BB Trader Daily 1 september

 • Tragiskt - Guld är en bästa långsiktiga investeringen enligt flest amerikaner...Jo man tackar. Hur långt är långsiktigt undrar man? Närmaste två åren? 

  Jag vägrar att tro det (inse det?) men inte kan en metall vara den bästa långsiktiga investeringen? Det kan inte vara så enkelt. 

  http://www.gallup.com/poll/149195/Americans-Choose-Gold-Best-Long-Term-Investment.aspx

 • Dow Jones upp på året - Ja ni läste rätt. De är på plus där borta. Vi däremot harvar vidare här nere. Jag ligger still i båten och tänker inte sälja något av mina småbolag om inget bolagsspecifikt händer. De är, med utgångspunkt i texten ovan, min långsiktiga investering...

 • Mina långsiktiga innehav i referensportföljen

  PartnerTech - Jag vet mycket väl att det inte är världens bästa bolag men värderingen är därefter. Jag tror på en trend med mer outsourcing vilket bör gynna kontraktstillverkarna. 
  Bringwell - Inget pekar på att hälsotrenden viker och nordisk ekonomi står stark, dessutom är valutan bra för dom. 
  New Wave - Torsten är en halvlurig gubbe men aktien har mer att ge. Stark säsong framför sig nu.
  Catella - Fastighetsaffärerna långt ifrån toppnivåer men ändå på ok nivå. Kapitalförvaltningen klarar sig hyfsat även ett år som detta. Kassaflödena från EETI är bra men risken har förstås ökat. Försäljningen av Invik tynger. Insiderköp att vänta vid godkänt köp av Enskild Kapitalförvaltning. Kan bli snabba 20% upp i den aktien.
  MSAB - Ett långsiktigt köp som börjar bli degig i portföljen. Lätt byte för riskkapitalbolag. Varför sälja? Ge mig ett bra argument. Att aktien står där den står är inget argument för att sälja. Snarare att köpa så kom med något bättre.
  Bioinvent - Bolaget har inte presenterat en dålig nyhet under de senaste två åren. Hade något av Diamyd eller Actives preparat blivit bra så hade kursen varit det dubbla. Enbart styrd av psykologi där folks dagliga humör om hur mkt de är beredda att förlora styr kursen. Hade vi haft biotech hausse hade detta varit en av de hetaste aktierna på börsen. Enorm potential men också enorm risk förstås. Bolagets pipeline är underskattad och missförstådd. BB Trader Daily 31 augusti

 • Månadsstängning - Idag blir det att putsa siffrorna för förvaltarna. Riktigt usel månad går mot sitt slut och index stänger kring 19-20% på året som det ser ut nu. Ca 13 % ner på en månad.

 • Var är volymen? Är det nu vi ser effekten av robothandeln på riktigt? De har "tillfört" så mkt likviditet att alla andra placerare dragit sig undan. Det är ju antagligen fler än jag som är trötta på datorernas framfart och som fått dra ner på tradingsizen för att det inte ska kosta för mycket när man hamnar snett. Kanske segar vi oss sakta men säkert lite uppåt från här nu. Nästa stora rörelse på börsen måste dock underbyggas med lite volym för att jag ska tro på den. Det finns ju fortfarande en nedsida om konjunkturen viker, samtidigt som uppsidan är enorm om detta bara varit en tillfällig svacka.

  Ska vi upp är det snart dags för en dag då allting går upp 4-5% hela dagen under hög volym.

 • Guldet fortsatte upp tillsammans med börsen - Inflationsdriven uppgång eller vad? Det blir väl någon form av QE3 helt enkelt. Sparkonto är det värsta du kan ha nu. Köp nåt. Vad som helst. En bil, cykel, skog, fastigheter. Om inflationen kommer vill du inte ha cash.

BB Trader Daily 30 augusti

 • Investor,  Husqvarna och EQT. Eller var det Posener, Lord Moyne och Jisander? - Den här Husqvarna grejen irriterar mig mycket. Jag skrev ju om detta i Daily häromdagen och när nyheten om att Yngen lämnar idag så tänkte jag: "Äntligen" för att därefter slänga mig på köpknappen i HUSQ B. Nu blev det inte många kronor då jag tog hem vinsten direkt men ändå. Hanteringen av Yngens sjukskrivning har ju varit fiasko från början. Det har hanterats ungefär som att Yngen vore en utbränd historielärare på ett högstadium. Rektorn som en gång i tiden studerat historia på universitetet hoppade in och vikarierade för honom tills han skulle komma tillbaka. Kom igen nu! Vakna. Det är ett börsbolag ni ska styra. Som har aktieägare. Som fått se aktien rasa åtskilliga tiotals procent senaste halvåret. Då kan man inte dalta omkring och låta Yngen få vara hemma och "känna efter". Han var inte rätt man från början och bolaget skulle kickat ut honom tidigare. 

  Nog om det. När så nyheten om att han ska bli rådgivare i EQT dök upp några minuter senare så blev jag istället riktigt orolig. Vad är det som håller på att hända med Investor? Håller de på att förlora förståndet helt? Hur har det hela gått till? Har de haft ett möte där de diskuterat att Yngen antagligen inte kan gå tillbaka till sin tjänst som VD i Husqvarna så vi är helt enkelt tvungna att hitta en annan tjänst till han. Börje funderar och säger till slut.
  -Conni vad säger du? Du kan väl ta in han som nån rådgivare eller nåt? Vi kan pröjsa hans lön under säg 3 år tills vi hittat nåt mer permanent åt han. 

  Ungefär så dumt måste det ju ha gått till. Som jag sa igår. Jag har lust att korta alla Investors kärninnehav och långa OMX. Måste bara vara en bra hedge.

  Det trista är ju att en kille som har rätt bra koll, Fredrik Lundberg, också får vara med och skämmas lite. Òm jag vore du Fredrik så skulle jag hålla mig ifrån gemensamma investeringar med Investor.

 • Rallyapan eller rasbjörnen? Här har ni båda. Bara att välja. :)

  http://www.sieni.us/H4X/01.swf
  http://www.youtube.com/watch?v=EmfE4KAZicY

BB Trader Daily 29 augusti

 • A financial genius is someone who has cash at the end of a bear market - Det citatet hade Stockpicker med igårdagens nummer av newsletter. Jag skulle hellre säga: A financial genius is someone who has only cash at the beginning of a bear market...

 • BNP i USA - Återigen nedreviderat. Fruktansvärt dåliga siffror. Nu måste det snart hända nåt där borta. Den här tillväxttakten räcker inte till för att hålla oss borta från recession.

 • Upp på Bernankes tal - Hmm, jag sitter still i båten nu och avvaktar. Jag ser ingen anledning att köpa just på den här studsen. Vi måste se, om inte en permanent, så i alla fall en lösning som marknaden tycker är mer än tillräcklig för den europeiska skuldkrisen. 

