Spännande.

BB Trader Daily 26 mars

På bolagsbesök i Skåne idag så daily uteblir tyvärr.

BB Trader Daily 24 mars

 • Sålde av - Det jag tog in i torsdags. AOIL, NEWA, SKF men behöll lite LUPE. Köpte faktiskt in SAAB kring 121,3.

 • Skandaler - Fingerprint och Net Insight och för att inte tala om Lundin. Det är mycket som påverkar utveckligen på en aktie...

 • Lundin - Börjar få omåttligt stora proportioner detta. Men det är mycket aktier som ska ut om trycket på fonderna blir större...

 • Statistikbesvikelse - Försäljning av nya hem en besvikelse. Kändes som lite väntat med tanke på statistiken över mortage applications som kom tidigare i veckan.

 • Koppar ledde uppgången - LUMI och BOL var starka igår och det är ett bra tecken för fortsatt uppgång. 

 • Och Credit Suisse vände - De som fronta CSB flöde igår kunde bli rikligt belönade. Bara att korta från start och långa från klockan 14. Jämför med OMXS30...

 • Ny domän - Numera kan ni nå mig på www.vastkusttradern.se

 • Nej men Handelsbanken visste inte alls om placingen i Telia Sonera!?!?! Det är sånt här som gör att gemene man förlorar förtroendet för börsen. Hade det här hänt i ett småbolag hade det blivit ett jäkla liv. Men nu är det ingen som bryr sig. Jag försöker i alla fall lyfta fram det. Handelsbanken har alltså sålt 9 miljoner aktier i TLSN fram tills att finska staten annonserade att man skulle sälja ca 100 miljoner aktier i bolaget. Nu tycker man det är värsta grymma köplägt helt plötsligt. 
BB Trader Daily 22 mars

 • Lundin får stryk av skriverier - Med en oerhörd kraft slår detta mot aktien för tillfället. Allt annat lika så är det ett fantastiskt köpläge för den långsiktige (utan att lägga någon värdering i om LUPE är ett bra köp eller inte från början). Det kommer alltid finnas personer som kan tänka sig att investera i bolag hur skurkaktiga de än må vara, så länge värderingen är den rätta. Inget sagt om att Lundinarna skulle ha gjort sig skyldiga till något från min sida. Men med tanke på hur svag Statoil var idag (och har varit) så undrar jag om det är något lurigt med de norska fynden. Snart borde vi få veta...

 • Telia blockas på 45,2 - Lägre delen av intervallet och nu sitter ett antal gubbar på diverse institutioner och ska försöka smyga ut sina poster i marknaden på 45,21 och uppåt. Aktien kommer vara lurig ett tag (och den här svaga börsen generellt gör det än lurigare) men att plocka in den här aktien kring där blocket sattes känns som en bra affär inför sommaren.

 • Verkstad svagt - Sandvik från 107 till 92 på ett par veckor och alla som nu sitter och gapar om att vi ska ner kanske för en gångs skull borde lära sig att handla "bothways". Sålde ni på 107 kan det väl vara läge att plocka in lite härikring, åtminstone för att testa och se om 1050 på index håller. Sälj istället lite av det som hållt sig relativt stabilt genom detta (om ni nu har något sådant).

 • Nike - Där har ni ett varumärke jag gillar. Kom in med en bra rapport ikväll och aktien steg något i eftermarknaden. Upp 15% i år. http://www.google.com/finance?q=NYSE%3ANKE

 • EnQuest får skattelättnader - Som jag skrev på bloggen här för ett tag sedan så gick det rykten om att Osborne skulle reversera förra årets beslut om höjda skatter för oljebolagen i årets budget. Så blev fallet och aktien steg rätt så kraftigt igår men hela uppgången försvann idagens svaga marknad. Om det inte vore för att bolaget har rapport på tisdag så skulle jag säga att dagens rekyl var ett köpläge. Lite oroad för produktionstakten under vintermånaderna faktiskt. Jag undrar också varför det dröjer med borresultaten från Crathes. De borde kommit för länge sen...

  http://www.enquest.com/FullStory.aspx?m=19

  http://bbtrader.blogg.se/2012/march/bb-trader-daily-13-mars-1.html

 • Blandade signaler - Sett till hur börserna reagerar skulle man ju kunna tro att Kina gått in i recession men antagligen så kommer vi inte få se ettt BNP lyft kring 8 procent för Q1 utan kanske ett par procentenheter lägre. Det är inte annat än trist att vi blivit så beroende av Kina. USA tuffar på men oljepriset är en starkt hämmande faktor. Tråkiga signaler från Tyskland idag också och jag måste medge att det känns lite oroande inför försommarsäsongen. Ska vi få uppleva ännu en kärv vår??? 

 • USA lyfte på slutet på spekulation om QE3? Kändes som att det sista tycket upp i USA berodde på uttalanden från en FED ledamot om att det behövdes mer stimulanser i USA. Börsen är en riktig barnunge alltså.

 • Skistar höll emot bra - På sin rapport idag men känns det inte som att det kan bli en svettig vår/sommar för aktien? Ska man inte plocka denna framåt maj/juni istället. Jag hoppas på 70 kronor.

 • Läste att Kent släpper ny skiva - Ännu en sak att pricka av på min 2012 prediction lista.

 • Dagens köp - Plockade faktiskt in AOIL, NEWA och lite LUPE på dagens fall. Återstår att se om det var rätt men AOIL närmar sig botten på en väldigt tydlig range, NEWA har ett fint stöd kring 32 och LUPE känns bara förstörd. Köpte också mer MEDA idag. Köpte även lite SKF. Alla översmarta förvaltare som har kategoriserat in bolaget i KINA rutan på sin riskmatris kan gå och lägga sig alltså. De kan få köpa av mig några kronor upp igen. Eller så tar jag ut dom fortare än kvickt om aktien inte vänder upp imorgon. Trots allt så har börsen en tendens att kunna övertyga mig om att sälja ibland också :)

BB Trader Daily 20 mars

 • EnQuest får sänkt skatt? http://www.thisismoney.co.uk/money/news/article-2116092/BUDGET-2012-Osborne-hands-tax-break-North-Sea-oil-gas-explorers.html

  Kändes som en del spekköp inför morgondagens budgetbesked idag och det gäller nog att det blir lite lättnader för att vi inte ska få se en rekyl i aktien imorgon.

 • Meda i swingläge? Swedbank rekommenderar aktien och lägger till den på sin lista med köp case, bolaget fick Astepro godkänt i Europa och aktien befinner sig i ett intressant område för den är lagd åt det tekniska hållet. Jag tog in lite idag i en swing men är rätt snabb med att ta ut om det inte går min väg.

