BB Trader Daily 31 januari

  • Radioshack rasar vidare - Ett tydligt exempel på att småstrul här och där i bolaget ofta är ett tecken på att något inte står rätt till. 2006 fick VDn gå efter att ha ljugit om sina studiemeriter. Som aktieägare ska du ta minsta lilla snedsteg på stort allvar. Svensk Internetrekryterings ras startade med några felaktiga fakturor i Norge vill jag minnas...

    http://www.cbc.ca/news/business/story/2006/02/20/shack-060220.html

    http://www.google.com/finance?cid=34322

  • EnQuest senaste strategiska drag blidkar inte marknaden - EnQuest har inte varit någon lysande stjärna direkt sedan introduktionen våren 2010. Snart har 2 år passerat och aktien står fortfarande och stampar på samma nivå, trots ökade reserver och ökad produktion. Jag är rädd att tiden håller på att rinna ut för aktien och det gäller att EnQuest ledning med Amjad i spetsen tydligt visar marknaden att den senaste tidens köp följer en tydlig röd linje och inte bara genomförts för att man "har haft råd". Som Stockpicker så riktigt påvisar i sitt senaste Newsletter så är kassan förbrukad och för ytterligare förvärv behöver man låna pengar (något som såklart inte är dramatiskt i sig) men på något sätt känns det som att risken i aktien ökat, snarare än minskat som den borde gjort då bolaget fått mer verksamhet under sina vingar.  Oljepriset har verkligen gått bolagets väg och jag vill inte ens tänka på vad aktien skulle stått i om oljepriset skulle haft någon som helst korrelation med börsindex.

    Jag vill se en tydlig stängning över 11,80 i aktien. Marknaden visar då att den litar på bolagsledningen men så länge under där så är jag lite avvaktande.


  • Grekland dröjer - Det känns som att man kommer bli lurad oavsett vad som händer (eller inte händer). Endera är man naiv som tror att det kommer en lösning på Grekland över huvudtaget och att man borde sålt för att det ska ner eller så kommer man bli lurad för att man tror att marknaden bryr sig om Grekland när den inte gör det.

  • Jag tror Catella lossnar - För varje dag som går så får köparna flytta upp. Lika negativt som H2 2011 var i aktien, lika positivt kan H1 2012 bli. Håll i hatten.

  • 2011 rerun? - Jag är ju rädd som satan för det men samtidigt känns det ju inte troligt. Men man ska aldrig säga aldrig. 

    http://www.thestreet.com/story/11390569/1/cramer-putting-this-selloff-in-perspective.html

  • BioInvent har nått botten? http://www.privataaffarer.se/borsguiden/bioinvent-har-natt-botten-291706

BB Trader Daily 30 januari

  • Referensportföljen - Upp en 18% nu i alla fall. Ska uppdatera den under dagen.

  • Saab - Inte helt klart med Gripen till Schweiz. Köpläge på fall?

  • BioInvent - Stort intresse efter att Nordea höjt reken. Vi fick vänta länge men till slut kom det lite tryck i den. 

  • ABB i storaffär? I alla fall enligt Bloomberg. http://www.bloomberg.com/news/2012-01-29/abb-said-to-be-near-4-billion-purchase-of-component-maker-thomas-betts.html

  • Micro Systemation #1 - Fin uppgång i veckan och alla de som skrev på diverese forum att det skulle köpa tillbaka aktien på 15 om några veckor (när hetsen efter omvända vinstvarningen lagt sig) börjar få det svettigt. Att byta lista tillsammans med allmän börshausse har definitivt fått liv i aktien. Nu får vi se hur sista raden kommer in på fredag. VPA kommer ju vara lägre det här Q4 än Q4 2010 men rörelsemarginalen bör vara högre. 

    http://www.introduce.se/foretag/micro-systemation/teknisk-analys/2012/1/micro-systemation-stangning-over-17-kr-ett-styrketecken

  • Micro Systemation #2 - Mårdner tar rygg på mig och har också MSAB som favorit. 

    http://www.dagensps.se/artiklar/2012/01/28/74225875/index.xml

  • SAS och Spanair - Konkurs för Spanair och 1,7 mdr borta i nedskrivning. SAS måste köpas upp snart. 

  • Facebook IPO - På onsdag redan verkar det som. 

  • Konsolidering i stålindustrin - SSAB har gått alldeles för bra mot vad de presterat som bolag (under hela hösten egentligen) och förklaringen ligger väl antagligen i de fusionsplaner som det nu börjar tisslas och tasslas om här och där. Outo, SSAB och Rauta - alla kommer de antagligen att bli del av större koncerner framöver. Thyssen tar Out+o, Vaestalpine tar Rauta? men vem tar SSAB? 

  • Zlatan och JG på spelhumör - Öste in mål igår. Kan bli en rolig fotbollssommar detta. Riktigt rolig tror jag.

  • Planera för uppgång, var beredd på nedgång - Ja det var min profetia och kanske stämde den? 

    http://bbtrader.blogg.se/2011/november/bb-trader-daily-30-november.html

    Varför köpte jag inte in Semcon i referensportföljen? Jag tyckte den var sjukt billig. Nu är den bara billig.
    http://bbtrader.blogg.se/2011/december/bb-trader-daily-12-december-1.html

  • Däremot var det rätt att avvakta lite med Bringwell - som jag skrev 31 oktober. Aktien var tydligen rätt rimligt värderad. Vi får se vad Q4 bjuder på. Det är möjligt att aktien har mer att ge. Jag ska räkna lite i veckan. Återkommer.

    http://bbtrader.blogg.se/2011/october/bb-trader-daily-31-oktober.html

  • Bloggen som verktyg - Det jag gör här på bloggen är ju egentligen att dokumentera händelser samt skriva ner mina tankar. Jag lär mig väldigt mycket på att läsa mina inlägg som är några månader gamla.

