BB Trader Daily 23 augusti

 • HP rasade - Ner över 31% i år nu. Prognosen för helåret sänktes till 4,05-4,07 dollar per aktie mot väntade 4,08. Aktien stendog 8%. Jag kanske inte ska vara så förundrad över reaktionen i Catella?

 • Good old days - Det här känns väldigt långt borta nu...

  Morgonrapport 2006-09-13: Investor och riskkapitalbolaget EQT pekades igår ut som köpare av Electrolux.https://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N409807

 • Storyn om Eniro - Ska den ta slut tillsammans med Triton. I alla fall enligt DI. Läs den imorgon. 

 • In i madrassen - Jag är ju född optimist och tycker det är förbannat trist att människan har blivit en så ynklig figur som inte vågar satsa på framtiden. Vad gör våra pengar i ett sparkonto? Ut och satsa dom på spännande idéer och bolag istället!

  http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/intresset-for-sparkonto-okar_7443676.svd

 • No Traction - Känns inte riktigt som att ekonomin får fast greppet och att tillväxten kommer i den takt den behöver komma. Kineserna har fastnat i sin bubbla om att vara "världens fabrik" medan USA ångar på rakt in i skuldfällan (och inte fattar att de gör precis samma sak som Grekland, Italien och Spanien redan gjort). Kineserna ser ut som frågetecken när fabrikerna flyttar från landet, tillbaka till USA och Europa för att lönerna har stuckit iväg och alla inser att det inte går att ha 8 veckors lager på havet när en konjunkturcykel är 12 veckor. Varför jag köper Catella (jämförelse med HQ)

Ja det kanske inte är så smickrande för Catella att jämföras med HQ Bank men det är inte ur en verksamhetssynvinkel utan bara utifrån ett rent värderingsperspektiv jag tänkte mig att göra detta. 

Bakgrunden är ju såklart att jag vill försöka påvisa hur felaktig dagens värdering av Catella är (inte bara utifrån mitt högst subjektiva synsätt) utan genom att göra en peer jämförelse med HQ Bank (som HQ var innan de stora skandalerna såklart). 

Till min hjälp har jag rapporterna från HQ samt ett antal analyser från initierade skribenter (skribenter som efter HQ:s fall aldrig någonsin vågar sätta en köprek på ett bolag som Catella vad det verkar). 

Det är väldigt intressant att göra den här typen av tillbakablick då man inser hur allt helt plötsligt kan ställas på ända och ses med helt andra ögon. Se bara på följande utdrag ur Nyhetsbyråns Direkt Flash efter Q4 rapporten 2007 för HQ Bank. " HQ levererade en bra utdelning och ett sänkt kapitaltäckningsmål, som skapar möjlighet för stora utdelningar framöver, skriver Nyhetsbyrån Direkt. " 

https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=39940


Ett sänkt kapitaltäckningsmål. Jo man tackar. Kan inte Swedbank skriva det i sin delårsrapport nästa gång så får vi se vad som händer. De senaste två åren har det ju inte handlat om annat än att leva upp till Basel I, II eller III eller vad det är. Kapitalet ska läggas på hög. Annat var det som ni ser förr (läs några år sedan). Man kan ju inte annat än skratta. 

Eller Redeye från 2007-10-18 angående HQ: "HQ värderas på sin Private Banking-del, som var mycket stark under kvartalet. Troligen kommer aktien att handlas upp när marknaden drar en lättnadens suck. " Förvaltat kapital 82,4 miljarder kronor. Vad tror ni då bolaget var värt den 18:e oktober 2007? Jo 13,3 miljarder kronor. Ni läste inte fel. 13,3 miljarder kronor. Och då förlorade tradingen 17 MSEK i Q3 det året. Catella förvaltar hälften av detta vilket skulle innebära att om detta inte var alla tiders baissigaste marknad för den här typen av bolag utan vi istället förflyttar oss 5 år tillbaka i tiden. Ja då kunde Catellas kapitalförvaltning/private banking del ha värderats till ca 6,5 miljarder kronor. Och då har jag såklart inte ens nämnt EETI, Corporate Finance delen eller övriga delar av nya Catella Bank. Så från de 400 MSEK som bolaget är värt idag så är det en uppgång på 1600% som krävst till 6,5 miljarder kronor. 

Resonemanget ovan är också anledningen till att jag inte delar analytikernas åsikter kring Catella (nu har det ju inte publicerats någon analys sedan Catella föll ner under 7,5 kronor men ändå). 

