Stockpicker upprepar köprekommendationen i PartnerTech

I gårdagens upplaga av Stockpicker upprepas köprekommendationen för PartnerTech.
Jan Axelsson skriver bland annat så här:

"Med tecken på ökad efterfrågan i slutet av första kvartalet bedömer vi chansen som hyggligt god att bolaget når lönsamhet redan nästa kvartal. Detta tillsammans med att återstående kvartal i år möter ”lätta jämförelsekvartal” gör också chansen ganska god att marknaden blir alltmer positiv till PartnerTech."

"Värderingen är synnerligen låg om bolaget kan få upp lönsamheten till mer normala nivåer kring 4-5 %. En lönsamhetsnivå kring dessa nivåer skulle 2011 kunna ge en vinst per aktie överstigande 5 kr och därmed ett p/e-tal kring eller understigande 6. Vi ser fortsatt en ganska stor uppsida i PartnerTech men menar att man då måste ha ett visst tålamod. Vi behåller Köprekommendationen liksom även riktkursen 35 kr."


//BB Trader

Två parallella hälsofackkedjor med Terje Stykket och Validus i bakgrunden?

I det tysta verkar Bringwells huvudägare Validus bygga upp en egen hälsofackhandelskedja i Sverige. Under namnet Nature Apoteket så ansluts allt fler butiker enligt franschisekoncept till kedjan. Bland annat så har ett flertal butiker som tidigare tillhört LIFE nu valt att gå över till den nya kedjan.

För några månader sedan tillhörde exempelvis butiken på Humlegårdsgatan 3 i Stockholm LIFE (se bildbeviset från Hitta.se och Eniro.se nedan)


Bild från Hitta.seBilder från Eniro.se där det framgår att flaggorna utanför bytts till Nature från LIFE.

Egen bild från butiken på Humlegårdsgatan

Nedan finner ni ett urklipp ur Nature Apotekets årsredovisning för 2008. Kan uppbyggnaden av denna kedja vara en av anledningarna till att Terje Stykket lämnat styrelsen i Bringwell? Är tanken att de delar av LIFE som ägs av butiksägarna övergår i Nature Apotekskedjan och att de delar som ägs av Norvestor och Johan Andersson tas över av Validus (eller Bringwell???) och bildar det nya LIFE? Jag har inte riktigt kunna lista ut vad som ligger i görningen.


Egen bild från Nature butikEgen bild från Nature butik


Frågan är också om Terje Stykket är involverad på något sätt i Sunkost som är en norsk hälsofackskedja som just nu verkar ha det lite stormigt. Så sent som i mitten av maj fick chefen för kedjan sparken med omedelbar verkan.
Det man kan konstatera är ju i alla fall att det är mycket action på flera håll i branschen just nu och frågan är när riskkapitalbolagen på allvar får upp ögonen för det hela...Kanske är det någon som snart inser att det finns pengar att göra om man lägger strukturen rätt för en nordisk hälsofackkedja.

Bringwell är och förblir en central spelare i det hela och enligt flera butiksägare för Nature Apoteket så har det senaste tiden tryckts på från centralt håll i koncernen att Bringwells produkter ska synas bättr ei butikerna och att det är WNT det ska satsas på inom sport nutrition.

Om det är någon som definitivt kommer ut som en vinnare på detta så är det Bringwell!

//BB Trader

Fångsten i slutet förra veckan

Jag var ju i Stockholm onsdag till fredag i förra veckan och hann därför inte med så mycket trading. Sammanfattningsvis blev det dock så här.

Vem köpte BioInvent?

Industrifondens försäljning av 4,5 miljoner aktier i BioInvent häromdagen förklarar den senaste tidens kurspress i aktien. Själv försäljningen är långt i från en överraskning och ligger i linje med Industrifondens strategi. Mer intressant är istället vem som köpte aktierna. Under Remiums Kapitalmarknadsdag som hölls på Nalen i Stockholm under torsdagen berätta Svein Mathisen att köparna var ett antal europeiska och svenska institutioner.

I nuläget vet vi inte mer än det. Vi vet dock att Svein gjorde ett ytterst dåligt jobb i onsdags nr han fick frågan om ägarbilden då han inte lyckades nämna ett dugg om att management och styrelse är största ägare i bolaget. Tillsammans ha de dryga 7 miljoner aktier (det kan ju såklart vara någon av dem som ökat också).

Nedan följer två bilder som jag tycker Svein borde ha med i alla sina presentationer framöver.Pensers Makrokväll

Undertecknad besökte i onsdags Erik Pensers makrokväll. Det var en trevlig och mycket intressant kväll där herrarna nedan sa en hel del kloka saker. Bland annat så kunde man höra Gardell säga att det långsiktiga kapitalet på marknaden kunde mätas i mikroprocent. Han var mycket kritisk till den kortsiktighet som präglar hedgefonders beteende på marknaden och han var även kritisk till att alltmer av handeln styrs av datorer.

Sune Carlsson verkade haussig till den globala bilmarknaden (han sitter i Autolivs styrelse) och Per Lindberg trodde på ett minst lika bra 2011 som 2010 (dock med en viss tveksamhet i rösten vilket jag skulle tolka som säljläge i Billerud...)
Sammanfattningsvis en mycket bra kväll där jag själv sänkte medelåldern med ett antal år...

/BB Trader

Scribona är värd denna...


Scribona växer!

Nu på morgonen aviseras affären som kommer göra Scribona till en verklig aktör på den europiska finansmarknaden. Med tanke på vilken skräpvärdering bolaget för närvarande har så ska aktien definitivt upp på detta. Min riktkurs tidigare har varit 11 kronor, nu höjer jag den till 14 kronor på 6-12 månaders sikt.
//BB Trader


2010-05-26 07:40:49 - Nyhetsbyrån Direkt
SCRIBONA: BEKRÄFTAR CATELLA-AFFÄR, FÖRVÄRVSLIKVID 417 MKR
STOCKHOLM (Direkt) Scribona, noterat på First North, bekräftar att bolaget förvärvar finansgruppen Catella.

Total förvärvslikvid inklusive lösen av Catellas samtliga lån uppgår till 417 miljoner kronor. I samband med förvärvet uppstår en goodwill om cirka 240 miljoner kronor.

På rullande 12 månaders bas bedöms det förvärvade Catella rörelseresultat uppgå till 100 miljoner kronor. Förvärvet bedöms under 2010 ge en positiv effekt på vinst per aktie för Scribonas aktieägare. Eget kapital för de sammanslagna bolagen uppgick pro forma till 870 miljoner kronor per den 31 mars 2010.

"Genom samgåendet mellan Scribona och Catella skapas en finansiellt stark börsnoterad europeisk finansgrupp inom finansiell rådgivning, kapitalförvaltning och bankverksamhet", skriver Scribona i ett pressmeddelande.

