Dagens fångst 29 juni

Lugn handel

BB Trader Daily 30 juni

 • RNB, ett problembolag av rang - Jag tror det var bra att jag tog ut de RNB jag köpte i måndags när jag ser rapporten nu på morgonen. Så länge det inte finns tecken på vändning så ska man hålla sig borta. -105 MSEK i res före skatt innan goodwill nedskrivningen. Aj aj.

 • Micronic Mydata får order - Aktien har gått lite småknackigt på sistone och kan säkert lyfta en del på detta.

 • VRG gör också förlust - I VRGs rapport finns dock fler positiva saker. Bra bruttomarginal, ökad försäljning och ett förbättrat resultat. Men hur aktien ska reagera vet jag inte.

 • Ska det bli Securitas som blir uppköpt istället? I gårdagens Remium Daily så presenteras teorin om att Securitas kurs behöver gå upp till 81 kronor nu för att matcha budet från SBD (eftersom Securitas bud inte är ett kontantbud). Daily konstaterar då att någon skulle kunna lägga bud på Securitas och få Niscayah också...

 • Roche och Avastin En rådgivande panel till det amerikanska läkemedelsverket FDA rekommenderar att läkemedlet Avastin inte längre ska rekommenderas för behandling av bröstcancer. Det skriver Bloomberg News på onsdagen. Beslutet motiverades med att läkemedlet inte haft tillfredsställande effekt i
  uppföljningsstudier och att det dessutom kan orsaka dödliga inre blödningar. Panelen var enhällig i sitt beslut.
  Avastin används även för behandling av lung-, hjärn- och tarmcancer.

  Undrar hur detta påverkar BioInvent som gör studier tillsammans med Avastin. Det skulle ju faktiskt kunna vara positivt.

 • Insiderköp - Tycker det med undantag från Fredrik Lundberg varit mycket sparsamt med insiderköp under juni då börsen rasat. Varför är det så få som arbetar i börsnoterade bolag att de skulle kunna tjäna lika mycket på att handla aktier i egna bolaget som de tjänar på att faktiskt arbeta i det? Läser de på lite om vilka förväntningar som finns bland analytikerna så kan de ju i god tid känna av om det är bra läge att köpa när företaget rullar på bra.

 • Svenskarna brända av börsen - https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=206266

 • Kanske inte så konstigt att småspararna är brända förresten. Följande lista vittnar ju om att det funnits ett och annat bolag som bränts senaste åren. Varför finns det så många sopor i världen??? 

  Transcom, Eniro, PA Resources, SAS, Lammhults, RNB, Opcon, Karo Bio, Diamyd, Panaxia Security, Svensk Internetrekrytering, GIM med flera med flera. För att inte tala om alla IT-bolag som gick åt skogen för 10 år sedan. Aktiemarknaden är ingen lekstuga för de som trodde det (tänker då på alla entreprenörer som ska sätta sina Dr Snuggles bolag på börsen). Har en sån som Johan Staël von Holstein någonsin skapat ett lönsamt bolag till exempel?

  Egentligen tycker jag TeliaSonera också platsar på denna listan.

 • SCA gör ett rätt - Gårdagens förvärv i Turkiet vittnar om att bolaget kanske är på rätt väg i sitt tänk. Det är rätt land och det är rätt businesss (hygien). Fortsätt så. Det är typ 99 saker kvar på min önskelista.

Referensportföljen uppdaterad

Uppdaterade med nya kurser som ses ovan. Jag har koll på ett antal bolag som jag kan tänka mig att köpa in men avvaktar lite.

BB Trader Daily 29 juni

 • Storpost i Micro Systemation - Nu på morgonen så mäklades 150 000 aktier i bolaget där ENS stod på köpsidan och NON på säljsidan. Tidigare har ju stora poster ENS varit lika med Robert Ahldin men denna gång tror jag faktiskt inte att det är han. Jag tror det är Ulf Arnetz, den nye styrelseledamoten som ser en uppsida i bolaget. Vi får väl veta inom någon dag/vecka i så fall.

 • Risk för "Sell on the news idag"? Börsen stiger markant nu på morgonen inför beskedet om hur omröstningen kring sparpaketet i Grekland. Det väntas vara klart runt lunch. Vid ett nej så lär vi inte få se stigande kurser i eftermiddag men vad händer vid ett ja? Även om de röstar igenom sparpaketet så höjs ju allt fler röster för att det är ett sparpaketet som är omöjligt att lyckas i praktiken. Kanske får vi se ett kortsiktigt lättnadsrally för att om några dagar återigen få se en svag börs?

  http://www.cnbc.com/id/43564919

 • Guldpojkarna har problem - Aktien nere på 2-års lägsta. Är glansdagarna förbi?

  http://www.cnbc.com/id/43566786

 • Kort Apple och lång Microsoft? Apple tror jag står inför en utmanande period där Steves hälsa är en av anledningarna. Microsofts nya molntjänst kan vara lyftet bolaget behöver. 

  http://www.cnbc.com/id/43564449

 • 4% tillväxt under hösten? Som om han har en aning liksom... Jaja, bara själva uttalandet gav väl optimism som ger ett par tiondelar... 

  http://www.cnbc.com/id/43565696

 • SAAB klarar sig bra - Kan någon förklara för mig hur den aktien klarade utförsäljningen från BAE på 137 kronor? Inga andra aktier klarar ju såna där poster. Skumt.

 • Bosse borde få bonus - Grym trade av RGK! 

  http://di.se/Default.aspx?pid=239111__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

 • Inga overnigths och missad call idag ger dålig utdelning - Hade 35K i TLSN igår på 44,40 i snitt. Behöll 5K inatt som jag sålde på 44,92... Missade callen imorse så jag hade inga långa possar i haussen nu. Så typiskt när man haft overnights varje dag nästan. Haha. Jaja, måndagens overnight i SECU var ju bra i alla fall. Men som sagt, jag tror vi kan få se stora svängningar både uppåt och nedåt så overnights är alltid risky business.