 • Mindre börs och mer onoterat just nu - Är inne i en hektisk period för mina onoterade innehav. Tyvärr vill jag inte berätta mer i detalj om dessa annat än att jag är VD för ett och styrelseordförande för två andra. Det kräver sin tid när vi har stora order och denna vecka blir det tyvärr lite trading.

  Av vad jag hört när jag varit runt på företag sista veckan är att några större industribolag lagt viss taktökning och nyanställning på is pga. det osäkra läget. Orderingången efter sommaren har mattats även om det är för tidigt att dra några slutsatser. Efterfrågan på stål till bilindustrin i Kina och USA har mattats kraftigt. Vi får väl se om det bara är en tillfällig inbromsning eller en mer bestående.

BB Trader Daily 25 augusti

 • Tillbaka igen - Har som sagt varit borta några dagar på en tjänsteresa för ett av mina onoterade bolag. Polen var destinationen och eftersom jag aldrig besökt landet tiidigare så var det riktigt intressant. Man märker väldigt tydligt att landet har haft en stark ekonomisk utveckling. Det är framtidstro, mkt nya byggnader, köpcentrum och vägar. Folk verkar ha arbete. Detta är den nya ekonomin där arbetet ger rikedom. 

 • Steve Jobs slutar - Aktien ner nära 10%. Undrar om det verkligen beror bara på hans avgång eller att fler tycker det är dags att ta hem vinsten i den aktien (jag tillhör dom som tycker det). 

 • Börsen har haft några bra dagar - Några dagars uppgång nu men ändå så är vi på nivåer som känns brutala med tanke på var vi var i början av sommaren. Jag är rädd att vi sätter alltför stort hopp till Ben på fredag och jag tycker egentligen inte att den statistik som kommit in senaste dagarna i sig skulle kunna leda till en större scenförändring. Signaler om avmattning finns ju där ute och nu är frågan bara hur kraftig och långvarig den blir. Vad är risk reward på att ta hem lite innan helgen och i värsta fall köpa någon procent upp igen? Samtidigt är bolagen grymt billiga även vid kraftig inbromsning.

 • Marginalkraven på guld höjs - Guldet har tappat fint från toppnivåerna och guldets framfart lär bromsas upp något framöver.

 • Amjad köper mer i EnQuest - 2 miljoner aktier till...

  Och ska de köpa mer tillgångar? http://www.bloomberg.com/news/2011-08-21/enquest-may-acquire-bp-north-sea-assets-mail-on-sunday-says.html

  http://www.privataaffarer.se/nyheter/direkt/2011/08/24/enquest_vd_flaggar_for_okat_agande_med_knappt_0_3_4661565/index.xml

 • Catella - Rapporten var väl ok där resultaträkningen gav lite mer att önska men faktum är ju att bolaget handlas till en värdering som inte riktigt går ihop med balansräkningen. Nedan texten från Remium Daily igår angående detta:

  Inte så mycket att skriva hem om men kan det bli billigare? Catellas resultat före skatt på 14 MSEK under Q2 är kanske inte så mycket att skriva hem om. Visserligen är resultatet påverkat av en del extraordinära kostnader samt kostnadsförda satsningar på nya områden såsom obligationshandel inom ramen för Nordic Fixed Income men resultatet inom både Corporate Finance och Kapitalförvaltning har påverkats av makroron och börsklimatet. Vår prognos om att dessa två rörelsegrenar skulle ge ett rörelseresultat om 130 MSEK framstår efter dagens rapport dock som överoptimistiskt, även om verksamheten är extremt volatil och beroende av utvecklingen i Q4. Men efter den senaste tidens kursnedgång är börsvärdet i Catella nere i drygt 700 MSEK och bolaget har ingen nettoskuld. Enbart värdet av Banque Invik (vars resultat inte ingår i ovanstående siffror) som nu är under försäljningen är drygt 300 MSEK och VD var vid morgondagens möte hos oss ganska säker på att ett avtal snart kan komma till stånd. Vår tro på att låneportföljens värde överstiger 400 MSEK (vilket den är bokförd i) förstärks av det positiva utfallet under Q2. Det skulle innebära att man får en av Europas ledande fastighetsrådgivningsföretag och en kapitalförvaltning med drygt 30 miljarder SEK ”under management” gratis.

  http://www.introduce.se/foretag/catella/intervjuer/2011/8/catella-starkt-underliggande-intresse-for-fastigheter

 • Vad händer med VD posten i Husqvarna? Hur kan man låta VDn gå hem, sjukskriva sig och sen inte lösa situationen när bolaget befinner sig i en riktigt tuff situation innan detta? Aktien har alltså gått ner med 45,5% i år och 34% sedan magnus Yngen sjukskrev sig i början av juni. Dessutom lämnade finanschefen bolaget i maj. 

  Jag har sagt det tidigare men jag har aldrig hört talas om att en VD som sjukskrivit sig för att sedan komma tillbaks till samma roll som gjorde honom sjuk. In med en ny VD nu!

 • MSAB - Aktien mår inte särskilt bra just nu och det är väl allmän oro för att dåliga statsfinanser ska sätta stopp för försäljningen. Även om tillväxten de närmaste 2-3 åren inte blir så bra som den varit senaste 2-3 åren så ska man inte räkna ut bolaget. Däremot kanske jag får äta upp en sko nu när aktien har 100% kvar till målet för 2011... Bolaget är en mkt stark uppköpskandidat...

  http://www.introduce.se/foretag/micro-systemation/intervjuer

Jag köper NEWA igen på 28,80

900 aktier inköpta till referensportföljen.
//BB Trader

BB Trader Daily 18 augusti

Idag fabriksbesök på Volvo LV så det blir inget daily. Tillbaka i eftermiddag.

//BB Trader

Dagens fångst 17 augusti

Några småtrades igen. Köpte AF och väntade på att ENS skulle sluta sälja. AF är ett bolag som skulle kunna få en plats i en långsiktig portfölj men avvaktar lite. Detsamma gäller Skistar. MSAB

Hösten brukar vara en stark period för denna aktie. Känns som ett fynd på 15,50 men det är såklart alltid en risk att köpa på sig precis innan rapport. För er som inte har den så kan det dock vara ett bra köpläge.

Referensportföljen köper in Bringwell på 1,72

10000 aktier för 17 200 kronor tar jag in. 

Jag anser att aktien kan ha mer att ge under hösten där 2,20 kronor skulle kunna vara en riktkurs. Det senaste förvärvet visar att boalget är aktivt. Stark krona är bra för bolaget och de besparingsprogram man kört kommer att ge effekt framöver. BB Trader Daily 17 augusti

 • Besparingar ger effekt hos SAS? - Rapporten kom in bättre än väntat men frågan är ju om det bara var positiva engångskostnader denna gången? (jag har ändrat mig här efter att kollat mer noggrant). Synd att affärsresandet riskerar att minska nu bara när ekonomin stagnerar...