 • Telia och priskriget - 3 avbryter sin kampanj i förtid och aktien rusade. Jag fick in 15K på 46,73 i snitt och var nöjd på 46,80 d det inte verkade bli så mycket mer än det. Sen kom det stora lyftet såklart. Men det kan ju inte vara priskriget aktien gått ner på eller? Det känns ju bra löjligt. Analytikerna skapar bara något sorts case kring det för att de vill tjäna courtagepengar när kunderna ska sälja eller köpa. Det finns inte en chans att en liten kampanj förändrar caset för Telia och Tele2. 

 • Telia och finsk utförsäljning - Holdingbolaget Solidium, som ägs av finländska staten, planerar att sälja aktier i Teliasonera för 400-550 miljoner euro och att samtidigt för 450-600 miljoner euro emittera masskuldebrev som kan konverteras till aktier i Teliasonera.

  Detta ska tydligen sättas innan handeln öppnar på onsdag och ske i prisintervallet 45,1 - 46,3 kronor. Vi får väl se hur det påverkar men de försäljningar som skett på detta sätt tidigare har pressat kurserna rätt rejält (Hexagon och Nordea är ju bra exempel). Lägg därtill Ratos försäljning i Lindab kring hundringen som också skapade ett enormt överhäng i aktien så skulle jag säga att det är bäst att vara försiktig med TLSN ett tag framöver.

 • Kinarädslan - Rädslan för en hårdlandning i Kina märks tydligt så fort vi får de här baissedagarna. Idag gick SKF och Hexagon mycket sämre än andra verkstadsbolag med kanske lite mindre Asienexponering, såsom Alfa Laval. Men på samma sätt som den 6 mars var ett gyllene tillfälle för de som inte exponerat sig nog hårt mot aktiemarknaden så tror jag dagens lilla snedställ var det. Högre bottnar fortfarande på verkstadsbolagen.

 • Micro Systemation släpper version 6.2 - Marknadens bästa mjukvara för Mobile Forensics. Läs mer om den här: 
  http://www.msab.com/app-data/downloads/Release_Notes_(English)/MSAB_release_notes_6.2_EN.pdf

  MSAB klarar nu följande appar till iPhone:

  AIM (AOL Instant Messenger) CoPilot eBuddy Facebook Facebook Messenger Find My iPhone Flickr Fring Google+ Google Earth Google LatitudGoogle Maps Google Mobile Google Translate heyTell hitta.se ICQ Free Kik Messenger MySpace NAVIGON Mobile Navigator Nike+ GPS Nimbuzz PingChat! QQ Renren RunKeeper Search Bing Sina Weibo Skype Tango TomTom Touch (former PingChat!) Twitter Twitterrific for Twitter Viber WhatsApp Yahoo! Messenger Yahoo! Search YouTube

 • Block mäklade i både PartnerTech och Micro Systemation idag - Mindre sådana men jag som sitter med börsen varje dag märker en stor skillnad mot ifjol vad gäller handeln på börsen. I år går det ju att både köpa och sälja aktier. Detta måste betyda bättre tider för mäklarhusen och för ekonomin i stort. 

  Ska man kommentera de enskilda posterna i bolaget så tror jag att det är någon eller några fonder som tankar MSAB (och som står uppe på sälj kring 17,5 för att skrämma ut lite småsparare som kan sälja till dom) och att Rune Glavare sålt i PartnerTech för att han går in i styrelsen i Aros Quality. Detta är naturligtvis bara en gissning. Dessutom tror jag någon annan fond lättar på sitt innehav i aktien via blocket på Remium och att någon större enskild ägare på Avanza sålt ut sitt innehav sista månaden.

 • Hoppas inte Stora Enso gör ett nytt "Consolidated Paper"... När man nu investerar 1,6 miljarder kronor i ett kartong-massabruk i Kina. 

  De misslyckade affärerna i USA i början av 2000-talet tynger fortfarande aktien och man blir ju lätt orolig när ett gäng gubbar från Sverige och Finland ska etablera den här typen av anläggning i Kina. Det är en riktig utmaning man står inför och vore jag aktieägare så skulle jag vara betänksam.

  Istället för att köpa Consolidated Paper år 2000 så skulle de gjort den här investeringen i Kina år 2000. Nu känns det som man är ett decennium för sena igen. Om 10 år kanske de ska anlägga ett bruk i Afrika (som de borde gjort nu istället). Det är dags för Stora Enso att åka dit pucken kommer istället för där den är för tillfället.

BB Trader Daily 19 mars

 • Singapore signalerar tillväxt - Under hösten kom signaler om lägre och lägre aktivitet i Singapore och landet som har haft en fantastisk tillväxt fick se en kraftig inbromsning under 2011. Nu kommer dock signaler om att läget har förbättrats rejält. 

  "Singapore's non-oil domestic exports surged 30.5 percent in February from a year earlier, helped by a recovery in electronics and a continued strong performance in pharmaceuticals."
  http://www.cnbc.com/id/46754958

 • Frontline - Steg med nära 30% i fredags men aktien har ju tappat 80% av värdet sedan inledningen av 2010 (då förresten Handelsbanken hade med aktien i sina top picks tillsammans med Autoliv, Volvo, SSAB och Danske Bank. En jämnt fördelad korg av dessa aktier hade gett dig en avkastning om -20% från maj 2010 tills nu och under hela hösten har banken positionerat sina kundportföljer för att OMXS30 ska till 700...).
  Tillbaka till Frontline. Det är möjligt att aktien bottnade kring 30 NOK och att den trots sin rusning i fredags fortfarande är väldigt billig. Några tiondels procent förändring på världens BNP-tillväxt ger ju en enorm utväxling för världens handel och därmed på fraktrater. 

 • Brummer Lynx - Brummer Lynx hade ju en riktigt usel månad i oktober då fonden föll med 9,12%. Det var den sämsta månaden sedan starten år 2000. Det har inte heller gått särskilt bra i år då fonden är ner 1%. Är inte trenderna tillräckligt tydliga eller långa för att fonden ska fungera längre? 

 • Färre negativa - VIX på rekordlåga nivåer, guldet går knackigt och det är färre och färre högljudda baissare där ute. Det är oroande. Går vi tillbaka och tittar på perioden sept/okt så var ju alla i stort sett negativa men det var då börsen vände... Håll i hatten. Allt kan hända. Skulle vi se en sättning på börsen igen under våren (och då menar jag minst 15% ner härifrån) så tror jag vi kan betrakta P/E 6-8 för småbolagen som det nya P/E 10-14. Ska vi leva i en så volatil värld kommer aldrig värderingarna att komma högre. Det vore väldigt trist. 