Som dellikvid för aktierna i Catella erläggs teckningsoptioner i Scribona med ett marknadsvärde om knappt 30 miljoner kronor. Emissionen riktas till säljarna av aktier i Catella, tillika ledande befattningshavare i bolaget. De sammanslagna bolagen avser att byta namn till Catella. Vd för bolaget blir Johan Ericsson, tidigare vd i Catella Financial Advisory. Den nya gruppen Scribona-Catella har som målsättning att notera bolagets aktie på Nasdaq OMX Stockholms huvudlista.

Flera bolag inom Catella har lokalt delägande av ledande befattningshavare.

"I linje med detta kommer medarbetare inom den svenska kapitalförvaltningsverksamheten att erbjudas att förvärva 30 procent av aktierna i Catella Fondförvaltning till marknadspris", framgår det.


Dagens fångst 25 maj

Såg att ENS sista timmen sålde ut sjukt mycket ERIC B och långade på för tidigt. Tog in på 77,4 och tog stoppen på 77. Tog in 20K igen på 77 när det vände upp men tog ut den för tidigt. Hade en känsla av att nån satt på ENS med en kundorder som var tvungen att gå ut innan dagen var slut (aktien var ju ner en krona på bara ENS försäljning och börsen var oförändrad i stort sett). Litade inte riktigt på min känsla då jag kunde tagit in hur mkt som helst och fått ut på 78.
/BB Trader

Dagens fångst 24 maj

Mycket svårtradat allmänt där det blir en oerhörd spread i alla papper så fort vi vänder åt nåt håll. Hann i alla fall med två fat fingers idag. Dels en blankning av 50000 aktier i Tele2 (som jag lyckades stoppa då jag sålt 14K) samt ett köp av 25000 AOIL (där jag fick 11K). Fattar inte vad det var med mig men det ordnade upp sig till slut i alla fall.
//BB Trader

Bringwell - Del av ny Nordisk hälsokoncern?

Ni som följt bloggen ett tag har sett att jag tidigare skrivit om Bringwell vid ett antal tillfällen. 2009 var ett tufft år för bolaget men ser man till trenden i det första kvartalet (med stigande EBITDA för varje månad) så anas ljusare tider.

Ju mer jag analyserat bolaget och följt nyhetsflödet läst allt jag har kommit över rörande Norvestor, Validus och Bringwell självt så är min hypotes att Validus (nuvarande största ägare till Bringwell med 52,75%) har något annat i kikaren än att enbart köpa ut Bringwell från börsen. Jag redogör för detta nedan.

Se även mitt inlägg kring de nya styrelseledamöterna i Bringwell.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SCA - Fyra delar är både fler och mer värda än en

SCA är verkligen inte ett bolag som genererat en hög avkastning till sina ägare de senaste 10 åren. Kursen står och stampar på i stort sett samma nivå som den gjorde i början av 2000-talet.

När Jan Johansson tog över VD-rollen i slutet av 2007 tror jag både styrelse och aktieägare trodde att de fått tag i en kille som kunde ge ett rejält lyft åt aktiekursen på några års sikt. Han hade ju varit VD för Boliden under en period då den aktien steg med närmare 400% från tillträdet till toppen.

Men man ska komma ihåg att under den första tiden då Jan Johansson var VD så sjönk aktiekursen från ca 35 kronor ner till som minst 10 kronor.

Jag hävdar och jag tror fler och fler är beredda att hålla med mig om att Jan J inte är en ledare som har kraft att göra stora förändringar. Vad gäller Boliden så kunde vem som helst axlat den posten när företaget gick in i en enorm högkonjunktur. I SCA är caset annorlunda. Det är en mer stabil och jämn bransch bolaget verkar i och det krävs stora förändringar i SCA för att få fart på aktiekursen.

En första lösning är att dela upp bolaget för att på så sätt låta varje del utvecklas på egen hand. Trots att alla delar ser ut att passa ihop så bra så finns det egentligen få synergieffekter att utvinna i nuvarande bolagsstruktur. En andra lösning är att göra sig av med Jan Johansson som inte fått mycket uträttat sedan han tillträdde. 

Så frågan är när Handelsbanken som största ägare kan våga ta beslutet att dela upp bolaget. Nuvarande aktiekurs kan ju i alla fall inte ses som annat än ett uttryck för rejält missnöje från marknadens sida. Om ryktena skulle börja surra igen så kan det dock vara läge att ta ett litet bet på nuvarande nivåer.


//BB TraderVi daytraders kommer slåss i likvida aktier på Mid och Small Cap framöver...

Gårdagens beslut om att ändra tick size för aktierna på Large Cap kommer att slå hårt mot oss daytraders. OMX har låtit sig övertalas av firmor som kör HFT och därmed tar de ytterligare ett steg i fel riktning. Beslutet kommer på sikt att visa sig vara ödesdigert för intresset att investera i aktier.

Är det verkligen vettigt att prissätta bolag som värderas till hundratals miljarder i ettöringar? 

Det är redan nu alltför många nivåer att "välja" mellan när man ska lägga in en order. Det hela tenderar att utvecklas till en cirkus där den med snabbast dator ska spela ett flipperspel för att kontinuerligt tjäna in några kronor på att ligga rätt i orderdjupen. Till detta kommer spelet med arbitragehandel och annat som också nått alltför stora proportioner.

Detta kommer bland annat leda till att beefningar, dolda ordrar och andra tradingknep kommer explodera vilket redan idag är fåniga företeelser som egentligen inte fyller någon som helst funktion (även om jag medger att jag använder mig av detta själv).

Jag ska ta upp frågan med min mäklare Avanza i nästa vecka men som det verkar så vill OMX hellre utveckla börsen till en spelplats för datanördar än till vad det enligt mig ska vara; en plats där investerare möts för att skapa förutsättningar för bolag att utvecklas och därmed skapa tillväxt och välfärd. Jag menar inte att det arbete jag gör är alltför hedervärt heller men i takt med att datorerna tar över mer och mer så försvinner småspararna , och det gynnar ingen, framförallt inte de noterade bolagen. 

Nu får ska jag ägna helgen åt att vara bitter och leta nya favoriter på mid cap.


//BB Trader
2010-05-21 12:00:00 - OMX Stockholm, News
NASDAQ OMX Nordic Nyheter för investerare NASDAQ OMX Nordic extends harmonized tick sizes to all Large Cap shares Stockholm, May 21, 2010 - NASDAQ OMX Nordic, part of the NASDAQ OMX Group, Inc, today announces that it will extend the European harmonized tick sizes to cover all Nordic Large Cap shares traded on NASDAQ OMX Nordic exchanges in Stockholm, Helsinki and Copenhagen as of June 7, 2010. The decision to implement the European tick sizes for all Swedish, Finnish and Danish Large Cap shares was taken in co-operation with the Nordic Securities Dealers' Associations and the Association for Financial Markets in Europe.

