BB Trader Daily 1 mars

 • Två månader - Börsen avverkar ytterligare en månad och vi adderade några procent på uppsidan. Nära 7% faktiskt. Det skulle vara väldigt ovanligt om börsen stängde året upp kring den här nivån (runt 11-12%). Det händer nämligen inte särskilt ofta att den håller sig så lugn. Det brukar sluta upp 20-25% eller ner 20%. 

 • Apple passerar halv triljon i börsvärde - och då menar jag en halv triljon DOLLAR. 

  http://touchreviews.net/apple-inc-aapl-market-capitalization-crosses-half-trillion-dollars/

 • Säljarna har överhanden i PartnerTech - Tror att den starka trenden i aktien på sistone kan ha lockat fram en hel del gamla innehav av PartnerTech aktier där ägarna väntat länge på att få göra sig av med surdegen i portföljen. Det finns dock en risk att det är åtminstone 1-2 kvartal för tidigt. Efter den mäktiga vändning bolaget gjorde i Q4 finns det en chans att bolaget kan komma in över kronan i Q1 i VPA också tror jag. Varför ska du i så fall skänka bort aktierna?

 • Sandvik i stor förtroendekris - De negativa artiklarna avlöser varandra. Det gick på mindre än ett år och nu är det bara fokus på VDn i bolaget. Faxander. Hur många av er vet namnet på Atlas Copcos VD och Alfa Lavals VD? Jag tror säkert att ni före de andra två visste namnet på Sandviks (även om ni inte läst min blogg). Varför? Ja det kan ni ju fundera på. Men de sistnämnda två bolagen går ju bra mycket starkare på börsen för tillfället.

  Jag är ju väldigt svensk i min managementsyn och anser att de bästa bolagen är de där VDn inte märks. Han ska bara finnas i bakgrunden och styra med sin osynliga taktpinne (utåt sett i alla fall) och det är de anställda som ska lyftas fram och vara stjärnor (tror ni det går att bygga ett framgångsrikt bolag på att en person känner sig bäst i världen och har allt självförtroende?).

  Min erfarenhet säger mig att det antagligen funkar bättre om varje enskild individ av Sandviks 50 000 anställda tror att det är just han/hon som gör att Sandvik är världens bästa verkstadsbolag.

  Faxander tror jag är tvärtom, han vill vara verkstadsbranschens Steve Jobs. Men ser ni, det funkar inte i Sandvik. 

 • LTRO för de mest behövande eller för de mest giriga? Förra gången kändes det verkligen som att de billiga ECB lånen gick till de banker som bäst behövde dom och att de som minst behövde dom avstod för att de inte ville verka svaga inför "marknaden". Igår kändes det istället som att de starka bankerna gått över och bliviit giriga och roffat åt sig billiga pengar för att "sälja" dessa vidare dyrare. 

 • Årets ekonomiblogg - Ja, inte så att jag är särskilt besviken över att inte vara nominerad (tycker inte innehållet här är särskilt vettigt eller förtjänar någon som helst nominering i någon kategori eller ämne) men den här listan är ju smått pinsam. Det är ju ändå Mårdner och company som är med i juryn. 

  http://arekapitalmarknadsdagar.se/arets-ekonomibloggare/

  Mårdner brukar ju alltid påpeka hur viktigt det är med folkbildning kring aktier och att fler borde direktäga aktier. Hur många bloggare är det som skriver om rena aktier och inte om trading i guld, silver, index? Snart finns det ju inte ens möjlighet att köpa och sälja aktier knappt. De ska ju bakas ihop i någon insiderfond först. Jag kan väl läsa insiderstatistiken själv och handla därefter? Den publiceras 15.00 på www.fi.se för er som inte visste. 


Atlas Copco versus Sandvik

Faxander tog över 1 februari 2011...BB Trader Daily 29 februari

 • Som min farfar 95 säger - Faxanders fru har lovat att "fira" honom varje kväll om han flyttade huvudkontoret till Stockholm. Ja aktieägarna och medarbetarna gör det i alla fall inte.

  Faxander framstår mer och mer som en kille med världens största självförtroende och tillit till sig själv men total oförmåga att läsa av omgivningen. En europeisk Kim Jong Il som har världsrekord i allt och som verkar tro på det själv. Han verkar ju fortfarande tro att han lämnade ett starkt SSAB bakom sig. 