 • Norge får klara sig på egen hand - Du bygger ingen långsiktig välfärd utan konkurrenskraft oavsett hur mycket olja du kan pumpa upp. Norskarna måste bli mer produktiva. Kommer att bli inflation som i ett land i Afrika där snart. Hushållens skulder skenar och oljefonden lär får rädda de norska bankerna till slut.

  http://www.bloomberg.com/news/2012-03-15/norway-risks-housing-bubble-as-krone-steals-agenda-mortgages.html

 • I'm not geting fooled again - Visst känns det så nu!?   http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2012/02/Mkt%20Cycle.jpg

BB Trader Daily 16 mars

Något försenad idag pga. strömavbrott i GBG
 • Volvos leveranser imponerar - Mycket stark uppgång i framförallt Nordamerika.

  STOCKHOLM (Direkt) Volvokoncernens totala lastbilsleveranser blev +3 procent i februari till 18.395 fordon, jämfört med samma period förra året.

  Det framgår av leveransstatistik från Volvo.

  Analytikernas förväntningar låg på -3 procent till 17.254 fordon under februari, enligt SME Direkt.

  På Europamarknaden var leveranserna -20 procent, efter att leveranserna var -22 procent i västra Europa och -14 procent i Östeuropa.

  Här låg analytikernas förväntningar på en nedgång i Europa på 10 procent, varav -12 procent i västra Europa och -1 procent i östra Europa.

  Leveranserna i Nordamerika var samtidigt +65 procent medan leveranserna i Sydamerika var -21 procent.

  I Asien var leveranserna +8 procent.

  Analytikerna hade räknat med +24 procent i Nordamerika, -39 procent i Sydamerika och +7 procent i Asien i februari.

  Sett till bolagets olika varumärken sjönk Volvo Lastvagnars totala leveranser med 2 procent under februari.

  Leveranserna från Mack under månaden visade en uppgång med 97 procent.

  Renaults Trucks totala leveranser minskade med 19 procent medan motsvarande siffra för Eicher var en uppgång på 8 procent.

  UD Trucks (tidigare Nissan Diesel) leveranser ökade med 14 procent.

  Samtliga jämförelser är med samma månad året innan om inte annat anges.

  Börsredaktionen

  Nyhetsbyrån Direkt

 • BioInvents partner Thrombogenics får avtal - Aktien upp nära 7% idag och den utklassar BioInvent senaste året. Se jämförelse nedan. http://www.manufacturingdigital.com/press_releases/thrombogenics-enters-into-commercialization-agreement-for-ocriplasmin-with-alcon-outside-the-united-1 • Och BioInvents teckningsrätter börjar handlas - Första avsluten på 15 kronor makulerades dock...

 • Panaxia har haft ett bra år hittills - Aktien upp nästan 40% nu och kanske har det ljusnat i horisonten för bolaget? Stor uppsida om så är fallet fortfarande.

 • Någon lurpassar i Micro Systemation - Jag får en känsla av att det är någon smart investerare som ska försöka få in MSAB på 16 kronor. Men nu börjar aktien jobba emot honom och det är dags att kliva upp.

 • EnQuest klara med Kraken och ser vidare mot Norge -

  http://www.upstreamonline.com/incoming/article1242097.ece

 • Referensportföljen går på Year High - Nära 20% upp nu. Och JA, jag kommer teckna min andel i BioInvents nyemme med den likvid jag har i portföljen.

CSB köper och vi är glada - men när de slutar...?


PartnerTech och 28-35 kronor

Det här området har varit magneten för aktien under senare år. Här går all volym. När ska aktien bryta upp från 35 kronor? Det vore en befrielse att ta sig upp.Köprek i Privata Affärer


BB Trader Daily 15 mars

 • H&M slår förväntningarna H&M: FÖRSÄLJNING JMFBARA BUTIKER FEBRUARI +2 % (SME -1,0)(NY)

  (Tillägg: från femte stycket)
  STOCKHOLM (Direkt) Hennes & Mauritz försäljning i jämförbara butiker steg 2 procent i februari (+1).

  Den totala försäljningen steg med 13 procent jämfört med samma månad året innan då försäljningstillväxten var 9 procent.

  Försäljningssiffran är exklusive valutakursförändringar och inklusive moms.

  Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att den jämförbara försäljningen skulle minska med 1,0 procent och att den totala försäljningen skulle öka med 7,7 procent.

  Under hela det första kvartalet, december till februari, uppgick försäljningen exklusive moms till 27.832 miljoner kronor (24.503). Analytiker hade räknat med 27.361, enligt SME Direkt.

  Den jämförbara försäljningen i det första kvartalet ökade med 3 procent (+1), mot väntade +2,2 procent.

  Totalt antal butiker per den 29 februari 2012 uppgick till 2.491 jämfört med 2.212 butiker vid utgången av motsvarande månad året innan.

  Börsredaktionen

  Nyhetsbyrån Direkt

 • Många är negativa - Igår kväll var hela min twitterfeed full av alla människor som låg korta eller gick korta igår i olika papper och index. Är det verkligen så lätt att alla kan tima nedgången perfekt? Skulle inte tro det och det talar istället för att vi ska upp lite till innan vi om möjligt vänder ner. Vänder vi ner härifrån nu så tror jag också att det ska betraktas som en rekyl och köpläge. Frågan är bara om det blir 5% eller närmare 10%.

 • Schweiz höjer BNP prognos - Från tidigare 0,5% till 0,8%

 • Apple steg med mer än hela Nokia - Igår steg appleaktien så mycket att det börsvärde det motsvarade var mer än vad hela Nokia är värt. Apple steg alltså med 137 miljarder svenska kronor och Nokia är värt ca 125.

 • Jag hörde många som sålde - Förra våren och var så glada över det under hösten. Men har dessa människor köpt igen? OK, den del kanske men långt ifrån alla tror jag. De som är så riskaverta så de sålde förra våren de är nämligen ofta lika riskaverta inför att köpa så länge det ser kärvt ut. Nu är vi i alla fall tillbaks på samma nivå som när vi bröt ner så det är even steven läge för er att köpa igen :)

Hela Stockholmsbörsen eller bara Apple - Update

Kommer ni ihåg den här från 16 februari. http://bbtrader.blogg.se/2012/february/hela-stockholmsborsen-eller-bara-apple.html

Här är i alla fall en update sen dess...Goldman och AOIL

Aktien har fortfarande 100% uppsida till riktkurs. Som denhar haft ett tag nu. Har Goldman rätt eller har marknaden rätt?