The harmonized European tick size regime was first implemented at NASDAQ OMX Nordic for the constituents of the main Nordic tradable indices (OMXS30, OMXH25 and OMXC20) by NASDAQ OMX Stockholm on October 26, 2009, followed by the Helsinki and Copenhagen exchanges on January 4, 2010.

The harmonization of tick sizes (the smallest possible change in share price) aims at minimizing implicit transaction costs when trading with Nordic equities and increasing liquidity on the Nordic markets. NASDAQ OMX Nordic implements new tick size tables in accordance with the agreement reached by the Federation of European Exchanges, the London Investment Banking Association and a number of European MTFs in July 2009. The aim of the agreement is to harmonize the tick size regimes in Europe and thus deliver multiple benefits to the markets, users and investors by simplifying the complexity and number of regimes being used.


NASDAQ OMX Nordic's tick sizes for Large Cap shares in Stockholm, Helsinki and Copenhagen as of June 7, 2010*


Dagens fångst 21 maj - Äntligen lite ok trading

//BB Trader

Katastrof - Att försöka pricka in vändningen gick inte...

Det sjuka är att jag var kort 10000 Tele2 på 113,20 samt 5000 Hexagon på 104,75 men orkade inte vänta på dem att bryta ner...

Hoppas på en rejäl bounce i USA nu för annars är ju den långsiktiga portföljen körd för ett tag framöver känns det som.

//BB TraderNär börsen är så kärv får man försöka hitta glädjen i livet igen ;)


JP Morgan rekommenderar EnQuest

2010-05-20 08:25:19 - Nyhetsbyrån Direkt
ENQUEST: JP MORGAN INLEDER MED ÖVERVIKT, RIKTKURS 1:20 GBP

STOCKHOLM (Direkt) JP Morgan inleder bevakning av Enquest med rekommendationen
övervikt och riktkursen 1:20 pund, motsvarande 13:50 kronor.

Det skriver European Market Scope.

Aktien stängde på 11:20 kronor på onsdagen.


EnQuest - Ett stabilt val


EnQuest i dagens DI - 20100518


Värdet bör kunna dubblas inom 12-18 månader...

Lundin tror som jag att min favorit EnQuest kommer att utvecklas väl framöver.


EnQuests VD storköper aktier

2) ENQUEST PLC Insider: Bseisu, Amjad Insider Relation: CEO Transaction Date: 12-May-2010 Transaction Volume: 6.069 mln eur Notes: LSE Amount of shares bought: 5,514,763 Average buying price: 1.10 eur Last Price vs. buying price: +0.15%

Guld - Nästa stora bubbla

www.sms24karat
www.euorguld.se
www.guldtillpengar.se
www.svenskaguldlagret.se

Ja ni hör själva, det höga guldpriset har fått flera nya företag att dyka upp från ingenstans. De flesta är startade under fjolåret och lika fort som de dykt upp kommer de att försvinna. Men de har ju rätt i en sak, nu är tiden inne för att lämna in sitt guld och få cash i handen istället. Cash som kan användas för att investera i några av alla de bolag som just nu är riktigt billiga på börsen. Ju mer jag hör alla prata om guld hit och dit desto mer övertygad blir jag om att det är ett bra läge att gå lång i aktier nu.

För att citera en känd investerare:

"Gold gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head."

Om nu världen är på väg att gå under (som köparna av guld verkar tro eftersom de inte vågar lita på att ett enda företag kan skapa tillväxt) så är det ju obegripligt att köpa guld. Vem vill sitta hemma och krama sina guldtackor när domedagen kommer?
Man blir ju uppenbart fundersam när man läser artiklar som berättar om människor som sparar till pensionen genom att köpa guld. Guld skapar ju inget värde, det kan om det vill sig riktigt väl, möjligtvis bevara värdet över tid. Faktum är att de som köpte guld i början av 80-talet (pga. inflationen) inte får igen sina pengar förrän guldet når ca 2300 dollar.

Och när det gäller att spara till pension så är ju det bästa sättet att få en riktigt fet pension att ha en högriskportfölj de första åren för att därefter successivt minska risken ju närmare pensionen man kommer. I nuläget skulle jag i alla fall välja pensionsfonder som är långa i starkt växande marknader som exempelvis Brasilien.

Guldpriset kommer sannolikt fortsätta att stiga en bit till men frågan är var gränsen går. När det tar stopp så kommer det bli en rejäl utförslöpa för guldpriset, det är säkert.

Som Robert Schmansky säger i artikeln jag länkar till nedan "My biggest concern is when the gold bubble eventually pops it will be felt as much as any other market bubble," he says. "I'm not sure we are closing in on that point, but no one will be able to time the top, and many ride their gold holdings down before selling. What seemed like a great idea at the time, doesn't guarantee results."
/BB Trader

BioInvent får milstolpsersättning för TB-403!


EnQuest upprepar mål om 30% tillväxt 2010


Golfweekend

Idag ligger börshandeln nere för BB Trader då jag är på väg till en oerhörd golfturnering som går av stapeln i helgen.
Ses i nästa vecka!
//BB Trader

Ny världsledande produkt, dedikerade säljare och entusiastiska kunder = 13 kronor?


Gårdagens fångst


PartnerTech


När får man se en sån här lista igen?


Läge att ta in Niscayah?

Efter att Enskilda höjde rekommendationen för Niscayah i förra veckan till Köp (Behåll) så följer nu Nordea efter och höjer till starkt köp (köp) med riktkurs 20 kronor. Eftersom aktien handlas kring 13 kronor så är uppsidan rätt hyfsad.

//BB Trader

Bli daytrader tjäna 100K...på en dag?

Det låter för bra för att vara sant...och det är det också. Även fast gårdagen bjöd på nästan 100K så hjälper det bara mig tillbaka till nollan för månaden då förra veckan var katastrof.

//BB TraderVad ni än gör låt inte Aftonbladet råda er...Haha

Aftonbladet 7 maj 2010


Aftonbladet 10 maj 2010

Storsatsning i Polen


Privata Affärer tycker EnQuest är billigt

Privata Affärer skriver i dagens nummer att det nyaste oljebolaget på börsen EnQuest kan ses som ett lågriskalternativ i branschen. Räknat på 2011 års vinst så är p/e talet endast 6.
//BB Trader

Vacker dag!


Det gick snabbt från "Wow, am I Smart" till Capitulation...


Default är inget nytt


Do your homework and be patient...


xnan gästskriver om BioInvent :)

"Om det utförs 1,4 miljoner knäledsoperationer per år i USA och detta är halva världsmarknaden och TB 402 blir standard, och man tar ut 30 000 för behandlingen så blir bara det 84 miljarder per år. Sedan har inte bioinvent hela vinsten utan kanske får 7 %, vilket blir ändå ger 5,6 miljarder per år.

Om man tar 10% av marknaden så blir det 560 miljoner per år.