 • Transaktionsskatt i Europa - Svårt att bedöma effekterna av en sådan för mig och jag väntar på att någon sakkunnig ska skriva något på nätet om det. Återkommer så fort jag ser nåt.

 • Har DORO mer att ge? Tillväxten är det inget fel på och fö rmig ser det ut som det är lite växtvärk i resultatet. Antagligen bara att hålla i aktien ett tag till för er som har den.

 • Carslberg vinstvarnar - Dåligt med idrottsmästerskap i sommar eller vad var anledningen? 

  STOCKHOLM (Direkt) Den danska bryggerikoncernen Carlsberg redovisar ett resultat före skatt på 2.976 miljoner danska kronor för årets andra kvartal. Väntat var ett resultat före skatt om 3.846 miljoner, enligt SME Direkts sammanställning.
 • Plågsamt år att vänta för Obama - Han har verkligen blivit landets hackkyckling nu och fram till presidentvalet blir det tufft för honom. Tyvärr kommer USA återigen att bli ett mer splittrat land som det ser ut och konservativa värderingar kommer att ta över. 

 • Datorfirmorna tjänar - Läste i Dagens Industri att högfrekvenshandeln hade tjänat grova pengar på volatiliteten förra veckan.  Över 385 MSEK enbart förra måndagen.

Dagens fångst 15 och 16 augusti

Eftersom det driver läsare så lägger jag ut dagens fångst för igår och idag aggregerat. Inga overnights. 


Mina affärer i referensportföljen i år


BB Trader Daily 16 augusti

 • Och vi stiger - 967,58 igår på OMXS30 vilket är 10% (!) högre än intradagsbotten förra veckan. Verkar som att vi får svårt att försvara det idag. 

 • Google tar Motorola Mobility - 80 miljarder kronor. Är det verkligen värt det? 

 • Och Nokia stiger på det - I vilket fall så fortsätter konsolideringen i branschen och att MSOFT ska ta Nokias mobildel nu känns väl rätt så självklart eller? Men varför ha så bråttom, de kan ju låta kursen sjunka lite till. RIM måste nu hitta en partner och vem är då det? HTC? Och vad ska hända med SonyEricsson?

 • Fiction sänkte Societe och Unicredit - Vad är det som händer? En artikel kan sänka två stora banker med över 20% bara sådär. Sjukt. Allt visar sig senare vara påhittat. 

  http://storyful.com/stories/1000006343

 • Fler än jag som tycker handeln spårat ur - Mycket bra artikel. 
  http://blogmaverick.com/2011/08/08/what-business-is-wall-street-in-2/

 • Tog hem New Wave - 20% på kort tid får vara ok i den här marknaden. Bolagets kvartalsrapport var sådär. Jag kan tänka mig att köpa igen under 30.

 • KappAhl halveras för andra gången - Tragiskt, men varför ska man äga bolag som går åt fel håll egentligen?

 • EnQuest övertygade men glöden är inte lika stark - Bolaget pumpar upp sin olja, levererar starka kassaflöden men jag har sett det förr (se nedan för MSAB), vissa bolag får svårt att få den där premien de förtjänar och om du fått en motgång av det slag EnQuest fick i våras med skattehöjningen, ja då tar det ännu längre tid. Det är svårt att tvätta bort. Från att ha varit en klart lysande stjärna med fantastiska möjligheter så förvandlades bolaget över en natt till något halvtråkigt. Med tiden kanske det kan återfå glansen men det kan ta tid. Jag rekommenderar behåll.

  Samtidigt kan man inte komma ifrån att VDn Amjad har köpt aktier värda en halv miljard och att det geografiska läget för bolagets fält gör det till ett intressant förvärsobjekt.

 • Micro Systemation på fredag - Återigen dags för lite bitterhet. Jag har haft den här aktien sedan 2009 nu och det har inte hänt nånting. Med kursen alltså. Bolaget i sig har haft en strålande utveckling. Omsättningen dubblad samt rörelseresultatet har stigit med 150% sen jag köpte första aktien. Det här är ett gyllene exempel på att börsen inte är vad den en gång var. Intresset för att investera är noll och ingenting för de allra flesta. Det tar en oerhörd tid innan pengarna letar sig ut i de tentakler där ett bolag som MSAB återfinns (om det någonsin gör det). Jag hoppas fortfarande att värderingen kommer upp men när jag väl gjort min resa i de småbolag jag sitter i så dröjer det nog innan jag lägger större delen av portföljen på smålistorna. Jag har fullständigt underskattat tiden det tar att få avkastning där och mitt tålamod tryter.

  Jag tror bolaget kommer att rapportera ett bra kvartal (säsongsmässigt) och även meddela mer konkret när listbytet äger rum. 

 • HiQ rätt värderad - 40 kronor var för mycket, 30 kronor kanske mer rätt men även det är kanske i högstalaget nu...

  STOCKHOLM (Direkt) It-konsulten Hiq redovisar ett resultat före skatt på 38,5
  miljoner kronor för det andra kvartalet 2011 (34,1). Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 42,0 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Därmed blev resultatet 8 procent sämre än analytikernas konsensusestimat.

  Nettoresultatet blev 28,7 miljoner kronor (24,7) och resultatet per aktie 0:55 kronor (0:48). Väntat var ett nettoresultat på 30,4 miljoner kronor, eller per aktie 0:58 kronor.

  Rörelseresultatet uppgick till 38,0 miljoner kronor (34,2), vilket gav en rörelsemarginal på 11,6 procent (12,1). Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 41,9 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 12,6 procent. Omsättningen hamnade på 327 miljoner kronor (282). Det kan jämföras med analytikernas förväntningar på 334 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

  Vid periodens slut uppgick antalet medarbetare till 1.260 jämfört med 1.215 vid slutet av det föregående kvartalet, varav 1.149 medarbetare i tjänst mot 1.116 medarbetare vid slutet av föregående kvartal.

 • NIBE övertygar - Bra bolag ger bra kursutveckling och det här bör räcka. 

  STOCKHOLM (Direkt) Nibes resultat före skatt blev 140 miljoner kronor i det andra kvartalet 2011 (111).

  I resultatet för första halvåret, det vill säga januari-juni, ingår 19,9 miljoner kronor för förvärvsrelaterade kostnader i samband med Schulthess-affären. Det framgår dock ej i rapporten hur mycket av dessa
  kostnader som togs under andra kvartalet specifikt.

  I SME Direkts konsensussammanställning uppgick förväntningarna inför rapporten till 134 miljoner kronor i resultat före skatt andra kvartalet, exklusive engångsposter. Rörelseresultatet blev 152 miljoner kronor (128) och rörelsemarginalen 9,4 procent (8,8). Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 146 miljoner kronor och en marginal på 9,3 procent.

  Nettoresultatet blev 104 miljoner i kvartalet (85,3), vilket motsvarar 1:11 kronor per aktie (0:91). Omsättningen uppgick till 1.619 miljoner kronor (1.448). Här låg SME Direkts konsensusprognos på 1.573 miljoner kronor.