 • Catella intervjuhttp://www.introduce.se/foretag/catella/intervjuer/2012/2/catella-agarprovningar-forsenar-banque-invik-forsaljning

 • Idag blir det salut! Bazookan avfyras på nåt och mer billiga pengar flödar in i systemet. Allvarligt. Det här är som jag sagt om QE3. Jag vill inte ha det. Jag vill inte att mer bluffpengar kommer in och skapar ännu större obalanser är vad som redan finns.

 • Hela min vecka förstörd - Influensan och huvudvärken har ökat i takt med flödet i tickern.

Jadu Nyrén, vad har du ställt till med?

2012-02-29 07:31:47

SANDVIK: CHEFSAVHOPP INOM MINING HAR PÅVERKAT ORDERINGÅNGEN-DI

STOCKHOLM (Direkt) Sandviks vd Olof Faxander går så hårt fram inom Sandvik
Mining and Construction att många chefer vantrivs, skriver Dagens Industri.
Enligt uppgifter till tidningen har flera sagt upp sig, andra är på väg och
turbulensen har redan påverkat orderingången.

"Problemen kommer att synas här framöver i Mining", säger en chefskälla med god
insyn och tillägger att den dåliga stämningen var en viktig faktor bakom
orderfallet i Sandviks bokslut, skriver Dagens Industri.

I artikeln bemöter Sandviks ir-chef Jan Lissåker uppgifterna om chefsavhopp.

"Det är ingenting jag hört något om i alla fall. Jag tycker att vi har en
väldigt bra organisation och en positiv energi", säger han till tidningen.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt

Tråd kring Catella om EETI i första hand

http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2058860#msg13742571

Värderingar

 • IT-bubblan 2000 - I mars 2000 så värderades Framfab till 42 miljarder kronor på en omsättning av 1,3 miljarder kronor. Ett år senare var bolaget nära att gå i konkurs. 42 miljarder, en stor summa pengar men om vi hade vetat det vi vet idag om hur stort del av våra liv Internet skulle uppta så tror jag aldrig bubblan hade spruckit. Börsen tog ut för mycket, för tidigt men hade det varit en lite mer sansad uppgång så hade kanske ett bolag som Framfab hunnit växa ikapp sin värdering. Men börsen är som fenomen oerhört bångstyrig. Jag tycker man skulle kunna säga att börsen har Aspergers, den blir besatt och får en mycket bestämd uppfattning om hur saker och ting är. Det finns bara svart eller vitt. För respektive bolag på börsen kan färgskalan vara grå men som helhet blir det bara svart eller vitt. 

  Idag, 2012, har vi ett annat bolag som på något sätt gjort tvärtom, det har växt före sin värdering. Jag tänker på Apple. Bolaget har värderingsmässigt (P/E-tal) aldrig varit särskilt utmanande utan trots den fantastiska tillväxten bolaget haft senaste åren "bara" värderats till ett P/E tal kring 13-15. 

  Även om värderingen ser ut att vara i rätt nivå i förhållande till bolagets lönsamhet så finns det en risk att vi kommer att få uppleva samma branta fall som under 2000. Börsen sätter en alltför stor tilltro till ett bolags affärsidé och glömmer väldigt lätt att det är oerhört få bolag som verkligen klarat att växa sin värdering år efter år i samma takt som sin lönsamhet. Men men, det kan vara decennier kvar av Apples storhetstid.

  Ju mer en aktie stiger desto mindre ifrågasättande blir den stora massan till att bolaget. Tvärtom, att aktien går upp måste ju betyda att risken minskar i bolaget eller? Det är det här som är kärnan i aktieinvesteringar, att en aktie går upp skulle jag säga ökar risken för dig som investerare. Till att börja med får du sämre direktavkastning. Om du verkligen tror på ett bolags förmåga att generera bra avkastning över tid så vill du att aktien ska gå ner, inte upp. 

  Ibland brukar jag bara kolla på ett bolags marknadsvärde för att bedöma om jag tycker bolagets värdering är rimlig elle rinte. Jag bryr mig varken att kolla resultaträkning eller balansräkning. Nedan har jag ett antal bolag med varierande marknadsvärde och om jag bara skulle gå efter min "känsla" kring rimligheten i deras respektive marknadsvärde så skulle jag tycka att Apple är övervärderad, Exxon fair värderat, Microsoft fair värderat, Google undervärderat, Statoil fair värderat, Ericsson fair värderat, Volvo undervärderat, Nokia undervärderat och Catella undervärderat. Tyvärr är känslor på börsen ett big no no oftast.  Åter till IT-haussen och den eventuella IT bubbla 2.0 som många skriver om. Vem behöver Internet? Kolla bara Berkshire Hathaways hemsida....Haha. De har ett Market Cap på 1300 miljarder svenska kronor :)

  http://www.berkshirehathaway.com/
Remium inför Catellas rapport


Nokia lanserar läsplatta på måndag? Upp 5% nu


JP Morgan höjer EnQuest till övervikt

http://bors.aktiespararna.se/aktiespararna/site/news/newsdetail.page?magic=(cc%20(news%20(id%20urn:newsml:six.se:20120224:SIXN_765693:1)%20(src%20TIC)))

