Remium om BioInvent


Klargörande från BioInvent


BB Trader Daily 29 september

 • Inte lätt att leverera när man heter H&M. Någonting i paritet med Sveriges försvarsbudget försvann väl i börsvärde för H&M idag . Jag var nära att gå kort inför rapporten men med H&M vet man aldrig. Ett av börsens bästa bolag men värderingen är i högsta laget.

 • Brasilienrykten i SAAB? Det närmar sig ett avgörande i upphandlingen av stridsflygplan för Brasilien.
 • Flygplansaffären står mellan franska Dassault med flyplanet Rafale och svenska Saab med en brasiliansk version av nästa generation Gripen NG där Brasiliens skulle få ensamrätt att sälja planet i Sydamerika. Igår tokrusade aktien till 104,70 strax innan stängning men stängde på 102,70. Idag gick en dock ner 2,61% till 99,05. Det lär dock dröja till tidigast i december tror jag innan vi vet hur det går. På söndag är det presidentval i Brasilien och efter det så skulle ett avgörande kunna komma när som helst dock. totala ordervärdet är ca 4 gånger Saabs börsvärde...

 • Antonov på väg in i SAAB - vem bryr sig?! Antonov är antagligen inte mer kriminell än någon annan som investerar i aktier :) Allvarligt talat, det finns många fula fiskar i aktieböckerna där ute.
 • Höjt bud på Munters trots allt! Handlades en bra bit över budnivån idag då det spekuleras i höjt bud från Alfa Laval vilket jag är osäker på om det kommer. Jag ångrar såklart att jag klev av aktien på 72 för två veckor sedan. Tycker dock det vore kul om Nordic Capital kunde snuva snåla Alfa Laval på konfekten.

 • HP höjer prognos....till konsensusintervallet. Min erfarenhet från förra rapportperioden säger mig att konsensus inte räcker långt. Fanns det exempelvis ett verkstadsbolag som inte slog konsensus med minst 10% på resultatet men som ändå gick ner minst 5% på rapportdag då?

 • Nintendo kapar prognos. Från 200 miljarder yen till endast 90 miljarder yen. Ska de konsumentnära bolagen börja underprestera så undrar man ju vart vi är på väg.

 • Bull-Shit i BioInvent! Enskilda spekulerar i att Roche lägger TB-403 på is och kursen rasar med 15%. Tror vi får se en rekyl imorgon och många arga kunder på Enskilda som ska köpa in sig igen. Det bästa som kunde hända är att Svein går ut och redogör klart och tydligt för varför det endast är 7 patienter i studien (man sa i maj att upp till 50 patienter på tre europeiska siter skulle kunna ingå i studien).

 • "Furthermore, the study will reportedly now only recruit seven patients instead of the previously announced 50 patients. We do not have any information on this from BioInvent; still, we feel obliged to inform investors."

  Enskilda hade riktkursen 50 SEK för BioInvent innan denna analys och de hade då värderat TB-403 till 25% av detta så 12 kronor av de 50 skulle i så fall utgöras av TB-403.

  Svein (VD) dementerar dock detta: "Jag dementerar de ryktena som cirkulerat om att Roche sagt upp avtalet omkring TB-403. Det har inte hänt något av materiell betydelse gällande TB-403-avtalet", sägen han till Direkt.


Trend is your friend eller bara döda fiskar följer med strömmen?

Gå lång eller kort verkstad?

Har lite datorproblem för närvarande så BB Trader Daily kommer ut lite senare idag.

//BB Trader

Jag avslutar min position i Bear Apple X3

Glömde såklart ta bort min säljorder innan det öppnade och gick miste om en tusing till. Köp är nu på 42,50.

BB Trader Daily 28 september

 • Kitron annonserar order i Karlskoga. Kitron annonserade igår att de fått en order om 26 MNOK på styrsystem till artillerisystem 08, eller som den också kallas, Archer. Denna order som är till svenska och norska försvaret är på totalt 48 system och BAE annonserade denna redan i mars i år. För egen del var nyheten inte så intressant men det kan vara värt att notera att det börjar röra på sig i Karlskoga och med mycket stor sannolikhet har ju PartnerTech en hel del mekanisk bearbetning kopplad till samma order. En volym som nu alltså kan fylla maskinerna vid enheten.

 • Spreadarna ökar och börsen tuffar på - är det april all over igen? Räntespreadarna mellan irländska och tyska statsobligationer på ATH igår. För er som kommer ihåg var det ju precis det som hände innan börsen toppade i våras, fast då med Grekland i frontlinjen. OK, vi kanske är mer förberedda den här gången men vad händer när det bubblar upp till ytan direkt och något smäller? Är börsen förberedd på det? Problemen finns ju i alla fall kvar där ute tydligen.

 • Jag gör intåg i Bear produkterna. Förra veckan kanske ni såg att jag gjorde ett inhopp i Bull GBP X3 H. Denna vecka har jag tagit in Bear Verk X2 (Sandvik, SKF B, Atlas Copco A och ABB underliggande) samt igår precis innan stängning Bear Apple X3. Den sista kanske jag inte sitter på alltför länge...

 • Börsveckan blir Säljveckan. I söndagens upplaga så köptes Doro in till referensportföljen. Av alla bolag på hela börsen så kommer de på att Doro är köpvärt... Nej, jag hoppas BV håller sig borta från mina långa case tills den dag jag vill sälja.