 • Sämre BNP än väntat i Tyskland - STOCKHOLM (Direkt) Den tyska bruttonationalprodukten steg 0,1 procent under det andra kvartalet jämfört med det närmast föregående.

  Det visar preliminär säsongsjusterad statistik, enligt Bloomberg News. Jämfört med motsvarande kvartal året före steg BNP 2,7 procent enligt dagjusterad statistik och 2,8 procent enligt icke justerad statistik.

  Analytiker hade väntat sig en BNP-ökning på 0,5 procent under kvartalet och en uppgång med 3,1 procent jämfört med samma kvartal året före, dagjusterat.

  BNP för första kvartalet steg med reviderade 1,3 procent jämfört med fjärde kvartalet (+1,5), och med reviderade 4,7 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år, dagjusterat (+4,9
  ).

 • PartnerTech - Fick en fråga på bloggen om när det är lämpligt att köpa PartnerTech. Jag har ju köpt här så att säga något annat än nu vore ju kanske konstigt. Bolaget har ett bra år framför sig i Karlskoga (fabriken som var det stora sänket under finanskrisen) och på övriga delar har lönsamheten förbättrats och kommer förbättras ytterligare. Dessutom köper ju insiders (drygt 120 000 aktier förra veckan) och varje omsättningskrona värderas nu till ca 15 öre. Det är billigt. Rörelsemarginalen tror jag kommer att komma upp i Q3 och framförallt i Q4 i år.

 • Jag? Tvåa? Fattar inget. http://www.classiercorn.com/2011/05/topp-30-ekonomibloggar.html

Jag tar hem snabb vinst i New Wave

Säljer 1000 aktier i referensportföljen till 32,80 kronor. Vinsten blev 5800 kronor.

BB Trader Daily 12 augusti

Kör en dag utan skärmar idag så det blir nget daily. Jag kommer att spela golf istället.

Som det ser ut nu så skulle jag tro att vi öppnar upp för att därefter återigen falla ner på minus senare under dagen.

Dagens mest intressanta är ju EnQuest men den har inte kommit än.

Ha det fint!

//BBT

Dagens fångst 11 augusti

Som ni ser på dagens fångst nedan så kör jag inte samma size när jag tradar i den volatila marknad vi nu befinner oss i. 

I Volvo körde jag max 2000 aktier åt gången och i Nordea 5000. 


Bra från Remium Daily idag

RBS dömer ut aktier som sparform. Royal Bank of Scotlands strateg i Stockholm dömer enligt Dagens Industri ut aktier som sparform för lång tid framöver. Att aktiemarknaden under långa tider inte genererar någon bra avkastning kan nog alla hålla med om och det senaste deciennet har inte varit någon höjdare. Men när den typen av uttalanden börjar spridas då måste vändningen enligt oss vara nära. Inte kan alternativet vara långa obligationsräntor på 2%? Då måste man ha en riktig mörk omvärldsbild.


PartnerTech säkrar mer volym i Karlskoga?

2011-08-11 11:03:37

SAAB: FÅR CARL GUSTAF-ORDER VÄRD 362 MKR

STOCKHOLM (Direkt) Saab får en order gällande Carl Gustaf-systemet.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ordervärdet uppgår till 362 miljoner kronor.

Leverans kommer att ske under 2011-2012.

Börsredaktionen +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt

Jag skrev ju i våras om ordern i Karlskoga på samma system. Då tog det ca en månad innan PartnerTech kunde bekräfta del i kontraktet.

http://bbtrader.blogg.se/2011/march/bb-trader-daily-15-mars.html
http://bbtrader.blogg.se/2011/april/nu-kom-den-order-som-jag-forutspadde-redan-15.html

Uppdaterade grafer på inlägget om PartnerTech från 14 juli efter Kitrons rapport (samma text)

 • Försäljningen är inte mycket att anmärka på tycker jag. Kanske har 10-20 miljoner skjutits på framtiden om man utgår från vad Leif skriver. 562 MSEK är ändå klart godkänt sett till att det är en ökning om 10% från fjolåret, justerat för valuta. Ålandsbanken hade räknat med 632 MSEK och hur de fått ihop den prognosen vet jag inte men. För Q3 räknar jag med att omsättningen ökar med 13% Y/Y (delvis pga. lite överhäng från Q2 på grund av Japan).

  Streckade linjer nedan är mina prognoser för framtiden.

 • PartnerTech når alltså bästa bruttomarginalen sedan Q4 2008 (5,34%) och även denna räknar jag med kan närma sig 6% i Q3. 
 • EBITDA var 18,9 MSEK i kvartalet och jag kan faktiskt tycka att det "försvann" 2 MSEK extra i EBIT då avskrivningarna var ca 2 MSEK högre än vad de varit i Q2 de senaste två åren.


 • Skuldsättningen är inte alls lika ansträngd längre sett till hur bolaget presterar på EBITDA nivå. Jag bedömer att den här utvecklingen kan hålla i sig. 
 • SG&A måste ner i förhållande till omsättning. Effektivisering måste till.


 • Rörelsemarginalen är på väg att förbättras men det är fortfarande för dåligt.

 • Men Q2 brukar inte bjuda på den bästa rörelsemarginalen utan sett till senaste åren så är de i linje med mina förväntningar (jag hade ju räknat med 8 MSEK i rörelseresultat men då också högre omsättning). Dessutom tror jag det ligger en del kostnader av engångskaraktär i detta kvartal med men ledningen valde att inte klassa det som det då det blir lite löjligt och oseriöst att varje kvartal ha med någon engångspost. Jag tror att det funnist kostnader i samband med uppstarten i Karlskoga igen (man dubblar faktiskt omsättningen här jämfört med Q1 2010 som det ser ut...) och det finns även kostnader för flytt av produktion från Vellinge till Sieradz och även i USA har ju utökade samarbetet med Tomra medfört ökade kostnader. Är detta engångskostnader elller inte är ju frågan? Bestäm själva. Fjärde kvartalet brukar vara det bästa och om vi borser från Q4 2007 så har snittmarginalen för respektive kvartal varit 1,2%, -0,2%, 0,8% och 1,4%. Att de då gör 0,9% i ett kvartal där snittet varit -0,9% är inte bra men det måste också ställas i relation till hur det ser ut enligt säsongsmässiga variationer. Ser man då till att Q1 också var bättre än snittet och applicerar någon slags extrapolering in i Q3 så skulle rörelsemarginalen då landa på ca 2% kanske. Jag är något djärvare och tror på 2,5% men här finns det stora möjligheter till överraskningar på uppsidan tror jag. 

 • Omsättningen per anställd sjunker dock tillbaka lite och nog lär det finnas ledig kapacitet i flera fabriker med nuvarande personal. 

