Dagens fångst 29 april

Tradade SCA hela eftermiddagen. DBL gjorde det bra i den men fick hjälp av sina polare på CSB på slutet som vräkte ut aktier på dom så att de kunde täcka sig. Jag tror SCA öppnar upp på måndag så jag tog med mig 6K.
Haödex var dagens enda problem, jag gick kort för att därefter täcka mig med för mycklet, vilket jag upptäckte först efter den gått ner.
Jag gick lång LUMI med 2K direkt på nyheten (9 sekunder efter) men sålde ju alldeles för tidigt! Därefter gick jag kort vid öppning i USA.
Jag var också lång Eniro direkt på rapport med 5K men höll inte där heller.
Idag kunde jag gjort 50+ om jag bara varit något mer kylig. Jag kom in väldigt rätt i många.

BB Trader Daily 29 april

 • Lindab återigen dåligt - Så här skrev jag 10 februari efeter Q4 rapporten: "Inte bra av Lindab! Ratos lyckades verkligen lura in några i den härvan kan man ju säga, så här i efterhand. Ett gigantiskt överhäng i aktien och en dålig rapport. Det här kan bli mycket dåligt."

  Lindab har återhämtat sig sedan bottennoteringarna kring 75 men varför ska man köpa den här aktien nu?

  STOCKHOLM (Direkt) Lindab redovisar ett resultat före skatt på -62 miljoner kronor i det första kvartalet (-15). I resultatet ingår en engångspost om -17 miljoner kronor (+75).

  SME Direkts snittprognos på resultat före skatt uppgick till -15,4 miljoner. Här ingick dock inga engångsposter.

  Justerat för engångsposterna i utfallet blev resultat före skatt 91 procent sämre än väntat.

  Omsättningen blev 1.377 miljoner (1.234), mot väntade 1.307 miljoner. Justerat för valuta och struktur ökade försäljningen med 19 procent.

  Rörelseresultat exklusive engångsposter blev -7 miljoner (-50), här var 23,4 miljoner kronor väntat enligt SME:s sammanställning. Nettoresultatet, hänförligt till aktieägarna, blev -52 miljoner (-28), vilket motsvarar -0:69 kronor per aktie (-0:37).


 • SAAB kommer in bra - Stark rapport på många punkter. Bra omsättning, bra orderingång och bra marginaler. Aktien ska nog upp på detta trots att den gått starkt eller? 

  STOCKHOLM (Direkt) Saab redovisar ett resultat före skatt på 384 miljoner kronor (99) för det första kvartalet 2011.

  Därmed var resultat 28 procent bättre än SME-konsensus. Saabs rörelseresultat blev 368 miljoner kronor (126), jämfört med förväntade 333 miljoner. Rörelsemarginalen uppgick till 6,7 procent (6,1).

  Efter skatt blev resultatet 279 miljoner (69) och per aktie efter utspädning 2:56 kronor (0:63).

  Försäljningen uppgick till 5.452 miljoner kronor (5.384). Här låg SME Direkts konsensusprognos på 5.259 miljoner. Orderingången i kvartalet blev 5.215 miljoner kronor (5.478). Väntat var en orderingång på 4.790 miljoner kronor.


 • Det är klart att det är insiderinformation! I DI idag så framgår det att Enskilda är under utredning för att ha använt sig av insiderinfo från AP Moller Maersk. Man har helt enkelt haft ett möte, efter kvartalets utgång, med IR-ansvarig som har indikerat hur deras rapport kommer att se ut i förhållande till de siffror som SME räknat med och som Enskilda räknat med i synnerhet. Alltså, kom igen nu. Alla som jobbar i den här branschen måste arbeta för att stärka förtroendet för densamma. Annars har ingen av oss några jobb kvar snart.


 • SSAB slår analytikerna på fingrarna - Det som oroar lite är väl försäljningen men visst ska vi upp en del på detta?

  STOCKHOLM (Direkt) SSAB:s resultat före skatt blev 504 miljoner kronor för det första kvartalet 2011.

  Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 193 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

  Försäljningen uppgick till 11.056 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 11.147 miljoner kronor.


 • Lammhults något sämre än mina prognoser men nu ska man köpa sencykliskt - Framförallt så tycker jag orderingången ser bättre ut. Med oförändrad valuta hade den ökat med 13% mot föregående år. Det är Library som går sämst just nu men det är också det AO som jag ser stora möjligheter till förbättring kommande kvartal. Office och Eyewear hade båda ett bra kvartal.

 • STOCKHOLM (Direkt) Lammhults Design Group redovisar ett resultat efter skatt på
 • 0,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2011 (2,9). Resultatet per aktie
 • uppgick till 0:07 kronor (0:35).

 • Nettoomsättningen uppgick till 192 miljoner kronor (197) och orderingången var
 • 202 miljoner kronor (190).
 • Rörelseresultatet blev 2,5 miljoner kronor (4,5). 

 • Marknadsutsikterna på Lammhults två viktigaste marknader, Sverige och Tyskland,
 • ser positiva ut. Det råder däremot fortsatt osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen i Syderuopa,
 • heter det i rapporten.


 • Bringwells marginaler imponerar men försäljningen når inte upp till mina förväntningar - En mycket bra lönsamhet räddar Bringwell från att göra marknaden besviken. Bruttomarginalen ökar och gör att rörelsemarginalen ökar till den högsta på 9 kvartal (11%). Högre finansiella kostnader än vad jag hade i mina estimat gör att nettoresultatet blir lägre än mina förväntade 5,2 öre. Bringwell kommer in på 4,6 öre. 

  All in all tycker jag att det ser bättre ut än på länge för Bringwell men samtidigt så anser jag att det behövs ett lyft på top line för att verkligen radikalt kunna förändra värderingen av bolaget. Fina marginaler är en sak men det finns också orosmoment som att ökad konkurrens ökar marknadsföringskostnaderna vilket kommer att kräva en högre top line tillväxt för att bibehålla marginalerna. Jag sätter behåll på Bringwell i dagsläget.

Dagens fångst 28 april

Ja en mkt krävande dag där jag var helt rätt ute först genom att korta Swed i öppning och långa Nda. Tog in swed för tidigt och sålde Nda försent. Gick också lång nordnet i callen och fick ut på plus trots att aktien droppade sedan. Märkligt dåligt tryck i den. Jag gick sedan lång 8000 shb på i snitt 205,05 då jag tyckte att den vände. Tyvärr var det lite tidigt och jag fick ta stoppen. Det var dagens stora besvikelse då jag var väldigt konfident i traden (därav min size också). Astra lägger jag under kontot korkad trading... 

Assa gick jag kort på 182,8 men var alldeles för feg. Det kunde blivit minst det dubbla om jag jobbat med mer normal size. Jag gick kort 2000 två gånger...

Enea gick jag kort efter att stockpicker sålt dem ur sin portfölj.

Gunnebo gick jag kort på rapporten men höll för kort och tog för lite size. Det fanns mycket att sälja då någon i början tyckte rapporten var väldigt bra.

Sandvik var en feltryckning efter att jag läst fel på Kennametals rapport. 2000 kronor försvann på 10 sekunder. Jag gick kort och fick ta in direkt.BB Trader Daily 28 april

 • Tomra ökar 20% - Omsättningen ökar till 880 MSEK från 731 MSEK ett år tidigare. PartnerTechs storkund...

 • NOTE har bästa rörelsemarginalen på 13 kvartal - Grym rapport! 

  STOCKHOLM (Direkt) Kontraktstillverkaren Note redovisar ett resultat efter skatt på 5,9 miljoner kronor för det första kvartalet 2011 (-43,7). Resultatet per aktie uppgick till 0:20 kronor (-2:78).

  Nettoomsättningen uppgick till 312 miljoner kronor (274). Rörelseresultatet blev 12,3 miljoner kronor (-52,5) och rörelsemarginalen var 3,9 procent (-19,2).

  Resultatet före skatt uppgick till 9,3 miljoner kronor (-55,1). Kassaflödet efter investeringar blev 9,0 miljoner kronor (14,3).