Referensportföljen uppdaterad

Upp 18% i år! Härligt!!! Se ovan.

BB Trader Daily 24 januari

  • Gardell har rätt tror jaghttp://www.e24.se/business/oron-for-eurons-kollaps-ar-naiv_3287377.e24

  • EnQuest - Ithaca - Igår haglade artiklarna om ett möjligt bud från EnQuest på det kanadeniska olje- och gasbolaget Ithaca. Kanske får vi svaret idag om det ligger någon sanning bakom. Följ mig på Twitter @Vastkusttradern så ska jag posta det jag hittar. 

    Dana Petroleum nämns också som en tänkbar köpare.

  • Texas Instruments - Rapporterade igår och kom in bra på omsättning och VPA (3,4 mdr dollar mot väntat 3,3 mdr dollar samt 0,25 dollar i VPA mot väntade 0,23 dollar). Däremot guidade man ner rätt kraftigt inför Q1 på grund av nedskärningar av fabriker.

    Aktien stängd upp 3,5% i efterhandeln och är upp 14% i år.

  • "Intäkterna i det fjärde kvartalet var bättre än väntat över alla stora produktgrupper, vilket stärker vår tro att vi har nått botten av denna nedgång", skriver bolagets vd Rich Templeton i rapporten.

  • PA Resources - Motgångarna fortsätter och denna gång är det minskningar av reserverna som belastar. Totalt blir nedskrivningen 2 mdr kronor.

  • Nordea bättre än väntat - Nordeas rörelseresultat blev 1.029 miljoner euro i det fjärde kvartalet 2011 (1.071). Det var 13 procent bättre än konsensusprognosen på 911 miljoner euro, enligt SME Direkt.

    Utdelningen sänks från 2,60 till 2,35 kronor men detta var ändå i linje med SME.

  • Lumia konsensus - Konsensus är att Nokia sålt 1,3 miljoner av denna telefon under november och december. Jag tror det är mer än så men om det inte är det och vi får en initial rapportreaktion ned (allt hänger ju inte på Lumia såklart) kommer jag köpa på då jag tror att Q1 kommer bli ett riktigt bra kvartal för Nokia.

BB Trader Daily 25 januari

  • Ericsson levererar inte - Kommer in på 1,8 mdr i resultat före skatt mot väntade 6 mdr (som också var sänkt från 7,3 mdr i och med Sony Ericssons dystra resultat).

    Hur kan alla ligga så fel undrar man!?

    Omsättningen sjönk med 20% i NA under kvartalet och lågmarginalprojekt kommer att tynga resultatet kommande kvartalen också. 

    Det var framförallt Networks som kom in mycket sämre än väntat. 33,3 mdr i omsättning mot väntade 40,2 mdr.

    Det enda positiva var väl att utdelningen var 10 öre högre än SME.

  • Apple gör tvärtom - Slår förväntningarna och det rejält. Tyvärr är det inte en haussesignal för börsen i sig. Då Apple tidigare slagit förväntningarna så här mycket (4 ggr sedan 2007) så har inte Nasdaq varit upp en enda gång en vecka efter.

  • NCC gör omvänd vinstvarning -Rörelseresultatet för NCC Housing, ett av NCC:s affärsområden, uppgår preliminärt till 550 (83) MSEK för det fjärde kvartalet 2011, vilket är betydligt högre än vad som förväntas*. NCC redovisar sedan 2010 enligt IFRIC 15 vilket bl.a. innebär att NCC redovisar försäljningsresultat från bostadsutvecklingsaffären först när bostaden både är färdigställd och överlämnad till kund. I det fjärde kvartalet 2011 har NCC överlämnat ett stort antal bostäder, som dessutom hade en högre marginal än de bostäder som resultatavräknats tidigare under året. Övriga siffror för det fjärde kvartalet presenteras i NCC:s bokslutskommuniké som publiceras onsdagen den 1 februari 2012. *Genomsnittligt estimat enligt SME:s senaste publicerade sammanställning är 268 MSEK och medianen 226 MSEK.

  • Micro Systemation är heta - Från Börsgolvet...

  • Roche budar - STOCKHOLM (Direkt) Det schweiziska läkemedelsbolaget Roche har lagt ett
    fientligt bud om 44:50 dollar per aktie för det amerikanska genteknikbolaget Illumina.

    Det rapporterar Bloomberg News.

    Kontantbudet, som innebär en premie om 18 procent jämfört med tisdagens stängningskurs, värderar Illumina till 5,7 miljarder dollar. Budet motsvarar 32 gånger 2012 års förväntade vinst, enligt Bloombergs prognossammanställning.

EnQuest budar på Ithaca?

Kan vara EnQuest som är den mystiska budgivaren enligt flera. Kanske för att få en skattefördel?

http://m.theglobeandmail.com/globe-investor/ithaca-energy-receives-takeover-offer/article2311740/?service=mobile

Dagens fångst 20 januari

Eftersom det är fredag så tänkte jag bjuda på en dagens fångst för en gångs skull. 

Nu blir det middag på grymma Caleo restaurang i GBG.

Ha det gott så ses vi på måndag!

//BB TraderCatella upp 12,2% i skrivande stund.....