Jaha tycker många, då blir det ju inte så mycket. Man ska räkna bort vinstskatt och en massa andra poster som jag glömt att ta med dessutom...

Grejen är dock att TB 402 sannolikt är den bästa blodproppsförebyggande medicinen vid flertalet större operationer. Då växer ju lönsamheten med det 10 dubbla...

Sedan är det ju utmärkt behandling om man har mekanisk hjärtklaff. Om jag hade mekanisk hjärtklaff skulle jag kräva att få tb 402. Hur roligt är det att bli tvungen att ta sprutor eller tabletter varje dag och om man glömmer någon gång så är risken stor för att få en stroke. Om man tar tabletter och får kräksjuka vilket drabbar den aktuella målgruppen säkert ca 10 dagar per år (35 åringarna här på bs kanske nästan aldrig får kräkningar eller diarré, men de kommer att ändras med åren). Vid dessa tillstånd har man ingen aning om man fått i sig tillräckligt av medicinen och blir tvungen att ta sprutor också. Sedan får man en blödning för att att man ändå fick i sig tillräckligt med medicin. Och då finns det inget bra motgift mot tablettkomponenten, varefter man få läggas in på dialys och få ny blodplasma... Ni förstår hur komplicerad situationen kan bli, och ovanstående situation kan aldrig inträffa med TB 402.

Sedan så finns behov av TB 402 vid förmaksflimmer på hjärtat (ett mycket vanligt tillstånd), och lär bli en del av behandlingen/efterbehandlingen av instabil kärlkramp, TIA, och fönstertittarsjuka. Dessa sjukdomsgrupper tror jag marknadsandelen inte blir så hög om man räknar med antalet behandlingar, men kostnaden för TB 402 har även i dessa tillstånd potential att bli dominerande.

AZN hävdar att de har många nya mediciner som kan bli riktiga storsäljare och det främsta exemplet är brilinta. Den mest sålda medicinen i världen var plavix men nu löper detta patent ut. Brilinta är något bättre än plavix, som nu relativt sett blir gratis om man jämför med priset under patenttiden.
Om man jämför Brilinta och Plavix med TB 402 och Klexane så är TB 402 en mycket större förbättring mot klexane än brilinta är jämfört med Plavix. Klexansprutor är tämligen dyra att producera. Om blilinta har potential att bära upp en del patentförluster hos AZN, vilket flertalet analytiker tror, lär TB 402 ha minst samma ekonomiska potential. På ett litet företag som bioinvent blir det helt enorma summor men för AZN blir det endast ett litet plåster på patentsåren.

Bioinvent och tromogenetics har lyckats få få fram en medicin som de stora läkemedelsbolagen inte lyckas få fram i större frekvens än kanske i storleksordningen var fjärde år.

Om jag var patient och fick välja om jag tyckte att jag ville avvara brilinta eller tb 402, så skulle jag tveklöst hellre vara utan brilinta. Men har jag kärlkramp vill jag dock fortfarande ha brilinta, trots att detta inte blir så revolutionerande förbättring jämfört med plavix.
Har jag mekanisk hjärtklaff eller förmaksflimmer, så blir det sannolikt en mycket bättre medicinsk effekt med tb 402. Livet blir mycket lättare och tryggare med tb 402, eftersom man behöver inte släpa med sig tabletter och sprutor när man är borta och ha ångest för vad som kan hända om man tappar bort dessa sprutor.
Om man börjar blöda med plavix eller brilinta måste man i värsta fall få nya blodplättar. Med Tb 402 får man en motgift och sedan är det inga blödningsproblem mer. Detta blir en stor fördel inte bara för patientsäkerheten utan också för arbetsförhållanden och stressnivå för läkare på en akutmottagning eller en intensivvårdsavdelning.

Jag tror inte på någon egentlig mellan nivå vad gäller tb 402:s försäljningsnivå. Antingen blir den bäst fortsatt under flera år och då tar den en oerhört stor marknadsandel eller så kommer en konkurrent (en annan antikropp tex) som är lite effektivare och med lite färre blödningsbiverkningar och då säljs tb 402 knappt alls.

Så vad man kan säga är snarast att tb 402 kommer sannolikt aldrig att säljas för 3-4 miljarder per år, utan antingen blir det lite av fiasko och den säljs för någon knapp miljard per år eller också blir det för 10 tals miljarder per år.

Har man för tillfället den bästa medicinen för en viss indikation (i detta fall blodproppsförebyggande funktion) så har man onekligen en mycket bra förhandlingsposition, och en substans med mycket god potentiell intjäningsförmåga.

Det är faktiskt mer värt att tb 402 projektet gick lite bättre än man trott, och att alla andra projekt läggs ner, jämfört med att tb 402 var lika bra som standardbehandlingen och de övriga 3 projekten avancerade enligt förväntningarna. Det är mycket bättre med ett toppenprojekt än fyra ganska bra projekt. Bara av den anledningen borde kursen fördubblats vid TB 402 framgången. 5 kr uppgång är ett skämt."

/xnan på DI:s Börssnack

Vad som driver paniken...

I mitt tidigare inlägg så skev jag om att den historiska utvecklingen på index varit volatil under åren efter IT-kraschen. Detta utan att vi egentligen kommit någon vägen. Att småsparare blir skraja och kastar sig ut och in på börsen är inte så konstigt när man ser nedanstående grafer.

Sandvik har exempelvis gått från att i alla fall under hälften av alla handelsdagar handlas mellan -1% och 1% till att nu bara göra det 20-25% av alla dagar.


Att aktien sedan rört sig mer än 6% under ca 10% av alla handelsdagar både 2008 och 2009 är ju smått oseriöst (måste även en trader som jag säga).
Tror det är många som vill uppleva åren 2004-2006 igen på börsen - stadig och fin uppgång utan panik (åt bägge hållen).
Skanska köpvärt

Skanskas orderingång som jag hade gjort ett försök att beräkna innan rapporten presenterades kom ju in klart lägre än min förväntan samtidigt som den orderingång som kommunicerats under veckan som varit är den starkaste någonsin för bolaget. Nedan en analys från placera.nu om bolaget. Letar man stabila bolag i kristider som dessa så är ju definitivt Skanska en favorit för mig.

Utbombade aktier? Nya åtgärder? Reglering?

Veckan som gått har bjudit på härliga utbombningar av många aktier. Jag har ju själv fått uppleva hur min långsiktiga portfölj tagit rejält med stryk pga. den oro som varit. Eftermiddagen igår var ju som en sämre kopia av det som hände i USA under torsdagskvällen. Men som alltid i USA så är allt lite större... :)

När det började dyka hade jag inga positioner inne överhuvudtaget men jag gick inte kort heller utan väntade in de lägen som gavs att gå lång. Jag fick bland annat in några tusen Autoliv på 363 som jag sedan sålde kring 370.