 • Stigande kurser bland IT konsulterna. Jag har ju flaggat för att tiderna verkar goda för IT konsulterna och att flera av dem varit rätt så billiga. Framförallt HiQ som vände upp från dryga 28 kronor till dryga 33 igår (15% på några veckor). Acando har dock inte rört på sig nämnvärt, trots stora insiderköp senaste månaderna.

 • Ny plan från FED sänkte börserna. En artikel i WSJ som beskrev nya stödköp från FED sänkte tydligen humöret på Wall Street igår. Är det storleken på köpen som bestämmer humöret eller stödköpens vara eller icke vara?

 • "Men vem ska rädda en insolvent bank i ett läge där också staten är insolvent." Den kanske inte alltid så optimistiske Gunnar Örn i dagens upplaga av DI. Spelar en låt på temat nedan.

Ha en skön dag där ute!

//BB Trader


Ytterligare ett bevis för MSABs goda anseende i USA

"The XRAY and AACT equipment has been used extensively for the last 4 years, and we are very proud of the dependability and durability of this equipment. Similar brands to the XRAY and AACT have been examined by this organization since 2002. However, competitive brands lack particular features and their resolution does not meet the requirement of this organizations."BioInvent - Dreams will come alive?

 • TB-402 - Värt lika mycket som hela Active Biotech! Active Biotechs Laquinimod värderas till mer än 5 miljarder (om man uppskattar att Laquinimod står för 75% av Actives börsvärde). Det som skiljer TB-402 mot Laquinimod är att det har en partner knuten till sig (Teva) samt att de ligger två år före i tid jämfört med BioInvent. Eftersom båda bolagen har presenterat lyckade Fas-II studier och ett eventuellt framtida läkemedel har ungefär lika stor potentiell marknad så borde värderingarna jämnas ut kan man tycka. Dock så är marknaden för TB -402 svårprognostiserad med tanke på att enoxaparinpatentet just löpt ut och nya orala läkemedel är under lansering. Det görs över en miljon höftledsoperationer per år, ökande med ca 10%/år, och ett pris på 10 000 SEK per injektion vore rimligt. Med tanke på den enorma fördel man har med TB-402 jämfört med de nya orala läkemedel som är på gång så tror jag många kommer att välja TB-402 vilket i så fall kan ge en försäljning på över 10 miljarder kronor (ungefär som laquinimods förmodade försäljning 1,5 miljarder dollar). Med detta i beaktande så borde TB-402 värderas till samma belopp ungefär - eller är jag helt fel ute? För BioInvents del skulle detta innebära att TB-402 ensamt kunde bära mer än dubbla börsvärdet.

 • Bioinvent äger 40% av TB-402 men samtidigt genomförs 1,5 miljoner knäoperationer varje år vilket också är en rimlig målgrupp. Sedan tillkommer försäljning till sängliggande patienter i allmänhet som behöver tar tromboshämmare i 3-6 månader vilket är en jättemarknad. Där vet vi inte hur attraktiv TB-402 blir men en viktig egenskap är att den till skillnad från de nya orala läkemedel INTE interagerar med andra läkemedel i kroppen.

 • Sen finns lottsedeln förmaksflimmer för TB-402. Där är marknaden över 10 miljoner patienter med kroniskt behov. Men det är såklart ett riktigt grädde på moset som man inte ska ta med i beräkningarna. • TB-403 - Kombinerat med Avastin kan detta bli en ny ledande cancermedicin. Roche vill använda den för att förlänga patentet på Avastin (egentligen heter läkemedlet Bevacizumab). Läkemedlet sålde för över 6 miljarder USD i USA förra året. Det är samma forskarchef som kom på Avastin som tagit fram TB-403.

 • Det intressanta med Fas-I studien är att den drog ut på tiden för att patienternas tillstånd förbättrades så mycket att studien kunde pågå en längre tid än vad man hade vågat hoppats på. Studien var tänkt att pågå ett halvår men två av de fyra patienter som fick den högsta dosen överlevde i närmare ett år. Det intressanta var ju att man såg effekt för de patienter som enbart fick TB-403 och ingen tumöreffekt för de som enbart fick Avastin. I den nya studie man drar igång så ska första dosen justeras upp med fyra gånger jämfört med högsta dosen i första studien. • BI-505 - Behöver inte uppvisa alls stor effekt för att ändå bli godkänt som läkemedel. Ett läkemedel kan vara ute på marknaden inom 2 år i bästa fall. Det finns inga andra antikroppar på marknaden och det behövs ingen marknadsföring då det kommer att vara den absolut sista utvägen för patienterna. Detta är även anledningen till att BI-505 fått orphan drug status. BI-505 fick orphan drug status redan i preklinisk fas vilket är extremt starkt. Jämför man exempelvis med Diamyd som också fick orphan drug status så fick de det i Fas-III vilket är en enorm skillnad. Kommer ni ihåg denna bild jag la ut? Ingen av mössen hade dött efter 80 dagar. • BI-204 - Potentiellt världens största läkemedel...någonsin! BI-204 skulle kunna ersätta dagens kolestorolsänkare genom att inte vara kolestorolsänkare (som egentligen bara är en "febernedsättare" och inte löser själva problemet...). Problemet med infarkter är att inflammationer i blodkärlsväggarna ger upphov till plackbildning som i sin tur kan leda till infarkter. BI-204 har visat sig ge upphov till 50% mindre plack på 4 veckor. Egentligen skulle Fas-II startat vid årsskiftet 2009/2010 men det kommer garanterat köra igång nu till detta årsskifte. Uppskjutet på grund av att man ville ha med Diabetes-indikation i studien.