:)

BB Trader Daily 20 januari

  • Catella #1 - Femte bästa hedgefond blev Catella Nordic L/S Equity förra året enligt placera.nu Starkt jobbat!

    https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=217888&commentPage=2&expanded=false

    Läs intervju med förvaltarna här: http://hedgefonder.nu/2011/12/intervju-med-hedgefondforvaltarna-catella-nordic-longshort-equity/

  • Catella #2 - Felköp igår eller början på nåt mystiskt? Igår började någon köpa Catella A aktier via NON på en nivå som låg ca 50 öre högre än vad B aktien handlades i. Mkt märkligt kan man tycka och frågan är ju om det bara var ett felköp eller om det ligger någon strategi bakom. Oavsett så är det ju helt otroligt att aktien handlas här nere i min mening. Varför undrar ni då? Jo för att om du bryter ner de olika beståndsdelarna i Catella så finner du att aktien helt enkelt är undervärderad. Jag skrev ett inlägg om detta i november men postar texten nu igen då det faktiskt är ännu billigare att köpa Catella idag.

    Catella har svårt att tydliggöra sitt värde - Efter en rapport som kommit in något svagare än vad många väntat sig (tyvärr har inte Catella lyckats förmedla en tillräckligt exakt bild över sina verksamhetsgrenar och dess säsongsvariationer och skillnad i intjäning så det saknas helt analytiker som klarar av att ge vettiga prognoser för bolaget) så handlas nu aktien under 7 kronor per B-aktie vilket innebär dryga 500 MSEK i börsvärde.

    Tyvärr så tenderar aktieägare i ett bolag likt Catella där det kan vara svårt att förstå sig på bolagets verksamhet att sonika lämna bolaget genom att sälja sina aktier då den går ner. Jag anser att det kring nuvarande nivåer vore ett oklokt beslut (varför såldes inte aktien på 15 då om man inte förstod affären?).

    Nuvarande Catella består i huvudsak av:

    1. EETI - Portfölj med bolånepapper. Efter utgången av Q3perioden avyttrade man Shield som främst innehöll bolånepapper med exponering mot Nederländerna för 72 MSEK och bokfört värde var 74 MSEK. I och med försäljningen och de hittills inbringade kassaflödena från EETI så har grundinvesteringen lönat sig. DET SOM NU FINNS KVAR AV EETI ÄR ALLTSÅ REN VINST. Bokfört värde på kvarvarande portfölj är 270 MSEK.

    2. Kapitalförvaltning - Här förvaltas ca 32 mdr SEK i främst olika aktie-, ränte- och fastighetsfonder. Kapitalförvaltning brukar värderas till mellan 0,7-1,5% av förvaltat kapital. Försiktigt värderat borde Catella värdera denna del till drygt 250 MSEK.

    3. Banque Invik - Bank i Luxemburg med viss förmögenhetsförvaltning (6 mdr). banken är till salu och diskussioner med budgivare pågår för tillfället. Vissa analytiker tror banken är bokförd till drygt 300 MSEK. Jag tror en försäljning kan inbringa ca 225-250 MSEK för Catella.

    4. Corporate Finance - Rådgivare i finansiella transaktioner på i storleksordningen 50-60 mdr kronor per år. Denna del gjorde alltså 59 MSEK i resultat före skatt 2010 och kan riktigt bra år göra det tredubbla (EFTER VINSTDELNING MED PERSONALEN ALLTSÅ). Borde värderas till i alla fall 300 MSEK.  

    5. Fixed Income - Catella erbjuder via Nordic Fixed Income kvalificerad rådgivning till företag som söker alternativa finansieringskällor till banklån och aktieemissioner. Verksamheten etablerades tidigare under 2011 och påbörjade sin affärsverksamhet under augusti 2011. Denna del bör kunna få en mycket gynnsam utveckling under 2012 då man redan har en etablerad kundbas och det är ett område som växer oerhört mycket just nu. Det kan bli minst lika stort som kapitalförvaltningen och corpen. Borde värderas till 200 MSEK på sikt i alla fal. Totalt har vi alltså 270 MSEK + 250 MSEK + 225 MSEK + 300 MSEK + ? MSEK = MINST 1045 MSEK vilket är dubbla börsvärdet.

    I nuläget är Catella obelånat och en försäljning av Invik kan ge en rejäl extrautdelning. Säg att de får 225 MSEK. Det innebär att en utdelning på i storleksordningen dryga 2 kronor inte alls behöver vara omöjlig.

    Många har ju varit kritiska till nedskrivningen av EETI men det tror jag är ett rent taktiskt spel av Catella då Invik antagligen kommer medföra en viss nedskrivning för dom. Kan de då samtidigt återföra lite av nedskrivningen för EETI så blir inte händelsen så dramatisk.

    Hade Catella bestått av ett antal olika bolag istället för ett så hade det totala börsvärdet inte varit det vi ser idag. Jag tror starkt på aktien och det gör ledningen också. Optionsstrike är på dryga 11 kronor.

    Vi har fortfarande en möjlig försäljning av Invik när som helst och den dagen detta annonseras så har jag svårt att se hur aktien inte skulle handlas upp rejält. Lägg därtill köpen som ägarna av Catella Capital Intressenter som förbinder sig att köpa aktier i marknaden för den del av köpeskillingen som betalas konstant.

    Det innebär att de kommer att vara tvungna att köpa i alla fall 3 miljoner aktier i marknaden på nuvarande nivå. Dessutom sitter de fast med dessa aktier i 4 år. 

    De har strike 16,70 i strike på optionerna och använder man Black Scholes så får man fram att de är värda runt 2 kronor.
  • Catella #3 - Förväntningarna på Q4. Vad tror ni? Själv tror jag att vi kanske landar någonstans kring 30 MSEK i rörelseresultat.

  • Catella #4 - 99:e plats i Supertalangstävlingen. Jo man tackar. Undrar vilken plats jag loosern som köpt aktien kommer på :) http://www.va.se/101supertalanger2011/

  • 1040 - Vi nosade igår och nog känns det lite småsjukt att vi ändå är här uppe? Bara för ett par månader sedan var allt nattsvart och vi satt och bet på naglarna inför varenda toppmöte. Har det ens varit en nyhetsflash med Merkel under 2012? Marknaden har guldfiskminne när det gäller vissa saker.

