Varför jag köper Catella (jämförelse med HQ)

Ja det kanske inte är så smickrande för Catella att jämföras med HQ Bank men det är inte ur en verksamhetssynvinkel utan bara utifrån ett rent värderingsperspektiv jag tänkte mig att göra detta. 

Bakgrunden är ju såklart att jag vill försöka påvisa hur felaktig dagens värdering av Catella är (inte bara utifrån mitt högst subjektiva synsätt) utan genom att göra en peer jämförelse med HQ Bank (som HQ var innan de stora skandalerna såklart). 

Till min hjälp har jag rapporterna från HQ samt ett antal analyser från initierade skribenter (skribenter som efter HQ:s fall aldrig någonsin vågar sätta en köprek på ett bolag som Catella vad det verkar). 

Det är väldigt intressant att göra den här typen av tillbakablick då man inser hur allt helt plötsligt kan ställas på ända och ses med helt andra ögon. Se bara på följande utdrag ur Nyhetsbyråns Direkt Flash efter Q4 rapporten 2007 för HQ Bank. " HQ levererade en bra utdelning och ett sänkt kapitaltäckningsmål, som skapar möjlighet för stora utdelningar framöver, skriver Nyhetsbyrån Direkt. " 

https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=39940


Ett sänkt kapitaltäckningsmål. Jo man tackar. Kan inte Swedbank skriva det i sin delårsrapport nästa gång så får vi se vad som händer. De senaste två åren har det ju inte handlat om annat än att leva upp till Basel I, II eller III eller vad det är. Kapitalet ska läggas på hög. Annat var det som ni ser förr (läs några år sedan). Man kan ju inte annat än skratta. 

Eller Redeye från 2007-10-18 angående HQ: "HQ värderas på sin Private Banking-del, som var mycket stark under kvartalet. Troligen kommer aktien att handlas upp när marknaden drar en lättnadens suck. " Förvaltat kapital 82,4 miljarder kronor. Vad tror ni då bolaget var värt den 18:e oktober 2007? Jo 13,3 miljarder kronor. Ni läste inte fel. 13,3 miljarder kronor. Och då förlorade tradingen 17 MSEK i Q3 det året. Catella förvaltar hälften av detta vilket skulle innebära att om detta inte var alla tiders baissigaste marknad för den här typen av bolag utan vi istället förflyttar oss 5 år tillbaka i tiden. Ja då kunde Catellas kapitalförvaltning/private banking del ha värderats till ca 6,5 miljarder kronor. Och då har jag såklart inte ens nämnt EETI, Corporate Finance delen eller övriga delar av nya Catella Bank. Så från de 400 MSEK som bolaget är värt idag så är det en uppgång på 1600% som krävst till 6,5 miljarder kronor. 

Resonemanget ovan är också anledningen till att jag inte delar analytikernas åsikter kring Catella (nu har det ju inte publicerats någon analys sedan Catella föll ner under 7,5 kronor men ändå). 

Tycker man att HQ var köpvärt till ett P/E om 16 år 2010 och aktien är ner över 99% sedan dess (av diverse oförutsägbara anledningar också såklart) så har jag svårt att upprätthålla förtroende för analytiker som försöker ge oss en uppfattning om bolag som Catella. P/E 16. Det innebär alltså att Catella skulle dra in 25 miljoner per år nu då netto för att rättfärdiga dagens värdering. EETI drar in 25 MSEK årligen i stort sett. Och EETI är den del som folk har minst förtroende för känns det som. Trots att det tickar in pengar i enlighet med uppskattat kassaflöde så misstror marknaden ständigt detta flöde. Ska det verkligen komma in några pengar nästa kvartal? Är det verkligen värt det som det är bokfört till? Ni hör ju hur trött jag är på snacket som går. 

https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=129403&fromPage=newsModule


2009-01-29 finns en annan intressant analys av HQ med exempelvis följande mening: "HQ:s börsvärde på 2,1 miljarder kronor motsvarar 3,9 procent av förvaltat kapital och då får man den supercykliska investmentbanksdelen på köpet. " 

Haha "på köpet". Återigen en jämförelse med Catella. 3,9% av förvaltat kapital. Hmmm, det blir ca 1,6 miljarder kronor, det vill säga 400% uppsida från dagens kursnivå. Och då får du EETI, Corporate Finance med 200 anställda och en enorm uppsida i en bra transaktionsmarknad samt övriga delar av Catella Bank......ja just det...PÅ KÖPET. 

https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=73453&fromPage=newsModule


Tänkt också på att det nu kommer finnas en hel del pengar att tjäna på räntenettot i nya Catella Bank. Räntenettot. Känner ni igen det? Det är ju precis det som alla storbanker bygger sin värdering på i dagens bankvärld. Catella Bank kommer antagligen att kunna dra in mellan (mycket försiktig uppskattning) 10 MSEK och (mycket optimistisk uppskattning) 60 MSEK på bara räntenettot i den nya banken.

Hur jag än vrider och vänder på caset Catella så kommer jag alltid till samma slutsats. Det måste finnas en enorm uppsida. 

Det som det egentligen handlar om i Catellas fall är ju att väldigt få vågar lita på sin egen analys av bolaget och istället stirrar sig blinda på att aktien går ner och agerar efter det. Inte genom att köpa utan att sälja konstigt nog. Aktien behöver vända trenden och bolaget behöver samtidigt prestera lite bättre för att marknaden ska kunna se fram emot en utdelning varje vår. Då kan nog värderingen bli en annan. 

Och kanske det sjukaste av allt. HQ Bank är fortfarande värt ca 60 miljoner kronor på börsen. Faktiskt 15% av hela Catella.... 

Wake me up when september ends...

Over and out. 

//BB Trader

Kommentarer
Postat av: JR

Du kanske skall läsa boken om HQ härvan så ser du att allting inte stod rätt till på HQ 2007.....

2012-08-28 @ 08:49:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0