 • BioInvent har även ytterligare 30 projekt som bekostas av partners pågår där BioInvent kan få 3-5% i Royalty och 100 MSEK per projekt i milstolpsersättning.

Skulle något, jag säger något av dessa projekt falla någorlunda väl ut så känns aktien hur billig som helst men det är bioteknik och risken finns ju att allt går åt skogen men visst känns det jobbigt att inte äga BioInvent när man går igenom deras projekt i detalj?! Satsar man 100KSEK idag så kan man ha noll kronor om 5 år eller (med en något mindre sannolikhet...) 10 miljoner...

Jag satsar stort på BioInvent och drömmer vidare om en 100-taggare. Humana antikroppar är framtiden!

//BB TraderIntresse för kontraktstillverkare? Undrar om någon tittar på Note eller Partnertech?


Dagens film på kontoret :)


Morning trade

Alfa Lavals bud inte oskäligt. Jaha, inga andra intressenter med andra ord och kursen skulle ner...

Veckans fångst


Remium Small Cap Top 10

Idag presenterade Remium sin Small Cap Top 10 för hösten. Ni når presentationen via länken nedan.

Micro Systemation - Uppdatering efter stororder i USA

Med tanke på den senaste ordern så kan det vara läge att ge alla en uppdatering på MSAB. Nedan redogör jag för hur jag ser på MSABs framtidsutsikter. Exempelvis ser P/E för 2011 att ligga strax över 10 på nuvarande kurs. Med en direktavkastning på runt 4% och en tillväxt på 20% nästa år så får man ett rätt så attraktivt case och en potentiell mångdubblare även från dessa nivåer...Jag har ändå varit rätt så försiktig i beräkningarna för årets sista kvartal där jag räknar med en relativt låg bruttomarginal till följd av att det är Field Version som den stora ordern består av. Men man ska också komma ihåg att det kommer till utbildning på över 400 enheter...

//BB TraderOlika färg i samma stapel innebär att det är flera olika ordrar. 

Jag räknar med att drygt 1/3 av den sista stora ordern på 32 miljoner levereras först i januari. Leveranstiden är 120 dagar och då är vi i mitten av januari. Mycket av ordern tror jag levereras först i slutet.


Jag avslutar min BULL GBP X3 H från igår

Upp 9471 SEK på dryga 220K satsade. Helt OK!

"Money is a bitch who never sleeps, and if you don't keep an eye on her, then you wake up in the morning and she's gone."

Från Wall Street II... Håll koll på era aktier där ute!

BB Trader Daily 22 september

 • Nyemme i Eniro. Om man som aktieägare inte lämnar bolaget idag så måste man vara beredd på att pytsa in mer pengar. Mer pengar i sjön eller superbilligt? Jag fattar inte hur man kan bränna pengar i den takt bolaget gör. Det finns ju fler bolag som tappat 13% av omsättningen på sistone om man säger så och det är bara att anpassa kostymen (på grund av de misstag man gjort tidigare med alltför dyra förvärv och felaktiga strategiska val).

 • Stororder till MSAB. Ordern befäster bolagets position i USA och kommer vara en viktig referensorder för nya marknader. Jag undrar också om det inte är så att ordern går till en mer ovanlig del av marknaden, nämligen för användning på flygplatser? Jag har fått för mig detta då jag sett information om upphandlingar av Mobile Forensics system till Department of Homeland Security (som har hand om säkerheten på USAs flygplatser). Jag hoppas få klarhet i detta längre fram men om så är fallet så öppnas ju en marknad som på sikt kommer att bli viktig för bolaget. Jag kan naturligtvis ha helt fel också. Enligt mina beräkningar (utgående från kunskapen om marknadsandelen för MSAB i Sverige och England) så är USA marknaden värd 160-170 MSEK per år för den typ av produkter MSAB säljer (Indien och Kina en halv miljard (!) per år). Tillväxtpotentialen för bolaget är enorm. Detta kan vara en ten bagger!

 • Igår MSAB, idag Pricer. Jag gillar när aktieägare i småbolagen blir belönade.

 • Vad är det med kronan? Jag trodde vi skulle få se en kronförsvagning denna vecka till följd av utgången i valet men där fick jag fel. Man kanske skulle hålla sig till det man kan (tror sig kunna), nämligen aktier. Som ni såg gick jag lång BULL GBP X3 H idag. Ni som vill hålla er till aktier men ändå tror att pundet kommer stiga mot kronan kan ju köpa EnQuest. En annan vinnare är ju Bringwell som gör mycket inköp i Euro men som säljer det mesta i SEK.

Är det denna fabrik som ska förbättra lönsamheten för PartnerTech?

Tyvärr är nog inte lösningen så enkel då fabriken i Karlskoga ännu inte har den volym som krävs för att täcka kostnaderna. Verksamheten i Polen kommer dock att väga upp åt det positiva hållet och det ska bli spännande att följa utvecklingen.

//BB Trader


Officiell invigning av PartnerTechs nya fabrik


TA på BWL


Köpte precis Bull GBP X3...

Certifikat är inget jag brukar ägna mig åt men tog en liten chanspost på att pundet ska vända upp här.

Stockpicker funderar över uppköp i Bringwell

"Bringwell avslutade starkt med en uppgång om 6,7 procent till 1,92 kronor. Validus, som är storägare i Bringwell, har till slut sålt affärsområdet Esthetique till Åhlens. Enligt uppgift ska priset ligga på omkring 350 miljoner norska kronor. Kanske det nu är upplagt för ett bud på Bringwell."