    Handelsbanken har en strategi mot sina kunder som går ut på att index ska ner till 700 och Enskilda har nettosålt aktier för 2 mdr SEK i år och de sålde bra under hela hösten också. Det är många som fortfarande lämnar marknaden alltså och tiden får ju utvisa om vi ska vända ner igen men just nu känner jag att det kanske är här någonstans vi ska vara. Vissa bolag ska ner lite och vissa ska ikapp de andra men tyvärr fungerar ju inte aktiemarknaden så. Det är endera fullt blås eller inget alls. Fortsätter de positiva signalerna att komma så kommer vi elda på ordentligt och det kan gå fort, riktigt fort men får vi ågon trigger som riskerar att stjälpa allt igen så kan vi lika gärna störtdyka mot 800 känns det som. EN sådan trigger kan ju vara att ett någon lämnar euron, oroligheter från Kina, Iran eller något annat helt oförutsett. Men en sak är säker, du tjänar inga pengar om du inte tar risk.

  • Bank of America öppnade på day high - Öppnade kring 7% upp men stängde under 7 dollar faktiskt. Rapporten innehöll en del engångsintäkter som boostade EPS fattade jag det som. 

    Men jag undrar jag, aktien har gått grymt bra i år och på rapportdag finns det volymer att sälja på och nog kan det finnas bra många som kan tänka sig att ta hem lite när aktien gått från 5 till 7 dollar på några veckor. Jag vill inte läsa in för mycket i det.

  • Google missar - 9,50 USD i EPS mot väntade 10,50. Aktien har svängt fram och tillbaka mellan 650 och 500 senaste året och innan rapporten igår så var den i 640. Aktien gick ner 9% i efterhandeln. 

    150 miljarder SEK i börsvärde borta. Så. 

    STOCKHOLM (Direkt) Google redovisar ett justerat resultat per aktie på 9:50 dollar för det fjärde kvartalet 2011 (8:75).

    Analytikernas förväntningar var ett resultat på 10:50 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

    Intäkterna i det fjärde kvartalet uppgick till 10,6 miljarder dollar. Intäkterna exklusive TAC uppgick till 8,1 miljarder dollar.

    Nyhetsbyrån Direkt

  • IBM - Upp nära 3% i efterhandeln på sin rapport. Tycker både Intels och IBMs rapport visar att företagen satsar på att bygga ut infrastrukturen nu. Google gör en bra rapport, inget snack om saken. De guidar inte utan det är analytikerna själva som räknat fram att de skulle göra 10,5 i EPS. 

    STOCKHOLM (Direkt) IBM redovisar ett justerat resultat per aktie på 4:71 dollar för det fjärde kvartalet 2011.

    Analytikernas förväntningar var ett resultat på 4:62 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

    Intäkterna var 29,50 miljarder dollar. Väntat här var intäkter på 29,70 miljarder dollar.


    Nyhetsbyrån Direkt

  • Intel - Den stora vinnaren igår med bra rapport och bra guidning för helåret. Att de guidar upp måste vara positivt för många andra också inom exempelvis hemelektronik, data.

    STOCKHOLM (Direkt) Intel spår att intäkterna under det första kvartalet blir
    mellan 12,3-13,3 miljarder dollar. Bruttomarginalen för det första kvartalet
    väntas bli cirka 63 procent. För helåret 2012 väntas bruttomarginalen uppgå till
    64 procent.

    Det framgår av bolagets delårsrapport.

    Analytikernas förväntningar var en försäljning på 12,76 miljarder dollar och en
    bruttomarginal på 62,4 procent under det första kvartalet, enligt Bloomberg News
    estimatsammanställning.


    Nyhetsbyrån Direkt

  • Microsoft - Kom också men en bra rapport främst drivet av XBOX försäljning. Upp 2,5% i efterhandeln.

  • American Express - Ner 3% på efterbörsen men upp 10% senaste året.

    STOCKHOLM (Direkt) American Express redovisar ett resultat per aktie på 1:01 dollar för det fjärde kvartalet 2011.

    Analytikernas förväntningar var ett resultat på 0:99 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

    Intäkterna uppgick till 7,74 miljarder dollar. Analytikerna hade väntat intäkter om 7,90 miljarder dollar.


    Nyhetsbyrån Direkt

  • Alcatel Lucent upp 20% i år - Hallå Ericsson! Vakna!

  • Peter Lynch - Alltid aktuell (men kanske ännu mer efter senaste tidens oroliga börs) och för er som inte läst hans bok läs i alla fall en sammanfattande text om hans principer som ni finner här:

    http://svenskmillionaire.wordpress.com/category/gurus/peter-lynch/

BB Trader Daily 19 januari

  • Ericsson fick av Sony i grevens tid - Riktigt usel rapport och kanske är det detta som hållit nere Ericsson sista veckorna men är det inte läge för ett rally efter detta? Det är ju en engångskostnad och nu blir de ju av med skräpet. Köp Ericsson är mitt råd.

  • Orc - Som vanligt inge vidare rapport och där är det också många aktieägare som kom ut med hjärtat i halsgropen.  

  • Arcelor Mittal höjer stålpriser för varmvalsad tunnplåt - Ökad efterfrågan från bilindustrin ligger bakom.

  • Vale delar ut 41 miljarder - En annan ståljätte delar ut 41 miljarder kronor vilket fick aktien att stiga med 5% igår.

  • Volvo väntas göra sitt bästa Q4 någonsin - Och aktien står i 85 kronor. Nåt är fel på börsen.