 • Så vad blir då slutsatsen: Själv tror jag att mkt av nedgången idag har med börsklimatet att göra. Jag hade varit förstående för en nedgång om vi hade handlat kursen kring 36 kronor som vi gjorde för någon månad sen. Leif visar att hans strategi fungerar men det tar tid att vända en sån här verksamhet. Om inte börsen ska dö framöver så kommer det här bolaget definitivt ha en bra resa framför sig de närmaste två åren och från vad jag hör (och ser då jag besöker fabrikerna som jag gör) är att PartnerTech idag är ett helt annat bolag än vad det var för bara några år sedan. BB Trader Daily 11 augusti

 • Stora insiderköp i PartnerTech - Ledningen har tidigare tecknat optioner på stora belopp (läs här: http://bbtrader.blogg.se/2011/july/ledande-befattningshavare-i-partnertech-har-k.html ) och idag kom information från insynsregistret om att insynspersoner köpt relativt mycket aktier i bolaget. 

  Se nedan (det är registrerat dubbelt dock) men totalt är det nära 120 000 aktier.  • Något på gång i Cybercom? Insiderköp från Hampus den 8:e augusti och volymen var märkligt stor idag också. 

 • Någon aktieägare i ett Lundinbolag som varit med om detta förut? :)

  STOCKHOLM (Direkt) Gruvjätten BHP Billiton och zinkproducenten Nyrstar ska ha misslyckats med att nå en överenskommelse om ett gemensamt bud på Lundin Mining.

  Det uppger två källor med insyn i saken för Bloomberg News.

  Enligt uppgifterna ska samtalen mellan BHP Billiton och Nyrstar om ett gemensamt bud på Lundin Mining ha avslutats förra veckan, men varför man inte lyckats nå en överenskommelse framgår inte.

  En källa uppger för Bloomberg News att Nyrstar alltjämt är intresserat av att köpa en del av Lundin Minings tillgångar, men enligt uppgiftslämnaren har inte Nyrstar självt råd att köpa Lundin Mining.

 • Cisco kom in bra - Aktien var ner 2,3% i ordinarie handel igår men var upp 6,6% på efterbörsen. 

  STOCKHOLM (Direkt) Cisco Systems, som tillverkar nätverksutrustning, redovisar ett justerat resultat per aktie på 0:40 dollar för räkenskapsårets fjärde kvartal 2011 (0:35).

  Analytikernas förväntningar var ett resultat på 0:38 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

  Försäljningen var 11,2 miljarder dollar (10,8). Väntat här var en försäljning på 11,0 miljarder dollar, enligt Bloombergs prognossammanställning.

  Bruttomarginalen blev 62,7 procent, mot väntade 62,0 procent.

  Under innevarande kvartal räknar Cisco med att försäljningen stiger med 1 till 4 procent, framkom under telefonkonferensen, vilket innebär 10,9-11,2 miljarder dollar. Analytiker hade enligt Bloomberg News räknat med 10,9 miljarder dollar.

  Samtidigt spår bolaget ett justerat resultat per aktie på 0:38-0:41 dollar per aktie, vilket kan jämföras med Bloombergs snittprognos på 0:39 dollar.

  Aktien steg 13 procent till 14:49 dollar i efterhandeln i USA efter rapporten,
  som publicerades efter officiell börsstängning.

 • Estlands BNP steg bra!

  STOCKHOLM (Direkt) Estlands BNP steg 8,4 procent under det andra kvartalet jämfört med motsvarande kvartal föregående år, enligt preliminär statistik.

  Enligt Bloomberg News prognosenkät hade analytiker väntat sig en BNP-tillväxt på 7,0 procent.

  Jämfört med första kvartalet steg BNP säsongsjusterat med 1,8 procent.

 • Vad är det med aktier som gör alla så skraja - Svenssons flyr ju aktiemarknaden så fort läget blir lite skakigt? Varför egentligen. Är det rea på NK så skyndar ju folk dit, de flyr ju inte. Aktier är ju det enda tillgångsslag där intresset blir mindre ju mer priserna faller. 

  Med tanke på hur statsekonomierna ser ut idag och vilken ränta man kräver på att låna ut pengar till dom så drar jag fortfarande slutsatsen att spreaden mellan den avkastning man som investerare kräver på den typen av tillgång jämfört med vilken avkastning man kräver på en aktie kommer att minska. Får du nära 7% i direktavkastning på Telia men istället väljer att lägga dina pengar i ränteobligationer med negativ ränta justerat för inflationen bara för att vara säker på att ha några kronor kvar i framtiden, ja då bygger man upp en bubbla på obligationsmarknaden. Till slut kommer det att jämna ut sig. I USA värderar man stabila bolag med bra direktavkastning bra mycket högre än i Sverige i nuläget. 

 • Utsikter för dagen - Guldet faller tillbaka något nu på morgonen och USA terminen är upp 1,7% på S&P500. Med nöd och näppe lyckades de stänga ovanför lägstanoteringen på S&P igår medan Dow Jones var nära 300 punkter lägre än lägstanoteringen häromdagen. I Sverige är lägsta stängning 860,41 från i tisdags och en stängning där under tycker 


Referensportföljen uppdaterad

Som jag skrev i söndags så skulle jag köpa in New Wave till VWAP på måndagen. 1000 aktier på 26,99 blev det och den posten är upp 17% i skrivande stund. Se ovan.

//BB Trader

BB Trader Daily 10 augusti

 • Jag tjänade på guldet! Det var dagens skönaste känsla :) Sålde när det var 3% upp och tog in när det var upp 0,5%.
 • Securitas får stort kontrakt - Viktigt kontrakt på åtminstone två sätt. 1. Det knäpper alla baissade analytiker som klagar på bolagets tillväxt på näsan och 2. kontraket är i Nordamerika, en region som varit tuff för bolaget. 

  En defensiv bear market portfölj måste ha lite Securitas på dessa nivåer i sig.

  STOCKHOLM (Direkt) Securitas har tecknat avtal om säkerhetstjänster till 32 flygplatser i Kanada, ett avtal som värderas till 3.130 miljoner kronor över fem och ett halvt år.


 • Bruce köper i NOTE - Över 200 000 aktier inköpta vilket jag tycker är intressant. Min hypotes är ju att kontraktstillverkarna är näst på tur efter bemanningsföretagen att faktiskt profitera på de snabba svängningarna i konjunkturen. Likaväl som blagen snabbt vill kunna ta in och ut extrapersonal så förstår jag inte varför inte fler vill låta någon annan ta hand om produktionskapaciteten? För många bolag är ju inte själva produktionen kärnverksamheten utan det är istället utveckling och försäljning. Att låta kontraktstillverkare som PartnerTech och Note ta hand om produktionen måste vara både smidigt och mer lönsamt på sikt tycker jag.

 • Direktavkastningen är riktigt bra - Förstår faktiskt inte hur SCA kan handlas så långt under Eget Kapital som den gör just nu. Det är inte vilket Eget Kapital som helst heller, det är ju mest skog. Det kanske till och med ligger guld under den där skogen någonstans och gömmer sig så alla ni som envisas så mycket med att äga guld till och med kan finna det köpvärt! ;)

  I alla fall får du ju 5% direktavkastning i SCA och ett bolag som säljer bland annat blöjor och toapapper. 