/Stockpicker Trade Alerts från idag

Dagarnas fångst 20-21 september

Inte direkt nåt att skryta med men jag vet ju att ni är intresserade av att se hur det går så här har ni det. Observera att det är båda dagarna så snittköp- och sälj ser ju lite konstigt ut. Av någon anledning så är det fel i Realized för Nobia (ska vara -100 SEK).

"Bringwell, BioInvent och MSAB hoppas jag kan bli mina vinnare i höstmörkret."

Så skrev jag den 6 augusti i BB Trader Daily... Nu har i alla fall MSAB blivit det och Bringwell håller på att bli det. Skönt när casen går hem. Jag kollade och jag har nämnt Micro Systemation i minst 56 inlägg senaste året så ni kanske tyckte att jag började bli lite tjatig. Nu väntar jag bara på BioInvent :)

Vad gäller ordern i USA så kan man ju tänka sig att det blir en hel del utbildning kopplat till ordern också. Bra för marginalerna!

Trevlig kväll!

//BB Trader

Åhléns förvärvar Esthetique

Det ryktas att de fick 400 MSEK för det...

För er som vill lära er mer om MSAB kan läsa på Introduce.se


”Vår USA-försäljning håller på att explodera”, säger han nöjt.


Micro Systemations nya order är lika stor som alla tidigare kommunicerade ordrar är tillsammans


Största ordern någonsin för MSAB

2010-09-21 12:56:34 - NG News, Sweden MICRO SYSTEMATION: MICRO SYSTEMATION FÅR BOLAGETS STÖRSTA ORDER GENOM TIDERNA PÅ 32 MILJONER KRONOR - Detta är den i särklass största order som MSAB har erhållit någonsin och givetvis mycket prestigefyllt för oss. Den investering vi har gjort i form av att starta upp lokal verksamhet i USA har visat sig vara ett strategiskt rätt beslut, och verksamheten går nu med rejäl vinst redan under det andra verksamhetsår.
- Upphandlingen har pågått under en längre tid där samtliga av våra starkaste konkurrenter har deltagit. Kunden har genomfört omfattande utvärderingar vilket har gynnat MSABs fokus på produktkvalitet, säger VD Joel Bollö.
Efter önskemål från kunden kommer beställande myndighet inte preciseras vid detta tillfälle.
För ytterligare information, kontakta VD Joel Bollö: joel.bollo@msab.com eller CFO Joachim Sandberg: joachim.sandberg@msab.com Telefon +46 8 739 02 70

PartnerTech inviger ny enhet i Polen imorgon 22 september


Handelsstopp i MSAB

Storoder, bud eller vad är på gång?

BB Trader Daily 21 september

 • Nokia N8 försenad igen. Först planerad till i somras, sedan till någon gång under Q3 och nu några veckor till...Anledningen ska vara buggar i mjukvaran.

 • LUPE åker berg- och dalbana. Högst 58,40 och lägst 54,35 igår. Bra att trada om man hamnade rätt. Öhmans värderade fyndigheten till mellan 4,50 och 18 kronor så jag förstår rörelsen. Hur ska man egentligen värdera aktien efter fyndet?

 • MSAB släpper version 5.2 - Ny mjukvara igen från ett av Sveriges absolut bästa utvecklingsteam! Helt ny anslutningshubb också (så det är även en hårdvaruuppdatering). Nedan länk till releasen.


 • Ytterligare en nivå passerad i USA. Upp genom 1130 på S&P och nu tar vi sikte mot 1200 eller?

 • Wall Street II var ingen höjdare. Nu förstår jag varför premiären sköts upp från våren. Historien stakade sig och skådespelarna gav inget trovärdigt "Wall Street" intryck. Jag hade hoppats på mer djärva affärer, mer lyx och häftiga uttryck. Nu blev det istället ett trist relationsdrama. Nedan två bilder från salongen. • EnQuest. Fick en fråga om vad jag trott hänt med EnQuest senaste dagarna. Aktien är fortfarande i en stigande trend och kan gå ner en bit under 13 kronor innan denna bryts. Problemet är ju pundet. Igår fullkomligt rasade det (jag hade trott att kronan skulle försvagas efter valet men jag fick fel) och det fortsätter försvagas mot kronan nu på morgonen. För EnQuest som bolag är valutarörelserna dock positivt - intäkter i dollar och utgifter i pund kommer att belöna oss aktieägare på sikt.

BB Trader Daily 20 september

 • Tillbaks efter en vecka vid Medelhavet. Mjukstartar lite med att gå på förhandsvisning av Wall Street II i Stockholm idag. Tack för inbjudan Erik Penser.

 • Svenska aktier ger bra direktavkastning. "Investors in Swedish stocks may pocket the biggest dividend increases in western Europe this year as companies in the Nordic region’s largest economy avoid the austerity measures that are squeezing profits elsewhere. Dividends for Swedish companies will climb 21.5 percent on average this year, according to estimates compiled by Bloomberg. That compares with a 14.3 percent increase in Germany, 16 percent in Switzerland and an average 11.7 percent for the Euro Stoxx 50 Index, a market benchmark for Europe’s biggest companies. Denmark and Norway will beat the Stoxx 50 with dividend growth of 15.8 percent and 15.3 percent, respectively."