BB Trader Daily 14 mars

 • Det går bra nu Catella - 3 annonserade uppdrag bara sista veckan. Och det är inte vilka som helst...

  110 mln euro, 508 mln euro och 250 mln euro!

  http://www.property-magazine.de/medizin-und-gesundheits-standort-im-oskar-helene-heim-43487.html

  http://www.propertyeu.info/index-newsletter/eurosic-agrees-eur-508m-office-sale-to-jpmam/

  http://www.propertyeu.info/index-newsletter/axa-immoselect-puts-eur-250m-scheme-up-for-sale/

  Men ni andra kan väl vänta tills Banque Invik är sålt innan ni köper...

 • Hausse i USA - FED kom inte med några negativa överraskningar och bankerna boostades av att stresstesterna gav utrymme (för all utom Citigroup) till att höja utdelning och köra återköpsprogram. 

 • Men hedgefonderna kastar in handduken - Ingen orkar hålla på längre. 
  http://www.economist.com/node/21547807

 • Kina lättar på utlåningen till de stora bankerna - STOCKHOLM (Direkt) Kina kommer att lätta på restriktioner för utlåningen för tre av landets fyra största banker, efter att nyutlåningen minskat till den lägsta nivån på fyra år.

 • Nasdaq på högsta nivån sen 2000 - Och Tokyo över 10000 och Dojjan över 13000.

 • SAAB och SAUDI - STOCKHOLM (Direkt) Att Saab Dynamics resultat före skatt ökade med 209 procent
  2010 till 604 miljoner kronor, samma år som leveranserna av vapensystemet Bill startade till Saudiarabien i den nu omdiskuterade samarbetet mellan Sverige och arablandet, har inte med Saudiarabien att göra.

  Det säger Tomas Samuelsson, affärsområdeschef för Saab Dynamics där Bill tillverkas, till Dagens Industri.

  "Att en eventuell order till Saudi skulle ha förändrat resultatbilden för Dynamics stämmer inte. Det kan jag säga, utan att jag för den skull vare sig har bekräftat eller förnekat Saudi", säger Tomas Samuelsson, som trots att svenska staten bekräftat export av Bill till Saudiarabien håller fast vid Saabs linje att inte kommentera till vilket land företaget levererat Bill 2 under 2010 och 2011.

  Tomas Samuelsson säger också, apropå DI:s uppgifter att robotar, sikten och lavetter kommer ur försvarets vapenförråd, att Saab generellt inte nytillverkar när det är fråga om små order.

  Martin Lindgren

  Nyhetsbyrån Direk

Guldet blev till sand

Den som gick över från guld till aktier precis vid botten i september gjorde ett klokt val.Sjuka Sandvik

Jag våga inte ta nån size då rörelsen var så fullständigt konstig men som vanligt ska man slå bort alla tankar kring vinstvarningar eller annat och bara gå emot. 
Bra för Catella!


Ska MSAB göra ett avstamp?


BB Trader Daily 13 mars

 • Kanske kan de tänka om - En skatt som bidragit till att minska BNP med 0,5%? Nej, dags att tänka om för Osborne. Tror EnQuest kan gynnas om de sänker skatten för exploration.

  http://www.iii.co.uk/articles/27580/oil-industry-warns-declining-north-sea-production

 • Urban Outfitters - Steg i efterhandeln igår efter sin rapport. Var främst utsikterna som gladde. Aktien upp 4% i efterhandeln ca. 

  http://www.google.com/finance?q=NASDAQ%3AURBN

 • Tele2 tar in 111.000 kunder i februari i Ryssland - Man tog in 42 000 i januari men man fick 178 000 kunder i februari ifjol. Nej, jag tror som jag tidigare sagt att Tele2 är inne i en något svagare period och det finns roligare aktier framför denna just nu.

 • Nokia lanserar Lumia i Kina - Den 28 mars tydligen. Vi får se vad kineserna tycker om det. Undrar om de kommer med andra program än vad vi har förinstallerade? De har väl inte Facebook och Twitter utan istället för Twitter har de ju Weibo och istället för Facebook något som kallas Renren.

Nån som kan franska? En chef inom Catella Frankrike i intervju


Skumpan flödar på rivieran :)


Var är institutionerna och fonderna?

Och framförallt småspararna kanske. Som jag skrev häromdagen på bloggen så har alltså svenskarnas direktsparande i aktier kraftigt minskat de senaste 10 åren. År 2000 ägde 2 miljoner svenskar aktier direkt (alltså ej via fonder etc.) och idag är den siffran nästan nere på 1,4 miljoner bara. 

Har roat mig med att kolla ägarlistorna för PartnerTech sedan 2006. Det intressanta är att 2006 så ägdes endast 61% av bolaget av de 10 största ägarna. Idag är den siffran 80% (tror nämligen topp tio ökat under 2011 också). 

Det är också intressant att se vilka dessa tio största ägare var 2006 respektive 2010. 2006 så upptas plats 2 till 9 av fonder och institutioner medan 2010 så finns både Avanza och Nordnet Pension med (detta kan dock delvis förklaras med att småspararna under 2006 skulle hamnat utanför listan individuellt innan det fanns möjligt att spara i kapitalförsäkring). 

Men det är ändå intressant att notera hur fonder och institutioner inte finns representerade i den här typen av bolag på samma sätt idag. Awake Swedish Equity Fond ägde nästan 5% av bolaget 2007 och Svenska Kyrkan hade 4% under 2007 (de har väl sålt pga. sina etik och moral regler då PartnerTech gör visst försvarsmateriel).

BB Trader Daily 12 mars

 • GKN uppges bjuda 800 miljoner pund - för Volvo Aero. Innan spekulerades det i att det var vär tmellan 5 och 10 miljarder SEK så det känns väl rätt så rimligt. 

 • CDON - Finanschefen för CDON Group och VD för nelly.com slutar för att starta konsultverksamhet. Känns sådär om jag skulle äga aktier i CDON Group.

 • Höghastighetsbana kollapsar i Kina - Ska det kortas Hexagon idag?

 • Electrolux haussas av SHB - Efter IR möte... Riktkurs 175 i tron om ett bättre andra halvår 2012.

 • Twitterflödet - Har tagit in mitt twitterflöde här till höger.