Äntligen en overnight som går in

Ibland ska man ha tur. Fick ut dom med hyfsat snitt med.

BB Trader Daily 27 juni

 • Bolag som försvinner - 24/7 Wall Street har återigen gjort en lista över bolag som de tror kommer att försvinna inom den närmaste tiden. Två bolag med svensk anknytning finns med på listan, Sony Ericsson och Saab. Nokia är ett annat. Intressant att notera är att de inte har med något stort asiatiskt bolag på listan. Är det av okunskap eller på grund av att inget stort kommer att försvinna? Hela listan finner ni här. http://finance.yahoo.com/family-home/article/112989/brands-disappear-2012-247

 • Telia mot P/E 30? Är det inte lite märkligt att nya, tillväxtbolag ska värderas med höga P/E tal? Osäkerheten är stor i de framtida prognoserna och aktiens historia är kanske kort. Annat är det ju med stora och stabila direktavkastare som exempelvis Coca-Cola och Procter & Gamble. Borde inte dessa bolag värdering på sikt korrelera med statslåneräntan näst intill. Det vill säga de ska ha ett P/E tal på 30? Som det är nu så går de ju åt andra hållet där exempelvis TLSN belönas med P/E under 10.

 • Sverige, en Economic Rock Star - Washington Post hyllar Sveriges hantering av finanskrisen. Läsvärt.

  http://www.washingtonpost.com/business/economy/five-economic-lessons-from-sweden-the-rock-star-of-the-recovery/2011/06/21/AGyuJ3iH_story.html?fb_ref=NetworkNews&fb_source=home_oneline

 • Nytt bud på Niscayah - 18 kronor och allt annat lika borde väl Securitas stiga på detta (om de nu inte ska höja budet). Nu kan de backa med gott samvete ur budgivningen. Inga höjda bud nu!

 • Cybercom tar EO och good-will nedskrivning - Nu får vi svaret på varför aktien varit särskilt svag på sistone. Det är Nokia som ligger bakom såklart. Som vanligt vet någon för mycket. Sjuk insiderhandel.

 • Bra statistik lyfte inte humöret - BNP reviderades upp till 1,9% i USA, Order varaktiga varor bättre än väntat och IFO index i Tyskland var inte bara bätre än förväntan utan också högre än förra månaden. Börsen har överreagerat på skuldkrisen i min mening.

 • Terminen pekar ner igen - Lite smått tröttsamt...

KappAhls aktie dagens vinnare

Kul att se när aktier tar revansch! Mer sånt på börsen!

BB Trader Daily 23 juni

 • KappAhl under lågt ställda förväntningar - Kassaflödet ett av få positiva inslag. Ska bli intressant att se hur den här aktien går.

 • PartnerTech billigt enligt DI - På sistasidan i DI idag kan man läsa (med anledning av budet på Elektronikgruppen) om andra bolag med liknande storlek och ägarstruktur som också är billiga. Skribenten pekar ut PartnerTech som en av de billigaste... (Vem var det som skrev detta igår: http://bbtrader.blogg.se/2011/june/bb-trader-daily-22-juni.html )


 • Diamyd stänger butiken - Fas III i USA avslutas.

 • Bernanke sänker börserna - Som vanligt blir det negativ utveckling när Bernanke talar. Undrar dock om det inte är läge att ligga lång över helgen i Sverige. Vi har gått dåligt och ska vi verkligen fortsätta att gå så mycket sämre än alla andra?

NOTE och PART följs åt


BB Trader Daily 22 juni

Grekland klarar Fas I - Förtroendeomröstningen gick bra och nu går vi vidare in i Fas II som är godkännandet av sparplanen. Fas III är ju godkännandet från Trojkan senare och färdigt preparat får vi med ett nytt stödpaket längre fram.

H&M helt ok - Jag tycker nog att bolaget får godkänt med tanke på förutsättningarna.

Bud på Elektronikgruppen - Friskt vågat. Hälften vunnet. 38 kronor per aktie. Alltid intressant med bud. Särskilt i en sektor som inga analytiker gillar. Det finns gott om andra bolag med låga EV/Sales multiplar. Som jag sagt tidigare. Det borde varit Bure som försökt sig på ett bud på samma siffra (39 kronor) men i PartnerTech istället.

Skistar som jag trott - Dåligt och den här aktien skulle man vänta med att köpa. En av få gånger jag sticker ut hakan och säger sälj :) Från BB Trader Daily 22 mars: "Dåligt av Skistar - I runda slängar nära 10% sämre omsättning än väntat (Introduce prognos) och nära 20% sämre på EBIT (Introduce prognos). Nu går vi mot sommaren och denna "vinteraktie" lär få det tufft. Bokningsläget inför kommande säsong vvar också 14% lägre i år än ifjol. Aj, aj. Under 105 idag? och antagligen fortsatt ner under 100 innan vändningen kommer. Bolaget hämmas av den starka kronan som får svenskarna att köra Alperna ett år som detta (och kanske även nästa?)."

STOCKHOLM (Direkt) Vinterturismbolaget Skistar redovisar ett resultat efter skatt på 172 miljoner kronor för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret (269). Resultatet per aktie uppgick till 4:40 kronor (6:86).


Dagens fångster måndag och tisdag nedan: Fått sammanställa siffrorna i Excel då jag skötte en del försäljning från Avanzas iphone-app. Dessa avslut kommer inte in i Online Trader sedan.