Men idag när jag går igenom hur olika aktier utvecklats under veckan så tröstar jag mig med att det finns fler som fått se sina kronor gå upp i rök (i alla fall tillfälligt). Exempelvis kan man ju konstatera att Herr Gardell fått se sina två miljoner aktier i Swedbank tappa ca 270 miljoner kronor i värde sedan i måndags...

Under helgen verkar det ju pågå ett febrilt arbete för att komma fram med åtgärder som kan lugna marknaderna lite och förhoppningsvis kan vi få en lugnare vecka.

Alla har en tendens att räkna procent hit och dit istället för att fokusera på att välja ut de bolag man tror på och plocka in de i portföljen. Förra året så kunde man plocka Trelleborg på 25 kronor och få en 100 procentare även fast aktien redan gått 150% sedan botten. Var den dyr? Svar nej (förra veckans rapport var ju grym men aktieägarna måste ju förbanna marknaden rejält efter den reaktionen (jag har inga aktier)) och detsamma gäller ju såklart många andra aktier som nu är på nivåer som är skrattretande.

Man kan inte utvärdera aktiers potential genom att referera till hur mycket de rört sig sedan botten eller toppen eller vad de nu gjort procentuellt och historiskt. Faktum är ju att vi inte under hela 2000 talet (IT- toppen undantagen) inte kommit någonstans med index.

Ju mer man tänker på det så framstår det ju som mer viktigt att pricka marknadens rörelser och inte enskild aktiers rörelser (det är bara att ta fram en graf över index utveckling under exempelvis 1990-talet och jämföra med den som varit under 2000-talet för att inse att marknaden blivit en lekstuga).

Det kan ju också konstateras att den volatilitet som råder på aktiemarknaden inte direkt främjar syftet med marknadsplatserna överhuvudtaget (vilket ju är att skapa möjligheter för företag att utvecklas och därmed skapa arbetstillfällen och tillväxt). Ett bevis för detta är ju hur antalet IPOs minskat drastiskt senaste åren och att det i år genomförts 27 IPOs i USA, under 2009 endast 60 stycken och under 2008 futtiga 47 stycken. Åren dessförinnan bjöd på dessa siffror: 256, 236, 226, 232.

Företag lär ju inte direkt springa benen av sig till börsen efter att ha sett hur det gick för noteringen av Arise Windpower nu senast heller. Fullständig katastrof.

Trots att jag tjänar pengar på volatiliteten (i alla fall på tradingen) så blir jag mer och mer positiv inför tanken på någon form av strängare reglering av marknaden. Kanske behövs ett blankningsförbud? Kanske datorernas handel måste begränsas? Definitivt ska tick sizen bort!!! Det är ju löjligt att sitta och handla aktier på öresnivå i ett bolag som TeliaSonera. Det borde vara minst 25-öringar i alla fall. Istället för att vara en marknadsplats där köpare och säljare gör upp om ett pris så blir det ett dataspel där snabbast dator och uppkoppling vinner.

För mig som daytrader blir det då inte en fråga om skicklighet att bedöma effekter på aktiers marknadsvärde utifrån givna yttre förutsättningar som krisen i Grekland eller nyheter kring bolaget utan det blir en gissningslek där utfallet styrs utav hur väl man kan trixa med kurserna genom att lura en dator som finns någonstans där ute på andra sidan.

Ser man på utvecklingen av enskilda aktier under föregående vecka så har jag hittat följande aktier där det finns en stor uppsida om vi får en rekyl på marknaden:

Utbombade pga. hyfsad uppgång senaste året (vinsthemtagningar eller "rädda det som räddas kan"):

 • Tele2
 • MTG B
 • Haldex
 • Trelleborg
 • Betsson
 • New Wave Group
 • BioInvent
Utbombade pga. stop loss (turn around casen - riktiga fallande knivar)

 • PA Resources (-41% i år och -77% på 2 år)
 • Eniro (-53% i år)
 • Transcom
Utbombade som vanligt... (hög volatilitet i kursen)
 • SAAB
Utbombade pga. lågt belåningsvärde och belånade aktieägare
 • DORO
 • EOS Russia
Utbombade helt utan anledning (oavsett kris så är påverkan inte särskilt hög) eller bolag där direktavkastningen snart blir löjligt hög
 • TeliaSonera (-10% på en vecka)
 • BioInvent
 • Betsson
 • SCA B
Utbombade favoriter som jag köper om det vänder
 • Behåller jag för mig själv så länge...

Fyll gärna på listan i kommentarerna...
//BB Trader

BioInvent Special

Eftersom jag tror att marknaden inte riktigt förstod vad veckans positiva resultat för BioInvent rörande TB-402 innebar så kommer här en stor uppdatering på BioInvent och framtidsutsikterna.

Vi tar det från början:

"BioInvent är ett forskningsbaserat läkemedelsföretag som utvecklar innovativa antikroppsbaserade läkemedel inom sjukdomsområden där nuvarande behandlingsmöjligheter är bristfälliga. I bolagets pipeline finns för närvarande produktkandidater för behandling av cancer, trombos och åderförkalkning." /Från bolagets hemsida

Bolaget bedriver för närvarande utveckling av antikroppsbaserade behandlingar inom fyra områden (se nedan).TB-402 i Fas II avslutades för några månader sedan. Resultatet av studien presenterades i veckan och utfallet var alltså mycket positivt. Enligt vad jag erfar från den främsta analytiker som följer bolaget så var alltså resultatet bättre än vad man hade kunnat hoppats på (mer detaljer kring värdet följer längre ner).

TB-402 är alltså det projekt som är det längst framskridna i den kliniska portföljen och data visar att TB-402 har klart bättre effekt än standardbehandlingen för förebyggande behandling av sk VTE (venös trombos, som är ett presumtivt livshotande sjukdomstillstånd), och med en jämförbar säkerhet.

TB-402 har även andra fördelar som innebär en betydligt lättare administrering av läkemedlet (enstaka injektioner för den aktuella indikationen i stället för upprepade injektioner med risk för blödningar med andra antikoagulerande läkemedel). Jämförelsen med standardbehandling i studien var Sanofi-Aventis Lovenox (enoxaparin) som är ett av Sanofis mest säljande preparat och ett sk blockbuster med årlig försäljning om över 1 miljard USD. Marknaden för antikoagulantia omsätter ca 14 BUSD globalt (2007), där några enskilda läkemedel omsätter flera miljarder USD ensamt.Här följer en uppskattning av värdet av nyheten...

"Utifrån resultatet borde man uppvärdera TB 402 projektet från 600 miljoner till 5-6 miljarder. Detta ger en riktkurs på 100 kr. Från denna nivå finns möjlighet att få ett bättre avtal än 5-6 miljarder, samt att få in en väsentligt belopp i royalty, vilket borde mer än väl väga upp riskerna. 