Tycker man att HQ var köpvärt till ett P/E om 16 år 2010 och aktien är ner över 99% sedan dess (av diverse oförutsägbara anledningar också såklart) så har jag svårt att upprätthålla förtroende för analytiker som försöker ge oss en uppfattning om bolag som Catella. P/E 16. Det innebär alltså att Catella skulle dra in 25 miljoner per år nu då netto för att rättfärdiga dagens värdering. EETI drar in 25 MSEK årligen i stort sett. Och EETI är den del som folk har minst förtroende för känns det som. Trots att det tickar in pengar i enlighet med uppskattat kassaflöde så misstror marknaden ständigt detta flöde. Ska det verkligen komma in några pengar nästa kvartal? Är det verkligen värt det som det är bokfört till? Ni hör ju hur trött jag är på snacket som går. 

https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=129403&fromPage=newsModule


2009-01-29 finns en annan intressant analys av HQ med exempelvis följande mening: "HQ:s börsvärde på 2,1 miljarder kronor motsvarar 3,9 procent av förvaltat kapital och då får man den supercykliska investmentbanksdelen på köpet. " 

Haha "på köpet". Återigen en jämförelse med Catella. 3,9% av förvaltat kapital. Hmmm, det blir ca 1,6 miljarder kronor, det vill säga 400% uppsida från dagens kursnivå. Och då får du EETI, Corporate Finance med 200 anställda och en enorm uppsida i en bra transaktionsmarknad samt övriga delar av Catella Bank......ja just det...PÅ KÖPET. 

https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=73453&fromPage=newsModule


Tänkt också på att det nu kommer finnas en hel del pengar att tjäna på räntenettot i nya Catella Bank. Räntenettot. Känner ni igen det? Det är ju precis det som alla storbanker bygger sin värdering på i dagens bankvärld. Catella Bank kommer antagligen att kunna dra in mellan (mycket försiktig uppskattning) 10 MSEK och (mycket optimistisk uppskattning) 60 MSEK på bara räntenettot i den nya banken.

Hur jag än vrider och vänder på caset Catella så kommer jag alltid till samma slutsats. Det måste finnas en enorm uppsida. 

Det som det egentligen handlar om i Catellas fall är ju att väldigt få vågar lita på sin egen analys av bolaget och istället stirrar sig blinda på att aktien går ner och agerar efter det. Inte genom att köpa utan att sälja konstigt nog. Aktien behöver vända trenden och bolaget behöver samtidigt prestera lite bättre för att marknaden ska kunna se fram emot en utdelning varje vår. Då kan nog värderingen bli en annan. 

Och kanske det sjukaste av allt. HQ Bank är fortfarande värt ca 60 miljoner kronor på börsen. Faktiskt 15% av hela Catella.... 

Wake me up when september ends...

Over and out. 

//BB Trader

BB Trader Daily 21 augusti

 • Doro en besvikelse - Även om orderingången såg bra ut så var margineln och omsättningen en besvikelse. Dessutom så säger man ju att det långsiktiga målet om 20% tillväxt inte nås under 2012. Aktien backar 9% i inledande handel. 

 • AOIL har uppförsbacke - Ingen vidare rapport från bolaget och aktien tappar 4%. Nu har aktien tappat 31% i år och förtroendet är kört i botten.
   
 • Stort uppdrag till Catella mystiskt borta - Igår la signaturen Axelsson ut en blänkare om att det på siten http://www.catellaproperty.se/sv/references.aspx där Corpen lägger ut sina referensuppdrag hade kommit ut ett uppdrag för Nordea i Danmark där man hade hjälpt till med transaktionen av finansiella tillgångar för 2000 miljoner euro. Detta är en mkt stor mängd (ca 30% av totala transaktionsvolymen förra året). 

  För övrigt kan sägas att de totalt redovisade 215 transaktioner under 2011 som referensuppdrag. Långt i från alla dessa hade sitt värde utsatt men totalen av de som hade det uppgick till 3838,36 miljoner euro. 

  Under 2012 har totalt 57 transaktioner tagits upp som referenser på sidan och det totala värdet uppgår till 977,98 miljoner euro. En klar minskning således. 

  Jag tror det framförallt det är svenska corpdelen som har ett tungt år 2012. 

  På torsdag får vi en del av svaren i rapporten. Men jag vill veta varför den stora affären togs bort. 

 • Winning Streak - BioInvent upp 11,7% på att Ridgeback Capital Management flagga rupp i bolaget. Aktien upp för fjärde dagen i rad. 

  Vilka är då Ridgeback? Ingen aning. Men någon verkar betta på att det är någon som vet något. 

  Förstår egentligen inte vad aktien ska upp och göra. BI-505 kan mkt väl visa sig vara en ok studie men det kommer krävas mkt pengar på vägen om det ska bli nåt i slutändan och med den aktiekursen som nu råder kommer det inte bli roliga nyemissioner...