BB Trader Daily 21 juni

 • AutoLiv och Volvo två möjliga vinnare - USA röstar om obligatorisk airbag i lastbilar. AutoLiv är störst i världen på detta och Volvo är de enda som har det som standard.

 • Det finns alltid 40% till - När Nokia fallit 40% från 100 kronor till 60 kronor så kändes det ändå som att aktien faktiskt skulle kunna vara riktigt billig. Men sen kom 40% ner till. Detsamma hände med KappAhl, med Eniro och med SAS. Ju längre en aktie sjunker desto mindre behöver den gå ner (i kronor mätt) jämfört med tidigare nivåer för att det faktiskt ska bli 40%...

 • Staten skjuter upp NordeaförsäljningEn fortsatt försäljning kommer att starta tidigast i mitten av augusti och kommer att ske över börsen i små kvantiteter över en längre tid. Därigenom kan
  bland annat exponeringen mot tillfälliga kurssvängningar minskas.

  Det här är ett bra besked till marknaden. Jag tror fler vågar hålla den här aktien nu. Eller? Ska det vara en stor filt över aktien en längre tid nu? Är det ändå inte bättre än ett block?

 • Kända fakta sänker aldrig en börs - Jag får en känsla av att alla ska vara så enormt "smarta" och faktiskt sälja av innan "kraschen" kommer denna gången. Alla ska vikta ner, bli likvida, köpa andra tillgångsslag än aktier osv. Men varje krasch har bara en vinnare och det är inte den stora massan. Kan någon av er nämna mer än en handfull personer som faktiskt tjänat pengar på en krasch varje gång det inträffat? Nej. Tänkte väl det. Ju smartare man är i såna här sammanhang desto mer sist på bollen är man. Jag ahr själv insett att jag aldrig kommer förstå när en krasch sker så varför ens försöka. Det enda jag kan göra är att satsa mina pengar i bolag jag tror på.

 • Världens börser har tappat 15000 miljarder sedan toppen i maj - Greklands totala skulder uppgår till ca 3400 miljarder. Jag vet inte hur allt hänger ihop men kan vi inte bara släppa det här med Grekland snart.

 • Stocks Cheapest in 26 Years as S&P 500 Falls, Profit RisesStandard & Poor’s 500 Index companies will earn 18 percent more this year than in 2010, according to the average estimate of more than 9,000 analysts compiled by Bloomberg. Higher profits haven’t stopped the gauge from falling 6.8 percent since April 29, pushing valuations to the cheapest levels in 26 years. Even if companies posted no growth, price-earnings ratios would be lower than on 96 percent of days in the past two decades.

  http://money.msn.com/investment-advice/news-4.aspx?feed=BLOOM&date=20110620&id=13792789

 • Banks Have Record $1.45 Trillion to Buy Bonds on Savings - OK 1,45 trillioner dollar är ca 11 000 miljarder kronor. "Just as in Japan, deposits at U.S. banks exceed loans, reaching a record $1.45 trillion last month, Federal Reserve data show. As recently as 2008, there were more loans than deposits."
  Som jag sagt innan. Det finns mer pengar i världen än det finns vett att ta hand om dom. Många tror att världen är uppbyggd av skulder men det finns väldigt mycket pengar också. Snart går vi in i den period där dessa pengar inser att de får bättre avkastning på aktiemarknaden än i statsobligationer.  

  http://mobile.bloomberg.com/news/2011-06-19/banks-holding-record-1-45-trillion-to-buy-treasuries-as-savings-top-loans?category=%2Fnews%2Fmostread%2F

 • Svenska börsen underpresterar - Grafen nedan visar tydligt att svenska börsen (svart linje) har en usel utveckling jämfört med röd linje (DAX) och blå linje (DJ).


Dagens fångst 17 juni

Var på fabriksbesök hos ett av mina innehav idag så det blev sparsamt med trading. Hann med TLSN direkt efter callen och sen lite Volvo. Fick vi vändningen idag eller var det bara kortvarig rekyl?

Jag gillar detta


2011-06-17 08:49:26

BANK: GLIDANDE SKALA BASELKRAV FÖR SYSTEMVIKTIGHET VÄNTAS - FT

STOCKHOLM (Direkt) De största bankerna kommer att delas in i olika kategorier
baserat på storlek, global räckvidd, strukturell komplexitet och huruvida andra
banker kan ta över verksamheten, då kapitalkravet för systemviktighet
fastställs.

Bankerna kommer att kunna röra sig mellan de olika kategorierna om dess storlek,
struktur eller riskaptit ändras.

Det skriver Financial Times med hänvisning till källor inför Baselkommitténs
möte i slutet av nästa vecka.

Åtminstone åtta banker, varav tre från USA och fem från Europa, kommer att
åläggas ett kapitalkrav om 2,5 procentenheter utöver minimikravet inom Basel III
på totalt 7 procent. Enligt den informella lista som cirkulerar handlar det om
Citigroup, JP Morgan, Bank of America, Deutsche Bank, HSBC, BNP Paribas, Royal
Bank of Scotland och Barclays.

I nästa kategori hamnar Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS och Credit Suisse med
ett extra krav om 2 procentenheter.

Ytterligare 10-15 banker kommer sannolikt att åläggas ett extra kapitalkrav om
0,5-2 procent som del av ett försök att göra "globalt systemviktiga finansiella
institutioner" mer motståndskraftiga. Även dessa banker anses så stora och
viktiga för den globala ekonomin att de troligen behöver räddas av
skattebetalarna vid händelse av problem.

Som förslaget ser ut finns det en ännu så länge tom kategori på toppen av
kategorin för de allra största bankerna där det extra kravet ligger på minst 3
procentenheter. Den kategorin är tänkt att tjäna i avskräckande syfte för att
förhindra riskfyllt beteende hos bankerna.