 • Äntligen! Min säljkandidat Nobia visar sitt rätta jag. - Rörelseresultatet exklusive engångsposter 22 procent sämre än väntat.

  22 oktober: "Nobia bättre än SME men ändå dyr - Sälj enligt mig."

  11 februari: "Sämre resultat än väntat för Nobia - Nobia är ett bolag som jag aldrig gillat. Så här skrev jag i BB Trader Daily 4 januari i år: "Öresund säljer Nobia - Jag tycker de gör helt rätt. Aktien har varit en SÄLJ för mig länge nu och jag har undrat vad det egentligen varit som eldat på den."Då stod den över 60 kronor och idag kring 55."

 • Höjda riktkurser för Volvo - Deutsche Bank höjer till 140 från 130. Societe höjer från 115 till 125.

 • Nordea och Swedbank - Nordea klart bäst medan Swedbank är klart sämre än väntat rensat för kreditförlusterna. Nordea bör stiga idag och Swedbank sjunka.

 • Bud på Tretti.se - 67,5 och äntligen kan ägarna i ett upphaussat bolag andas ut.

 • Astra slår vinstförväntningarna men räcker detta? Försäljningen är sämre än väntat men vinsten är klart bättre. Svårtradat.

Dagens fångst 27 april

Ger mig för dagen nu och drar ut en sväng med bilen istället :)
Kortade Swed i callen imorse. Jag hade faktiskt inställt tidsordrar i alla banker som skulle genomföras exakt 9.00. Jag hade sälj på alla men drog bort dom precis innan... Skulle jag inte gjort. Jag gick däremot lång SHB senare på dagen vilket blev min bästa affär. Eric har jag bara kortat...


BB Trader Daily 27 april

 • Stark orderingång och bra omsättning från ABB men resultatet hänger inte med - Undrar om detta räcker för ABB idag?

  STOCKHOLM (Direkt) ABB:s rörelseresultat, inklusive engångsposter, blev 1.013 miljoner dollar för det första kvartalet 2011. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat inklusive engångsposter på
  1.016 miljoner dollar, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

  Försäljningen uppgick till 8.402 miljoner dollar för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 7.889 miljoner dollar.

 • Ericsson bra - Tar man hänsyn till engångsintäkt för patent och lägre omstruktureringskostnader så blev resultatet drygt 20% bättre än väntat. Omsättningen var ca 9% bättre än väntat. Aktien ska nog upp en bit idag.

  STOCKHOLM (Direkt) Ericssons resultat före skatt, exklusive omstruktureringskostnader, blev 5,8 miljarder kronor för det första kvartalet 2011. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 4,4 miljarder kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

  Försäljningen uppgick till 53 miljarder kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 48,7 miljarder kronor.

 • Volvo bättre än väntat men räcker det? Aktien har pendlat stort på sistone och ligger nu högt i sitt spann. Jag tror att man kan komma att kunna köpa den här aktien billigare på svaga börsdagar inom närmaste månaden.

  STOCKHOLM (Direkt) Volvo redovisar ett resultat efter finansiella poster på 5.847 miljoner kronor för det första kvartalet (2.228). Det framgår av bolagets delårsrapport.

  I resultatet ingår en tillgodoräkning av mervärdesskattereduktion om 590 miljoner kronor samt en kostnad för störningar av den japanska verksamheten om 250 miljoner kronor.

  Analytikerna hade räknat med ett resultat efter finansiella poster på 5.049 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. I snittestimatet ingick inga jämförelsestörande poster.

  Resultatet, justerat för skillnaderna i jämförelsestörande poster, blev därmed 8 procent bättre än väntat.

  Rörelseresultatet uppgick till 6.522 miljoner kronor (2.799). Analytikernas förväntningar låg på ett rörelseresultat på 5.531 miljoner kronor.

  Rörelsemarginalen blev 9,1 procent för kvartalet (4,8). Väntat var en marginal på 7,8 procent.

  Nettoomsättningen uppgick till 71.577 miljoner kronor (58.617), jämfört med analytikernas snittprognos på 71.253 miljoner kronor.

  Volvokoncernens nettoresultat landade på 4.085 miljoner kronor (1.681), motsvarande 2:01 kronor per aktie (0:83). Här var ett nettoresultat på 3.549 miljoner kronor, motsvarande 1:75 kronor per aktie, väntat.

 • New Wave off its highs med all rätt - Dagens rapport var ingen munter läsning tycker jag. Aktien har gått bra i år men nu är nog det roliga över för en stund.

  STOCKHOLM (Direkt) New Waves resultat före skatt blev 7,8 miljoner kronor för det första kvartalet 2011 (10,3).

  Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på i genomsnitt 15,1 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten. Därmed blev resultatet 48 procent sämre än väntat.

  Rörelsemarginalen uppgick till 1,9 procent (1,9), mot väntade 2,4 procent, medan bruttovinstmarginalen blev 46,8 procent (47,8), mot väntade 47,6 procent.

  Resultatet efter skatt blev 5,2 miljoner kronor (7,5) och per aktie 0:08 kronor (0:11).

  Försäljningen uppgick till 928 miljoner kronor för perioden (915). Här låg SME Direkts konsensusprognos på 955 miljoner kronor.

  Varulagret uppgick i slutet av perioden till 1.687 miljoner kronor jämfört med 1.595 miljoner vid utgången av det fjärde kvartalet.

 • Electrolux ok ändå tycker jag - Den här aktien har ju inte hängt med riktigt på sistone och dagens rapport speglar väl det. Nordamerika glädjer men EMEA går inte bra. Jag tror fler att förväntat sig ännu sämre från ELUX idag.

  STOCKHOLM (Direkt) Electrolux redovisar ett resultat före skatt exklusive jämförelsestörande poster på 637 miljoner kronor för det första kvartalet 2011 (1.306).

  Analytikernas genomsnittliga förväntningar exklusive jämförelsestörande poster låg på ett resultat om 627 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

  Därmed blev resultatet 1,6 procent bättre än SME:s konsensus.

  Rörelseresultatet, exklusive jämförelsestörande poster, blev 696 miljoner (1.326). SME Direkts snitt låg här på 654 miljoner.

  Rörelsemarginalen exklusive jämförelsestörande poster uppgick till 3,0 procent (5,3), jämfört med väntade 2,8 procent.

  Rörelseresultatet inklusive jämförelsestörande poster blev också 696 miljoner kronor (1.231) eftersom inga engångsposter ingick (-95). Analytikerna hade i snitt räknat med engångsposter om totalt -8 miljoner kronor.

  Förändringar av valutakurser påverkade rörelseresultatet negativt med cirka 30 miljoner kronor.

  Nettoomsättningen blev 23.436 miljoner kronor (25.133). Enligt SME Direkts analytikersammanställning var en omsättning på 23.625 miljoner kronor väntad.

  Efter skatt blev vinsten 457 miljoner kronor (911) och per aktie 1:61 kronor (3:20).


 • Handelsbanken kommer inte att räcka - Kring 220 kronor plus utdelning 9 kronor ger en kurs på nästan 230 egentligen. Då duger det inte att komma med den här rapporten. Hur påverkar det de andra bankerna? Staten ska sälja i Nordea och Swedbank har gått starkt. Bankerna kanske blir dagens förlorare?

  STOCKHOLM (Direkt) Handelsbankens rörelseresultat blev 3.930 miljoner kronor i det första kvartalet (3.792). Det var 4 procent sämre än de 4.103 miljoner kronor analytikerna i snitt hade räknat med enligt SME Direkt.

  Räntenettot steg till 5.507 miljoner kronor (5.316), jämfört med väntade 5.653 miljoner. Det var samtidigt ned från rapporterade 5.612 miljoner föregående kvartal.

  Provisionsnettot sjönk till 1.944 miljoner (1.983), jämfört med väntade 2.067 miljoner, och nettoresultatet av bankens finansiella poster redovisade till verkligt värde blev 361 miljoner (500). Väntat där var 365 miljoner.