  Se en hel lista här: http://dxtrader.blogspot.com/2011/08/direktavkastning-large-cap-bolag.html

 • Sjuka svängningar - Meda köpte jag på 53 nånting igår, sålde direkt. Stänger på 64,8. OK, vad säger man? Jag fattar inget. Fanns ju massor av liknande exempel igår. 

 • Catella på 6,35 - Jag köpte där igår ska jag villigt erkänna. Det kändes som en flash crash. Någonstans går gränsen och där gick den för mig. Det blir såklart inget strålande år för fonderna men har faktiskt kollat in dom (lätt att gå in på Avanza och söka på Catella i rutan upp till höger och kolla) och de har klarat sig bättre än index. Blir det ett dåligt börsår så finns ju alltid chansen till ett väldigt bra nästa år och då blir det desto mer pengar. Samtidigt så är förvaltningsvolymen över 40 miljarder och hur man än vrider och vänder på det så är den volymen värd en hel del.

 • VIX sjönk - Bra tecken att VIX sjönk igår med 17%. Paniken lättade något men vi har alla förhöjd puls fortfarande så vi får spänna fast säkerhetsbältena. 947,78 på OMXS30 ska vi klara för att stänga plus på veckan och jag tror fortfarande att vi gör det.

 • Unibet ok eller? Spelbolagen är ju rätt så sköna att ha i dessa tider. 

 • Oriflame en falnande tillväxtmaskin - Det går inte att ha det P/E talet bolaget har om inte tillväxten är högre. Det är ju riktiga skräpprodukter också när man hör med tjejer vad de tycker om det. Ungefär som Pandora. Nej Oriflame är inget case för framtiden som det ser ut nu.

BB Trader Daily 9 augusti

 • Lundinarna ute och skapar rykten igen? Insiders köpte igår kväll också så helt grundlöst kanske det inte är. Stämmer det så känns det som första gången i världshistorien någon utnyttjar kursfall till att lägga bud. 

  Oavsett vd Hemberg tycker så gillar jag att han köper precis innan i så fall också. Världen är byggd av kapitalister och det är bara att ta alla chanser som går till att tjäna en hacka här och en hacka där. 

  STOCKHOLM (Direkt) Enligt rykten på marknaden planerar gruvjätten BHP Billiton att tillsammans med zinkproducenten Nyrstar lägga ett bud på Lundin Mining.

  Det skriver brittiska The Telegraph i sin nätupplaga på måndagskvällen. Enligt tidningen är många börsaktörer tveksamma till ryktet, mot bakgrund av Lundin Minings misslyckade strukturaffärer tidigare under året.

  Det nyligen annonserade budet från Rio Tinto och Mitsubishi på australiensiska Coal & Allied visar dock att de största gruvbolagen fortfarande letar efter uppköpskandidater, noterar The Telegraph.

  Lundin Mining föll på måndagen 16,7 procent till 30:25 kronor på Stockholmsbörsen. Stängningskursen på Torontobörsen, där Lundin Mining också är noterad, blev 4:41 kanadadollar, cirka 28:70 kronor.

 • S&P sänker konjunkturen två gånger? En stor anledning till att krisen 2008 blev så djup var ju det faktum att ingen av kreditvärderingsinstituten hade uppmärksammat Subprimelånen. Denna gång sänker S&P kreditbetyget för USA vilket i sig verkar ge nytt bränsle åt den brasa världens börser brinner i. Bra jobbat.

 • Krasch - USA backade med exakta 6,66% igår på S&P500. 666 var den nivån de bottnade på i USA under finanskrisen (står nu i 1119,46). Har de sinne för humor mitt i allt kaos, dåligt omen eller bara tillfälligheter?

 • Det känns som en konspiration - Jag är lång aktier och det är klart att det svider när vi får se en nedgång som denna men jag kan inte komma ifrån att jag tycker det känns som att vi skapar den själva. Det har inte behövts särskilt mycket för att få oss att braka 20% tycker jag ändå. Skuldkrisen i Europa har pågått en längre tid och jag tycker fortfarande det känns som att den är hanterbar, USA har sina budgetproblem och sitt skuldberg men det är inte olösliga företeelser. Det känns ju inte helt slumpmässigt att nedgången accelerade mitt under semesterperioderna. ETF:er och datorer driver nedgången i min mening och som jag sagt tidigare; börsen som investeringsplats gräver sin egen grav.

 • Guld och cigarrer - Nu på morgonen kom en köprekommendation på Swedish Match. Guld köper alla och igår kom rapporter om att det inte fanns fysiskt guld att få tag på i Sverige. Säg så här; om guldet istället varit aktier och ni får höra att det tagit slut, alla köper och det är det enda säkra du kan ha. Skulle du köpt aktier då? Om världen nu ska gå åt helvete som det verkar, vad ska vi då med guldet till? Är det inte bättre att köpa vapen, jordbruksmark, olja, trisslotter eller nåt annat?

 • Nånting stiger! Australien (som för övrigt brukar korrelera rätt bra med Sverige) stiger med 1,2% i natt. Som värst var de ner 5,5%! Å vad sjukt det är nu.

 • Närmar vi oss en total urblåsning, typ 20% - För varje dag som går så accelererar nedgången. Till slut känns det som att vi kommer ge upp totalt, kapitulera för datorernas framfart och låter dom löpa amok bland bolagen. Sen kan vi börja om igen.

 • Blir det antiklimax? All eyes on FED idag och nyheter som kan få börsen att vända sin onda spiral. Vad är det vi hoppas på egentligen? Att han ska dyka upp med ett paket BNP på några procent? Han har inget att komma med. Men jag menar trots det inte att börsen bör gå ner mer för den är nog billig som den är, även om vi sänker vinstprognoserna rejält.

 • Tänk om guldet bara brakade en sådär 20-30% - Vad förvånade alla skulle bli. Det är ju helt otänktbart.

 • Vaknade imorse och kollade terminerna på mobilen - Minus 2,5% på S&P500 efter att ha gått ner 6,66% igår. Kändes ju härligt. Om vi någon gång kommer att komma tillbaka igen på börsen så ska jag sälja av alla mina långsiktiga innehav och bara trada. Att vara långsiktig investerare är inget för 2000-talet. Det blir väl en härlig tid när ingen äger aktier på natten utan bara på dagen? Som sagt, jag tror ingen riktigt förstår vad som håller på att hända.

  Terminen är nu ner 0,65% så lite bättre är det men fortfarande makalöst dåligt.

BB Trader Daily 8 augusti

 • Köpsignal? http://www.cnbc.com/id/44038676

  Two weeks and three months later, the S&P 500 has been positive every time hitting the oversold trigger, with gains averaging 5.3 percent and 15 percent respectively. The last -- and most extreme -- oversold position was on March 2, 2009, about around the start of the bull market.