Då listan över bankerna är flytande och sammanställts på historiska data kan
banker som Citigroup och RBS flyttats nedåt i kategorierna då de minskat
dramatiskt i storlek.

Vissa länder har framgångsrikt motsatt sig tidigare förslag om ännu högre
kapitalkrav och lobbyingen pågår för fullt inför Baselkommitténs möte i slutet
av nästa vecka.

Förhandlare från Japan och Frankrike uppges försöka hålla Credit Agricole,
Societe Generale, Mitsubishi UFJ, Mizuho och Sumitomo Mitsui utanför
toppkategorierna, vilket gör positionerna för dessa banker oklara.

Fortfarande är det inte heller bestämt hur mycket av det extra kapitalkravet som
ska utgöras av eget kapital och till vilken grad contingent capital, det vill
säga obligationer som kan konverteras till eget kapital, kan användas som
substitut.

Uppgifterna från Financial Times stämmer något så när överrens med det Bloomberg
News skrev på torsdagskvällen.

Även Bloomberg News skriver om uppgifter från ett utkast inför Baselkommitténs
möte innehållande skrivningar om att banker ska möta en glidande skala av krav
beroende på storlek och koppling till andra långivare. Enligt källor kan de
största bankerna beläggas med ett extra kapitalkrav om 3 procentenheter givet
nuvarande storlek, medan kravet anges gå upp till 3,5 procentenheter om de
väljer att växa ytterligare.

Nyhetsbyrån Direkt

Dagens fångst 16 juni

Handlade både med mobil och dator igår så får inte ihop någon bra sammanställning. Jag kan däremot säga att MTG affären inte gick bra. Det blev 10K till back på de 7K jag hade i förrgår. Utöver det så gick jag 6K back i KnowIT. Köpte på att Stockpicker ökade i den. Dagens bästa affär var väl TLSN där jag gjorde 5,5K. I övrigt ett antal småaffärer ca 1500 upp totalt.

Trist nog

Så levererar bolagen som bäst när statliga finanserna är som sämst. Fick vi aldrig se aktierna ta de där nya all time highs i denna uppgången för att ekonomin i övrigt var körd i botten? Vore jag chef på Volvo och var med i något optionsprogram så skulle jag vara sjukt besviken och arg. Om Volvo toppa kring 150 förra gången så borde den kunna ta 200 denna gången liksom. Det är bara att läsa siffrorna.

Volvos lastvagnsleveranser är enorma

Börsen tror på tvärstopp. Volvo levererar sjuka volymer nu.

BB Trader Daily 17 juni

 • Catella listas på First North Premier - Första handelsdag idag. To better support our customers, we have created a special segment called First North Premier. This segment is designed to further assist companies on First North in raising higher investor visibility and thereby increased liquidity. It also acts to support companies in becoming more investor friendly, and to prepare for a main market listing.

 • Olyckskorparna kommer fram - Senast i raden är Robert Schiller som nu tycker det lutar åt att det ska bli recession i USA igen. Varför får de alltid mer plats och blir mer säkra på sin sak ju sämre det ser ut. Vi kan väl alla se statistiken! Frågan är ju istället varför det inte finns en enda smart professor eller tänkare/tyckare som kan komma med smarta förslag på hur vi kan vända trenden? Jag trodde vi alla ville ha en så bra värld som möjligt. I bland känns det som att dessa olyckskorpar vill se allt gå åt skogen. Varför denna bitterhet?

 • Nytt bud på Niscayah - Vore riktigt bra för SECU om det kom någon annan och la ett högre bud på NISC. STOCKHOLM (Direkt) Stanley Black & Decker överväger ett konkurrerande bud på säkerhetsföretaget Niscayah. Det rapporterar Reuters med hänvisning till personer med insyn i processen. Stanley Black & Decker uppges ha anlitat JP Morgan Chase, och Barclays som rådgivare i affären. Parterna vill inte kommentera uppgiften. Den 16 maj lade Securitas ett bud värt 5,8 miljarder kronor på Niscayah.

 • RIM rasade - Ner 15% i efterhandeln på en rapport som i mina ögon inte var så dålig sett till aktiekursen men där prognoserna agerade sänke. Aktien handlas i 34 dollar (föll till 29,8 dollar igår) men vinsten per aktie är mellan 4,25-6 dollar på helåret enligt bolagets egna prognos. P/E talet är ju kört i botten känns det som. Problemet är väl förtroendet. Vid förra rapporten trodde bolaget på en VPA på 7,25 dollar...

 • EnQuest inte så populär - Det ger utrymme för höjning framöver. STOCKHOLM (Direkt) Morgan Stanley inleder bevakning av Enquest med rekommendationen jämvikt. Riktkursen sätts till 1:22 pund.

 • Grekland gör det bara svårare för sig - Protester och ansvarslösa politiker. Att åka till Grekland är det sista jag vill göra nu och att göra något som på något sätt gynnar grekerna ekonomiskt vill jag inte heller göra. De har fått sin chans och tar de den inte så kan de väl få klara sig själva då. Nu är det viktigaste att vi inte låter grekerna förstöra för oss. Jag hoppas verkligen på den bästa lösningen för omvärlden och den sämsta för Grekland.

Dagens fångst 15 juni

Jobbade AXIS bara från långsidan. Hade funderingar på att korta i callen men den trycktes ner för mkt tänkte jag. SSAB långade jag på att NUCOR kom med bra siffror (tyckte jag i alla fall). Fick nog mest hjälp av att index lyfte uppåt i att komma ur den traden dock. Boliden långade jag på att Black Rock flaggade upp. Jag har även med mig lite MTG B som var gårdagens surdeg. Back 7000 i den vid stängning igår så vi får se vart det ska sluta.