  Handelsbankens intäkter summerade till 7.938 miljoner (8.009), mot väntade 8.208 miljoner, och kostnaderna blev 3.764 miljoner (3.666). Konsensus låg där på 3.844 miljoner.

  Det gav en kostnads-/intäktsrelation på 47,4 procent för kvarvarande verksamhet (45,8), mot väntade 46,8 procent.

  Kreditförlusterna blev netto 244 miljoner kronor i kvartalet (551), motsvarande en kreditförlustnivå på 0,06 procent (0,14). I fjärde kvartalet uppgick kreditförlusterna till 293 miljoner eller nivån 0,07 procent. Enligt SME väntades 262 miljoner i kreditförluster i första kvartalet.

  Nettoresultatet blev 2.932 miljoner kronor (2.853), vilket motsvarar 4:63 kronor per aktie efter full utspädning (4:51).

  Handelsbankens primärkapitalrelation steg till 17,2 procent, enligt Basel II, från 16,5 procent vid årsskiftet.

 • Första patienten doserad i Fas IIb stuide för TB-402 för BioInvent!

  STOCKHOLM (Direkt) Den första patienten har doserats i en multicenter, dubbelblind, randomiserad fas IIb-studie med antikoagulationsläkemedlet TB-402 som förebygger venös trombosembolism efter höftledskirurgi.

  Svein Mathisen, VD för BioInvent, säger i en kommentar: "Vi är mycket nöjda med att produktkandidaten har visat sådana framgångar i tidigare studier och vi tror att den representerar en innovativ metod för förebyggande av VTE efter ortopedisk kirurgi. TB-402 kan komma att bli ett mycket viktigt läkemedel på antikoagulationsmarknaden där produkten skulle tillgodose ett betydande medicinskt behov."

  Patrik de Haes, VD för ThromboGenics, säger i en kommentar: "TB-402 har redan visat sig ha potential att signifikant förbättra behandlingen av VTE i postoperativa sammanhang. Vi hoppas att den här studien kommer att bekräfta de lovande resultaten och ge oss mer kunskap om alla de fördelar som TB-402 kan ge denna patientgrupp. Vi tror att förebyggande av VTE med en singeldos TB-402 som räcker i flera veckor är ett enkelt och attraktivt alternativ för läkare och patienter i jämförelse med behandling med befintliga antikoagulationsmedel."

Dagens fångst 26 april

En urdålig stängning i Volvo förstörde dagen.
Köpte ALIV i callen... Varför höll jag inte?! Detsamma i TLSN. Lång direkt i callen men fega ur.

Påminnelse: Gör som 39 andra. Följ mig gärna på Twitter: Vastkusttradern

http://twitter.com

BB Trader Daily 26 april

 • Nokia - En initial lättnadsstuds på rapport för att därefter fortsätta ner? Ännu vet ingen vad avtalet med Microsoft är värt.

 • Autoliv - Oj oj, vad alla ligger snett i denna nu. Blankarna eldar på aktien samtidigt som Börsveckan och Stockpicker köper in den i sina referensportföljer.

 • Turerna kring Lundin Mining fortsätter - Kineserna drar tillbaka sitt bud på Equinox efter att Equinox fått ett bud på sig från Barrick Gold. Ska kineserna ta Lundin direkt nu tro?

 • Kimberly sänker SCA? Halvdålig rapport där kostnadssidan ökar mer än intäkterna sänkte Kimberly. Undrar hur det ser ut för SCA. Rapport på fredag. 

  Resultatet för hela bolaget, som redovisade på måndagen, blev ett justerat resultat på 1:09 dollar per aktie för det första kvartalet 2011 (1:14).

  Analytikernas förväntningar var en vinst på 1:17 dollar per aktie, enligt Bloombergs News prognosenkät.

  Försäljningen blev 5,0 miljarder dollar (4,8). Här var en försäljning på just 5,0 miljarder dollar väntad.

 • Telia segar - Svårt att se hur denna aktie inte kan vara köpvärd på dessa nivåer. En av få aktier jag kan tänka mig att sitta på oavsett vad som händer i världsekonomin.

 • Konkurrent sänker Active Biotech - Ner nära 30% och nära 50% sedan resultaten presenterades. Inte roligt för Active ägare och framförallt inte roligt för GUSTAF VAHLNE som alltid satt Active som ett givet biotech köp. LOL...

 • Micro Systemation får stor uppmärksamhet i USA - Nyheten om att Apples iPhone lagrar information om var telefonen befinner sig har fått många att höja på ögonbrynen i USA. Att Micro Systemation under lång tid hjälpt polisen att använda denna information till att lösa svåra brott ger bolaget stor kredibilitet och positiv uppmärksamhet. 

  Micro Systemation said in a post on its Web site that this week's news "will come as a surprise to most iPhone users, as their devices do not give any visual indication that such data is being recorded." But, the company said with some apparent glee, they're "no surprise to the developers here at MSAB who have been recovering this data... for some considerable time."

  Läs alla artiklar genom denna tråd:
Dagens fångst Skärtorsdagen

Cirkus Nokia tog mig med på en härlig upplevelse. Först ner men sedan upp. Tydligen hade ett decimaltecken hamnat snett i Bloombergs ticker vilket gjorde att många handlade ner aktien till att börja med.

BB Trader Daily 21 april

 • Bringwell - Min fråga på Twitter för 6 dagar sen blev besvarad idag. Bringwell tog 2 kronor. Inte hänt sedan 18 maj ifjol. Nu kan det gå fort uppåt...

 • Grym rapport från Aros - STOCKHOLM (Direkt) Verkstadsbolaget Aros Quality Group, noterat på Aktietorget, redovisar ett resultat före skatt på 37 miljoner kronor för det första kvartalet 2011 (2). Resultatet per aktie uppgick till 1:61 kronor (0:09). Nettoomsättningen uppgick till 579 miljoner kronor (407) och resultatet efter skatt 3,5 miljoner (2,1).

  Det ligger såklart oorganisk tillväxt i det där men ändå ett fint bolag som jag tror kontraktstillverkarna PartnerTech och Note har en del att lära av.

 • Micro Systemation - Med gårdagens rapport la MSAB verkligen grunden för att få in bra med nya investerare i samband med listbytet. Bara att gå ut och träffa investerare nu Joel.

 • PartnerTech bröt upp precis som många andra - 40 innan rapport för Part? Atlas, Sand osv. bröt också dom upp. Kanske ska vi testa highs från dec/jan nu igen. Jag skulle vara försiktig med Bear just nu även om vi vet att det kan fort vända ner.

 • Apple när dubblar vinsten - Helt otroligt alltså. De tjänar grymt mycket pengar men det känns ju osannolikt att ett företag som säljer mobiltelefoner ska vara världens största bolag (vilket de är snart) eller så är det inte det. För många så är ju en iPhone det mest värdefulla de äger. Man vill ju ändå tror att ett industrikonglomerat likt GE eller så ska vara störst. Ser man bara till vinsterna Apple genererar så är de fortsatt billiga...

 • Många sänkta riktkurser precis innan Nokia - Några kom tidigare i veckan och några har kommit idag. Kommer alla ligga snett eller är den så fruktansvärt dålig igen?

  Gårdagens fångst. Jag gick lång ALIV på rapporten. Fick in den bra och skulle tagit mer såklart. Detsamma gällde Trellan. Jag tyckte det såg sjukt bra ut men fattade inte reaktionen på börsen först och vågade inte gå emot. Jag ångrade mig bittert såklart då jag hade chansen att ta hur mkt som helst på 66... 
  Ha en glad påsk nu alla och följ mig gärna på Twitter! Vastkusttradern.