 • Bear ger dubbel effekt - Det kanske inte alla vet är att när någon köper exempelvis Bear OMX x4 så hedgar sig det finansinstitut som ställer ut dessa genom att sälja underliggande (dvs. bolag som ingår i OMX). När man sedan väljer att sälja sina bear och istället köpa bull så innebär det att samma institut måste dels köpa tillbaks det de sålt i OMX men samtidigt också gå lång lika mycket. Skulle vi vända upp nu kan det bli ett tvärt kast säger jag bara...

 • Geithner stannar - En bra nyhet ändå.

 • ECB köper italienska och spanska statspapper - Bazookan kommer fram. Det lär pressa ner räntorna på italienska och spanska statsobligationer idag.  Följ dom här.

  http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GBTPGR10:IND

  http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GSPG10YR:IND

 • Ingen vet vilken valuta man ska köpa längre - Yen och Swiss Franc köps men där kan interventioner försvaga dom. Flykten blir då till guldbubblan som det ser ut.  

 • EnQuest - All eyes på effekten av skattehöjningen på fredag.

 • Det är klart folk visste innan vi fick veta på fredagkvällen - http://www.examiner.com/finance-examiner-in-national/1-billion-bet-july-of-us-downgrade-brings-questions-of-insider-information

 • Vargflocken drar vidare - Nu snackas det om nedgradering av Frankrike.

 • Jag tror vi stänger veckan på plus. Det kommer bli en svajig vecka men upp ska vi.

Vi fick de fem nedgångsfaserna på samma vecka. Imorgon startar uppgången.

Måndag - Indifference
Tisdag - Dismissal
Onsdag- Denial
Torsdag- Fear
Fredag - Panic


Dagens fångst 5 augusti

En sjuk lista egentligen. Det ska inte gå att göra de här vinsterna med den lilla insats jag hade. Se bara på AOIL. 2000 aktier totalt gav 10600 kronor. Första köpet jag gjorde var på 77 nånting. 

Tyvärr kompenserar inte fredagen för mina förluster måndag till torsdag i förra veckan ändå men de hjälpte lite.

En sak jag funderat mycket på under veckan är ju vad Stockpicker sysslar med egentligen. Idag kom deras Newsletter och de tappade nära 9% på sin referensportfölj i veckan (och då har de 30% cash!). Något säger mig att de kommer utnyttja dessa cash till att köpa in bolag om tappat alltför mycket på sistone. 

Jag skulle rekommendera New Wave Group och köper därför in den för ca 20 000 kronor (10%) till min sargade referensportfölj till VWAP under morgondagen.BB Trader Daily 7 augusti

 • Den sjukaste veckan - Jag har aldrig varit med om en mer påfrestande vecka på börsen. Det har varit brutalt. Min långa portfölj har slaktats och många aktier har tappat 30% på bara en vecka och fredagens börskrasch som inträffade på morgonen var kulmen på en period av stor osäkerhet där paniken till slut nådde sitt klimax. 

  Jag vill ju påstå, oavsett vad börsen gör till veckan, att flera aktiers utveckling på senaste tiden är ett resultat av datorernas framfart på börsen. Det är inte rimligt att aktier ska handlas ner på det sätt de nu gjorts. Det lustiga är ju dock att aktierna någon gång kommer att röra sig på exakt samma sätt fast åt andra hållet.

 • Det är en krasch - Systemen klarade inte fredagens rörelse. Öhman fick något problem i Swedbank och aktien brakade nära 10 kronor på kort tid. Avsluten makulerades sedan. Varför kan man fråga sig.

 • Kaosvarning, kris, sälj allt - Rubrikerna är många inför måndagsöppningen och jag har aldrig sett så många inlägg på BS som nu på sistone. Tyvärr är det ju småspararna som är de stora förlorarna på detta. Det kommer fortsätta vara stora svängningar på börsen framöver och det enda man ska göra är att köpa på krascher och sälja på hausse.

  Kommer ni ihåg känslan förra söndagen då skuldtaket höjts. Hur många trodde inte på en uppgång under veckan då? Jämför nu känslan denna söndagen då rubrikerna är svarta och det är läge att sälja allt. Även om det verkar otroligt så skulle vi kunna få en vecka som ser ut precis tvärtom som den vi just varit med om. Jag tycker den senaste tidens nedgång helt saknar grund. Kolla bara på jobbsiffrorna i fredags. Volvo ska stå i sina 108 kronor som den gjorde efter rapport igen enligt mig. Det skulle kunna bli tight in genom dörren...

  Om du investerar på sikt så är det köpläge. Inget annat. 

 • Det är en oljekris - Den tar sig bara uttryck i höga statsskulder och dålig tillväxt.

 • P/E under 10 för 2010 - Volvo har haft en VPA på 4,53 kronor för första halvåret i år. När aktien toppade på 153 kronor under första halvåret 2007 så hade man i det första kvartalet tjänat 1,98 kronor per aktie. Det första halvåret 2006 hade man tjänat 8,7 miljarder som ska jämföras med de 9,4 miljarder man tjänat under första halvåret i år.

  Jag tycker situationerna inte är helt olika varandra. Efter första halvåret 2006 dippade aktien från 75 ner mot 60 innan den med brutal fart steg mot de 153 kronorna i början av 2007. 

  I år räknar analytikerna med att Volvo ska nå en VPA om 9,19 kronor. Om det är någon som fortfarande tror att de kommer tjäna någonstans i närheten av denna siffra så borde inte aktien stå i 80 kronor i alla fall. Risken finns (för de som nu är väldigt baissade) att den här aktien, plus många andra i liknande situation fullständigt vänder på klacken och istället handlas upp till helt andra nivåer om de här prognoserna visar sig fortfarande gälla. Om Volvo tjänar 9,19 i år och marknaden fortfarande ser ut att ligga stabilt under 2012 så ska aktien mot 150 kronor igen.

  Volvo är ner 20% på en vecka nu...

 • COIC på 26 kronor - Fredagens öppning var inte lätt att hantera via en bärbar dator med 3G puck kan jag säga. Jag satt i sommarstugan och försökte få en överblick av kaoset. 4 skärmar på kontoret hade hjälpt... 

  Hade jag haft obegränsat med pengar och varit lite mer orädd hade jag ställt upp mig i alla papper jag kunde tänka mig. Jag köpte bland annat SKF i callen på 140. Tyvärr helt utan size. Jag köpte därefter COIC, NIBE och AOIL på sjuka nivåer. Den här dagen kunde man som trader gjort flera hundra k om man använt sin vanliga volym. 

  OK, COIC kanske ska stå i 26 kronor snart men den går inte ner 18% intradag helt utan nyheter. Aktien gick alltså från -18% som värst till +8%. Börsen som marknadsplats är långt ifrån fungerande när detta händer. 