BB Trader Daily 15 juni

 • AXIS sämre än väntat - Ändå ingen dålig ökning. STOCKHOLM (Direkt) SME Direkts konsensus för Axis första halvår 2011 indikerade en halvårsförsäljning om 1.627 miljoner kronor och en rörelsemarginal om 14,8 procent. Det framgår av ett uppdaterat konsensus från SME Direkt daterat den 29 april. Axis självt indikerar en halvårsförsäljning om cirka 1.550 miljoner kronor och en rörelsemarginal på omkring 13 procent på onsdagsmorgonen.
 • WESC - Stor resultatförsämring. Mot nya bottennivåer?

 • Inditex bättre än H&M - H&M ökar sin försäljning med blotta 2% i maj jämfört med förväntade 6,3%. Inditex försäljning steg med 11 procent i lokal valuta under perioden 1 februari till den 12 juni.
  Swedol imponerar dock - Försäljningen ökade 30,9% i maj. Starkt jobbat.

 • Byggmax ökad mindre än Q1 - Försäljningen ökar 6% i Q1 jämfört med 14% i Q1. Problem med hemsidan anges som en av orsakerna...

Dagens fångst 14 juni


Referensportföljens avslut i år


Förändringar i referensportföljen

Jag biter i det sura äpplet och säljer alla 500 aktier Lammhults på 27,50 och 1000 aktier i BioInvent på 22,30. Lammhults kommer antagligen att vara trist ett tag framöver och det är så mkt annat som är billigt nu. BioInvent ser jag ingen omedelbar uppsida i heller för tillfället då avtal för TB-402 kommer att dra ut på tiden. Jag minskar ner till en nivå som jag känner mig komfortabel med att ha i portföljen över tid. Det finns fortfarande stora chanser till enorm värdeökning i bolaget på sikt varför jag vill vara exponerad. Aktiens utveckling får dock anses vara allt annat än positiv och någonstans måste man helt enkelt ta lite av stoppen.

Med dessa försäljningar har jag 39 900 i cash (17,7% av portföljen). Jag avvaktar lägen. Det finns gott om billiga bolag nu.

Skottland skonar oljebolagen - Gynnar EnQuest?


BB Trader Daily 14 juni

 • Telia kan få svårt med tillväxten - Bolaget har kapitalmarknadsdag idag och mycket fokus ligger på tillväxt och främst då hur datatrafiiken påverkar. Jag kan förstå att analytikerna är ororade. Ju fler som skaffar smartphones desto mindre sms och röstsamtal sker. Man mailar ju istället. Undrar vad som krävs för att aktien ska kunna lyfta från 50 kronor på allvar?

 • Micro Systemation lanserar 5.6 den 20 juni - Som vanligt stora förbättringar men det krävs också för att hänga med i den här branschen och ligga i framkant. Läs allt här: http://www.msab.com/posts/news/v5.6-news

 • QE3 vore förödande - Jag är en av de som inte tror att vi skulle må särskilt bra av QE3. Jag lutar också åt att QE2 har varit för stort. Som beskrivs i artikeln jag länkar till nedan så var mycket av syftet med QE2 att undanröja deflationshotet. Ett hot som jag definitivt inte tror vi har nu framöver. Vi har istället ett inflationshot som satt sin prägel på kraftigt stigande råvarupriser. Dessa stigande råvarupriser har istället gett mycket problem för återhämtningen då exempelvis de amerikanska konsumenterna fåttt mindre konsumtionsutrymme på grund av höga bränslepriser. Samtidigt får bolagen problem med stigande kostnader för insatsvaror. De pengar som nu pumpats in i systemet kommer att snurra runt där inne ett antal gånger om också vilket gör att 600 miljarder från början innebär kanske 6000 miljarder i slutändan. Som jag sa någon annan gång, det hade varit bättre att FED köpt aktier direkt i marknaden för de 600 miljarderna. Det hade varit bättre. http://money.cnn.com/2011/06/13/news/economy/thebuzz/index.htm

 • Facebook för 100 miljarder dollar? IPOn ryktas sättas till ett marknadsvärde om 100 miljarder dollar. Det är mycket det. http://www.cnbc.com/id/43378490

 • Företagens vinster och börsvärderingen är i otakt - Endera så kommer företagens vinster inte vara det som vi tror de kommer att vara närmaste året eller så är börsens värdering på historiskt låga nivåer. Något är fel men vad vet vi inte. Det märkliga tycker jag är ju att många är villiga att investera i statsobligationer till usel ränta när dessa länders statsfinanser ser riktigt bedrövliga ut. Hur många skulle sätta sina pengar i bolag med de balansräkningar som dessa länder har och kräva en ränta som inte ens når upp till inflationen? Det tål att funderas på men det är ju bolagen som ser bra ut och staterna som ser usla ut.

 • Rekyl? Terminerna pekar upp och nog vore det på sin plats med en liten uppstuds på börsen. Flera av de aktier jag favoriserar har fallit 20% på kort tid. Jag tänker närmast på PartnerTech och Catella. Oftast brukar det ju vara så att aktier går ner när det ser sämre ut framöver. I dessa två aktiers fall har jag svårt att se hur det skulle kunna göra det.

  Catellas andra kvartal är det nästa bästa på året (Q4 är bäst) och Q1 är det sämsta. Det betyder att kursen borde legat som lägst inför Q1 och stå som högst inför Q4. Eftersom kursen nu fallit med 40% sedan toppen på 15 kronor så har vi nog nått ett läge där vi fort kan vända uppåt. Det enda jag ser som kunde hålla tillbaka aktien nu är eventuella problem med försäljningen av Banque Invik. 