Remium om PartnerTech

http://www.remium.com/resources/files/PART_4.011_.pdf

9934S på BS - Mkt kortfattad och bra analys

Catella - dubblare! [0] Länka hit
9934S 10:14:09 Anmäl inlägget
En snabb analys för er som inte kan caset:

Börsvärde: 645 MSEK

Banque Invik: Säljs till EK ca 300 MSEK

EETI: Lågt räknat värt 280 MSEK och kan säljas närsomhelst

Catella Corp: vinst 50 MSEK under 2011 som var ett rktigt tufft år. Försiktigt värde 500 MSEK

Catella fonder: Liten förlust under 2011 men kommer att göra en fin vinst i år. 34 miljarder under förvaltning. Värde ca 500 MSEK

NFI: Nystartad del som kostat i uppstartskostnader under 2011 men som kommer att tjäna pengar under 2012. Sätter ett försktigt värde på 150 MSEK.

Förlustavdrag om 700 MSEK. Värde 150 MSEK.

Totalt: 1880 MSEK mot dagens börsvärde om 645 MSEK

BB Trader Daily 24 februari

 • Catella är felvärderat! Håll för tusan i aktierna nu. Det är upp vi ska! Corpen gör ett grymt kvartal (med tanke på förutsättningarna), EETI kommer in bättre än väntat, kapitalförvaltningen dras med lite för höga kostnader. 

  Lägg därtill att Fixed Income annonserade sin första stora affär igår och du har ytterligare ett ben som kommer att dra in stålar i år. Banque Invik ännu inte sålt men med tanke på sista stycket nedan så kanske det inte är alltför långt borta? Det skulle kunna bli en bra extrautdelning i år... Vem vill missa 20% direktavkastning???


  CATELLA 4 KV: RESULTATET EFTER SKATT BLEV 65 MKR (NY)

  (Tillägg: utdelningsbesked sista stycket)
  STOCKHOLM (Direkt) Catella redovisar ett resultat efter skatt på 65 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2011 (35). Resultatet per aktie uppgick till 0:79 kronor (0:42).

  Nettoomsättningen uppgick till 306 miljoner kronor (308).

  Catellas styrelse avser att återkomma i kallelsen till årsstämman med förslag till utdelningspolicy samt utdelning för räkenskapsåret 2011, framgår det av bokslutsrapporten.

  Nyhetsbyrån Direkt

 • Bringwell lite av en besvikelse - Top line kommer in under mina förväntningar och det är fortfarande hälsofack som är problemet. I övriga kanaler är ju uvecklingen god. Tvisten som kostade några miljoner är inte mycket att göra åt. Aktien kan nog vara lite småtrist ett tag men en bit under 2 kronor höjer jag till köp. Det är möjligt att den åker in i referensportföljen igen.

Leif i Östnytt

http://www.playrapport.svt.se/2.33686/1.2717565/medvind_for_partnertech

Från 15 september 2011 här på bloggen

Vem synar bluffen Faxander? Tror killen tagit sig rejält med vatten över huvudet nu. Tror han omger sig med lite väl många managementkonsulter... 5 affärsområden istället för 3 löser nog biffen...

Ett huvudkontor i STHLM kommer inte att ge ett enda bidrag på sista raden förutom att Faxander själv visar på en oerhörd brist på respekt för historia och de anställda i bolaget. Företagskultur är en av de viktigaste tillgångarna för ett bolag när snålblåsten viner.

Min farfar, 94 år och tillika stor aktieägare i Sandvik uttrycker det i ett brev:

"Efter bara 7 månader i bolaget vet han hur det Sandvik som byggts upp under 150 år kan göras om till en helt ny skapelse."

...

"Att flytta huvudkontoret till Stockholm därför att högsta chefen vill bo i Stockholm skulle ta död på den Göranssonska andan, Sandviksandan. Då upphör den speciella entusiasmen för jobbet, som sandviksmedarbetarna har haft i 150 år."

Han påpekar dock i brevet att han är positiv till flera av de övriga förändringar som Faxander satt igång med.