 • Bringwell upp 20% sedan botten. Efter att aktien testat 1,50 och därefter legat och tradat i ett intervall mellan 1,60 och dryga 1,70 så har det lossnat rejält och vi börjar närma oss 2 kronor med stormsteg. En positiv försäljningsutveckling kan skönjas under tredje kvartalet och till detta kom nyheten (särskilt ny kanske den inte var dock...) om besparingarna hänförliga till den nya hubben i Falköping. Probi Mage verkar ju sälja riktigt bra och jag märker också fler och fler i min närhet som köper bolagets produkter. Omsättningen för Q3 tror jag kan ligga i linje med Q3 förra året och för nästa år tror jag omsättningen kan ligga uppåt 800 miljoner. En VPA på mellan 15 och 20 öre nästa år känns som ett rimligt antagande. Jag tror fortfarande på caset samtidigt som man måste komma ihåg att risken är hög. Bolaget har starka varumärken, en kompetent styrelse och bra försäljningskanaler men till detta kommer en tuff konkurrens där marknadsföringskostnaderna tenderar att begränsa rörelsemarginalen. Frågan är varför ingen i nya styrelsen köper aktier?

 • Säkerhetsbolagen vaknar till liv. Först började Niscayah röra på sig, sedan kom köparna in i Loomis och i slutet av förra veckan stack Securitas. Här är en sektor som underperformat i år och som jag tycker har en hel del uppsida.

 • Bud på Travelpartner. Segulah bjuder 28 kronor för bolaget som för ett år sedan kostade 3 kronor per aktie - Grymt bra affär för de som vågade tro på bolaget! Aktien handlas under budkurs (nu kring 27,60) och jag har köpt på mig lite.

 • Höjt bud på Munters dröjer. Jag var ytterst nära att gå kort på 72,75 idag men avstod. Aktien känns nervös och för varje dag som går utan att vi får ett nytt bud så ökar osäkerheten.

 • MSAB  på väg att stänga ovan motståndet? Enligt en färsk TA från Introduce så indikerar en stängning ovan 15 kronor att aktien kan lyfta ytterligare.James Rowley från MSAB berättar om Mobile Forensics


Jag avslutar min position i Munters

Jag gör det av två anledningar. Dels så sker avsluten mer nedåt än uppåt i aktien för tillfället och dels åker jag på semester nästa vecka och kommer inte att kunna agera om något händer.

Bringwell lanserar Fat BurnerTA på Bringwell (klicka på bilden för att gå till Introduce)


NOKIA: GARTNER HAR SPLITTRAT INTRYCK AV VALET AV NY VD

2010-09-10 10:39:54 - Nyhetsbyrån Direkt

NOKIA: GARTNER HAR SPLITTRAT INTRYCK AV VALET AV NY VD

STOCKHOLM (Direkt) Analysföretaget Gartners analytiker Nick Jones har ett splittrat intryck av Nokias val av Stephen Elop som ny vd för bolaget.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Jag är splittrad angående nyheten. Microsoft delar många problem med Nokia vad gäller innovation, speciellt för smartphonesektorn. Jag är inte säker på att Stephen Elop för med sig några specifika förmågor som kommer att lösa Nokias utmaningar", skriver Nick Jones i en kommentar.

Han noterar dock att en före detta Microsoft-chef vid Nokias roder skulle kunna antyda intressanta möjligheter till en allians mellan Microsoft och Nokia i kampen mot Google och Apple.


BB Trader Daily 10 september

 • Stockpicker tar in Doro igen. I senaste Stockpicker newsletter avslöjade redaktionen att de hade 2-3 bolag under luppen för eventuellt inköp till referensportföljen. Jag hade lite på känn att Doro var en av aktierna och var därför snabb med att köpa in den när de väl gjorde det. Jag gillar Doro som bolag och deras produkter tror jag har en framtid. Tyvärr skulle jag läst Stockpickers analys av bolaget tidigt i vintras lite mer noggrant. Då hade man kunnat vara lång från 13 kronor.

 • Ny VD i Nokia! Äntligen gör de något radikalt. Ut med OPK och in med Stephen Elop från Microsoft. Antagligen ett riktigt bra tillfälle att sälja aktien idag då den kommer rusa initialt. Problemen för Nokia kvarstår dock och en ny VD tar inte bort de så snabbt. Q3 kommer inte vara bra och där får man nog tillfälle att kliva på om man tror att Stephen kan vända skutan. OPK får 62 miljoner som tack i alla fall...

 • Ingen koranbränning? "A US pastor says he is reconsidering plans to burn Qurans on Saturday, amid concerns the event could spark violence by Islamic extremists around the world." Är nog klokt att avstå...

Dagens fångst 9 september

Långade på Doro efter att Stockpicker återigen köpt in den till portföljen. Sålde av med bra snitt men tog in 10K till i callen som jag tänker hålla. ABG sålde freneteiskt hela dagen och aktien är ändå nära nedre stödlinjen i en än så länge obruten stigande trend tycker jag. 26 kronor borde inte ligga alltför många dagar/veckor bort i tiden.

Försökte dra Eric fram och tillbaka hela dagen med dåligt resultat. Skanska var jag lång från 119 imorse men höll inte så länge. Sen förlorade jag min lilla vinst i den genom att försöka gå kort ett antal gånger.

//BB Trader

Dagens skönaste orderbok...


Veckans bästa tips

"Ta en koll på Niscaya. Enskilda lappade i sig hur mycke aktier som hälst idag och även DBL & UBS på slutet. Man kan jo undra vad de har i tankarna. fram till kl. 16.00 hade ENS 92% nettoköp, sen kom DBL & UBS."

/Rogue Trader 2 september

Sedan dess är aktien upp ca 12%... Bra där Rogue! Mera såna tips!