  Rörande PartnerTech så kommer försäljningen i höst vara på ATH nivåer. Karlskoga får upp volymen, Polen fylls upp och lönsamheten ökar i alla delar av verksamheten. Mina rapporter säger också att nya VDn Leif Thorwaldsson fått ordentlig styr på bolaget och att produktiviteten ökar rejält.

 • 100 followers på Twitter - Följ mig du också. http://twitter.com/#!/Vastkusttradern

Dagens fångst 13 juni

Långade MEKO precis innan vändningen uppåt kom i den men tog ut alldeles för tidigt. 40 kronor upp. Pinsamt. Den stängde på 212,50...Jag gick lång på 207,50.
Försökte fiska in EnQuest på 12,95 men fick bara 500 så då brydde jag mig inte och tog ut dom direkt.

BB Trader Daily 13 juni

 • Lamhults vinstvarnar - Inte för att jag hade räknat med nån stor vinst direkt men aktien kommer säkert inte att må bra av detta. Som flera andra spekulerat i så vore det kanske dags att stycka upp bolaget. Börsvärdet på 220 miljoner ställt i relation till en omsättning på det fyrdubbla per år innebär ju att det finns potential till bättring. Jag är övertygad om att det går att återfå lönsamheten i bolaget men det kanske inte går lika lätt i nuvarande konstellation.

 • Electrolux höjer priserna - Pratar samtidigt om hård prispress. Hur ska de fixa detta?

 • Luften ur börsen - Snabb svängning nedåt nu. Många trodde att vi skulle testa 1200 för ett tag sedan på index men tror nu istället att vi ska ner. Hmm, många som vänder kappan efter vinden nu och det klart, trend is your friend på börsen, men trenden har också en tendens att gå tvärtemot konsensus.

 • Inget Polkomtel för TLSN - Missade såklart denna nyhet, som jag väntat på skulle komma, med 10 minuter i fredags. Jag lämnade kontoret och fick inte möjligheten att gå lång. Jag tror i alla fall att TLSN kan vara en aktie som kommer upp idag.

 • Stockpicker höjer riktkurs för Micro Systemation - Stockpicker höjer till 25 och sätter fortsatt köp på aktien i sitt Newsletter som kom ut igår. De skriver dock att den riktkursen mycket väl kan justeras upp då de tror bolaget kan göra mellan 1,60-1,80 i VPA i år. En sådan vinst skulle innebära att de växer VPA med dryga 35%. Kanske dags för någon större spelare att få upp ögonen för bolaget?

BB Trader Daily 10 juni

 • Amjad köper 8 miljoner aktier till i EnQuest - Som jag skrev i Daily 8 juni så kändes det som att han var igång igen... VAD ÄR DET HAN VET SOM INGEN ANNAN VET? Han köper för mer pengar än någon annan VD jag någonsin hört talas om (familjen äger ca 8% av bolaget nu). Kursen rör sig inte. Ingen bryr sig. Vad ska hända? Någonting är det och snart är det nog dags att ta rygg rejält. Dessutom äger ju COO 3,5 miljoner aktier i bolaget.

 • Bud i Bringwell när som helst nu? Handeln i aktien är minst sagt märklig och jag tycker nog att det får hända nåt på informationsfronten snart. Ska någon lägga ett bud?

 • Tillfällig studs? Var det en tillfällig studs vi såg igår eller ska vi upp ordentligt igen? Många svenska aktier har verkligen underperfomat i år alltså. KappAhl - 27%, Cybercom -23%, MQ- 22%, ELUX -18%, SSAB -15,5%, ALIV -15%, SAND -14,5% (ja den stängde faktiskt över 131 kronor 2010). Kanske är den här nedgången tillfällig och för en gångs skull står vi inför ett sommarrally? Läste också att fondförvaltarna hade blvit mer negativa och trodde att svenska börsen skulle stänga på minus i år. På aktiemarknaden blir det som minoriteten tror. De som säljer till sillen ska missa hela resan och vi andra ska ha ett rejält kräftkalas i augusti!

 • Klädbolagen har det fortsatt tufft dock - Jag läste om Gina Tricot i dagens DI. De ha problem i Tyskland och tillväxten i Sverige är inte heller vad den varit. Nu på morgonen kom också siffror från Svensk Handel som visade att försäljningen av kläder sjönk med 3,2% i maj och försäljningen av skor med 2.8%.

 • Referensportföljen uppdaterad - Vid gårdagens stängning hade den stigit med 6,13% sedan årsskiftet vilket är ca 10 procentenheter bättre än index. Trots att flera aktier haft en riktigt tråkig utveckling på slutet så står den emot rätt bra. Vare sig Lammhults eller BioInvent har ju varit särskilt lyckade investeringar och nu har även Catella och PartnerTech fallit tillbaka rejält från sina toppar.

Dagens fångst 9 juni

Rejäla svängningar nu på börsen och jag vet inte om det är mitt dåliga psyke eller att jag har för mycket fokus på hur mina långsiktiga innehav går eller om det bara är allmänt svårt men särskilt bra går det inte att trada just nu. Lika bra som maj månad gick tradingmässigt, lika dåligt har juni startat :)

Mycket volym blir det och inget får man tillbaka. Efter att ha varit med på nedgången från 1110 imorse ner till 1098 på index så var man lite bränd och vågade inte öka upp och hålla på det sätt man borde. Jag orkade i alla fall få in några vinster i Boliden, Elux och TLSN till slut.