Sandvikkatastrofen

Dagens Industri har en artikel idag med Per-Olof Eriksson som ger sin syn på Faxander och styrelsens arbete. Detta liknar rätt mycket min farfars åsikter och jag kan inte annat än hålla med. Läs artikeln.

Nedan några inlägg om Faxander här på bloggen...

http://bbtrader.blogg.se/2011/july/faxander-en-mastare-pa-att-branna-borsvarde.html

Från min blogg 15 september 2011.

http://bbtrader.blogg.se/2011/september/bb-trader-daily-15-september.html

BB Trader Daily 22 februari

 • Alliance Oil kommer in bra - Mycket pressad aktie senaste året men kanske är den värd tresiffrigt i alla fall?

 • Concentric bra - Högre utdelning än väntat och aktien är antagligen värd sina 55 kronor plus lite till.

 • Swedish Match - Bra rapport såklart men att ha en rörelsemarginal på snus på 49,2% känns långt ifrån hållbart enligt mig. Vad gör konkurrenterna?

PartnerTech på rätt köl

Dagens Industri idag. BB Trader Daily 21 februari

 • Intervju med Svein från BioInventhttp://www.redeye.se/intervju/bioinvent/vi-star-infor-en-mycket-nyhetstat-period

 • Greklandspaketet 2340 kronor per europé - 130 miljarder euro fördelat på 500 miljoner människor blir detta. Mycket börsnedgång för detta belopp kan jag säga. Jag hade hellre pungat ut detta från början om jag sluppit hösten...

 • Vad ska hända med SAS? Bottenfisket fortsätter i den aktien för många småsparare men med nuvarande takt så halverar den sig själv en gång per år ungefär. Pengarna rinner ur bolaget. Det är rätt tradigt att se det här bolaget gå samma väg som SAAB gjort. Ska det bli en ny svensk mediaföljetong? Men vad vore börsen utan alla dessa katastrofblag som Eniro, Kappahl och SAS?

 • Rekyl på G? Sålde ut Sandvik igår på 107 och idag sålde jag även en del SEB och SSAB. MEn vad ska man köpa? Jag har ingen lust att äga Haldex, New Wave eller Handelbanken på dessa nivåer oavsett om jag gillar bolagen eller inte. Det känns som det ska lugna ner sig lite först och det finns mer värde att hitta på de mindre bolagen fortfarande. I nuläget finns störst risk på Mid Cap, näst störst på Large Cap och minst på Small Cap enligt mig. Men det är bara en känsla såklart.

  Även om vi kanske får en rekyl så känns det ju väldigt haussigt. Credit Suisse har nettköpt för 13 miljarder i år medan Enskilda nettosålt för ca 5-6 miljarder så det är fortfarande inga livbolag eller särskilt många svenska privatpersoner som köpt in sig i rallyt vilket jag tycker talar för fortsatt uppgång.

 • Dell- Kommer in på exakt på förväntan på omsättningen medan något svagt på VPA. 51 cent mot väntat 52. Aktien är upp 24% i år!!! Faller 3% på eftermarknaden nu.

Vilken rökare från PartnerTech!

 • Vilken rökare från PartnerTech - Kassaflödet endast 100 000 kronor från att vara tresiffrigt (99,9 MSEK)! Helt otroligt bra. Den nya ledningen med Leif i spetsen har gjort ett fantastiskt jobb under det senaste året. Både bruttomarginalen och rörelsemarginalen är i närheten av högsta nivåerna bolaget presterat de senaste 5 åren. 

  Jag har ju hoppats att bolaget skulle få ner skulden under 300 MSEK och nu sjunker den till under 270 MSEK. Känns skönt och mycket av den oro man känt för skuldsättningen försvinner. 

  Lageromsättningshastigheten ökar till 6,9 och Net Debt / EBITDA på rullande 12 månader sjunker till 2,6! 

  Den här vändningen som bolaget nu befinner sig i är inget man gör i en handvändning utan det lär ha krävts mycket arbete internt och till skillnad från när Rune satt vid rodret så har man fattat rätt beslut, gång på gång sedan Leif kom in som VD. 

  Nedan får ni lite grafer som visar på utvecklingen. Efter den fina kvartalsrapporten höjer jag mina estimat för kvartal ett och tror på en omsättning kring 615 MSEK och ett nettoresultat på i storleksordningen samma som i kvartal fyra, det vill säga 80 öre per aktie.

  Och till alla er som alltid favoriserar Note framför PartnerTech: Ni måste lära er att se framåt och inte bakåt när ni analyserar aktier och försöka se den större bilden. Det är PartnerTech som kommer bli den klart starkast lysande stjärnan på kontrakstillverkarhimlen.