Stark rapport från Micro Systemation

 • Omsättningen ökar med 46% till 29,4 MSEK (20,1)
 • Rörelseresultatet ökar med 74% till 5,4 MSEK (3,1)
 • Utbildningsverksamheten nära nog fördubblas till 2,8 MSEK.
 • Frankrike har skjutit upp sin licensförnyelse från Q1 till Q2 och även den engelska verksamheten har haft ett svagt kvartal. Detta till trots visar man alltså siffrorna ovan. Mycket starkt jobbat även om det såklart hade varit önskvärt med en mer lyckosam försäljning i Europa.
 • De satsar också vidare på den nya XRY Mini som är tänkt att öka användandet längre ut i organisationerna. Det känns som att de har något stort på gång här och det ska bli intressant att följa.
Rapporten var också klart bättre än vad Remium väntat sig.

Micro Systemation: Remiums analytiker förväntar sig under Q1 en nettoomsättning om 24,1 MSEK vilket motsvarar en tillväxt om20,0 %. Rörelseresultatet förväntas uppgå till 2,9 MSEK motsvarande en rörelsemarginal om 12,1 %.
BB Trader Daily 20 april

 • Haussiga Billerud levererarSTOCKHOLM (Direkt) Billeruds rörelseresultat blev 332 miljoner kronor för det första kvartalet 2011. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 290 miljoner kronor, enligt
  SME Direkt sammanställning inför rapporten.

  Försäljningen uppgick till 2.547 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 2.293 miljoner kronor.


  VD, Per Lindberg (som placerar sig på en god tredje plats i min "Hausse VD lista" efter Diamyds VD, Elisabeth Lindner och Hexagons VD, Ola Rollén) säger också att marknadsläget är fortsatt gott eller mycket gott...

 • Axfood klarar inte höjda matpriser - Resultatet före skatt 8% sämre än väntat.

 • Stockmann vinstvarnar STOCKHOLM (Direkt) Det finländska detaljhandelsbolaget Stockmann varnar för att den svaga marknadsutvecklingen, speciellt inom modekedjorna Lindex och Seppälä, genererat lägre försäljningsvolymer än vad som beräknades för det första kvartalet. Det framgår av ett pressmeddelande. Utsikterna för hela året är oförändrade.

  Det är inte kul att vara MQ eller KappAhl nu.

 • Intel  kom in starkt - Upp nära 5% i efterhandeln. Omsättningen var 12,9 miljarder USD mot väntade 11,6 miljarder. Resultatet var nära 30% bättre än väntat.

 • Sänkta riktkurser på Telia efter rapporten - Flera analyshus sänker riktkurserna vilket jag tycker är bra för oss som vill köpa. Jag tror starkt på Telia och jag tror att vi kommer få se riktkurserna justeras åt andra hållet efter sommaren.

 • Mycket stark rapport från Micro Systemation! Den ska upp på detta. Mer info senare.

Semestertrading samt två dagar denna vecka

De flesta vinster kom idag men TLSN var den overnight som sved. Back 4800 på att vara lång 5000 aktier från igår. Inte bra.
Husqvarna är jag kluven kring. Jag tror ju att bolaget har det värsta bakom sig och att marknaden borde ta fasta på det snart...

BB Trader Daily 19 april

 • Teleoperaröter i fokus - Både Tele2 och TLSN tycker jag kommer med hyggliga rapporter. Det fanns vissa saker i båda som kanske inte riktigt nådde upp till förväntningarna men de är inte särskilt långt undan. I TLSN tycker jag att marginalen gladde men däremot så är det ju trist att de sänker prognosen för omsättningstillväxten 2011. I Tele2 så är ju också EBITDA bra men här har ju Capex varit lägre än väntat vilket bidrar mer till detta än vad omsättningen gör (som ju kom in under SME). 

  Vad tror jag om kursreaktionerna då? Ja det här lär nog inte riktigt räcka tyvärr. Samtidigt har ju TLSN gått svagt och Tele2 starkt på sistone så det är lite svårt att sia.

 • Texas Instrument igår - Kom efter stängning i USA och nådde inte heller den upp till förväntningarna. För andra kvartalet i år spår dessutom bolaget att vinsten per aktie sänks med ca 10% pga. jordbävningen i Japan.

 • USA återhämtade sig under kvällen igår - Upp ca 0,6% jämfört med vår stängning.

 • Sannfinländarna sätter käppar i hjulen för EMU - Vad är det här för ett bräckligt projekt egentligen? OK, kanske ett fredsprojekt i sig men det enda det gjort hittills är att det slösats pengar på att försöka få igång lite industrier i länder som inte vill/kan hantera det. Det går inte att med "bidrag" skapa tillväxt. Den måste komma från invånarna själva.

 • Bra volymer för ELUX - STOCKHOLM (Direkt) Leveranser av de sex största vitvarukategorierna i
  Nordamerika, AHAM 6, steg med 5,6 procent i mars, jämfört med samma månad 2010.

  Kategorin All Major Appliances var upp 10,9 procent. Ackumulerat för januari-mars har AHAM 6 sjunkit med 0,6 procent och All Major Appliances har stigit 5,9 procent.

 • Bra av Haldex - Både omsättning och res ex eo är bättre än väntat. Rörelseres ex eo på 125 MSEK (SME 106) och omsättning på 1609 MSEK (SMEK 1544). Resultet före skatt var 2% bättre än väntat.

 • SKF kommer in bra! En genomgående bra rapport i mina ögon. Kanske kan vi få ett lyft i verkstad med hjälp av denna. Bra marginal, bra omsättning och goda utsikter. Valutan påverkade försäljningen negativt med 10,8% jämfört med SME 8,1% och ändå ligger de en bra bit över SME på omsättning. Starkt jobbat måste jag säga! 

  Automotive är i linje vilket gör att rapporten kanske inte lyfter "bilverkstad" (Autoliv, Volvo etc,) så mycket som "hårdverkstad" som Sandvik och Atlas på detta. 

  Kör en passande låt efter detta nu. "Känns som att vinden vänder...."Får jag rätt angående AOIL?

Jag trodde att den skulle få svårt att hålla 116 och gå mot 110. Vi får se.
http://bbtrader.blogg.se/2011/march/aoil-will-not-make-it.html

Micro Systemation - Säsongsmässigt svagt kvartal

Micro Systemations första kvartal är alltid säsongsmässigt svagt och det här året är inget undantag tror jag. Det är först under årets andra halvår som det stora lyftet kommer.


BB Trader Daily 18 april

 • Grekland vill "omstrukturera" sin statsskuld - Vad detta innebär för börserna är ju svårt att sia om men det skulle lika gärna kunna vara starten på ett rally som början på en korrektion. Nu behöver ju ingen spekulera längre liksom.

 • Ju bättre bolaget går desto sämre går aktien - Ni vet vem jag pratar om: Micro Systemation såklart.

 • Mina Volvo från i fredags åkte ut nu kring 9.30 - 200 kronor upp. Inte ens de mest uppenbara swinglägena ger något nu. Marknaden är kärv.

 • Gillar Volvo men orolig för hur dyrt det varit att rampa upp - När nedgången 2008 kom så hade Volvo alldeles för långa ledtider med för stora lager som följd. Detta gjorde att man var tvungen att fokusera hårt på kassaflödet som i sin tur gjorde att man ströp viktiga investeringar som hade behövts i dagsläget. När nu kapaciteten i fabrikerna måste höjas så kostar det mycket, mycket mer än vad det hade gjort om Volvo (aktieägarna) varit smarta och genomfört investeringar under 2009 och 2010 (som såklart hade svidit kassaflödesmässigt just då). Utdelningen på kursen hade dock varit mycket större under 2011 om man gjort detta.

Följ mig på Twitter: Vastkusttradern

9 som följer mig nu. Ni får gärna bli fler :)

BB Traders Börsgolv #1

"Det rör sig mellan vd posterna på Stockholmsbörsen." En blå Polo med omvittnad marknadskänsla spekulerar i att Storåkers snart tar över vd posten på SEB när Falkengren avancerar inom sfären.

En singelhandikappare med paradvåning i stan fyller i "Falkengren har gjort vad hon ville med banken och Börje är trött på både Investor och Sverige. Min gissning är att Börje lämnar Sverige innan året är slut och att Falkengren tar över. Manegen är redan krattad för henne efter Börjes strategiomläggning häromveckan."