  • Goldman Sachs steg nära 7% - Efter sin rapport igår. 


BB Trader Daily 18 januari

  • Det är lätt att tvivla när tystnaden råder - Så fort man inte hör något från ett bolag på ett tag så blir det lätt nervöst i leden. Varför får de inga ordrar? Varför kommer inga nyheter? Om det gäller ett mindre bolag så växer nervositeten exponentiellt. 

    Hur många av aktieägarna i Micro Systemation är det inte som inför varje rapport tvivlar på huruvida bolaget ska prestera eller inte? Ganska många tror jag. 

    Alltför många har inte lärt sig att:
    1) Bolagets kvartal skiljer sig kraftigt åt vad gäller lönsamhet och omsättning 
    2) Bolaget har som policy att inte kommunicera två till storlek eller typ likadana ordrar (Det vill säga har de väl en gång fått en order på 10 MSEK från en myndighet i USA så är det inte så säkert att de nästa gång en likadan order från samma myndighet kommer, kommunicerar detta). De vill inte och kommer aldrig att bli ett Readsoft. Tyvärr är inte detta alltid gynnsamt för aktieutvecklingen på kort sikt men på längre sikt, ja där vinner inga haussande Diamydbolag, där vinner bara de som presterar.

    Igår kommunicerade MSAB att årets omsättning kommer att stiga med ca 15% i Q4 jämfört med vad man tidigare kommunicerat. Dock tror jag att ganska många som var på rapportpresentationen för Q3 kunde tyda från kommentarerna som gavs att detta var en något försiktig prognos. Oavsett så var det en prognos och när nu det faktiska utfallet avviker som det gör så var det rätt av bolaget att kommunicera detta. 

    Det märks ju också tydligt vilken inställning marknaden haft när den handlar upp aktien 10-15% på beskedet.

    Tyvärr tror jag att MSAB måste göra det ännu tydligare för aktieägarna hur de olika kvartalen bidrar till årets totala intjäning. Kanske måste man lämna någon sorts prognos. 

    Det är inte alltid så lätt att bara jämföra fjolårets kvartal med årets heller, då det förutom rena försäljningsskillnader mellan kvartalen på grund av oliak budgetår i de verksamheter som MSAB säljer till, även finns en annan parameter att ta hänsyn till, nämligen hårdvaru och mjukvaruförsäljning och licensförnyelse. 

    Detta kan lätt bli komplext att försöka göra prognoser på men bolaget själva borde ha såpass mycket information om de licenser som finns ute och vilka offerter som är troliga att gå till avslut att man kan göra en någorlunda hygglig prognos för det kommande kvartalet åtminstone. 

    Detta måste dock ställas till den risk som uppkommer att man får guida om från tid till annan bara för att man lämnat en prognos.

    Jag måste också få lov att göra en personlig reflektion på MSABs 2011 (vi har dock ingen information om resultatet för Q4 ännu). Ett år som inte på något sätt indikerar att marknaden förändras till det sämre för bolaget. Tyvärr så har ju aktiens utveckling inte varit vad jag hoppats på och en huvudorsak till detta är just svajigheten mellan kvartalen. Jag estimerar resultaträkningen för MSAB varje kvartal och har estimat fram till och med 2013 och under 2011 har jag varit hyggligt nära under hela året och om aktien aldrig skulle flyga så högt jag önskar så kommer jag i alla fall aldrig säga att jag inte visste tillräckligt om bolaget och dess intjäningsförmåga.

  • Grekland och banker - Kan vi inte bara få ett avslut på detta. Låt de banker, hedgefonder och annat skräp som lånat ut pengar till landet få betala. Riskmedvetna banker som Handelsbanken exempelvis skulle aldrig hamna i ett läge där de skulle ha problem på grund av en sån här sak. Nej, det finns väldigt få tillfällen där jag skulle kunna betraktas som röd och detta är nog kanske det enda fallet, men jag ogillar verkligen banker och det ska kunna bli rejält med trubbel på grund av en bank som faller innan jag vill skjuta till en krona för att rädda den. Och förresten, är det inte "äkta" marknadsekonomi jag pratar om?

    När jag skriver detta så inser jag att jag skulle kunna skriva länge om banker och hur fel den branschen är men det blir för tjatigt. Kort sagt så önskar jag att vi fick slut på det här storbanksherraväldet som råder och istället fick massa mindre banker, mer nischade och som inte stoppar fingrarna i varenda syltburk som kommer förbi. Det är en myt skapad av bankerna att de är "världens smörjmedel" och allt liknande de påstår. Det är några siffror i en dator, det är vad det är. Och varför ska de sitta i massa flådiga lokaler på bästa adresserna, inne i city där ingen kan besöka dom för det inte finns parkering och inte kan komma då de har öppet? Jo det är för att det är viktigt med förtroende? Är det någon som har nåt särskilt förtroende för en bank ändå? Jag får dock inget mer förtroende för en bank bara för att de som jobbar där har kostym och sitter i en lokal med 6 meters takhöjd inne i centrum. Behöver jag säga att jag har min bank på en ort med några tusen invånare, där de som jobbar har skjortor från Dressman och den heter Handelsbanken?

    Kan ingen starta en uppstickarbank som har sina kontor ute vid köpcentrum (där folk är då och då och som har öppet längre än till tre och kanske även på helgen)? Hade jag suttit i Avanzas styrelse hade jag övervägt om inte detta vore ett strategiskt bra drag. De har förtroendet (utan flådigheten) och känner sina kunder. Dessutom fattar de moderna människors bankbehov. Men det gäller att agera fort, jag tror nämligen exempelvis Forex redan har dessa tankar.