Köpte Bear Apple igår och sålde idag


Veckans Affärer rekommenderar Cybercom

Kollar man ett veckochart så ser den ut att kunna bryta upp och då kan det bli riktigt skoj. Det här är rejält billigt.BB Trader Daily 16 februari

 • Fin öppningsorder av Enskilda i Catella - Rakt upp till 8 kronor bara! Yeah!

 • PartnerTech tuffar på - Rapport imorgon.

 • ABB räckte inte - Mycket tråkigheter i rapporten förutom orderingången. 

 • SSAB öppnar stora ugnen - Vältajmade insiderköp efter rapport där.

 • Trelleborg och Haldex rakt upp - Fordonsunderleverantörer är sjukt heta. Mycket märkligt att inte själva fordonstillverkarna är mer heta (Volvo exempelvis).

 • Bringwell svag inför sin rapport - Vet inte riktigt vad det beror på men jag tror inte rapporten kommer vara särskilt dålig. Inte superbra heller dock men någonstans tror jag det är stressen från aktieägarna att sitta med något som inte rör sig, när börsen i övrigt går upp, som pressar kursen.

Hela Stockholmsbörsen eller "bara" Apple?

Vad skulle ni välja?BB Trader Daily 15 februari

 • Mekonomen övertygar - Jag tycker ju aktien är dyr men på något sätt så får de ihop det precis på den nivån att aktien kan klara av värderingen.

 • Clas Ohlson har vänt - Borde stiga lite på januaris försäljningssiffror. 

 • Franskt BNP växer med 0,2% - Mot väntat minus. Vad säger Zerohedge nu? Sccchhhhhh....

 • Nederman ökar vinsten rejält - Från 10 MSEK förra året till 45 MSEK i res efter skatt i Q4 2011. 

 • Trellan något sämre än väntat - Kommer in något under förväntan och som vanligt engångsposter...

 • Unibet snyggt - Bra rapport.

 • Doro växer - Och aktien är inte dyr egentligen men vi är skeptiska till småbolag i det här landet.

 • Peab ok - Den aktien höll ju på att gå under fullständigt i slutet av förra året men har nu kommit tillbaka grymt starkt. Mr Market är härlig ibland. Orderingången något svag men i övrigt har de skärpt till sig lite måste jag säga.

 • Och nyemme i BioInvent - Ja vad säger man? Förklaringen som gavs ger jag inte mycket för. Det är nästan som att en liten bratt kommer och ber farsan om 5 papp till en ny dunjacka bara sådär. Det är aktieägarnas pengar ni ber om. 100 MSEK också. Vi vill veta vad de ska användas till också. Att göra det precis innan resultaten kommer måste ha varit avgörande, sen om det betyder nåt bra eller nåt dåligt känns som fifty fifty. Är mest besviken på den arrogans jag känner från bolagets sida gentemot oss aktieägare. Det är inte direkt så att vi blivit rikligt belönade hittills. Men självklart ska jag teckna, tomboladragningen startar ju i Q2.

BB Trader Daily 8 februari

 • Cybecom vänder på klacken - På nio kronor med en post om 1 miljon aktier vände aktien och idag ska den inte annat än upp heller. 422 MSEK i börsvärde as of yesterday och 33,2 MSEK i EBIT i Q4. Kanske ska jag hålla de aktier jag fick in igår lite slumpartat ett par veckor. 

 • Hexagon in line men räcker det? Lite uppspekad efter Trimbles rapport i förra veckan också. 

 • Miccen stabil - Inga konstigheter och begränsad kursrörelse att vänta. Något lägre utdelning än väntat är väl enda smolket i bägaren. STOCKHOLM (Direkt) Millicoms rörelseresultat före avskrivningar, ebitda, blev
  536 miljoner dollar (497) för det fjärde kvartalet 2011.

 • Skanska något under förväntan - Men jag tror ändå att den här aktien kan hålla sig bra idag. Den andas framtidsoptimism och med tanke på de nedskrivningarn som annonserades för någon vecka sedan så kan den här aktien ha lite uppbyggd köpkraft.

 • Statoil kommer in mycket bra - En tråkaktie som ligger i en långsiktig portfölj för mig. Tycker den är värd mer än de 150 norska den handlas i.

  STOCKHOLM (Direkt) Det norska olje- och gasbolaget Statoil redovisar ett resultat före skatt på 60,2 miljarder norska kronor för det fjärde kvartalet 2011 (37,8).