BB Trader Daily 14 april

 • On Twitter - Fick en kommentar igår att jag skulle vakna till då det är 2011 och skaffa Twitter. Faktum är att jag har Twitter och heter där Vastkusttradern. Har dock inte skrivt nåt än men tänkte köra igång så ni kan ju signa upp er där redan nu.

 • Inte en chans de får det för 45 kronor! Ännu en intressant kommentar på daily igår från "BL". Jag håller med dig att de kanske inte får det för 45 kronor men de borde försöka...

  "40-45 kr! Inte en chans att Bure skulle kunna lyfta PT från börsen för det priset. September förra året hade varit en perfekt timing för Bure och jag är som du förvånad att man inte gjorde det då. I dagsläget är PT riggat för en uppgång som vida överstiger 45 kr. 
  - Karlskoga har vänt och jag tror att det ligger fler ordrar än de presenterade i pipeline. 
  - Genomförda kostnadsbesparingar i hela verksamheten kommer att ge en hävstång som heter duga i resultatet nu när volymerna är tillbaka.
  - Genomförda investeringar (Polen) var perfekt timade.
  - Nya ledningen med Leif T. i spetsen inger förtroende.

  Kortsiktigt har risken för komponentbrist legat som en blötfilt över aktien. Axis rapport ger dock vid hand att det inte påverkat så här långt och de verkar vara måttligt oroade framåt. Det enda negativa kortsiktigt är att ledningens incitamentsprogram prissätts under maj månad :)"

 • HMS Networks bättre än förra året omsättningen men resultatet sämre - Jag kan inte bolaget så bra att jag kan säga om det räcker för att hålla kursen (om Q1 alltid är svagt) men nog känns det för svagt för att hålla kursen här uppe?

 • BioInvent - Låg burn rate, milstolpsbetalningar to come och Roche har påbörjat TB-403 studier. Inga större news men allt ser bra ut.

 • Enskilda höjer ALIV - SEB Enskilda höjer rekommendationen på Autoliv-aktien till köp från behåll. Kanske dags för den aktien att lyfta lite igen? Hur mycket har Japan sänkt Q1 och kommer att sänka 2011 och hur mycket kostade kvalitetsproblemen hos GM?

BB Trader Daily 13 april

 • Bra från Axis men valutan slår hårt - Aktien bör stiga idag. 

  Nätverksvideoföretaget Axis resultat före skatt för det första kvartalet blev 126 miljoner kronor (94,9), enligt bolagets delårsrapport. Analytikernas förväntningar låg på 109 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Resultatet blev därmed 26 procent bättre än konsensus.

  Rörelseresultatet uppgick till 126 miljoner kronor (95,2). Rörelsemarginalen hamnade på 15,6 procent (14,8). Väntat bland analytikerna var ett rörelseresultat på 109 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 13,8 procent.

  Omsättningen för kvartalet landade på 808 miljoner kronor (643), vilket ger en tillväxt på 26 procent i kronor jämfört med samma period året innan. Väntat var en omsättning på 790 miljoner kronor och en tillväxt på 23,0 procent.

  Valutapåverkan uppgick till -85 miljoner (-82) för omsättningen och -45 miljoner kronor för rörelseresultatet (-18).

  Bruttomarginalen för perioden uppgick till 50,9 procent (52), förväntat var 50,7 procent.

  Per aktie var resultatet 1:31 kronor (1:00). Här väntade sig analytikerna 1:13 kronor.

 • Leif rekryterar tidigare kollega - Jonas Arkestad har ju tidigare aviserat sin avgång som CFO och han ersätts nu av Åke Bengtsson som tidigare arbetat inom Cardo (där också PartnerTechs VD Leif Thorwaldsson arbetat).

 • Varför låter Bure PartnerTech ligga kvar på börsen? Så här skrev jag i Daily 7 september 2010: "Uppköp #3 - Bure och PartnerTech. PartnerTech är nu nere på finanskrisnivåer och om Bure skulle vilja lägga beslag på hela bolaget skulle det kosta dem ca 200 miljoner. Om de har någon som helst tro på bolaget så finns det ingen anledning att låta det ligga kvar på börsen."

  I nuläget pekar mycket uppåt för bolaget, Bure skulle antagligen få med sig övriga aktieägare om de la 40-45 kronor per aktie. Därefter kan de i lugn och ro se över vad de vill göra med respektive del inom bolaget. Kanske avyttra Karlskoga till en norsk koncern som kan bredda försäljningen till att också omfatta mer Offshore, använda pengarna till att göra några ytterligare förvärv i Baltikum/Polen för att därefter inom 3 år kunna sälja ett mer renodlat bolag till en av de större europeiska kontraktstillverkarna.

 • Prispressen får NCC att vinstvarna - Resultatet kommer att bli lägre än första kvartalet 2010 säger man nu på morgonen och det är en effekt av att bolaget signat dåliga kontrakt under 2009. Här ser man tydligt en skillnad med Skanska skulle jag säga. Jag tror inte Skanska alls har samma effekt då de har kört mer egna projekt under krisen. Om Skanska också rasar idag så tror jag det kan bli ett bra köpläge.

 • Micro Systemation släpper 5.5 - I den nya versionen kan man nu avläsa information från appar i Smartphones (Exempelvis Facebook, Skype). Den har också stöd för iPad2.  • Golfbanan försöker komma fram men det är inte dags ännu! En bild från min semester och Ramundbergets golfbana igår...


BB Trader Daily 12 april

Lite smådåligt väder uppe i Bruksvallarna idag så jag försöker få ihop ett daily istället.
 • Husqvarnas vinstvarning ett bra läge att komma in? OK, försäljningen i NA verkar gå lite knackigt men samtidigt skylldes ju det dåliga resultatet främst på prouduktionsstörningar. Jag har sneglar på Husqvarna ett tag och ångrade att jag inte köpte den på 46 innan jul. Jag har gärna med mig Husqvarna (utan fler produktionsstörningar) i portföljen de närmaste 2 åren. Jag köpte faktiskt in några igår på 48,67 i snitt.

 • Jubel från alla BS:are! Bioinvent har rekryterat Sten Westerberg till ir-chef. Han är för närvarande sektorsansvarig för Öhman Fondkommissions Healthcare-analys. Han har också tidigare varit läkemedelsanalytiker på Swedbank Markets samt börsreporter på Veckans Affärer.

  Ja varför ha en IR ansvarig om man inte ser att det kommer komma mycket nyheter som ska hanteras framöver?

 • Mycket positivt kring PartnerTech nu! Igår en intervju med den ansvarige för Karlskogaenheten (se inlägg igår) och idag en bra artikel i Corren. 


 • OK studie men det räcker nog inte för Active - Förväntningarna verkar ha legat högre än det som presenterades.

 • Operative chefen ökar rejält i EnQuest igen! Nigel har köpt ytterligare 2 360 000 aktier i bolaget och äger nu totalt 3 455 000 aktier! Det intressanta är ju att han köpt samtliga på den här kursnivån i stort sett. Han ser uppenbarligen en stor uppsida. Spännande att se vad som händer i EnQuest framöver...

  http://www.enquest.com/rnsitem.aspx?id=4167876

Dagens mest intressanta intervju

"Extremt stor orderingång"

BB Trader Daily 8 april

 • Katastrof i Odd Molly - Odd Mollys nyligen avslutade införsäljning av höst- och vinterkollektionerna 2011 visar på ett ordervärde på cirka 140 miljoner kronor, vilket är en minskning med cirka 20 procent jämfört med motsvarande period året innan.

 • Autoliv fortsatt seg - Aktien stängde ner nästan 6 kronor i USA jämfört med vår stängning igår men under morgonen kommer ju i alla fall positiva nyheter om att Toyota ska starta sina fabriker 18 april och som terminerna nu pekar så borde USA kunna öppna upp lite i eftermiddag. Kanske ska man betta på att ligga lång Autoliv idag?