 • PartnerTech får Dignitana som kund - Lite kommentarer kring detta här http://www.smallcap.se/company/22/comment/248/ 
 

BB Trader Daily 19 augusti

 • Minimobiler - Är ute och tränar en hel del på rullskidor, inlines, mountainbike eller bara springer och har då mobilen med mig för att lyssna på musik eller ta emot samtal. Det jag undrar över är om det finns minimobiler, det vill säga, i stort sett bara ett simkort som sitter i ett handsfree som gör det möjligt att ta emot samtal utan att behöva släpa runt på dagens tegelstensmobiler. Dagens trend med enorma mobiler ger jag inte mycket för. Endera kommer vi gå tillbaka till mindre mobiler snart igen eller så kommer vi att vilja ha flera olika. En för varje tillfälle. När jag är ute och springer så behöver jag inte en megastor skärm utan vill bara ha möjligheten att ta emot samtal om någon ringer. En svarsknapp är det enda jag behöver. Tycker det är smått ironiskt att vi för några år sedan alltid satt och raljerade över alla tegelstensmobiler som fann i slutet av 90-talet när vi är tillbaka där igen snart.

 • Göra geografisk förfrågan - Finns det någon tjänst kopplad till Eniro eller Hitta så att man kan ta fram en kartbild och exempelvis göra en förfrågan om att klippa sig på fredag mellan 10 och 12 hos en frisör inom kartbilden? I så fall varför inte? Är ju perfekt om frisörerna var uppkopplade och kunde buda på att få klippa den som frågar. Dessutom kan man få en prispress som heter duga. 

 • Tänk till - Varför sitter alltid (nästan i alla fall) klisterlappen som talar om vilket nummer bensinpumpen har på macken på den sida som är ut mot bilen istället för på den sida som är mot kortautomaten. Det är ju inte direkt sällan man måste ta några steg ut från kortautomaten för att se efter vilket nummer man ska tanka på. Stör mig. 

BB Trader Daily 17 augusti

 • Björnarna skriker ......att vi ska ner. Ingen skriker att vi ska upp. Ändå går vi upp. Få tjänar pengar. Börsen börjar finna tillbaka till sig själv. 

 • Catella - Kollade bara lite snabbt på hur deras fonder gått i år. Exempelvis så har deras fond Reavinst med ca 4,6 mdr kronor i förvaltat kapital gått upp över 12% i år. Eftersom förvaltningsavgiften är 1,5% så kommer intäkten vid årsskiftet bli ca 70 MSEK kronor mot ca 63 MSEK förra året. Det är 7 MSEK i skillnad. Gör samma sak för resten av fonderna (totalt förvaltat kapital kring 35 mdr nu kanske) och du inser att (om avkastningen är likadan vid årsskiftet) det trillar in ca 50 MSEK extra i år (vissa har ju performance del också). 

  http://www.fondmarknaden.se/fonder/Fondoversikt/98.aspx

  Även om aktien är kass, det kan finnas anledning till oro kring framtien för Catella Bank och att fastighetstransaktionerna är på låga nivåer så är det inte fullt så illa som det kanske verkar. 

 • PAXA - Liten tuva fäller ofta...Det kan börja med så lite. Och sluta med så mycket. Inte alla börsbolag som förstår det. Man måste stämma i bäcken vid minsta händelse.

 • GAP - Kom in inline igår. Stängde relativt oförändrat på dagen. 

 • SAAB - Nere under de nivåer den handlades innan den stora gripenordern (service, uppgradering). Under samma period har också börsen gått starkt. Swingläge med stopp kring 108?

Catella levererar


BB Trader Daily 16 augusti

 • Fin rapport från Cisco - Upp drygt 4% i efterhandeln igår. Höjer utdelningen.

 • Liten risk för recession 2013

  STOCKHOLM (Direkt) Den amerikanska ekonomin löper liten risk att gå in i recession 2013.

  Det sade Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, i en intervju med CNBC på onsdagskvällen.

  Vidare sade han att ytterligare lättnader inte kommer att driva på tillväxten.
  Vad som istället behövs är finanspolitisk klarhet från kongressen.

 • Electrolux - Volymerna ökade med 1,1% i juli för AHAM6.

 • Unibet - Än är inte spelhaussen förbi tydligen...

 • NIBE - Välskött. Det kommer man långt på i dagens börsklimat.

 • NAHB index - Återigen en starkare siffra. Denna gång 37 mot väntade 35. Se min graf från 18 juli i år. Om inte detta är en bra indikator så vet jag inte vad som är. Det är ju bara att kolla hur den vände ner redan 2006, långt innan börsen vände ner. 

  http://vastkusttradern.se/2012/july/bb-trader-daily-18-juli.html

BB Trader Daily 15 augusti
BB Trader Daily 13 augusti

 • Vi går inte ner - Öppnar ner för att sedan vända trenden under eftermiddagen. Även om mycket ser lika illa ut som det gjort senaste åren så har börsen på något märkligt sätt fått ny styrka. Som Tom Petty...