Veckans fångst 1 september till 9 september

Katastrofalt låg aktivitet på tradingen nu men jag har lite andra projekt att pyssla med så har inte riktigt hunnit, samtidigt som volymerna varit usla några av dagarna. Som ni ser har jag med mig 15K extra i Enquest denna vecka (utöver min vanliga volym). Aktien gjorde ett bra ryck igår och stängde på 13,60. Jag ligger även lång Munters som sagt och vi får se hur det utvecklar sig.

BB Trader Daily 9 september

 • Det lossnar för Ericsson. Ett par köprekar och vips var den över 78 kronor. Jag långade på kring 72 och är nöjd med utvecklingen.

 • PA Resources rusar. En köprek från Carnegie fick aktien att gå 7%. Här är jag också lång och gläds såklart åt detta men Carnegie är ju lit ejäviga och har antagligen rätt mycket kunder i den. Bolaget är dock en het uppköpskandidat och värderingen attraktiv - trots att Carnegies agerande i den är rätt så tveksamt.

 • Starbucks till Sverige genom Espresso House. Hörde något om att Starbucks skulle vara intresserade av att köpa Espresso House för att få tillgång till butikslägen i Sverige. Någon som vet mer om detta?

 • Höjt bud på Munters? Jag är lite lång Munters i hopp om att Alfa ska höja budet eller att någon annan ska ge sig in i striden. Swegon?

 • Snabba vändningar. OMXS30 stängde precis under 1060 igår och jag satt och funderade på om det var läge att ta ut allt som ligger i långa med positivt beta och som är lätt att omsätta. Samtidigt känns sentimentet rätt så positivt och jag är haussad till aktier. Svårt läge.

 • Soros har sålt sina Nokia. Soros sålde tydligen sina Nokia redan i juni efter att ha positionerat sig under perioden januari-mars i år. Rimligen bör han ha förlorat ca 15 miljoner på sin post som från början var värd ca 100 miljoner kronor.

BB Trader Daily 7 september

Tyvärr utgick daily igår men jag försöker bjuda på ett något längre idag istället.
 • Kärrbrink får kicken. Nyemissionen står runt hörnet och väntar i Eniro. Bolaget behövde bara få in en VD som kan locka investerarna bara. Tyvärr vågade jag inte slå på ordentligt igår utan gick kort futtiga 2000 aktier. Jag gjorde dock 800 kronor på dom men det klart, man skulle ju ha vågat ta åtminstone 30K.

 • Kopylovskoye - Vilket skämt! Handlades kring 32-33 kronor första handelsdagen men stängde gårdagen på 17,50. Bättre styrning från början måste till när aktier noteras annars urholkas förtroendet. Håll er undan.

 • MSAB testar 15 kronor? I slutet av förra veckan gick några större poster kring 14 kronor och igår låg vägen öppen mot 15 kronor för ett ögonblick. Nästa stora positiva händelse i bolaget kommer att få badbollen att verkligen lyfta. Få aktier på svaga händer nu också.

 • Vinden har vänt för Acandoaktien efter Key Reversal Day. 1 september fick Acando en Key Reversal och har sedan dess stabiliserat sig på en nivå kring 11,70. Idag annonserades en nyhet om att bolaget får ett uppdrag från G4S

 • Pundet straffar EnQuest. Hade pundet legat kvar på nivåerna kring 11,60 som det gjorde för en månad sen hade vi haft 50 öre till i EnQuest.

 • Uppköp #1 - SAAB och Niscayah? Fick igår höra att några spekulerar i att Niscayah skulle kunna vara ett förvärvsobjekt för försvarskoncernen SAAB. SAAB vill bredda sig och gå mer mot kommersiella applikationer med sitt kunnande och Niscayah med sina säkerhetsprodukter skulle kunna vara ett mycket tänkbart objekt i så fall.

 • Uppköp #2 - SAAB och PROACT. Enligt ovanstående resonemang kan ju PROACT vara ett bolag för SAAB att lägga vantarna på.

 • Uppköp #3 - Bure och PartnerTech. PartnerTech är nu nere på finanskrisnivåer och om Bure skulle vilja lägga beslag på hela bolaget skulle det kosta dem ca 200 miljoner. Om de har någon som helst tro på bolaget så finns det ingen anledning att låta det ligga kvar på börsen.

 • Uppköp #4 - Validus och Bringwell. Börjar ju bli rätt tjatigt nu men någon form av information borde ju komma snart. Känns som att det kan bli allt från företrädesemission från Validus sida till listbyte, försäljning av delar av Validus innehav till utländsk aktör eller att Validus lägger (som många tror och hoppas på) ett bud på resterande aktier i bolaget. Sen finns det ju de som absolut inte vill ha ett bud på dessa nivåer då de tycker att Validus får det alldeles för billigt (jag tillhör den kategorin). En ny styrelse är på plats och försäljningen har börjat få fart igen. Jag vill få chansen att vara med på en resa som sträcker sig bortom låga 2 kronor.

 • BB Trader en tomte? Förra veckan fick jag i ett kommentarsinlägg höra att jag var en tomte när jag spekulerade i att det kanske var bra att gå lång i HQ innan handelsstoppet. Igår kunde man sälja HQ för 13,55...

 • Bioteknik får uppmärksamhet i DI. Sektorn får sig en genomlysning och Cecilia tycker att det finns gott om bra bolag att krydda portföljen med. Kanske kan BioInvent pushas över 30 kronor idag?