 • Vinstvarningsdags? Var har vi vinstvarningarna? Någon borde ju ha haft rejäla problem med endera valutan eller med Japan? Nolato har vi ju haft men det räknas inte. Om man bara ska se till hur aktier har handlats på sistone så känns det ju som att SCA eller Electrolux ligger i farozonen.

 • En veckas semester - Jag drar till Bruksvallarna imorgon för en veckas semester men ska försöka få ut några dailys i alla fall.

Dagens fångst 7 april

Tradat på nyheter i de fall det gått bra och på ingenting i de fall det gått dåligt. Korta HM direkt på Gaps försäljningsrapport för mars. Korta NDA på eftermiddagsfallet. LÅnga Volvo på eftermiddagsfallet och långade ELUX på "ingenting" och det gick inte hem. Långa ASSA i callen imorse då jag trodde reaktionen på försäljningen av Cardo Flow skulle bli positiv.


BioInvents årsredovisning


BB Trader Daily 7 april

 • Varm - Efter att ha varit nere för räkning under ett par veckor så har BioInvent vänt upp och ser nu tekniskt mer positiv ut. Vi är nog många som tycker att BioInvent borde vara en självklar uppköpskandidat för något av de större läkemedelsbolagen men ännu har ingen indikerat nåt intresse. När det nu verkar som att TB-402 får allt färre konkurrenter så borde chanserna till ett bra avtal för TB-402 dock öka dramatiskt. Se bara nedanstående som kom häromdagen...
 • Het - Lammhults steg igår 5,7% under den högsta omsättningen sedan början av januari. Fler än jag som spanat in den tydligen och det var dags för ett litet utbrott (för det kan väl inte bara ha varit att jag skrev om den tycker jag...). Samtidigt krävs det inte att många av någon av de dryga 500 läsarna av denna blogg bestämmer sig för att köpa lite för att lyfta en sådan aktie lite. Återstår att se om uppgången kan utvidgas.

 • Hetare - Någon köper 2,6 miljoner aktier i Bringwell via Nordea på en vecka (varav 1,3 miljoner igår) och aktien handlas nu på nivåer vi inte sett sedan oktober ifjol. 1,90 är verkligen ett tufft motstånd men en bra rapport kan sannolikt knäcka det. För Q1 räknar jag med en omsättning strax under 210 MSEK och en VPA på 5 öre.

 • Hetast - Meda har fått upp ångan igen och aktien är nu upp 24% i år. Idag kommer också nyheten att de förvärvar Elidel. Elidel är ett patentskyddat läkemedel för behandling av atopiskt eksem. Förvärvspriset för de globala rättigheterna uppgår till 420 MUSD (ca 2 650 MSEK) vilket motsvarar en multipel om ca 5 gånger EBITDA. Förvärv brukar allt som oftast leda till en kursstegring initialt men det kan också bygga upp mycket luft i balansräkningen som kan visa sig vara jobbigt att bära lite längre fram...

 • Gamechanging event - Att Chief Operating Officer köper 895 000 aktier i EnQuest och därmed mer än fyrdubblar sitt innehav i bolaget är en mycket viktig signal till de som tvivlar på potentialen i aktien. Nigel måste uppenbarligen tro att det finns en ordentlig uppsida i aktien för att satsa de här pengarna och jag måste erkänna att den här nyheten betyder bra mycket mer än allt som stod i rapporten i förrgår tillsammans för mig personligen. Jag höjer det kortsiktiga taket på 15 kronor för aktien till 17 kronor.

 • Stockpicker ser fortsatt positivt på EnQuest - Från gårdagens Stockpicker Newsletter: "Med tanke på att produktionen förväntas bli högre än vad vi hade väntat oss ser vi ingen anledning att revidera vår vinstprognos som motsvarar ca 1,35 – 1,40 kr per aktie (usd/sek 6,30)."

 • Kärv rekommendation... - "Opcon - Sälj kalkonen före påsk". Det var Leif Pettersson rekommendation i placera.nu i förrgår. Igår steg aktien drygt 20% på nyheten om ett kinesiskt JV. Ouch! Även om analysen på sikt kanske visar sig vara rätt så var det en väldigt oläglig timing. Nära på komiskt. Det tog 20 sekunder innan första avslutet gjordes i aktien efter det att pressmeddelandet kommit och det fanns fina pengar att göra för den som var snabb. 


 • Gårdagens diskussion på BS kring Micro Systemation - Jag tycker att gårdagens diskussion kring Micro Systemation, nya optionsprogrammet, försäljningsavdelningen, förväntningarna på Q1 etc. kan vara läsvärt. Länk nedan. 


 • ASSA säljer Cardo Flow Solutions - 5,9 miljarder SEK får man betalt och det här tror jag är klart högre än vad analytikerna väntat sig. 5,3 miljarder SEK såg jag några analytiker som hade trott att de skulle får för både Flow Solutions och  Lorentzen & Wettre ihop men Lorentzen & Wettre är alltså inte med i denna försäljning (tror dock att man får max 300 MSEK för detta) så säg drygt 6 miljarder totalt. Det innebär i alla fall nästan 15% mer än vad analytikerna trott. Aktien ska antagligen upp ett par procent på det här kanske?

  http://seb-france.fr/pow/BorsFinans/borsnyheter/borsnyhet.asp?Nid=sixp%3A%2Frt%2Fnewsart%3FId%3D%22urn%3Anewsml%3Asix.se%3A20110324%3ASIXN_663840%3A1%22%3Btext&action=vn

 • Dagens fångst 4 till 7 april - Inte mycket att skriva hem om men här får ni i alla fall listan. Dessutom kan jag ju säga att jag ökat i Lammhults där jag ligger plus samt att jag var först att köpa på nyheten om ordern till PartnerTech häromdagen och gjort en hacka där.

  15:49:21 köpte jag 3000 Boliden igår på 139 kronor efter att Rio Tinto sänt ut ett meddelande om att utbudet av koppar skulle understiga efterfrågan med 400-500K ton under 2011. Jag tänkte att detta skulle gynna Boliden och gick lång. Varför sålde jag 10 öre upp istället för 1,90 kronor upp där den senare stängde?

  Köpte ABB häromdagen efter att den fullständigt rasat ihop på kort tid då flera antagligen trodde Siemens mer eller mindre vinstvarnade när de drog ner förväntningarna på 2H 2011. Jag fick inte alls den uppfattningen och gick emot, för tidigt såklart och vågade inte hålla ut. Aktien stängde på 153,60...


 • Prouduktionen för AOIL i linje med förväntningarna - Möjligtvis lite bättre än väntat upstream. Jag har ju tidigare trott att aktien skulle få svårt att hålla 116 efter det stora blocket men det verkar som att jag får äta upp det påståendet. Helt säker är jag dock ännu inte.


COO har köpt 895 000 aktier i EnQuest idag och igår...


Amjad till placera.nu


Opcon rusar 23%... - Tillverkaren av Powerbox heter PartnerTech

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/opcon_ab/pressrelease/view/partnertech-faar-uppdraget-att-producera-opcon-powerbox-347505

"Orderböckerna är alltså välfyllda och man har många offerter ute. Uppåt i Karlskoga är en bra sammanfattning."


Smartphones är guld för polisen - Micor Systemation tillhandahåller hårdvara och mjukvara...


Det här ökar chansen för bra avtal på TB-402 för BioInvent


BB Trader Daily 6 april

 • EnQuest #1 - Svår att överblicka - Stark rapport rakt igenom men själva upplägget av hur den presenteras lämnar ju mycket övrigt att önska. Oljebolagsrapporter är ju mycket svåra att tyda redan från början och EnQuest vinner ju inga pedagogiska pris med den här direkt...Den här punkten har ju dock inte någon helst inverkan på aktiekursen.