Nedan är i alla fall dagens bottennapp.Texas Instruments vinstvarnar

Lägre försäljning till Nokia en av orsakerna.
http://www.bloomberg.com/news/2011-06-08/texas-instruments-cuts-sales-profit-forecasts-on-lower-phone-chip-demand.html

BB Trader Daily 8 juni

 • Vi har en enorm tillväxt framför oss - Jag förstår verkligen inte Neosurvivalisterna. Vad tror de ska hända liksom? Världen har en enorm tillväxt kvar innan vi ens behöver fundera på att vi skulle gå åt andra hållet. Varför? Ja det är väldigt enkelt. Se er omkring, se på hur många arbetslösa som finns i Sverige, i Europa, i Världen. Tänk om alla de gjorde nåt produktivt, tjänade pengar och investerade, sparade och konsumerade. Tänk om världen la alla de pengar som nu konsumeras på krigsmateriel på någonting som skulle tjäna mänskligheten. Vilken enorm mängd tillväxt vi kan hämta där bara. Tänk om alla de militärer som idag ägnar dagar och nätter åt meningslöst skjutande istället ägnade sig åt tjänster som någon verkligen behöver. 

  Se på alla jordbruk i världen där bönderna använder hjälpmedel som i bästa fall innebär en spade. Tänk om dessa jordbruk kunde moderniseras. Då skulle 9 av 10 personer kunna ägna sig åt något mer produktivt. 

  Peak Oil - Kanske det bästa som kan hända världen. Förstår ni vilken enorm tillväxt det här skapar när vi måste ställa om samhället från vårt oljeberoende. Vi tvingas tänka. Hitta på smarta nya lösningar som löser våra problem. Det skapar tillväxt.

  Ja ni kan ju fundera själva men för mig finns inget slut det finns bara en början.

 • Vad börsen behöver: Bättre analytiker, färre märkliga "produkter", fler Buffetts, fler sparare, kunnigare nätmäklare och VDar som satsar på det egna bolaget och går all in med egna pengar. Dessutom så känns det som att det bara är 70- och 80-talister som kör världens fonder och aktiehandel - helt neurotiska. Vi behöver fler äldre herrar som är riktigt jäkla gråhåriga och som kan förklara för oss småglin hur en ekonomi egentligen fungerar. Bernanke har ingen aning. Obama har ingen aning. Vi har ingen aning. Om det nu skulle finnas liv i rymden och de små utomjordingarna skulle sitta och kolla ner på jorden och se oss galningar som köper och säljer nåt som kallas aktier, upp och ner, ena dagen upp 5% och nästa dagen ner 5% och sedan flytta blicken till fabrikerna som gör de saker som värdet på aktien grundar sig på, ja då skulle de allt skratta högt och länge och fundera på vad vi håller på med. Människan är allt för festlig.

 • IT-konsulterna - Många har toppat tror jag men det finns de som borde justeras mot de andra (Enea och Cybercom bland annat). När efterfrågan ökan så ökar konkurrensen om de som kan programmera så mycket att det urholkar marginalerna. Det är nästintill omöjligt att få tag i nog med personer som verkligen kan data och IT. Det måste vara rena guldåldern för dessa personer.

 • Vad som kommer att gå efter Mid Cycle Slow Down - ABB, Kontraktstillverkare, Banker. Fortsätter fallet för nätmäklarna så kan även de bli köpvärda inför de kommande två åren.

 • SAAB försäljningen av BAE Systems är ett fall för övervakningen - Hur kan man skicka ut massa rykten (?) om att de sålt 11,2 miljoner aktier till en kurs över 139? BAE kommenterade inte, aktien handlades ner till 133 nånting men vi (marknaden) hade ju inga klara besked. Senare fick jag höra att de satt det på 137 men fick ingen bekräftelse på det med. Det här är en riktig katastrof (jag gick såklart back 2500 på skräpet) och jag förväntar mig en förklaring.

 • Jag tror Amjad köper mer aktier i EnQuest - Märkligt mkt handel idag och trycket kom från London verkade det som. Undrar om det inte är dags för Amjad med vänner att lägga bud på alltsammans snart.

Dagens fångst 3 juni och idag

Två trista dagar där särskilt Swedbank i fredags blev ett stort problem. Svårtradat när marknaden ena sekunden verkar vilja dra som tusan för att i andra sekunden vända ner med obefintligt orderdjup.

BB Trader Daily 7 juni

 • Next Stop Dow 20000 - Lite positiva tongångar i allt elände. • Osäker marknad - Nedåt i USA igår igen men terminerna är nu något plus på morgonen. Ska vi få en återhämtningsdag?

 • Hexagon var inte så haussigt - Lite märkligt att göra ett så stort spektakel över några nya finansiella målsättningar. Det kan man väl köra ut i tickern på morgonen i stort sett. Ola hade för ovanlighetens skull lite smolk i bägaren med försenade tågprojekt i Kina samt lite sämre marginaler. Aktien ska nog ned idag.

 • AutoLiv under lägsta notering på rapportdag för Q1 - Stängde på 448,40 i USA igår och lägstanotering på Q1s rapportdag var 450. Jag undrar om vi ändå inte ska försöka oss på en studs i aktien på denna nivån.

 • Dollarn viker ner mot SEK igen - Uppe på 6,40 under mitten av maj men under morgonen nu så touchar vi 6,15. Spännande att se om dollarn studsar på samma nivå igen eller om vi får nya lows. Kanske en dubbelbotten på gång?BB Trader Daily 6 juni

 • Oroshärdar - Börsen är oerhört skör för tillfället och minsta lilla "bomb" som skulle brisera någonstans i världen skulle kunna leda till ett rejält fall på världens börser. På något sätt känns det också som att antalet oroligheter med militära inslag är det största på länge. Nu ska jag inte måla fan på väggen för det är ju inte så att världen varit så stabil i alla tider innan men vi måste komma ihåg att det inte är längre än 70 år sedan vi hade ett världskrig.