Aktiefondernas in och utflöden

Från 1 januari 2007 till siste december 2009 så sattes det totalt in över 100 miljarder kronor (104,2 miljarder) i aktiefonder i Svergie (både Sverigefonder och globala aktiefonder etc.) Under 2009 var nettoinflödet hela 112 miljarder kronor!

Under förra året så var nettoutflödet 53 miljarder kronor medan det samtidigt sattes in 35 miljarder kronor i korta räntefonder!!!

Mellan 1 januari och dags dato så har det bara kommit in ytterligare 19 miljarder kronor totalt. Under januari och februari i år så kom det totalt in 25 miljarder kronor netto. 

En slutsats man kan dra av detta tycker jag är att det finns fortfarande mycket pengar vid sidlinjen som ligger och vätnar på att aktiemarknaden ska lugna ner sig...

På 60.talet ägde privatpersoner i Sverige runt 70% av den svenska börsens totala värde. Idag är den siffran knappt 14%. http://www.aktiespararna.se/ungaaktiesparare/Utbildning/Aktier/Aga-aktier/


Nedan nettoflöden till aktiefonder i miljoner kronor jämfört med utvecklingen för OMXS30. 

Här hittar ni statistiken: http://www.fondbolagen.se/sv/Statistik--index/Fondsparande-och-fondformogenhet-efter-kategori/Ett år sedan Fukushima

 • Imorgon är det exakt ett år sedan jordbävningen utanför Japan inträffade där den efterföljande Tsunamin slog ut ett kärnkraftverk. 

  Jag tänkte med några exempelartiklar från förra året ge lite perspektiv på saker och ting. Det kan vara bra att ha med sig då nästa världskatastrof inträffar (vilket den garanterat enligt medierna kommer att göra). Helst så snart som möjligt om du är baissare såklart. 

  Om ni drar er till minnes hur ni upplevde de där dagarna under kärnkraftshaveriet så kanske ni kommer ihåg
  - Hur vi satt och kollade geigermätare live på nätet från Tokyo
  - Hur olika former av komponentbrister skulle hota hela den världsomspännande logistikkedjan
  - Att det kunde vara farligt att äta mat från Japan (importerad mat från Japan kontrollerades för strålning)
  - Eftersom det inte skulle finnas någon el att tillgå i Japan så skulle Japan gå ner i en djup recession och med tanke på sin stora statsskuld gå i konkurs och därmed dra ner hela världsekonomin i en långvarig depression. 
  - Jodtabletter tog slut i Finland http://www.vasabladet.fi/Story/?linkID=147343

  Men så blev det ju inte. Såklart. Nu i efterhand kan man ju med lätthet konstatera att det var helt rätt att gå emot pessimisterna och köpa AXIS på 116 kronor (när den fallit från 142 kronor på grund av komponentbrist). Idag handlas den kring 180 kronor! Det var säkert en hel del problem med komponentförsörjningen för dom men det löste dom (tillsammans med PartnerTech förstås).

  PartnerTech som tvingades skicka ut detta meddelande (efter att Note gått ut med ett meddelande) http://www.introduce.se/foretag/partnertech/pressmeddelanden/2011/3/partnertech-ger-kundinformation-angaende-situationen-i-japan

  Likadant var det undet hösten då det var översvämningar i Thailand där AXIS har tillverkning. Det är såklart problematiskt för ett företag när dessa saker händer men det går att lösa. 
  Det gjordes grafer som visade på hur långt ner vi skulle efter en kärnkraftsolycka. http://bbtrader.blogg.se/2011/march/hur-langt-ska-vi-ner-pa-sjalva-karnkraftsolyc.html

  Så här skrev jag i BB Trader Daily 17 mars förra året:

  Vad håller media på med? Den senaste tidens rapportering från tidningar och TV är det värsta jag varit med om. Skrämselpropagandan pumpas ut dag efter dag. När vi ser tillbaka på den här händelsen om några veckor så tror jag debatten kommer att rasa om vilken roll media spelade i att skapa den hysteri som nu råder. Det är några kärnkraftverk som går åt skogen, jag upprepar vad jag tidigare sagt; so what? Det dör fler på cykel varje timme än det dött personer av radioaktiv strålning totalt genom alla tider. Vi måste ställa saker och ting i relation till varandra!

  Minns ni Günther Öttinger? Mannen som sänkte USA börsen med 3% den 16 mars 2011. Men på  bara en kvart hade börsen kommit tillbaka de 3 procenten! Det var sjuka tider! Jag upprepar sjuka tider.  https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=200140

  Mitt budskap med detta inlägg är att öka förståelsen för att kriser kommer och går men de är hanterbara. Och lyssna aldrig, aldrig på nationalekonomer. De kommer med varningsflagg.

  Hela min blogghistorik från mars förra året hittar ni här: http://bbtrader.blogg.se/2011/march/Kom ihåg var ni läste det först :)Budrykten kring EnQuest igår igen

http://www.thisismoney.co.uk/money/markets/article-2112336/MARKET-REPORT-EnQuest-gushes-talk-bid.html

Spekulerades i bud på 225 pence eller då en bra bit över 20 kronor!
Samtidigt verkar det vara mycket på gång kring brittiska oljebolag. Exempelvis rusade Bowleven 14% häromdagen då det var budspekulationer kring dom. 

http://www.heraldscotland.com/mobile/business/company-news/tullow-rumours-boost-bowleven.16955381?_=45d054cba06f055820ca4ab1b164d78bcdf2115c


Och Gulf Keystone Petroleum föll över 10% när budryktena svalnade. 

http://www.marketwatch.com/story/gulf-keystone-shares-drop-12-after-iraq-statement-2012-03-06

De här bolagen opererar dock i Afrika och Irak.

BB Trader Daily 9 mars


Mer kring Micro Systemation från idag
SIX har pratat med Micro Systemation idag

(SIX) Micro Systemation gick under fjolåret från 52 till 63 medarbetare och även i år är rekryteringsbehovet stort.

"Större nästan. Det är framför allt säljare och utvecklare vi anställer. Jag upplever att det blivit lite lättare för oss att få tag i rätt folk. Det känns rätt bra nu faktiskt på den fronten", säger Joel Bollö, vd för Micro Systemation, till Nyhetsbyrån SIX.

Enligt Bollö verkar det som att konsultbolagen har det lite tuffare i år och därmed ett mindre anställningsbehov. De arbetssökande gillar Micro Systemations profil som ett snabbväxande mjukvarubolag.

Mikael Östman,  +46 31 350 64 88 mikael.ostman@six-group.se Nyhetsbyrån SIX(SIX) Micro Systemation har hittills vuxit enbart organiskt och så ser det ut att fortsätta framöver.