    Over and Out

    BB Trader

Lägger in den officiella MSAB låten... :=)

http://bbtrader.blogg.se/2010/november/joel-bollo-glider-fram-trummar-pa-ratten-och.html

Omvänd vinstvarning från Micro Systemation!

http://www.introduce.se/foretag/micro-systemation/pressmeddelanden/2012/1/forsaljningsutveckling-fjarde-kvartalet-2011
Detta innebär att omsättningen kommer in mer än 15% högre än tidigare guidning för Q4!

BB Trader Daily 17 januari

  • Lundinarna gör det igen - Vem är förvånad? Förra gången var det ett budspeckande som tog upp Lundin Mining till 60 kronor för att därefter gå på pumpen rejält. Igår var det Lundin Petroleum som är nere för räkning efter att Avaldsnes riskerar att råka ut för en mindre flopp. 

    Det är ju inte alls säkert att det behöver bli så farligt om övriga borrningar visar på andra resultat men nog har risken ökat i aktien och om du varit med på hela resan upp i denna så kanske du bör överväga att kasta allt överbord för att rädda skeppet. Storlek och ägarandel i fynden hittar ni här: 

    http://bbtrader.blogg.se/2011/november/ar-lundin-petroleums-uppgang-rimlig.html

  • Alliance Oil skrotar 90 000 målet -Blir någon någonsin belönad för att investera i Ryssland?

  • SCA säljer packaging - Den fula ankungen åker äntligen ut. 1,7 miljarder euro får man betalt och det leder till en goodwillnedskrivning om 4 miljarder euro. Jan J renodlar verksamheten och mer förändringar är nog att vänta.

    Det sjuka är ju att någon är beredd att betala typ PE 20. varför är det en sån skillnad när man köper vissa delar av bolag eller när man avnoterar aktier från börsen. Det känns som att börsvärderingen på bolag har nån slags casinorabatt. Alla politiska och ekonomiska oroligheter som drabbar aktiekurserna drabbar även bolag som inte har sina aktier omsatta dagligen. När ska folk fatta det?!

    Vill man vara lite patriotisk så tror jag det här bara är en i raden av försäljningar av divisioner och delar som svenska storbolag kommer att göra närmaste 10-års perioden. Sandvik kommer att göra liknande saker och i tillägg till det tror jag ju på ett bud på Autoliv. Lite trist att det inte går åt andra hållet.

  • Arcam - Jag kommer så väl ihåg när jag besökte detta bolag, i sina lokaler på gränsen mellan Göteborg och Mölndal, när jag var student på Chalmers. Arcams teknik var het och spåddes en lysande framtid inom prototyptillverkning, implantat och småserier till rymdindustrin. Detta var antagligen 2004. De satt i fräscha lokaler, var riktiga tekniknördar och utmaningen var att kommersialisera produkten.

    Det året omsatte man ca 17 MSEK. Nu 7 år senare (och några emmisioner) omsätter man dryga 100 MSEK och gör ett nettoresultat på 4 MSEK. 2006 till 2010 hade man ett totalt rörelseresultat på -31,7 MSEK. Börsvärdet är ca 150 MSEK och jag blir i alla fall väldigt fundersam när jag jämför det med andra bolag jag följer. Inget ont om Arcam, de har verkligen kämpat på dessa åren och jag måste säga att de kommit längre än vad jag någonsin trodde de skulle göra, men jag vill ändå göra jämförelsen med Micro Systemation som jag tycker är ett bolag som delvis liknar Arcam.

    2004 omsatte MSAB 5,4 MSEK. Idag 7 år senare omsätter man 125 MSEK men tjänar till skillnad från Arcam i runda slängar 45 MSEK på rörelsenivå. De har gett utdelning längs vägen och ändå är börsvärdet under 300 MSEK. Kanske Arcam också är värt mer men egentligen betalar vi alldeles för lite för den här typen av bolag, världsledande inom sitt område och som har bevisat att de kan göra resan. 

    Läs gärna årsredovisningen från 2004 från MSAB. Tycker de verkligen satte en bra vision och nådde den. 
    http://files.shareholder.com/downloads/AMDA-K7OAV/1633354659x0x513144/BD65AFBA-6F5F-446C-B0FE-38C673B8DD48/Arsredovisning_2004.pdf


    Joel Bollö i MSABs årsredovisning från 2004. Classic.

  • EFSF - Nedgraderat. Borde också vara rätt så väntat med tanke på nedgraderingarna i fredags. Men vad gör börsen. Den verkade inte bry sig värst sett till gårdagens handel. Haldex upp 6%. Igen. 35% sen årsskiftet. Concentric upp. Nästan 50 kronor nu. Eniro upp. Husqvarna upp. 16% sen årsskiftet. Gick ni in fulltankade med den här nyårskorgen kanske ni ska ta degen och packa väskan mot sydligare breddgrader redan nu. Det här året är gjort. Vi andra får fortsätta hoppas att uppgången håller i sig och att gummisnodden spänns tillräckligt hårt för att våra bolag ska dras med i haussen.

  • Storpost i Cybercom igen - 800K på 9,90. Sist var det 1 mille som gick på 9 blankt. Snabb trade eller är det nåt stort på gång...

  • Avbockning av min 2012 lista - Några saker är ju på god väg i alla fall...