Om man är mycket försiktig och tror att TB 402 säljer dåligt, kanske det ändå blir 10 miljarder per år, och kanske ca 100 miljarder under patenttiden. Då har man sålt preparatet endast till ca 0,6 promille av den potentiella målgrupp som skulle kunna tänkas ha nytta av medicinen.

Vid 15 % royalty ger detta BioInvent ytterligare 15 miljarder vilket ger ca 200 kr per aktie.

Således finns det en hel del uppsida från 100 kr nivån, varför jag tror nya riktkursen på tre till sex månader kommer att hamna hamna runt 100."

/xnan på Dagens Industris Börssnack

Nedan en beskrivning av vad Trombos är:


Det beräknas att 1,4 miljoner patienter kommer att få en konstgjord knäled inopererad och 600 000 patienter kommer att erhålla en konstgjord höftled i USA under år 2015, om nuvarande tendens håller i sig. Patienter som genomgår höftleds- eller knäledsoperationer löper stor risk att utveckla DVT. Därför behandlas alla patienter med antikoagulantia i förebyggande syfte för att reducera risken för blodproppar.

Den årliga globala försäljningen av antikoagulantia uppgår till över 5 miljarder US-dollar. Men nuvarande tillgängliga antikoagulationsmedel är obekväma att ge och förenade med ökad blödningsrisk. Därför behövs bättre antikoagulantia. Framför allt skulle läkemedel som är enklare att administrera (utan att behöva ges dagligen och ofta dosanpassas) möta ett betydande medicinskt behov.

/BB Trader

Ja det är bara att konstatera

Årets sämsta tradingvecka och därtill årets sämsta vecka för långa portföljen till ända(trots positiva resultat för BioInvent). Är man lång så är man och marknaden är hänsynslös.
//BB Trader

Jag fattar inte att folk inte fattar...

...vad dagens nyhet kring TB-402 betyder för BioInvent. Det är ju ett skämt att aktien bara är upp 10%! Det här är början på en tiotaggare från den här nivån, minst!

/BB TraderOnly in America...


Dagens fångst 6 maj

Ja då har man varit med om ännu en dag då en förmiddags bra resultat om +30K förbytts i förlust. Som ni ser har jag dock tagit med mig en del overnight och vi får se om det blir lyckat eller inte. Jag var upp över 20 000 i Kinnevik ett tag men ni ser ju själva hur det slutade...

Dagens mest idiotiska trade var dock att gå kort i Addtech... Det var ju inte så mycket handel i aktien direkt så det var bara att bita i det sura äpplet och köpa upp det som låg ute i boken till slut.

Skanska som jag hade med mig sedan igår (14000) såg ju ut att bli katastrof då den var nere på 113 som mest tidigt i morse. Jag fick dock ut dem på hygglig nivå och det blev 5000 upp i den.

Imorgon är det förresten Skanska rapport och jag tror vi kan se fram emot en bra orderingång. Det kommunicerade ordervärdet är ca 15,5 mdr SEK Q1 och ni kan se historiskt vilket ratio det legat på. Jag har räknat högt och sätter att det kommunicerade står för 50% av totalen. Detta ger en orderingång på 31,3 mdr SEK, klart högre än de förväntade 27,7 mdr SEK i snitt.

Dagens fångst:


Uppdaterad oljeanalys

Nedan finner ni igen oljebolagsanalysen med uppdaterade siffror efter dagens utbombning av kurserna. Eftersom AOIL ser så extremt billig ut så plockade jag med mig ett antal overnight. Som sagt, köp när alla andra säljer....

Dagens grymma nyhet som fick BioInvent att lyfta!

Detta visar ju helt klart att bolaget är på rätt väg och att vägen ligger öppen för aktien att vandra rejält. Trots att aktien handlades kring 37-38 kronor för några veckor sedan så kommer den inte längre idag. Detta är ett riktigt fynd och jag tog in det dubbla mot vad jag hade tidigare i portföljen.
//BB Trader

Dagens fångst 5 maj

Otrevlig läsning. Är helt ur form och gör bort mig i papper som jag itne borde trada i (typ Sandvik). Självklart är inte botten nådd i PAR heller men snart åker den in i långa om jag misslyckas igen...
Nu hoppas jag på några lugnare dagar framöver där hederlig nyhetshandel kan driva kurserna och inte bara rädsla för jordens undergång.
/BB Trader

Frågetråden

Öppet för frågor...

Oljebolagens värderingar

dan följer några grafer och siffror som försöker åskådliggöra oljebolagens värderingar. Det har inte varit helt lätt att kunna sätta rätt siffror på alla bolag varför jag gärna tar emot kommentarer från er läsare så vi kan göra analysen ännu bättre tillsammans.

//BB Trader

Anledningen till det ökande besökarantalet finner ni här...


Fler böcker

Fick en fråga om annan litteratur som jag läst kring aktier och så vidare. Nedan följer några exempel på vad som står i min bokhylla.
//BB TraderDagens fångst 3 maj

Stockpickers inköp av Bringwell i referensportföljen gav inte så stort utslag i början utan jag kunde köpa på mig lite aktier i lugn och ro.
I övrigt så kan man ju säga att jag hade lyckats väldigt väl om jag hade hållt mina positioner lite längre idag. Särskilt SHB och Skanska...

Stockpicker köper in 25 000 Bringwell till referensportföljen

Stockpicker köper in 25 000 Bringwell till referensportföljen

Bringwell - Nya produkter och Stockpicker upprepar ÖKA med riktkurs 2,40


I gårdagens Stockpicker upprepas rekommendationen ÖKA med riktkurs 2,40 för Bringwell. Det har nu också kommit information om att VD David Rönnberg köpt på sig lite fler aktier.

Vad jag läser just nu...

En intressant bok om några som riktigt tappat all etik och moral i affärsvärlden. Annars kan jag som aktielitteratur rekommendera den grymma boken av Peter Lynch lite längre ner.
//BB TraderBringwell - Ökad kompetens i styrelsen!

Efter en noggrann genomgång av Bringwells första kvartalsrapport för 2010 kan det konstateras att de levererar en urstark rapport. En omsättning över 170 MSEK, ett EBITDA över 20 MSEK och ett resultat per aktie över 0,01 kr var klart högre än vad jag och för den delen Remium, hade räknat med.
Nu lyckas man, trots ett mycket motigt januari (endast ett EBITDA på 3,3 MSEK för januari, men 12,4 MSEK för mars!), få upp intäkterna i 184 MSEK och EBITDA till ca 23 MSEK samt ett resultat per aktie på 0,02 kr.
Detta borgar för ett mycket spännande 2010…

Vad som dock är än mer intressant är det som står i skrivelsen avseende besluten på bolagets årsstämma.

Det uppseendeväckande i denna var absolut den nya styrelsesammansättningen!

Jag har tidigare varit av uppfattningen att en del personer i ledningen bör bytas ut för att kunna vidareutveckla bolaget, möta de nya utmaningar som bolaget står inför i och med marknadsförändringarna, samt plocka in folk med spetskompetens för att få upp försäljningen.