  Well I won't back down, no I won't back down
  You could stand me up at the gates of hell
  But I won't back down

  Gonna stand my ground, won't be turned around
  And I'll keep this world from draggin' me down
  Gonna stand my ground and I won't back down

 • Men small caps hänger inte med  - Och det gäller inte bara Sverige utan det är samma sak i USA exempelvis. Vad tyder det på?

 • Nordic Mines -  Catharina Lagerstam och Tord Cederlund lämnar styrelsen i Nordic Mines. Ska det bli konkurs för bolaget tro?

 • Inlödet ökar - 1,5 miljarder in i aktiefonder i juli och läste att Hemberg skrev att antalet registrerade kapitalförsäkringar ökat med 26% vecka över vecka nu i augusti. 
  http://www.fondbolagen.se/sv/Aktuellt/Pressmeddelanden/2012/Okat-intresse-for-fondsparade-i-juli/

 • Volymerna helt katastrofala och alla hatar aktier - Se bara på denna grafen. Det är extemt baissigt bland retail investors. http://yfrog.com/nwf0njap 

  Dagens volym på börsen var den lägsta sedan 4 juli. Är det algofirmorna som stängt ner nu efter skandalen i USA? Ingen vågar lita på sina datorer längre. Kanske ska den hederliga gamla mäklare göra comeback?!
 

BB Trader Daily 8 augusti

 • Securitas missar igen - Marginalmiss och hög direktavkastning räddar inte längre aktien. Såvida inte bolaget försämrar sin intjäning ytterligare så är väl aktien hyfsat prisvärd kring 50-lappen men det är bara hyfsat. En svag börs och aktien kan bli billigare. Frågan är vad som räddar Affe? 

  Börsen är inte direkt som Allsvenskan i fotboll där tränarna får gå efter en missad match. Alldeles för många VD:ar får för lång tid på sig.

 • MSAB får förnyelser i USANaval Special Warfare Group 2 

  https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&id=7fb475fe443b51d20a8316090e657bfd&tab=core&_cview=0

 • Skistar går bra - Nära 80 kronor nu. Gått upp från 65 där DBL var stora säljare. Fångat upp en del och har lite i långa portföljen men minskat lite kring 75. Euron gör ju att vintersemester i Alperna blir ännu billigare i år för svenskar och svensksemester blir dyrare för tyskar. Kan vara läge att ta hem vinsten för ni som varit med från under 70. 

BB Trader Daily 7 augusti

 • Verkstad tuffar på - Vinstvarningssektorn inför (SKF i juni) visar framfötterna nu och SKF är faktiskt upp 15% sedan 18 juli! Att ha tagit ut aktier innan semestern för att få lugn och ro har visat sig vara felaktigt i år (än så länge)

 • Börsveckan och Cybercom - Börsveckan behandlar i sitt senaste nummer Cybercoms nyemission. Enligt Börsveckan så kan det vara så att emissionen används till att minska Cybercoms factoring (i dagsläget så säljer man fakturorna och får på så sätt pengarna direkt fakturan går iväg). Naturligtvis kostar detta några procent av fakturabeloppet men det ger ju ett tidigarelagt kassaflöde. Men detta döljer ju också det faktum att "lånade" pengar (ungefär som ett kreditkort) används till att finansiera löner och andra kostnader i bolaget. Den dagen du slutar sälja så har du ett "minus" i kassan motsvarande den mängd du brukar ha i factoring. Om emissionsbeloppet används till att minska factoringen istället för den "riktiga" skulden så kommer ingen förändring att kunna ses i balansräkningen. Det hela verkar mycket märkligt. 

 • Knight - Algohandel som gick fel. Allt annat lika positivt för yrket "mäklare" :)

  http://www.cnbc.com/id/48443320

 • Ratos - 20% upp sedan mitten av juni nu. Tecken på konjunkturförbättring eller bara reaktion på aktiens kraftiga ras senaste året?

 • Nokia ryckte - Från 11,60 (där jag otroligt nog köpte lite aktier) upp till nära 20 kronor på en vecka. Krisen såklart inte över för Nokia men kanske en indikation på att botten är nådd för den här gången och att konkursen undviks? Det närmaste kvartalet är oerhört avgörande för Nokia enligt mig. Kan kassaflödet förbättras så att nyemisison undviks så ska nog aktien kunna leta sig upp mot 35-40 igen.

RSS 2.0