  Pakistan/Indien - Här är det ju alltid spänt men ska det alltid ligga på samma nivå? Endera blir det bättre eller sämre till slut...
  Inrikes Kina - Här kommer det att ske något, nån gång. Är det i år, om 10 år eller om 100 år det vet jag inte men det kommer inte att bli roligt när det händer.
  Israel/Palestina/Syrien/Iran - Alltid oroligt och det brukar väl hända nåt med 10 års mellanrum ungefär här så det är väl dags snart.
  Nordafrika - Libyen kanske lugnar sig snart men det finns fler rätt så instabila länder i denna region.
  Sydamerika - Inte så mycket fokus på denna världsdel men särskilt politisk stabil är den ju inte. 
  Mexico/USA - Knark och våld. Blir det en större händelse vet vi ju inte vilket tålamod USA har. 
  Japan - Vem vet vad Japanera planerar för att få bukt med sina underskott och sin dåliga tillväxt. Oväntade attacker har skett förr... 
  Ryssland - Putin känns rätt så galen och drömmer säkert om ett större och starkare Ryssland. 
  Turkiet - Vägen till öst går genom detta land. 74 miljoner invånare. Stark frammarsch på den världspolitiska arenan.  


 • Vad händer om vi faller? För egen del så anser jag ju att vi inte ens kommit halvvägs i den cykel vi befinner oss i. Det är klart att USA oroar men samtidigt så anser jag att nuvarande kursnivåer klarar en hel del sänkta vinstprognoser också. Med tanke på att arbetslösheten inte sjunker så är ju bolagen också fortsatt slimmade, med hög produktivitet och god lönsamhet som följd. Det borgar för fortsatta bra vinster. Men det är klart; vi minns alla 2008 och vem vill vara med ner en gång till? Den psykologiska effekten gör att vi kan få ett fall bara på grund av det. Ser man ägarlistorna i småbolagen så inser man ju att vi inte kommit så långt i cykeln ännu så att dessa börjar fyllas med nya namn, fonder etc. utan det är samma personer som suttit med under hela krisen.

 • Spännade att se vad Hexagon har att berätta - Ikväll kl 22.30 så ska Hausse-Ola få chansen att haussa igen tror jag. Nåt är på gång och jag tror inte det är något som marknaden.

  https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=205046

BB Trader Daily 3 juni

 • Hausse-Ola får stå i skamvrån - Börsövervakningen gillade inte hans uttalande i DI om att Hexagons kurs skulle dubblas.

 • USA varnas - Potentiell nedgradering från kreditvärderingsinstitut. Mitt tips, köp ProShares UltraShort 20+ Year Treasury ETF, den stiger när räntorna på långa statsobligationer går upp vilket det kommer att göra när kreditbetyget sänks för jänkarna stiger (eller att inflationen stiger).

 • Första handeslsdagen i MSAB efter FBI order - Vad ska få den här aktien att verkligen lyfta från 20-22 kronor? Stororder i Asien? Själv tycker jag inget mer än det som redan presenterats behövs.

 • Finlands BNP ökar mer än väntat i Q1 - Detta trots Nokias fall som borde dämpa det något i alla fall.

 • Ödesdag - Rapport om Grekland samt jobbsiffror från USA. Kan bli en svettig dag.

 • Råvaror är räddningen men också problemet - När det blir oroliga tider så flyr många till råvaror (eftersom många är orliga för inflation och för valutorna). Men det är ju också råvarorna som är problemet för återhämtningen just nu och något lägre råvarupriser skulle ju hjälpa oss. Det blir ett katt och råtta spel.

 • Svajig öppning - Vi har haft stängt en och en halv dag nu och verkstad och banker har haft det tufft i de öppna marknaderna. Kan bli många skeva öppningar.

 • Mid Cycle Slow Down - Härifrån rankas tillväxt före lönsamhet. Räds inte rekylen. Det är nu vi ska positionera oss rätt.

Dagens fångst 1 juni

På nollan. Tog ut en del MTG idag men behöll 800. Jag tyckte mig ana en vändning i SSAB (särskilt när index drog) men hade såkalrt fel. ENQ tar jag med mig på höjd rek. Aktien står där den brukar vända och att köpa den på samma nivå som den stod i efter att de köpte ytterligare andelar från Fairfield Acer tycker jag är en bra deal. Läste nåt om att de skulle ha problem i nån källa vid DON men tror inte det är så farligt.

FBI order klar till Micro Systemation

Vanns igår på förmiddagen.

BB Trader Daily 1 juni

 • Första fem månaderna avklarade - Börsen ner 0,36%. Hur många hade tippat det? En sak är ju säker. Det kommer inte vara så liten rörelse vid årsskiftet. Frågan är bara åt vilket håll den stora rörelsen sker...

 • BioInvent gör riktad emission - Klart aldrig positivt för kursutvecklingen med utspädning och emission men är det bra amerikanska fonder som kommer in så skulle det kunna få positiva effekter för både avtal, intresse från investerare och riskpremien i allmänhet framöver.

 • Nokia - Det är nu dags för korparna att samlas kring liket. Nokia kommer antagligen bli endera en renodlad hårdvaruleverantör (tillverkare av mobiltelefoner men ej utveckling av eller tillverkning av mjukvara) eller så säljs alltihop ut.

Dagens fångst 31 maj

Till slut en vinst om 3000 kronor i TLSN. Jag avslutade igår den position jag tog redan 23 maj. Istället har jag nu köpt MTG(ligger back 6500). Gårdagens vinst i TLSN blev 8000 kronor så gårdagens fångst inkluderat MTG var ca plus 3500 kronor.

RSS 2.0