Glädjande nog har fyra mycket intressant personer tagits in i styrelsen; Följande information lämnades om de nya styrelseledamöterna:
 • Styrelseledamöterna Arild Kristensen och Jacob Röjdmark omvaldes.
 • Stämman beslutade vidare att välja Truls Fjeldstad, Catherine Röhstö Sahlgren, Karl Wistrand och Roar Arnstad till nya styrelseledamöter.
 • Arild Kristensen omvaldes till styrelsens ordförande.
 • Andor Gerendas och Terje Stykket hade avböjt omval.
Information om nyvalda ledamöter:
 • Catherine Röhstö Sahlgren, född 1962. Catherine är verkställande direktör i Selecta AB (www.selecta.se) och innehar ett antal uppdrag som styrelseledamot och styrelseordförande i bolag inom Selectakoncernen.

 • Catherine har tidigare varit kedjedirektör för Pressbyrån och arbetat på McKinsey&Company. Med tanke på hennes tidigare och nuvarande uppdrag bör hon vara en tillgång för försäljningen av bolagets produkter inom dagligvaruhandeln och snabbhandeln såsom pressbyrån och liknande butiker samt produktpaketering och -placering. Hon bör även besitta kompetens för att hitta nya spännande försäljningskanaler och bolagsstrategier; t.ex. samarbeten med vanliga företag såsom med deras kaffe- och varumaskiner (eventuellt ta in bolagets produkter i deras varu- och bistroautomater) försäljning/marknadsföring genom samarbeten med hotell etc. I sammanhanget kan nämnas att McKinsey&Company är världens främsta strategikonsultfirma och deras nätverk är ett av de mest omspännande och främsta.

 • Truls Fjeldstad, född 1967. Truls är verksam som styrelseordförande i AFS AS (www.afs.no), Norsk Fjellsport AS (http://www.norskfjellsport.no/) och Outdoor Holding AS, samt som styrelseledamot i Flust.No AS (www.flust.no), Sylinder AS och Trumf AS. Flust.no vilket är Norgesgruppens nätbutik och Trumf är Norgesgruppens kundlojalitetsprogram.

  Han har gedigna erfarenheter inom postorder och e-handel och bör sålunda kunna hjälpa till med att utveckla denna försäljningskanal som bör ha en väldigt stor potential och är redan idag den näst största försäljningskanalen för bolaget. I och med hans inblandning i diverse frilufts- och idrottsbolag är det kanske inte heller helt långsökt att tro att han exempelvis kan hjälpa till att bygga olika koncept kring idrottsarrangemang (t.ex. sätta ihop olika kit med kosttillskott och vitaminer i samband med t.ex. Vasaloppet, Göteborgsvarvet, Stockholm maraton, vintermästerskapstävlingar etc.) och på så sätt hjälpa marknadsföringen och försäljningen.

 • Karl Wistrand, född 1957. Karl är verksam som managementkonsult och innehar uppdrag som verkställande direktör och är styrelseledamot i Wistrand Konsult AB. Karl har tidigare varit CFO och vice VD för ICA och VD för COOP.

  Karl är kanske den person som är mest spännande av de nya ledamöterna. Anledningen till detta är ganska uppenbart då han varit CFO och vice VD för ICA och VD för COOP (han lyckades bland annat vända många års förluster till vinst för COOP). Min uppfattning är att de nya apoteken inom dagligvaruhandelskedjorna kommer växa avsevärt och omsättningen därifrån kommer springa förbi nuvarande omsättning från hälsofackhandeln. Karl kommer därför bli en otroligt viktig tillgång för denna utveckling och bör med sina erfarenheter och kontakter kunna trygga upp en bra struktur för Bringwells försäljning genom dessa kanaler. Vidare talar även hans erfarenheter för att bolaget kan bygga upp sin återförsäljarstruktur på ett bättre sätt än i dag.

 • Roar Arnstad, född 1970. Roar är verksam som verkställande direktör i Vita AS (www.vita.no). Roar innehar vidare uppdrag som styrelseledamot i Grid Design AS (www.grid.no) och som styrelseordförande i VITA Frisör AS. Han har även tidigare arbetat inom Midelfart Sonesson-koncernen och arbetat med marknadsföring inom Gillette

  Vita är Norges största kedja inom egenvård och öppnar således för att komma in ordentligt i en ny och väletablerad försäljningskanal. Roar är en viktig resurs från majoritetsägaren Validus vilket indikerar att Validus satsar än mer på Bringwell. Den norska marknaden har de senaste kvartalen utvecklats sämre än plan (vilket det fortfarande gör för konkurrenterna, se t.ex. Midelfart Sonesson) men bolaget har nu en positiv trend i Norge och den nya styrelsesammansättningen talar än mer för att denna marknad kommer växa för dem. Sett till Norden bör det finns stor potential i Norge och en betydande del av omsättningen kommer från Norge. Även hans erfarenheter från Midelfart Sonesson och Gillette indikerar att han kommer bli en tillgång inom fler områden än bara utvecklingen i Norge.
För att vara ett bolag som endast har ett börsvärde på ca 500 miljoner så har man en otroligt kompetent styrelse och ur detta perspektiv är man väl rustad för att flytta vidare från First North till en bättre lista. Andor Gerendas och Terje Stykket har avböjt omval för fortsatt styrelsearbete och det ska nog tolkas som positivt. Terje Stykket är koncernchef för hela Validus och har nog sålunda svårt att ägna Bringwell den uppmärksamhet som krävs för vidare utveckling. Terjes resignation indikerar även att ett bud kanske kan vara på gång eftersom han är jävig om han sitter kvar i styrelsen och Validus lämnar ett bud. Andor Gerendas CV talar för att han nog inte har varit rätt person för Bringwell då han verkar främst ha erfarenheter från områden som inte känns direkt synonyma med egenvårdsbranschen (t.ex. forskning och utveckling inom innovation och produktionsindustrin).


Nedan följer länkar till vissa av de bolag som nämns i texten ovan:
Opcon och Alfa Laval men i bakgrunden finns PartnerTech

Opcon diskuterar nytt JV med Alfa Laval för att distribuera Opcon Powerbox inom marinsektorn. Detta är positivt för PartnerTech som ju har tecknat ett treårigt avtal med Opcon om tillverkning av Powerbox.

//BB Trader
-----------------------------------------------------------------------------------------


2010-05-03 08:11:43 - Cision, Sweden OPCON :
Opcon och Alfa Laval utvärderar gemensamt bolag för Opcon Powerbox inom marinsektorn Energi- och miljöteknikkoncernen Opcon har tecknat en avsiktsförklaring med Alfa Laval om att undersöka förutsättningarna att etablera ett gemensamt bolag mellan Alfa Laval och Opcon för marinmarknaden.