  Om jag ska vara helt ärlig så fungerar inte börsen som marknadsplats när intradagssvängningarna är för stora. Det finns inte en chans att bolagen ska värderas så totalt annorlunda kvart över nio på morgonen jämfört med kvar i tre på eftermiddagen. Släng ut datorerna. NU! • Scania i fredags - Allt annat än fräscht. • Nedgraderingen - Har inte sett många vettiga som ska sälja aktier på denna nyhet. De jag hör som ska göra det är ju morsor och farsor till skribenterna på BS. Inte särskilt bra indikatorer på vad man ska göra.

  Jim Cramer på CNBC skrev på Twitter: Too early to tell about downgrade. Dont know how much is in and why sell stocks on it?

  Warren Buffet säger: “I don’t get it. It doesn’t make sense. In (Omaha), the U.S. is still Triple-A rated and if there were a Quadruple-A I’d give the U.S. that.”BB Trader Daily 3 augusti

 • Det är slakt - OMX tar nya lows och paniken kryper sig på. Men säljer ni för att andra gör det eller för att ni själva tror att det är det bästa valet? Jag tror vi når över 1100 innan augusti är slut igen. Men jag är också evig optimist. Det klart att det optimala hade varit om omvärlden sett bättre ut men då hade vi inte heller varit där vi är på index. När allt är ok är vi på toppen. 


 • Baissigheten är stor - Jag tycker nog att pendeln svängt för snabbt och för långt åt "guld" hållet just nu. Jag tror det finns en betydande risk att börsen kan bränna de som gått kort under närmaste tiden. 

  http://www.svd.se/naringsliv/sydkorea-koper-25-ton-guld_6363864.svd

  Min teori är fortsatt att Japans jordbävning satte djupare spår i tillväxten än vad vi först anade. Störningar i leveranskedjan i kombination med att vissa företag slog i kapacitetstaket innan sommaren tror jag fått större effekt på utbudet än efterfrågan. Detta har förstärkt den Mid Cycle Slow Down som vi ändå stod inför efter nära två års uppgång. Lite bakslag får man räkna med under resans gång men ingen kan inbilla mig att de kända problemen med skulderna i Europa, hög arbetslöshet i USA eller inflationen i Kina kommer att få börserna på fall. De problem vi känner till är inte problem, de är faktum.

  Jag bedömer att det finns en stor möjlighet att både statistik rörande husprisutvecklingen i USA samt sysselsättningen kommer att komma in bättre än väntat närmaste månaden. Detta bör få bearish sentimentet, om inte att vända, bli lite fundersamma om det verkligen är så illa ställt med konjunkturen. 

  Med detta sagt vill jag också påpeka att börsen inte har något minne. Det är inte alltid så lätt att förutse framtiden enbart genom att läsa historiska charts. Du kan bygga scenarion från det med större eller mindre sannolikhet men i slutändan kan börsen ändå göra något helt annat än du förutspått. Om du utgår från vad du tycker om ett bolags ledning, produkter och marknad så har du bättre förutsättningar att lyckas på sikt.

  Det finns faktiskt flera liknande perioder på S&P500 som ändå gett högre kurser... Se nedan. • Jag tycker synd om mig själv - Men för andra handlar det inte bara om pengar utan faktiskt om livet självt. Jag stödjer barnen på Afrikas Horn. Gör det ni också genom att skicka ett SMS med texten HOPP200 till 72900 för att exempelvis skänka 200 kronor. Det här är ännu en anledning till att jag är evig optimist. Världen har fortsatt så lång väg att vandra för att vi alla ens ska kunna få ett anständigt liv. Världen kan fortsatt bli bättre och därmed värdet på våra bolag bli högre.

 • Hedgar - Vill man försöka minska risken något så skulle man ju kunna testa någon hedge. Vad sägs om exempelvis: lång OMX och kort S&P500, lång OMX och kort koppar och olja, lång Scania och kort Volvo, kort Tele2 och lång TLSN?

 • Trimble bra STOCKHOLM (Direkt) Amerikanska Trimble, som konkurrerar med Hexagon, redovisar
  ett justerat resultat per aktie på 0:60 dollar för det andra kvartalet 2011 (0:06). Analytikernas förväntningar var ett resultat på 0:52 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

  Intäkterna var 407 miljoner dollar (333). Väntat här var intäkter på 394 miljoner dollar.

  Trimble spår intäkter på 406 till 411 miljoner dollar, och en vinst per aktie exklusive engångsposter i intervallet 0:48-0:50 dollar, för det tredje kvartalet.

  Analytikerna hade räknat med intäkter på 387 miljoner dollar och en justerad vinst per aktie på 0:47
  dollar för det tredje kvartalet, enligt Bloomberg News snittprognos.

 • Dagens graf - OMXS30 mot S&P500. 


BB Trader Daily 2 augusti

 • Allt är inte svart - ABB får en megaorder. http://www.e24.se/business/ovrig-industri/superorder-ger-600-nya-jobb-pa-abb_2965484.e24

 • Jag är mer negativ nu - Jag har faktiskt blivit rejält negativt inställd till börsens utveckling efter de senaste dagarna. Kanske är det ett tecken på att vi är närmare botten än toppen eller kanske är det bara ett bevis på att signalerna nu ljuder så starka att till och med jag som evig optimist får inse fakta?

 • Gårdagens handel - Jag vet inte om fler än jag märkte något men är det inte väldigt märkligt hur snabbt en aktie kan gå från att vara +3% till att vara -4%. Jag tror inte direkt att det är människor bakom spakarna när dessa fall sker. Jag förstår inte hur myndigheter och framförallt OMX själva kan tycka att detta är bra. Vilken värld lever de i? Utan datorer hade vi haft en omsättning på 30 mdr per dag på börsen tror jag. Det får vi aldrig nu. 

 • Kongressen röstade ja - Nu återstår senaten men det är mest en formalitet verkar det som. Röstsiffrorna i kongressen blev 269 mot 161.

 • DAX under MA200 igår - Det var den dock i juni 2010, juli 2010, september 2010 och i mars 2011 i samband med jordbävningen i Japan. Kommer ingen studs nu blir jag än mer orolig.


BB Trader Daily 1 augusti

 • Skuldtaket höjs - Verkar som att vi får se en uppgörelse men ännu återstår en omröstning i kongressen. Inga skattehöjningar, ganska låga besparingar. Inte världens bästa deal men bättre än default.

 • Vem har ett skuldproblem? Är det kanske Kina som har världens största "debt problem" eftersom de definitivt är de som lånat ut mest pengar?

 • Intressant att se hur tillgångsslagen rör sig nu - Guldet borde tappa medan andra råvaror som olja och koppar borde stiga tillsammans med börsen. Kronan hoppas jag försvagas.

 • Om bolagen presterar så här bra med tanke på hur lågt USAs BNP varit - Hur ska de då inte prestera om det skulle ta fart? Bolagen har haft sitt stålbad, nu är det staternas tur.

RSS 2.0