  I resultatet ingår reavinster på 8,5 miljarder norska kronor, framför allt från försäljningen av aktier i Gassled.

  Analytikerna hade räknat med ett utfall om 46,8 miljarder norska kronor, enligt SME Direkt. Här ingick inga reavinster.

  Resultatet blev därmed 9 procent bättre än väntat, justerat för avvikelsen i engångsposter mellan utfall och SME-prognos..

  Intäkterna landade på 183 miljarder norska kronor (143), jämfört med väntade 171 miljarder.

  Rörelseresultatet, ebit, blev 60,7 miljarder norska kronor (42,8). Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 47,4 miljarder.

  Lars Östlund

  Nyhetsbyrån Direkt

Dagens fångst 7 februari

Suttit och tradat en del volym idag och framförallt då i Alfa på förmiddagen och Volvo på eftermiddagen. 

Jobbat långsidan i Alfa och var illa ute ett tag då aktien föll 1,50 kronor till 133,50 under förmiddagen samtidigt som jag hade byggt upp en stor position för att återta området norr om 135. Fick lite revansch i slutet av dagen. 

Kortade Haldex under morgonen men tog in norr om 36 vilket var för tidigt. Kortat Hexpol också vid ett flertal tillfällen och var upp mer än slutresultatet större del av dagen. 

Långade Fagerhult direkt på rapport men var för feg (trodde inte riktigt på siffrorna och var rädd för likviditeten i aktien). 

Långade ERIC i morse men var alldeles för tidigt ute. 

All in all ingen vidare dag.

Men mitt tips från igår i Telia slog ju in och aktien var stark idag. Deussom stängde Catella på 8,20 något som inte hänt sedan 7 november!!!Catella i Privata Affärer

"I det senaste numret av Privata Affärer har det gjorts en tema om tillväxtbolag.

De räknar upp uthålliga vinsthöjare och skriver att bara ett 20-tal bolag passerar nålsögat när de tar fram de som har högre vinst än för tre och fem år sedan och inte gjort förlust sedan 2006.

De går även igenom nya vinsthöjare, dvs ett knippe bolag med kortare börshistorik än fem år och väntas också höja vinsten rejält till 2013. "De som finns i tabellen har hittills inte levererat förlust, vilket gör dem till framtida kandidater för elitlistan. "

De skriver vidare "Den höga procentuella vinstökning som väntas i Catella förklaras av en låg utgångsnivå. Små bolag bevakas av få analytiker, vilket gör pronosunderlaget tunt. Men det ger en notervärd indikation."

Catella
är på första plats i deras nya vinsthöjarlista och placerar sig outstanding gällande värderna som presenteras i tabellform."


http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2050297#msg13665223

BB Trader Daily 7 februari

 • Ready for take off? NON verkade vara klar med sin försäljning av aktier i Catella igår men CDV tog vid under eftermiddagen. Ser man till hur CDV handlat aktien det senaste halvåret så skulle jag gissa på att de har ca 18 000 aktier kvar. Men i övrigt tycker jag inte det är mycket säljare i den här aktien och min syn är som ni vet positiv. 

 • HTC går kass - Skriver ner prognoserna och aktien sjönk med 5% igår och är nu ner 44% på ett år.

 • Shamaran - "Det är mycket snack"... Jorå så att... Jag vet vem som snackar mest jag. Riktigt trött är jag på Lundin och deras upptåg. Keep it simple stupid är ett bra uttryck. Massor av småsparare lurade på pengar i Shamaran. 

 • Alfa Laval ska ner - Aktien har rusat på sistone och undrar om inte vi ska korrigera ner den lite nu. Rapporten är såklart väldigt bra men det är analytikerna som ligger fel i det här fallet (precis som med Volvo) Aktien kan falla men också snabbt återhämta sig den närmaste tiden. Utsikterna är ju ok. Kan den toucha 135? 

  STOCKHOLM (Direkt) Alfa Lavals resultat före skatt blev 1.381 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2011 (1.273).

  Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på just 1.381 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

  I resultatet ingår strukturkostnader på 90 miljoner kronor som inte ingick i SME Direkts konsensusprognos.

  Försäljningen uppgick till 8.149 miljoner kronor för perioden (7.169). Här låg SME Direkts konsensusprognos på 8.093 miljoner kronor.

  Orderingången uppgick till 6.774 miljoner kronor (6.379) motsvarande en organisk ökning med 9 procent från motsvarande period i fjol.

  För orderingången låg SME-förväntningarna på 7.703 miljoner kronor.