 • EnQuest #2 - Amjad sparar nog lite krut nu - Efter att den oväntade skattehöjningen annonserades så tror jag att EnQuest bestämt sig för att hålla inne lite på alla godsaker de kan bjuda på under året för att inte spela ut alla sina kort på en gång (glöm inte att Amjad (CEO) själv äger aktier i bolaget för ca 300 miljoner SEK) och han lär inte ha satsat de pengarna i det här för att se kursen stanna på 14 kronor...

  Några av de trumf som Amjad kan ha på hand är bland annat en höjning av produktionsmålet under 2011. Detta är i dagsläget 26.500 i snitt men jag tror att produktionen legat över 27.000 i snitt fram tills dags dato redan (drygt 27.000 i november och december i snitt) och en inte alltför vild gissning är att bolaget kommer att höja detta mål vid ett eller flera tillfällen i år. Dessutom tror jag att det finns chans till en större höjning av 2P reserverna framöver också. Att insiders ökar så snabbt inpå att rapporten publicerats stärker också min tro om att det snarare är trillingnöten än körsbärslikören som är kvar i EnQuests Alladinask.

 • EnQuest #3 - Skattehöjningen fick oss investerare att tappa andan och vi fick inte riktigt det syre vi behövde igår för att återfå den? Oavsett hur man nu vrider och vänder på caset med EnQuest efter att vi fick den här skattehöjningen i knät så kommer man, som jag tidigare skrivit, inte ifrån det faktum att verksamheten är proffsigt driven, de har bra tryck i rören och tjänar fina pengar. Det finns stora möjligheter till fina förvärv framöver och jag tvivlar inte en sekund på att många nuvarande objekt skulle drivas mer effektivt och lönsamt under EnQuest flagg. Men, på något sätt så känns det inte lika kul med EnQuest som det gjorde i april för ett år sedan. Det var nytt, det var fräscht, stabilt, säkert osv. osv. och tyvärr känns det inte lika bra längre. Det var kärlek vid första ögonkastet men vi fick se en "ugly" side här också....

 • EnQuest #4 - Så vad tror jag händer med kursen - Jag tror att vi kommer få se upprepade köprekommendationer efter den här rapporten men samtidigt få nya köpare. Vi har många som sitter med hyfsade vinster i aktien på dessa nivåer, Lundinarna som säljer och ett skattebesked som (tills vi vet annat) kommer att lägga lock på större uppgångar. Min gissning är att vi kommer få se ett fortsatt pendlande mellan 13,50 och 15 kronor framöver tills vi endera får ett förvärv eller en förändring av skatten.

 • Är Lammhults på gång att vända? Jag har haft koll på Lammhults i ett antal veckor nu och från att ha dominerats av säljare så har vågskålen skiftat över på köparnas sida. Det har dykt upp fler som fiskar efter aktier och jag själv har viktat upp lite i den. Ett eventuellt lyft kanske inte kommer innan rapporten för Q1 men en ok rapport borde kunna ta oss till 40 kronor ganska snabbt. Även om man inte tror på ett särskilt bra 2011 så är aktien bra billig tycker jag (P/E under 10). Någon som kommer ihåg vinstvarningen från december förresten? Då fick man skruva ned helårsresultatet för 2010 då några kunder ville ha leverans först i början av 2011. Min teori är att aktiemarknaden gömt bort dessa samt att många budgetar tog slut i slutet av 2010 där nu Lammhults stod först i kön 2011. Q1 skulle kunna bli ganska bra. Problemet är den starka kronan...

 • PartnerTech har passerat motståndet - Snabbt lyft över 34 kronor på viktig order till Karlskoga och nu ligger vägen öppen mot 40 i första hand. Rapporten kommer 5 maj och det är väl framförallt tre saker som kan vara negativa i den. 1) Engångskostnader i England (dessa vet vi redan om så det bör inte överraska någon), 2) Negativt resultat för verksamheten i Norge (Flytten av produktion till nya anläggningen i Polen ger försämrat resultat i Moss), 3) Fortsatta uppstartskostnader i Myslowice. 

  Själv tror jag dock att vi får se ett rörelseresultat kring 6 MSEK (ex EO), en omsättning kring 575 MSEK och en VD som ser fortsatt bra tillväxt på ordersidan.

 • Milstolpsbetalning på gång i BioInvent? Vi borde ha betalningar att vänta när som helst nu för de studier man kört igång på TB-403. Vad ska vi tro - ca 20 MSEK?

 • Låga förväntningar på Micro Systemations första kvartal - Vi vet av erfarenhet att det första kvartalet är svagt för MSAB och 2011 är inget undantag tror jag. Runt 10 öre i VPA (vill man vara riktigt försiktig så kan det till och med bli några ören minus?) kanske och en omsättning någonstans mellan 22 och 25 MSEK är min gissning. Men som sagt, det är inte 4*10 öre = 40 öre i VPA på helåret som gäller då utan oavsett hur första kvartalet ser ut så tror jag på en VPA kring 1,30 till 1,40 i år.

 • Referensportföljen mot nya highs! Catella var loket under några veckor men den här veckan tog PartnerTech över stafettpinnen.

PartnerTech behöver nyanställa - Dollargrin i fabriken :)


Genomgående bra rapport

ENQUEST: GENOMGÅENDE BRA RAPPORT, KURSUPPGÅNG MOTIVERAD-NORDEA

STOCKHOLM (Direkt) Enquests underliggande resultat var starkt och detta, i
kombination med en tioprocentig reservökning under 2010 och en övertygande
produktionsprognos för 2011, gör att bokslutskommunikén sammanfattas som bra.

Det anser Nordea Markets oljebolagsanalytiker Christian Kopfer i kommentarer
till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är en bra rapport för andra gången i rad. Det underliggande resultatet var
lite bättre än väntat även om det inte fanns något officiellt konsensus",
kommenterar Nordea Markets analytiker.

Han fortsätter:

"Detta är i kombination med reservbasökningen och en övertygande produktions-
och kostnadsprognos för 2011".

Dessutom noterar han att Enquest nu, mer än tidigare, betonar att bolaget kan
tänka sig att expandera sin verksamhet utanför Storbritannien på grund av den
höjda produktionsskatten.

Christian Kopfer finner inte några uppenbara svagheter i rapporten utan tycker
att en kursuppgång är fullt motiverad.

Vid 10.15-tiden på tisdagen handlades aktien upp 3,2 procent till 14:65 kronor.
Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt

BB Trader Daily 5 april

 • EnQuest gör ingen besviken - Högre produktion än väntat, bra kassaflöde och upprevidering av reserverna med i alla fall 5% (kan vara mer om det nya fyndet i Don Southwest från januari inte är inräknat, vilket det antagligen inte är mer). Jag tycker aktien så sakteliga kan börja gå mot 15 igen efter dagens rapport. Bolaget säger också att de är besvikna på skattehöjningen men att den inte kommer att inverka på deras möjligheter att nå målsättningen för 2011 och inte heller på medel eller lång sikt.

 • De producera i snitt 27064 fat per dag i snitt novemer och december! Fram tills den 31/10 förra året hade de producerat 19876 fat per dag i snitt under 2010. Men idag säger de att de producerat 21074 fat per dag i snitt under 2010. 19876 fat*10 månader = 198760 fat totalt 1/1 till 31/10. Men 21074 fat*12 månader= 252888 fat. Tar man då skillnaden mellan 252888-198760 och delar med 2 (november och december) så blir det 27064 fat per dag i snitt! Det är sjukt bra siffror!

  Mer daily kommer senare...

Placera.nu sätter köp på PART


Nu kom den order som jag förutspådde redan 15 mars

PartnerTechs "Lucy" finns ej mer? Den felande länken med orderingången i Karlskoga har lösts och nu väntar jag bara på pressmeddelandet som kan bekräfta detta. Den här ordern måste bara göras i PartnerTechs fabrik i Karlskoga enligt mig.

Så skrev jag i BB Trader Daily den 15 mars angående ordern på ammunition till Carl-Gustaf.