 • Räntespreadar signalerar förnyad PIIGS-oro? Uppgifter om att de kommande Basel III-reglerna kommer att innebära stora upplåningsbehov i Europeiska banker kombineras med uppgifter i Wall Street Journal om att europeiska banker kan ha underskattat innehavet av potentiellt riskfyllda statspapper i de stresstester som nyligen genomförts. Det kan tala för att bankernas finansiering kan bli en utmaning.

 • Enligt en analys av Wall Street Journal mörkade vissa europeiska banker delar av sina innehav av europeisk statsrisk i de stresstester som redovisades i slutet av juli. Vissa banker exkluderade vissa typer av statspapper och i vissa fall reducerade bankerna innehavet av statspapper mot "korta positioner" i motsvarande statspapper, vilket varken myndigheterna eller bankerna själva avslöjade när resultaten av stresstesterna redovisades. Kostnaderna för att försäkra statsskuld i länder som Portugal, Irland, Grekland och Italien har stigit till högre nivåer än vad om gällde innan resultaten av stresstesterna redovisades.

Den onde och den onde blir ett

Carnegie tar över HQ Bank...Carnegie som för ett par år sedan själva var riktigt illa ute får alltså GODKÄNT av FI att ta över HQ Bank. Det man får ta över är alltså stans mest risktagande traders och baka ihop dom med Carnegies sköna gäng. Haha, undrar hur den riskansvarige på Carnegie ser på denna affär...

BB Trader Daily 3 september

 • Peak Oil oroar i Tyskland - Den tyska militären har analyserat hur en framtida oljekris kommer att påverka maktbalanser och relationer mellan länder. Bland annat skriver man "Shortages in the supply of vital goods could arise" as a result, for example in food supplies. Oil is used directly or indirectly in the production of 95 percent of all industrial goods. Price shocks could therefore be seen in almost any industry and throughout all stages of the industrial supply chain. "In the medium term the global economic system and every market-oriented national economy would collapse." Hela artikeln här:
 • http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,715138-2,00.html

 • Grym stängning i USA. Stängning på dagshögsta och rätt så oförändrade terminer nu på morgonen i USA. Spänningen stiger inför eftermiddagens sysselsättningsstatistik. Vi befinner oss närmare taket än golvet i tradingrangen och kanske kan det vara läge att ta hem lite vinster innan statten?

 • Hur kan husstatistiken svaja så? Igår kom husstatistiken in över förväntan medan den i förra veckan var katastrof. Jag undrar om de har någon koll egentligen. Landet som knappt kan räkna ihop antalet röster i sina val litar i alla fall inte jag på.

 • Stefan kommer få det hett om öronen. Mårdner och alla andra aktierebeller kommer att gå hårt åt Stefan Dahlbo framöver. Att sälja aktier väldigt nära inpå den här skandalen är inte riktigt snyggt och antagligen en av anledningarna till att han fick kicken.

 • Explosion på en till oljerigg. Igår skedde det ännu en explosion på en oljerigg i mexikanska gulfen. 13 arbetare föll överbord men kunde räddas senare. Mariner som äger riggen föll med som mest nära 15% när nyheten blev känd men stängde 2,5% ner till slut. 
  http://www.investors.com/NewsAndAnalysis/Article/545917/201009021858/Mariners-Gulf-Platform-Explodes.aspx

 • Rykten i skogen. Norske Skog, Holmen och Stora Enso handelsstoppade under delar av dagen igår. Det gick rykten om att de planerade att bilda ett gemensamt bolag för tidningspappersverksamheten. Norske Skog gick upp med 20% och Holmen hade en svajig resa igår men slutade ändå bra mycket plus. Alla bolagen dementerade att några sådana diskussioner ägde rum men med tanke på att reaktionerna även efter handelsstoppet blev positiva så pågår det nog några diskussioner i alla fall.

 • Uppköpen haglar genom luften. 3Par, Burger King och andra på sistone. Riktigt mycket bly i luften nu - kan inget träffa mina bolag :) Läs om BK här: http://noir.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=anP9YxzylxJM

 • IT-bolagen köpvärda enligt DI. DI skriver idag att det finns flera köpvärda bolag i sketorn och nämner bland annat Connecta, Addnode, Acando, KnowIT och HiQ. 

 • The Bond Market Is the Mother of All Bubbles. "The bond market is the mother of all bubbles right now. When it bursts the losses will dwarf the combined lossess of the stockmarket bubble and the real estate bubble." /Peter Schiff 1 september

 • Africa Oil. En favorit bland vissa BS skribenter har lyckats få till en bra deal med Tullow Oil i Afrika vad det verkar. Aktien handlades upp 17% igår och bland annat Jordanfonden tror på 2 CAD inom en snar framtid (aktien står runt 1,25 nu). Jordanfonden tror också på en listning i Stockholm snart. Nu på måndag har bolaget en investerarträff i Stockholm som också kan höja intresset. Aktien är inget för mig men ni som gillar risk kan ju ta er en titt.

 • Kusliga likheter mellan 2006 och 2010 - Jämför graferna nedan över S&P Index under 2006 och 2010. LÄgg särskilt märke till sommarmånaderna. Från den här nivån 2006 rallade index 15% fram till årsskiftet. OK, historien upprepar sig inte alltid men 2006 och 2010 är båda två mellanår i en konjunkturuppgång.
BB Trader Daily 2 september

 • Nordea eller DnB Nor köper HQ - Nej det blir Carnegie? Enligt Veckans Affärer och andra så skulle en affär vara nära förestående. Ska bli intressant att se hur aktieägarna blir kompenserade. Det kanske vara en bra affär att köpa på 10 kronor häromdagen?