  Det justerade ebita-resultatet uppgick till 1.387 miljoner kronor (1.337) och den justerade ebita-marginalen blev 17 procent (18,6).

  Analytikerna hade i snitt tippat ett justerat ebita-resultat om 1.548 miljoner kronor och en ebita-marginal på 19,1 procent.

  På ebita-nivå, justerat, blev resultatet därmed 10 procent sämre än SME-förväntningarna.

  Alfa Lavals bruttomarginal uppgick till 37,8 procent, att jämföra med 38,3 procent i det tredje kvartalet 2011 och med 39,3 procent fjärde kvartalet 2010.

  Kassaflödet från rörelsen uppgick till 1.291 miljoner kronor (1.081).

  Nettoresultatet uppgick till 928 miljoner kronor (899). Vinsten per aktie landade på 2:21 kronor (2:14).

  Styrelsen föreslår en utdelning om 3:25 kronor per aktie för helåret (3:00). Analytikerna väntade en utdelning om i snitt 3:51 kronor.

  Kristine Trapp

  Henrik Svensson

  Nyhetsbyrån Direkt

 • Tele2 - Stabilt och bra men the great story is over - Det finns roligare aktier nu.  

  STOCKHOLM (Direkt) Tele2:s rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) uppgick till 2.791 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2011 (2.488). Ebitda-marginalen blev 26 procent (24,6).

  Det framgår av Tele2:s delårsrapport.

  Analytikerna hade väntat sig ett ebitda-resultat på 2.758 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Utfallet blev därmed 1,2 procent bättre än konsensus.

  Rörelseresultatet uppgick till 1.640 miljoner kronor (1.356). Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 1.789 miljoner.

  Försäljningen uppgick till 10.839 miljarder kronor för perioden (10,1), att jämföra med SME Direkts konsensusprognos på 10,9 miljoner kronor.

  Resultatet före skatt uppgick till 1.508 miljoner kronor (1.201), mot väntade 1.616 miljoner.

  I resultatet ingår engångsposter på -26 miljoner. I SME-prognosen ingick engångsposter på -2,1 miljoner.

  Tele2:s investeringar i infrastruktur, capex, uppgick till 1.493 miljoner kronorunder kvartalet (1.320). Analytikerna hade räknat med investeringar på 1.585 miljoner kronor under perioden.

  Torun Reinhammar

  Michael Bernander

  Nyhetsbyrån Direkt

 • SEB i linje och aktien är fair värderad tycker jag - Utdelningen något lägre än vad som väntats med det bör inte spela någon större roll. 

  STOCKHOLM (Direkt) SEB:s rörelseresultat blev 3.165 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (4.392).

  Rörelseresultatet blev därmed 3 procent bättre än snittprognosen på 3.083 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

  Kreditförlusterna uppgick till 240 miljoner kronor (återvinning 501), mot förväntade förluster på netto 164 miljoner.

  Räntenettot minskade till 4.318 miljoner kronor (4.505), att jämföra med väntade 4.167 miljoner, och provisionsnettot blev 3.637 miljoner (3.895), mot väntade 3.628 miljoner.

  Nettot av bankens finansiella transaktioner blev 589 miljoner kronor (506). Snittprognosen låg på 687 miljoner.

  SEB:s intäkter summerade till 9.334 miljoner kronor i kvartalet (10.000), mot väntade 9.262 miljoner, och de totala kostnaderna blev 5.928 miljoner kronor (6.129). Väntat var kostnader på totalt 6.015 miljoner.

  Relationen mellan kostnader och intäkter, k/i-talet, beräknas därmed till 0,64 (0,61), mot förväntade 0,65.

  Nettoresultatet blev 2.324 miljoner (3.503) och vinsten per aktie 1:06 kronor (1:60).

  I nettoresultatet ovan ingår en förlust på 265 miljoner kronor för försäljningen av den ukrainska kontorsrörelsen. Denna transaktion väntas slutföras i mitten av 2012 men resultateffekten ingår i det fjärde kvartalet 2011, skriver SEB.

  SEB:s avkastning på eget kapital uppgick till 9,7 procent (10,9% 3 kv) och kärnprimärkapitalrelationen, utan övergångsregler till Basel II, var 13,7 procent (13,9% 30/9).

  Utdelningen föreslås bli 1:75 kronor per aktie (1:50), att jämföra med förväntade 1:94 kronor.


  Kristine Trapp

  Henrik Svensson

  Nyhetsbyrån Direkt

 • Toyota över förväntan - men guidar nerhttp://di.se/Default.aspx?pid=258264__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=

 • BE Group något över förväntan - Men det blir inte värre och det är bra nog... Aktien kan säkert tappa lite men det här är ett case för dig med grundoptimism och horisont 2013.