"Vi har inga förvärvsplaner alls", säger Joel Bollö, vd för Micro Systemation, till Nyhetsbyrån SIX.

Micro Systemation publicerade i juni 2010 långsiktiga finansiella mål, innebärande att bolaget över den kommande treårsperioden ska sträva efter att nå minst 25 procents genomsnittlig organisk omsättningstillväxt samt minst 25 procents rörelsemarginal i snitt per år.

I framtidsvisionen ska bolaget fortsätta vara ledande i branschen. Kunderna betalar för att få tidsbesparingar och effektivitet.

"För knappt tio år sedan sysslade vi med avläsning av telefoner, att hjälpa kunderna få ut informationen. I dag handlar det om att hantera informationen. I morgon blir det kanske något annat som står i fokus", säger Joel Bollö.

Den starka finansiella ställningen och frånvaron av förvärvsplaner medverkar till en offensiv utdelningspolitik. Vid vårens bolagsstämma får aktieägarna 1 krona per aktie i utdelning jämfört med 80 öre året innan.

Mikael Östman, +46 31 350 64 88 mikael.ostman@six-group.se Nyhetsbyrån SIX


BB Trader Daily 8 mars

 • Höjda rekar i verkstad - Berenberg har höjt riktkursen för Sandvik till 125 kronor från 100. Rekommendationen är köp.

  JP Morgan har höjt riktkursen för Volvo till 130 kronor, från tidigare 125 kronor. Rekommendationen är övervikt.


 • Något mindre pessimistiska finanschefer -
  2012-03-08 07:46:43

  DELOITTE/SEB: FINANSCHEFERNA NÅGOT MINDRE PESSIMISTISKA

  STOCKHOLM (Direkt) De svenska finanschefernas
  förväntansbild ligger kvar på en låg nivå även om den har förbättrats marginellt
  jämfört med den senaste mätningen i november 2011.

  Det är framför allt bolagens finansiella ställning samt bankers utlåningsvilja
  som oroar.

  Det visar SEB:s Finanschefsindex, som publicerades på tisdagen. Indexet steg
  något till 50,5 i februari från 49,2 i november.

  Antalet fusioner och förvärv ligger under femårssnittet och att betala ner
  skulder förblir också högsta prioritet för finanscheferna vid ett eventuellt
  kassaöverskott.

  "Den starka svenska kronan kan dock komma att bli en utmaning för de svenska
  exportföretagen då enkätsvaren visar att bolagen i snitt budgeterat med en
  svagare kronkurs för 2012 än den nuvarande nivån", säger Disa Hammar,
  kreditanalytiker på SEB, i ett pressmeddelande.

  Intresset för att nyanställa är fortsatt lågt bland de svenska finanscheferna
  som förväntar sig en nettoreduktion av antalet anställda i Sverige. Man ser dock
  något ljusare på möjligheten att anställa utomlands.

  Under ett antal år har SEB och Deloitte givit ut två separata undersökningar,
  SEB Finanschefsindex och The Deloitte CFO Survey. Från och med denna utgåva görs
  en gemensam ny och förbättrad rapport, Deloitte/SEB CFO Survey.

  Makroredaktionen

  Nyhetsbyrån Direkt

 • Apple lanserar iPad3 - Och aktien svajade till igår men slutade ändå till slut upp 0,1%. Men det kan inte vara lätt att försvara det marknadsvärdet. Apple måste hela tiden komma med nya innovativa produkter och fortsatt få människor att betala för överprisade produkter.

 • Sund rekyl eller mer varaktig nedgång? Makrodatan som presenterats på sistone har ju varit si och så och senast igår kom ju industriorderstatistiken från Tyskland in klart under förväntan. Det som talar för att det bara är en rekyl tycker jag är att kurserna ändå för de mest konjunkturkänsliga bolagen inte är så totalt upphaussade. USA fortsätter att trumma på framåt och nu på fredag kommer mer jobbstatistik som kan visa på fortsatt bra tillväxt. 

  Dessutom forsätter CSB att köpa svenska börsen medan många svenska mäklare har ett nettoutflöde.

After Market 2 mars

 • Budgivare på Volvo Aero - GKN said to be frontrunner to buy Volvo's aircraftengine unit after MTU Aero dropped out.

 • Är Penta till salu? Spekuleras i att Persson vill sälja. Vore inte alls dumt tror jag.

  Egentligen är det flera stora strategiomläggningar som pågår inom svenskt näringsliv just nu. Dels har vi ju Sandvik där Faxander har massa för sig, dels har vi SCA som har efter många års trevande satt igång ett arbete med att få uppvärderingen på bolaget och dels är det Volvo som i och med VD-bytet hade tiden inne för att kunna göra de förändringar som egentligen borde gjorts för flera år sedan. 

 • PartnerTech ovan 30 kronor - Högsta stängningen sen 13 juli ifjol. Tredje året i rad den passerar 30 kronor under tidig vår och nu vore det väl på sin plats om den kunde hålla i värderingen ett tag.

 • Blir det nåt Ithaca för EnQuest eller?

  "Coming down to the wire regarding Ithaca Energy Inc - IAE:T".. The real "Honey in the Pot" for anyone
  acquiring Ithaca is the $300 million UK Tax Loss the company is currently sitting on, and this is growing
  every day... For ENQ this would fit like "Hand in Glove".. Given the other potential bidders and all other
  things considered this site belives this one goes to Enquest at somewhere around $3.75 per share..

  http://greywolf.se/

  http://www.proactiveinvestors.co.uk/companies/news/39725/ithaca-energy-broker-inspects-north-sea-bid-potential-39725.html

 • BioInvent är färdig med BI-204 - Nu ska bara utfallen sammanställas och analyseras så har vi vårt resultat efter sommaren. 