 • Statoil har 10% kvar till bottennivåer under finanskrisen. Runt 120 NOK är aktien nu och den var som värst kring 105-110 hösten 2008. Bolaget delar antagligen ut mellan 6 och 8 NOK nästa år vilket ger en direktavkastning som i alla fall överstiger 5%. Bolaget kommer också tjäna någonstans mellan 7 och 10 norska kronor per aktie i år vilket ger dem ett lågt P/E tal. Statoil kan mycket väl vara köpvärt på dessa nivåer.

 • KnowIT bekräftar positiva utsikter för IT konsulterna. Knowits vd Anders Nilsson bedömer att det blir en fortsatt förbättrad efterfrågan på it-konsult-tjänster, förutom Finland och Öresundsregionen, även under hösten. Knowit har inte sett några tecken på prissänkningar under första halvåret och ser inte att det ska bli någon större prispress under andra halvåret. Lönerna för bolagets anställda har reviderats upp 2 procent och Anders Nilsson bedömer att det finns goda förutsättningar att föra vidare löneökningen till priserna till kund. Det sade han under sin bolagspresentation vid Nasdaq OMX och SFF:s kapitalmarknadsdag för små och medelstora börsbolag på onsdagen. IT konsulterna är köpvärda enligt mig. Mitt enda orosmoln är dock att rekryteringen kostar då alla ska växla upp samtidigt.

 • Apple och Steve Jobs är alla aktieägares dröm! Apples haussevent är som efedrin för aktiemarknaden. Varför är inte alla VD:ar lika övertygande, entuiasmerande och engagerade i sitt bolag som Steve Jobs?! Han om någon har verkligen förstått vad det går ut på att vara ett aktiebolag. Det är att generera så hög avkastning åt sina ägare som möjligt - ALLTID. Det finns alldeles för många trötta VD:ar i Sverige som exempelvis knappt äger en aktie i det egna bolaget. Steve Jobs vet att han gör ett bra jobb om aktiekursen fortsätter upp, många svenska (särskilt i småbolag) VD:ar tror att de gör ett bra jobb så länge lönen kommer in på kontot varje månad. Jag vill också tillägga att bolag där ledningen har bonusprogram som INTE är kopplade till aktiekursens utveckling bör undvikas.

 • Haldex #1 - Öresund säljer? Sedan bolagssplitten annonserades så är aktien ner nästan 20 kronor från toppen, i runda slängar 25%. Största aktieägare i Haldex är Öresund med 11,1% av kapitalet. Igår fick jag höra att det skulle kunna vara de som säljer via ABG i aktien. I så fall kan vi nog förvänta oss ytterligare press på aktien.

 • Haldex #2 - Vem var det som kom den briljanta idén att dela upp bolaget? Commercial Vehicle Systems, Hydraulic Systems och Traction Systems ska bli tre separata aktiebolag utan koppling till varandra under nästa år. Detta beslut annonserades i samband med kvartalsrapporten den 16 juli. Om det inte är meningen att snabbt som ögat sälja delarna till någon annan så har jag svårt att se hur det ska kunna komma något bättre aktieägarvärde ur detta. Delarna är helt enkelt för små. Hela Haldex har ett börsvärde på 3 miljarder vilket innebär att Traction som är minst kommer att få ett börsvärde på en bra bit under en miljard. Analytikertäckningen på ett sådant bolag kommer att vara minimal, likviditeten i aktien usel och overheaden intern på bolaget kommer att vara gigantisk i föhållande till vad man har nu. Det finns bara en utväg och det är att fusionera med någon annan. Så vem är det då? Bosch, Wabco, Parker Hannifin och Trelleborg kanske?

 • Kommer rallyt att hålla? Vi närmar oss för fjärde gången 200-dagars underifrån nu och det behövs extra raketbränsle för att ta oss igenom nu. Vad blir triggern?

 • Skadeglädjen från mitt långsiktiga investerarhjärta är stor! Må Bear X2, Bear X3 och Bear X4 svida rejält i portföljerna där ute!

Bolagsnyckeltalen på Nyckeltalskompassen

Ett annat verktyg för att se exempelvis tillväxt och soliditet hos bolagen. En hög tillväxt kan ju rättfärdiga ett högre P/E tal exempelvis.

BioInvents partner når framgång i Fas III studie

Thrombogenics aktie upp 5% nu på morgonen på denna nyhet. Snart borde det annonseras om fler studier i TB-403 tillsammans med Roche för BioInvent.

Nyckeltalskompassen låter dig jämföra småbolag - vem ska du köpa inför nästa år?

Nyckeltalskompassen är Sveriges enda nyckeltalstabell som till fullo baserar sina värden på prognostiserade siffror för innevarande räkenskapsår. Vill du istället basera nyckeltalen på historiska värden eller prognos för ett år framåt i tiden går detta också enkelt att göra i rullistan uppe till vänster.

Man kan sortera bolagen efter Aktiekurs, Börsvärde, P/E, EV/EBIT, P/S, P/B, Avkastning på EK och Direktavkastning och du kan göra detta för innevarande år eller för nästkommande år. Det är ett bra verktyg för att snabbt få lite koll på många av småbolagen samt att du kanske blir sugen att titta närmare på någon av de bolagen som hamnar högt upp i listan i någon kategori.

 

Klicka på bilden nedan för att komma till Nyckeltalskompassen!

 


RSS 2.0