    1. Kalsongmarknaden visar vägen och börsen går starkt första halvåret (Med Björn Borg aktien som draglok)
    2. Markoolio släpper en ny sommarhit. Räknas gårdagens inhopp på idrottsgalan :)
    3. Skogsbolagen har ett bra år med bland annat Stora Enso som är upp över 60%

    http://bbtrader.blogg.se/2011/december/tankar-infor-2012.htmlBB Trader Daily 13 januari2005-11-04

Styrelsen konstaterar att budpriset om 3,25 kronor per aktie ligger avsevärt under gårdagens slutkurs om 4,47 kronor per aktie. Eftersom erbjudandet understiger den noterade kursen med mer än 25 procent och Aspiro utvecklas mycket positivt, har styrelsen ingen anledning att stödja Schibsteds erbjudande.

http://www.aspiro.com/sv/Aspiro-AB/Press/Pressreleaser/2005/?encID=3mYQm6kNrDPYmqXWhM6TNYf78kW1Peg898K1Vma8ZMY/lt/6T0sXoJN/MhhVr1XgwMFc7FYYtL3pcwO6xWTJqkls3viLP613?releaseid=172066

Ingen tror på börsen - knappt jag heller ska jag medge...

http://di.se/Default.aspx?sr=23&tr=298351&rlt=0&pid=255642__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=http%3A%2F%2Ft.co%2FKEpHbYEE

BB Trader Daily 12 januari

  • Aspiro ut - Känns som att det bolaget hamnar i rätta händer nu. Lite snål premie dock.

  • Iran - Kärnfysiker mördas i en takt som är i paritet med bästa CIA-film. Totalt utfrysning av landets ekonomi från övriga världen och vi har snart ett folkligt uppror. 

  • Solenergiaktier upp ordentligt igår i USA - Fick också rapporter nu på morgonen om att REC och andra tillverkare ska befinna sig i riktigt bra tider nu. Det känns haussigt när den här typen av bolag går mot ljusare tider...

  • Jag är skadeglad - Jag hoppas ju verkligen att vi bryter upp nu ordentligt. Säg upp till minst 1100 innan februari är slut. Väldigt få är med på tåget i så fall. Tänk de som sålt sina aktiefonder under augusti och september, de kommer att få köpa dyrare nu om de väljer att köpa igen.

ENQUEST: GOLDMAN SACHS HÖJER RIKTKURS TILL 1:98 GBP (1:93)

2012-01-11 09:13:42

ENQUEST: GOLDMAN SACHS HÖJER RIKTKURS TILL 1:98 GBP (1:93)

STOCKHOLM (Direkt) Goldman Sachs höjer riktkursen för Enquest till 1:98 pund,
från tidigare 1:93.

Rekommendationen köp upprepas.

Det framgår av ett dagsfärskt marknadsbrev.

Riktkurshöjningen görs mot bakgrund av Enquests köp av 20 procent av den
brittiska Kraken-fyndigheten i måndags.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt

BB Trader Daily 11 januari


MSAB

http://www.introduce.se/foretag/micro-systemation/teknisk-analys/2012/1/micro-systemation-stigande-bottnar-sedan-listbyte

BB Trader Daily 10 januari

  • MSAB nyanställer för fullt http://www.msab.com/posts/news/msab-are-recruiting

  • Och PartnerTech i Karlskoga också - http://www.partnertech.com/Work%20at%20PartnerTech/Vacancies.aspx

  • EnQuest med och budar?
    http://fr.reutersmedia.net/article/companyNews/idUKTRE79G1UG20111017?pageNumber=1&virtualBrandChannel=0

  • Anders Knutsson fortsätter köpa...

    Partnertech: Knutsson, Anders - annan befattning
    ------------------------------------------------
    Transaktioner:
    2012-01-04, Knutsson, Anders: köp, aktie, +3.000
    Innehav därefter:
    Knutsson, Anders (Eget), aktie: totalt: 6.200

  • Fingerprint - Hur kan det här bolaget vara värt 350 MSEK? Ofattbart. Nu har VDn sålt också. Nästan allt.

  • Proact - Never ending story? VD utnyttjar optioner för att öka sitt innehav. Aktien klättrar på. 

  • Unicredit - En mini-Lehman? Aktien rasar för den italienska banken och den är ner 45% på 5 dagar och ingen verkar vilja vilja delta i en nyemme. Känns inget vidare. Bara inte följdeffekterna blir för stora...

  • EnQuest sänks trots köpet...STOCKHOLM (Direkt) RBC Capital Markets sänker riktkursen på Enquest med 16 procent till 1:35 pund, från 1:60 pund. Rekommendationen är fortsatt sector perform. Det framgår av ett dagsfärskt marknadsbrev.

  • Alcoa - Inline på EPS och bättre försäljning än väntat. Även guidningen ok som jag förstår. 

  • Ericsson faller återigen på vinstvarning i sektor - STOCKHOLM (Direkt) RF Micro Devices, som tillverkar halvledare för produkter inom mobila kommunikationslösningar, vinstvarnade på torsdagskvällen. Enligt preliminära siffror för det tredje kvartalet, som löpte till den sista december, blev försäljningen cirka 225 miljoner dollar.

  • Ska det blir grekfrossa igen snart? GREKLAND: TROJKA BEGÄR LÖNESTOPP FÖR NYA LÅN - TIDN 
    STOCKHOLM (Direkt) Grekland kan komma att frysa lönerna i den privata sektorn i åtminstone tre år för att säkra nya lån från EU/ECB/IMF. Det rapporterar den grekiska tidningen Ta Nea och citerar icke namngivna Tjänstemän i Bryssel och Washington, enligt Bloomberg News. Enligt tidningens uppgifter har den så kallade trojkan, EU/ECB/IMF satt frysta löner i tre år i den privata sektorn som villkor för ett nytt låneavtal. Andra villkor som diskuteras rör sänkningar av jul- och påskbonusar, de så kallade trettonde och fjortonde månadslönerna, samt sänkning av minimilönerna med upp till 30 procent.

  • Nokia släpper Lumia i Kina - Som sagt, ska det bli ett bra Nokiaår?