  Redigerad. Justerat för engångskost så var rapporten bättre än väntat (men jag anser ju att det inte finns något som heter engångs ändå så...)

Jag säljer mina Cybercom i referensportföljen efter en uppgång om 31,58%

Det har gått snabbt och det blev många procent men nu vill jag öka i Catella så måste sälja nåt.

Jag köper samtidigt 1000 Catella till på 7,8.Senaste affärerna i referensportföljen.


BB Trader Daily 6 februari

 • Bringwell får köprekommendation av Börsveckan - Det är inte första gången och det som är bra med min blogg är att jag kan gå tillbaka och se på tidigare händelser och i de här fallet hittar jag en köprekommendation från oktober 2010 där Börsveckan trodde på 28 öre i VPA på rullande 12 månader.

  http://bbtrader.blogg.se/2010/october/bb-trader-daily-25-oktober.html

  Ser man till perioden Q4 2010 till Q3 2011 så blev VPA ca 13 öre. 

  Aktien får inte någon fart av dagens köprek heller vilket är trist. Jag håller dock med Börsveckan i sin analys om att Bringwell gör ca 14 öre i VPA 2011 (rapport 23 februari).

  Ser man nedan på handeln i aktien så är det Enskilda som sålt rejält sista tiden medan Avanza ökat upp. Inte bra.  

  Jag gillar Bringwell men vill se att de uppfyller sina egna prognoser om effektiviseringarna som gjorts innan jag vill säga att aktien är billig. Neutral som sagt i nuläget.  • Carnegie på offensiven - Catella under luppen? I DI i lördags så berättar Carnegies storägare Altor med sin VD Harald Mix att Carnegie ska stärka sin position på marknaden och att förvärv eventuellt kan vara aktuella. Ett av de bolag som jag tror skulle kunna vara intressanta är Catella. 

  Catella stiger på morgonen.

 • Neutral rek på CDON biter inte - Börsveckan var neutrala till aktien men aktien trotsar detta och stiger idag igen. Framgång föder framgång i aktier.

 • Kinnevik budar på Metro - Sjuk handel i fredags innan den stoppades och det är nog ett antal individer som ändå svettas lite just nu. Den här typen av insiderhandel måste ju stoppas.

 • Referensportföljen upp nära 20% - Att ta in Volvo innan rapport var lyckat. 


Jag köper 400 aktier i Volvo på 91,2

Gör en chansning inför imorgon och köper Volvo på 91,2 till referensportföljen

Jag säljer mina New Wave på 31,1

500 aktier som inbringar 15550 SEK

CDON

Glömde ju nämna denna i mitt daily. Ja man kan ju konstatera att man sålde för tidigt. Tillväxt case belönas nåt så oerhört men nu tycker jag nog att aktien börjar bli svår att motivera köp på (även om jag tror den kan gå minst 25% till).

BB Trader Daily 2 februari

 • Referensportföljen 21,81% upp - Micro Systemation levererar. • Börsen är makalöst stark - Vi ångar på uppåt och det är mycket pengar vid sidlinjen. Handelsbanken har som sagt lagt strategin för sina kunder utifrån prognosen att OMXS30 ska till 700 igen. De sitter alltså inte på någon verkstad utan defensiva bolag som Tele2 etc. 

 • AXIS övertygar - Jag måste ärligt säga att jag inte varit så förtjust i AXIS men de levererar onekligen. Bra rapport idag. MEN KAN DE GE NÅT TILLBAKA TILL DE SOM TILLVERKAR GREJERNA (läs PartnerTech)!!!!!!!!!!!!!!!!

 • CSB köper - Det är utlänningarna som skor sig på svenskarnas pessimism. Credit Suisse har nettoköpt aktier på svenska börsen sedan slutet av november. Ca 13 mdr SEK för att vara mer exakt. Under samma period har Enskilda sålt för 5 mdr kronor.

 • Scania vs Volvo - Jag har verkligen svårt att förstå hur marknaden prissätter dessa två bolag. Volvo är för mig givet köp på 90 kronor om man tror på börsuppgång generellt. Jag tycker Volvo borde ikapp och förbi Scania faktiskt. 

 • Electrolux är dyr - Det är inga muntra siffror där inte och "engångskostnaderna" fortsätter att strömm in. Gillar inte bolaget, inte VDn och inte ägarna.

 • Telia stabila - Inga konstigheter där.

RSS 2.0