PartnerTech går idag ut med att de fått en order om 100 MSEK till försvarsindustrin som ska levereras under 2011. Det borde också komma mer från denna order under 2012. Jag skulle uppskatta att den här ordern ensamt innebär 5 kronor på aktien idag och eftersom Karlskoga tidigare värderats negativt i PartnerTechs aktie men kanske nu framöver ska stå för 20% så borde aktien kunna gå mot 40 kronor relativt snabbt. Karlskoga borde kunna tjäna nära 20 MSEK nästa år och då borde den verksamheten värderas till minst 100 MSEK.

--------------------------------------------------------------------------------------
PARTNERTECH: NYA ORDER FR FÖRSVARSINDUSTRIN VÄRDA CA 100 MKR

STOCKHOLM (Direkt) Partnertech har fått nya order till ett sammanlagt värde av
cirka 100 miljoner kronor, från tre större kunder inom försvarsindustrin.

Produktion kommer att ske vid Partnertechs enhet i Karlskoga för leverans under
2011.

Dessa nya order kommer att innebär ett betydande volymtillskott för
Karlskoga-enheten under 2011, heter det i ett pressmeddelande.

Börsredaktionen +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt

Inför EnQuest rapport imorgon

(RTTNews) - Valiant Petroleum PLC (VPP.L: News ) Monday reported higher profit for the year ended 31 December 2010, saying that the substantial increase in profitability is due to the higher production levels associated with the completion of the first two phases of the Don Fields development along with strong commodity prices during 2010.

Profit for the year grew to $33.98 million from $15.85 million last year. Earnings per ordinary share also rose to 84.92 pence from 54.10 pence a year before.

Profit for the year before tax from continuing operations amounted to $51.64 million versus profit of $10.51 million year ago.

Revenue from continuing operations increased to $176.91 million from $53.39 million prior year.


BB Trader Daily 4 april

 • "We're going to be considering some of the points made" - För varje dags om går, så verkar något som skulle kunna vara en skatteuppgörelse för olje- och gasbolagen i Nordsjön, allt mer troligt. 


 • Såpoperan kring LUMI fortsätter Minmetals Resources har lagt ett kontant bud värt 6,3 miljarder kanadensiska dollar på Equinox som tidigare lagt ett fientligt bud på Lundin Mining. Budet ligger på 7 kanadensiska dollar per aktie i Equinox, och det motsvarar en premie på 23 procent i förhållande till senaste stängningskurs i Equinox-aktien.

  Det ska bli intressant att se vilka intressenter som dyker upp kring LUMI framöver.

 • Dags för vändning i valutorna? Pundet är nere och touchar på 10 kronor och dollarn verkar i alla fall ha mött på lite motstånd kring 6,15-6,20. Jag tror och hoppas att den svenska kronan kan försvagas något framöver då den annars riskerar att sätta krokben för vår svenska tillväxt.

Bra skrivet kring BioInvent


Det finns hopp...

Vissa framsteg har gjorts i samtalen mellan regeringsföreträdare i England och företrädare för offshore industrin angående skattehöjningen för olje- och gasföretag. Se artikeln nedan:

Dagens fångst 1 april

Fick en fråga om min courtagenivå men med hänsyn till Avanza kan jag inte berätta vad jag exakt har i courtage men som jag sagt tidigare så är det bra. Det är inget som jag behöver tänka på i min trading.

Dagens bästa blev ALIV vid öppning i USA. Tipsad av en kompis att den skulle öppna ner där om den öppna i 470. Sandvik långa jag på morgonen och fick ut den innan 10.

Elux trodde jag inte ENS skulle orka hålla nere när det blev så haussigt men där hade jag fel. Eniro var en reflextryckning på pressmeddelanden.

Ha en trevlig helg alla!

/BB Trader


KÖP EnQuest

ENQUEST: NORDEA MARKETS SÄNKER RIKTKURS TILL 17:50 KR (19)

STOCKHOLM (Direkt) Nordea Markets sänker riktkursen för Enquest till 17:50
kronor från tidigare 19 kronor. Rekommendationen är köp.

Det framgår av en analys daterad den 1 april.

Aktien stängde på 14 kronor under föregående handelsdag.

Jonas Aronsson +46 8 5191 7914

Nyhetsbyrån Direkt

BB Trader Daily 1 april

 • Lägga om skutan - Ibland händer det saker som förändrar marknadsförutsättningarna för bolag. Det är då agnarna verkligen skiljs från vetet, vem har förmåga att anpassa sig till den nya verkligheten utan att stora värden går förlorade? För mig är det här en av de mest intressanta aspekterna av aktieinvesteringar. Ta Warren Bufffet som exempel; när han väl köpt in sig i ett bolag så vill han hålla den positionen för all framtid. Det skulle inte fungera om han inte investerat i bolag som har en förmåga att hela tiden anpassa sig till nya förutsättningar. Själv äger jag aktier i två bolag som visat sig ha denna förmåga, det är Micro Systemation som fram till 2004 sysslade med helt andra saker än vad de gör idag och det är Scribona (Catella) som också visade att det betyder mer vem det är som styr än vad som styrs. 

  Ett annat exempel är ju Doro som också (det tog dock ett tag) kunnat skapa stora aktieägarvärden genom en smart anpassning till marknadsförutsättningarna. 

  Men det finns också de som inte har denna förmåga. Några bolag som jag tycker saknar denna förmåga är Hemtex (hur ska man kunna förändra ett bolag där kundkretsen i stort sett bara består av kvinnor genom en mansdominerad styrelse och en manlig VD), SCA (bolaget klarar uppenbarligen inte av att leverera aktieägarvärde i nuvarande form så varför låter man inte varje del för sig göra det) samt Nokia (här behövs väl ingen förklaring).

  Ett tillägg till kommentaren om Hemtex ovan: Varför är det alltid så självklart att styrelsen i ett detaljhandelsbolag ska bestå av personer med erfarenhet från detaljhandeln, bolag inom telekom av personer med erfarenhet från telekom etc.? För mig ska en styrelse vara en motpol till ledningen (som ska vara experter på branschen) och det bör åtminstone finnas några personer i styrelsen som har EN HELT annan kompetens än övriga. 

 • Vad består bolagsvärdet av? Fick igår en kommentar på inlägget om MSAB där man ifrågasatte huruvida det finns en risk för att marknaden för MSABs produkter kan försvinna framöver då telefonen blir mer likt en dator och mindre likt en telefon. Min egna uppfattning är att det i grund och botten är positivt för bolaget. MSABs konkurrensfördel kommer framöver inte att ligga i att ha den bästa hårdvaran utan det som kunderna behöver är en överlägsen mjukvara som kan sortera och analysera den kopiösa mängd information som kommer från dessa enheter. Eftersom telefonerna blir mer som datorer och datorerna mer som telefoner så kommer det också att ske M&As i denna bransch. Huruvida MSAB köper eller blir uppköpta är en senare fråga men för mig ligger inte MSABs bolagsvärde bara i vad som står på nedersta raden i resultaträkningen. Det är deras nöjda kunder, deras relationer med myndigheter, förståelse för hur upphandlingar i olika myndigheter i över 50 länder fungerar, deras utvecklingsavdelnng och deras varumärken som är bolagsvärdet och vad andra bolag vill åt.

 • Snowflakes - Warren Buffetts bok Snowball inleds med en beskrivning av hur unge Buffett fångade snöflingor, en efter en, lät han dem samlas i hans hand där han skapade en liten snöboll som han sedan la ner på marken och började rulla. Först runt på sin egen gård och därefter över till grannen och vidare, större och större... 

  För att få en stor snöboll så gäller det att de första snöflingorna är de rätta...Snö på marken finns det gott om.

 • Klarar Stefan 200? Det känns som att det är fler köp av Stefan Persson som krävs nu för att H&M ska hålla sig ovan 200. Utdelningen på 9,50 kronor är också den något av en livlina.

 • Kommer Q2 bli lika vilt som Q1? Libyen, Egypten, Jordbävning, Tsunami, Kärnkraftsolycka. You name it. We had it. Vi lär inte gå skonade i det kvartal som inleds idag heller och aldrig vet vi vad som händer härnäst. RSS 2.0