  • Financials
    http://seekingalpha.com/article/318366-financials-dead-cat-bounce-or-bull-market?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitterEnQuest - 160 miljoner fat för 90 miljoner dollar!

2012-01-09 08:14:50

ENQUEST: KÖPER 20% I KRAKEN FYNDIGHET (NY)

(Tillägg: från fjärde stycket)
STOCKHOLM (Direkt) Enquest köper 20 procent i fyndigheten Kraken i den brittiska
delen av Nordsjön.

Enquest betalar initialt 45 miljoner dollar kontant och därefter ytterligare 45
miljoner sedan en utvecklingsplan för fyndigheten färdigställts och godkänts av
myndigheterna.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Operatör av Kraken är Nautical Petroleum som uppskattat reserverna till 160
miljoner fat oljeekvivalenter (block 9/2b och 9/2c). Enquests vd Amjad Bseisu
uppger i en skriftlig kommentar att det motsvarar en ökning av reserverna med
över 30 procent, men då jämfört med läget i slutet av 2010.

Enquest förvärvar även potentialen i exploatering av block 3/22a och 3/26, där
Enquest får 40 procents andel, respektive block 9/6a och 9/7b, där andelen blir
35 procent.

Affären sker genom att Enquest köper två bolag, Canamens Energy North Sea
respektive Canamens UK 814 and 815. Säljare är oljebolaget Canamens som har
tillgångar i brittiska Nordsjön och Marocko.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt

Vem bryr sig om svagare euro?

PartnerTechs konkurrent Kitron stiger 15% i Oslo på stororder

http://evertiq.se/news/23806

Luktar väldigt uppgjort motköp för F-35...BB Trader Daily 5 januari

  • Verkstad är starkt men index sjunker - Börsen som helhet backar med TLSN, NDA, ERIC B och HM B som förlorare. Är det inte ändå ett tecken på Risk On?

  • Det finns bara ett sätt att tjäna pengar på tydligen -
    Fuska eller gift dig rik. Eller kanske både och? 
    http://tradingwithgekko.blogspot.com/2012/01/maximal-tur.html

  • Ericsson tappar på amerikansk vinstvarning...igen? I höstas var det Powerwave och igår var det Acme Packet som fick med sig Ericsson ner. Aktien är nu ner nästan 10% sedan toppen i början av veckan. 

    Själv ger jag inte mycket för den där typen av extrapolering...

    http://bbtrader.blogg.se/2011/october/bb-trader-daily-20-oktober.html

  • Frankrike säljer obligationer - Alla är nervösa och klockan 11 kommer resultatet. Men allvarligt det är ett antal såna här auktioner i år och vi kan inte vara skakis hela året. Buy Fear.

  • Människorov - Är inte det väldigt 2006? Kan de inte komma på nåt bättre?

  • Att vara baissad - Är inte det väldigt 2010? Haussig är det nya baissig.


Jag säljer 400 New Wave på 26,2 i referensportföljen

Säljer 400 av mina 900 New Wave. Vintern kommer inte och tror att Craft märket är på tillbakagång.

Jag säljer mina Clas B till senast betalt 88 kronor

Tar hem en vinst 11,75% på tre dagar.BB Trader Daily 4 januari

  • Rivstart - Upp över 3% på två dagar.

  • Men det finns hot - Jag gillar inte utveckligen mellan Iran och USA. Men jämfört med nyhetsflödet förra året kanske inte det är det allra värsta.

  • Sverige säljer och utlänningarna köper - Swedbank och Enskilda stora säljare under hela julhelgen (sålt för närmare 1 miljard var medan CSB köpt för 2 miljarder). Handelsbanken tror på 700 på index. Svenskarna är inte optimistiska. Smiter utlänningarna med allt vårt guld?

  • BioInvent erhåller en licensieringsintäkt,
    forskningsfinansiering och möjliga milstolpsbetalningar på mer än 11 miljoner
    Inköparna mer positiva -  STOCKHOLM (Direkt) Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 50,9 i december från justerade 48,8 föregående månad (48,9).

  • BioInvent rivstartar också året, ett år som är det viktigaste i BioInvents historia - "Bioinvent och Les Laboratoires Servier (Servier) meddelar att de har inlett ett samarbete kring utvecklandet av en antikropp mot en målstruktur inom tumörcellens metabolism. Bioinvent erhåller en licensieringsintäkt, forskningsfinansiering och möjliga milstolpsbetalningar på mer än 11 miljoner euro. Royalty på framtida försäljning av produkten kommer även att tillkomma."

    Nyhetsbyrån Direkt

    http://www.bioinvent.com/media-centre/press-releases/release.aspx?releaseid=629060

Börsklockan slår för MSAB

http://www.idg.se/2.1085/1.424720/borsklockan-slar-for-micro-systemation

BB Trader Daily 2 januari

  • Gott Nytt År! Nyår är verkligen en högtid att fira tycker jag. Nytt år och nya möjligheter. Föds på nytt!

  • Catella köper resterande del av tidigare Catella-gruppen - De sista nio procenten köps för 24 MSEK.  Betalas dock först när Banque Invik är sålt... Om stjärnorna står rätt så kan Catella vara en vinnare 2012. 

  • Och börsen stiger - Har börsen återfått förståndet? Jag tycker 2011 var ett riktigt bottennapp för börsen som fenomen och investeringsforum och hoppas verkligen att den 2012 kan visa upp lite andra bättre sidor av sig själv. Det vore ju skoj om vi slapp diskussionerna om datorer och algoritmer och istället kunde få en börs som belönade bra bolag på ett konsekvent sätt. Tyvärr tror jag bara detta kommer att hända i perioder och det gäller att vara mycket vaksam för när börsen går in i sina "skov".

RSS 2.0