  GLACIER - Kanske är det bortglömt redan till jul eller så kanske det kommer bli många blogginlägg här om detta namn :)

 • Dessutom rekas aktien i placera.nu idag
  https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=219354

 • Jag är så trött på såna här grafer från baissarna - Kan de inte bara säga till när vi ska köpa så är allt bra sen. Men för vissa blir det liksom aldrig köpläge. Det är rätt lustigt alltså. Med tanke på att aktiemarknaden ändå gått upp med i snitt 8% per år rätt länge nu.

  http://advisorperspectives.com/dshort/charts/valuation/Q-ratio-overview.html?Q-Ratio.gif


Nyheter från BINV

2012-03-02 08:30:00 - Cision, Sweden
BioInvent : Samtliga patienter inkluderade i fas II-studien med BI-204
Publicering av resultat väntas i tredje kvartalet
Lund, Sverige - 2 mars 2012 - BioInvent International (OMXS:BINV) och dess
samarbetspartner Genentech, ett bolag i Roche Group (SIX: RO, ROG; OTCQX:
RHHBY), meddelade idag att samtliga patienter har inkluderats i GLACIER-studien,
en fas IIa-studie med BI-204 på patienter med stabil kranskärlssjukdom.
Publicering av resultatet förväntas under årets tredje kvartal.
Svein Mathisen, BioInvents VD, kommenterar: "Vi och vår partner Genentech ser
med stor spänning fram emot resultatet av GLACIER-studien. Med hjälp av den
allra senaste bildhanteringsteknologin hoppas vi att kunna visa att BI-204 tar
behandlingen av akut kranskärlssjukdom till en ny nivå genom att angripa själva
huvudorsaken till sjukdomen, den aterosklerotiska inflammationen i kärlväggen."
BI-204 är en monoklonal antikropp som riktar sig mot oxiderade former av
LDL-kolesterol (Low-Density-Lipoprotein) även kallat det "onda" kolesterolet.
Dess unika verkningsmekanism antas hämma pro-inflammatoriska makrofager i det
aterosklerotiska placket, med resultat att inflammationen minskar och att plack,
som är benägna att brista och orsaka kranskärlssjukdomar, stabiliseras.
-- SLUT -
Bakgrundsinformation:
Om GLACIER
GLACIER är en förkortning och står för 'Goal of oxidised Ldl and ACtivated
macrophage Inhibition by Exposure to a Recombinant antibody'. Det är en
randomiserad, placebo-kontrollerad, dubbelblind, fas IIa multicenterstudie med
läkemedelskandidaten BI-204, som tillsammans med standardbehandling ges till
patienter med stabil kranskärlssjukdom. Studien inkluderar cirka 144 patienter
och genomförs vid ett 20-tal kliniker i USA och Kanada. Studien är utformad för
att påvisa en reduktion av inflammationen, mätt med FDG-PET (18F 2-deoxyglucose
positron emissionstomografi), i de åderförkalkade blodkärlen efter fyra och 12
veckors behandling. Inflammation i kranskärlen anses vara den egentliga orsaken
till utvecklingen av åderförkalkning och kranskärlssjukdom (Ross).
Om BI-204
Produktkandidaten BI-204 (anti-oxLDL, MLDL 1278A, RG7418) utvecklas i samarbete
med Genentech, ett bolag inom Roche Group. Genentech innehar
marknadsrättigheterna till Nordamerika medan BioInvent kontrollerar
rättigheterna i övriga delar av världen. Målsättningen är att utveckla ett
läkemedel som förebygger återfall, så kallad sekundärprevention, i akut
kranskärlssjukdom, t ex hjärtinfarkt. BI-204 är ett antikroppsbaserat läkemedel
som riktar sig mot oxiderade former av det "onda" kolesterolet LDL (Schiopu,
Goncalves). En förhöjd koncentration av oxLDL har i populationsbaserade studier
visat sig samvariera tydligt med ett flertal riskfaktorer för hjärtkärl-sjukdom,
bland andra insulinresistens och metabolt syndrom (Holvoet). Observationerna
stärker teorin att oxiderat LDL även kan vara en viktig målstruktur för
utveckling av läkemedel för behandling av patienter med förhöjd risk för
kardiovaskulär sjukdom.
Om BioInvent
BioInvent International AB, listat på NASDAQ OMX Stockholm (BINV), är ett
forskningsbaserat läkemedelsföretag med fokus på framtagning och utveckling av
antikroppsläkemedel. Idag driver bolaget fyra läkemedelsprojekt i klinisk fas
inom trombos, cancer och kranskärlssjukdom. Bolaget har ingått strategiska
allianser för att stärka produktportföljen och öka möjligheterna till framgång.
Bland bolagets partners finns Genentech, Human Genome Sciences, Roche och
ThromboGenics.
Bolagets konkurrensförmåga förstärks av en till väsentliga delar patentskyddad
plattform för utveckling av antikroppsläkemedel. Bredden och styrkan i denna
plattform utnyttjas också av partners, såsom Bayer HealthCare, Daiichi Sankyo,
Mitsubishi Tanabe och Servier. Ytterligare information finns tillgänglig på
www.bioinvent.com (http://www.bioinvent.com/).
Referenser:
Ross R, Atherosclerosis - an inflammatory disease. N Engl J Med 1999
Schiopu A et al, Recombinant antibodies to an oxidized low-density lipoprotein
epitope induce rapid regression of atherosclerosis in apobec-1-/-/low-density
lipoprotein receptor-/- mice. J Am Coll Cardiol 2007
Goncalves I et al, Identification of the target for therapeutic recombinant
anti-apoB-100 peptide antibodies in human atherosclerotic lesions.
Atherosclerosis 2009
Holvoet P et al. Association between circulating oxidized low-density
lipoprotein and incidence of the metabolic syndrome. JAMA 2008
För mer information, vänligen kontakta:
BioInvent International AB
Svein Mathisen                                                     Sten
Westerberg
President & CEO                                                  Vice President,
Investor Relations
Mobil: 0708-97 82 13                                             Mobil: 0768-68
50 09
E-mail: svein.mathisen@bioinvent.com                   E-mail:
sten.westerberg@bioinvent.com
BioInvent International AB (publ)
Org nr: 556537-7263
Adress: Sölvegatan 41
Postadress: 223 70 LUND
Tel:046 286 85 50
info@bioinvent.com
www.bioinvent.com
Juridisk friskrivning
Detta pressmeddelande innehåller framtidsinriktade uttalanden, som utgör
subjektiva uppskattningar och prognoser inför framtiden. Framtidsbedömningarna
gäller endast per det datum de görs och är till sin natur, liksom forsknings-
och utvecklingsverksamhet inom bioteknikområdet, förenade med risker och
osäkerhet. Med tanke på detta kan verkligt utfall komma att avvika betydligt
från det som skrivs i detta pressmeddelande.
Informationen i detta pressmeddelande är sådan som bolaget ska offentliggöra
enligt lagen om värdepappersmarknaden och/eller lagen om handel med finansiella
instrument. Informationen lämnades för offentliggörande den 2 mars 2012 kl.
08.30.
http://www.cisionwire.se/bioinvent/r/samtliga-patienter-inkluderade-i-fas-ii-studien-med-bi-204,c9226941
2012-03-02 08:30:00 - Cision, Sweden
BioInvent : Samtliga patienter inkluderade i fas II-studien med BI-204
Publicering av resultat väntas i tredje kvartalet
Lund, Sverige - 2 mars 2012 - BioInvent International (OMXS:BINV) och dess
samarbetspartner Genentech, ett bolag i Roche Group (SIX: RO, ROG; OTCQX:
RHHBY), meddelade idag att samtliga patienter har inkluderats i GLACIER-studien,
en fas IIa-studie med BI-204 på patienter med stabil kranskärlssjukdom.
Publicering av resultatet förväntas under årets tredje kvartal.
Svein Mathisen, BioInvents VD, kommenterar: "Vi och vår partner Genentech ser
med stor spänning fram emot resultatet av GLACIER-studien. Med hjälp av den
allra senaste bildhanteringsteknologin hoppas vi att kunna visa att BI-204 tar
behandlingen av akut kranskärlssjukdom till en ny nivå genom att angripa själva
huvudorsaken till sjukdomen, den aterosklerotiska inflammationen i kärlväggen."
BI-204 är en monoklonal antikropp som riktar sig mot oxiderade former av
LDL-kolesterol (Low-Density-Lipoprotein) även kallat det "onda" kolesterolet.
Dess unika verkningsmekanism antas hämma pro-inflammatoriska makrofager i det
aterosklerotiska placket, med resultat att inflammationen minskar och att plack,
som är benägna att brista och orsaka kranskärlssjukdomar, stabiliseras.
-- SLUT -
Bakgrundsinformation:
Om GLACIER
GLACIER är en förkortning och står för 'Goal of oxidised Ldl and ACtivated
macrophage Inhibition by Exposure to a Recombinant antibody'. Det är en
randomiserad, placebo-kontrollerad, dubbelblind, fas IIa multicenterstudie med
läkemedelskandidaten BI-204, som tillsammans med standardbehandling ges till
patienter med stabil kranskärlssjukdom. Studien inkluderar cirka 144 patienter
och genomförs vid ett 20-tal kliniker i USA och Kanada. Studien är utformad för
att påvisa en reduktion av inflammationen, mätt med FDG-PET (18F 2-deoxyglucose
positron emissionstomografi), i de åderförkalkade blodkärlen efter fyra och 12
veckors behandling. Inflammation i kranskärlen anses vara den egentliga orsaken
till utvecklingen av åderförkalkning och kranskärlssjukdom (Ross).
Om BI-204
Produktkandidaten BI-204 (anti-oxLDL, MLDL 1278A, RG7418) utvecklas i samarbete
med Genentech, ett bolag inom Roche Group. Genentech innehar
marknadsrättigheterna till Nordamerika medan BioInvent kontrollerar
rättigheterna i övriga delar av världen. Målsättningen är att utveckla ett
läkemedel som förebygger återfall, så kallad sekundärprevention, i akut
kranskärlssjukdom, t ex hjärtinfarkt. BI-204 är ett antikroppsbaserat läkemedel
som riktar sig mot oxiderade former av det "onda" kolesterolet LDL (Schiopu,
Goncalves). En förhöjd koncentration av oxLDL har i populationsbaserade studier
visat sig samvariera tydligt med ett flertal riskfaktorer för hjärtkärl-sjukdom,
bland andra insulinresistens och metabolt syndrom (Holvoet). Observationerna
stärker teorin att oxiderat LDL även kan vara en viktig målstruktur för
utveckling av läkemedel för behandling av patienter med förhöjd risk för
kardiovaskulär sjukdom.
Om BioInvent
BioInvent International AB, listat på NASDAQ OMX Stockholm (BINV), är ett
forskningsbaserat läkemedelsföretag med fokus på framtagning och utveckling av
antikroppsläkemedel. Idag driver bolaget fyra läkemedelsprojekt i klinisk fas
inom trombos, cancer och kranskärlssjukdom. Bolaget har ingått strategiska
allianser för att stärka produktportföljen och öka möjligheterna till framgång.
Bland bolagets partners finns Genentech, Human Genome Sciences, Roche och
ThromboGenics.
Bolagets konkurrensförmåga förstärks av en till väsentliga delar patentskyddad
plattform för utveckling av antikroppsläkemedel. Bredden och styrkan i denna
plattform utnyttjas också av partners, såsom Bayer HealthCare, Daiichi Sankyo,
Mitsubishi Tanabe och Servier. Ytterligare information finns tillgänglig på
www.bioinvent.com (http://www.bioinvent.com/).
Referenser:
Ross R, Atherosclerosis - an inflammatory disease. N Engl J Med 1999
Schiopu A et al, Recombinant antibodies to an oxidized low-density lipoprotein
epitope induce rapid regression of atherosclerosis in apobec-1-/-/low-density
lipoprotein receptor-/- mice. J Am Coll Cardiol 2007
Goncalves I et al, Identification of the target for therapeutic recombinant
anti-apoB-100 peptide antibodies in human atherosclerotic lesions.
Atherosclerosis 2009
Holvoet P et al. Association between circulating oxidized low-density
lipoprotein and incidence of the metabolic syndrome. JAMA 2008
För mer information, vänligen kontakta:
BioInvent International AB
Svein Mathisen                                                     Sten
Westerberg
President & CEO                                                  Vice President,
Investor Relations
Mobil: 0708-97 82 13                                             Mobil: 0768-68
50 09
E-mail: svein.mathisen@bioinvent.com                   E-mail:
sten.westerberg@bioinvent.com
BioInvent International AB (publ)
Org nr: 556537-7263
Adress: Sölvegatan 41
Postadress: 223 70 LUND
Tel:046 286 85 50
info@bioinvent.com
www.bioinvent.com
Juridisk friskrivning
Detta pressmeddelande innehåller framtidsinriktade uttalanden, som utgör
subjektiva uppskattningar och prognoser inför framtiden. Framtidsbedömningarna
gäller endast per det datum de görs och är till sin natur, liksom forsknings-
och utvecklingsverksamhet inom bioteknikområdet, förenade med risker och
osäkerhet. Med tanke på detta kan verkligt utfall komma att avvika betydligt
från det som skrivs i detta pressmeddelande.
Informationen i detta pressmeddelande är sådan som bolaget ska offentliggöra
enligt lagen om värdepappersmarknaden och/eller lagen om handel med finansiella
instrument. Informationen lämnades för offentliggörande den 2 mars 2012 kl.
08.30.
http://www.cisionwire.se/bioinvent/r/samtliga-patienter-inkluderade-i-fas-ii-studien-med-bi-204,c9226941

BB Trader Daily 1 mars (dagsutgåva)


RSS 2.0