Grunden för samarbetet är Opcons befintliga teknologi för energiåtervinning och bränslebesparing, som beräknas kunna bidra med upp till 5-10 procents bränslebesparing på fartyg, samt Alfa Lavals sälj- och distributionskanaler för marknadsföring, försäljning och distribution av framtida produkter.

- Vi tar nu ytterligare steg för att etablera vår Opcon Powerbox-teknik inom den marina sektorn som har alla förutsättningar att bli ett av de främsta marknadssegmenten för Opcon Powerbox på lite sikt. Alfa Laval är med sin globala och mycket kompetenta organisation en mycket attraktiv samarbetspart för Opcon, säger Rolf Hasselström, vd och koncernchef i Opcon AB.

Opcon tecknade för ett par veckor sedan ett uppdragsavtal med Wallenius Marine om en första referensinstallation av Opcon Powerbox-teknik på ett av Wallenius fartyg. Den inledande installationen, som syftar till att tillvarata spillvärme för produktion av el ombord, förväntas vara klar hösten 2011. http://feed.ne.cision.com/client/waymaker1/WOLReleaseFile.aspx?id=1568166&fn=wkr0011.pdf

- Det som Opcon Powerbox-tekniken erbjuder för att tillvarata spillvärme och sänka bränsleförbrukningen är högintressant. Alfa Laval har redan etablerat ett samarbete med Opcon avseende Opcon Powerbox i industrin som vi också håller på att utveckla. Nu försöker vi ta ytterligare ett steg för att se hur vi skulle kunna organisera samarbetet inom det marina segmentet framöver, säger Joakim Thölin, General Manager, Segment Marine & Diesel, Alfa Laval AB. Större fartyg använder idag stora mängder fossila bränslen för sin drift vilket innebär att en minskad bränsleförbrukning direkt skulle minska utsläpp av såväl CO2 som NOx och svavel. Idag finns ca 16 000 registrerade fartyg världen över med en driveffekt över 10 MW. Hela den kommersiella sjöfarten bedöms stå för mellan 4 och 5 procent av de globala utsläppen av CO2.

För ytterligare information, vänligen kontakta: Niklas Johansson, vice president, Investor Relations, tel. 08-466 45 00, 070-592 54 53 Opcon AB, Box 15085, 104 65 Stockholm Tel. 08-466 45 00, fax 08-716 76 61 e-post: info@opcon.se www.opcon.se Om Opconkoncernen Opcon är en energi- och miljöteknikkoncern som utvecklar, producerar och marknadsför system och produkter för miljövänlig, effektiv och resurssnål energianvändning.

Opcon har verksamhet i Sverige, Kina, Tyskland, Storbritannien och Danmark. Antalet anställda är cirka 380. Aktien är noterad på Nasdaq OMX Stockholm. Koncernen är uppdelad i tre affärsområden: Renewable Energy arbetar med framställning av el ur spillvärme, bioenergi, hanteringssystem för naturgas, industriell kyla, återvinning av värme, torkning av biomassa, rening av rökgaser, hanteringssystem för bl.a. biobränslen, luftsystem för bränsleceller samt mätning och övervakning av processer. Engine Efficiency arbetar i huvudsak med tändsystem för förbränningsmotorer inklusive etanol-, naturgas- och biogasmotorer. Mobility Products arbetar med teknik för positionering, förflyttning och reglering, för elfordon, elrullstolar och behandlingssängar.

Om Alfa Laval Alfa Laval är en ledande, global leverantör av specialprodukter och processtekniska lösningar, baserade på nyckelteknologierna värmeöverföring, separering och flödeshantering.

Företagets utrustning, system och tjänster bidrar till att förbättra prestanda i kundernas processer. De används för att värma, kyla, separera och transportera produkter i industrier som framställer livsmedel och drycker, kemikalier, läkemedel, stärkelse, socker och etanol. Alfa Lavals lösningar används också i kraftverk, ombord på fartyg, i verkstadssektorn, i gruvindustrin, för hantering av slam och avloppsvatten, för komfortklimat samt i kylsystem. Alfa Lavals världsomspännande organisation arbetar nära kunderna i nästan 100 länder och hjälper dem att ligga i frontlinjen. Alfa Laval, som är noterat på Nasdaq OMX Nordic, hade 2009 en omsättning på cirka 26 miljarder kronor och 11 400 anställda. www.alfalaval.com http://feed.ne.cision.com/client/waymaker1/WOLReleaseFile.aspx?id=1597390&fn=release.html

Börsveckan rekommenderar köp av MSAB

I gårdagens Börsveckan rekommenderas köp av MSAB. Man skriver bland annat: "Bolagets beslut att öka på personalen tyder på optimism och det är svårt att inte dela en denna då bolaget har en bevisat bra produkt och med högre kapacitet kommer ett stort omslag i lönsamhet när volymerna ökar.

//BB Trader

Kan en ny VD få fart på aktien?


Scribona är inte vad det en gång var...

Scribona var tidigare en grossist inom IT utrustning som erbjöd återförsäljare, slutkunder och leverantörer IT-produktförsörjning såsom datorer, skrivare och servrar. NUMERA är dock bolaget ett rent investmentbolag. Eftersom väldigt få har uppmärksammat detta så kanske den IR-ansvarige på bolaget borde ha föreslagit att de skulle byta namn för att underlätta kommunikationen med marknaden...

IT-leverantörsverksamheten har alltså sålts till Tech Data och Scribona ägnar sig alltså nuförtiden åt helt andra saker.

Scribona har i finanskrisens spår kunnat komma över finansiella tillgångar till vrakpriser. Dels har man köpt EETI vilket är en portfölj av europeiska topplån av bostadsfastigheter och dels har man köpt Banque Invik SA - en bank i Luxemburg som främst vänder sig till förmögna privatpersoner. Det egna kapitalet i Scribona uppgår vid slutet av 2009 till 10,7 SEK per aktie (att jämföra med aktiekursen om 8,65 i dagsläget). I samband med Q1 rapporten räknar jag med att det egna kapitalet har stigit ytterligare genom upplösandet av negativ goodwill.

Jag tror att aktien kommer att krypa upp mot och i alla fall minst handlas i paritet med det egna kapitalet per aktie efter rapporten, vilket initialt ger en uppsida om ca 15-20%.
Så här skrev Börsveckan om Scribona, i sitt tionde nummer av tidningen i år:

"Scribonas bokslut överraskade positivt och aktien fick ett välförtjänt lyft på börsen. Men i vår mening alltför modest och aktien tillhör de riktiga fynden på stockholmsbörsen.

Bolaget har till kursen 8,10 kronor per aktie ett börsvärde på 710 miljoner kronor. Då ingår fri likviditet om 249 miljoner, motsvarande nästan 3,10 per aktie. Ovanpå detta kommer också värdet av de omfattande förlustavdragen som kommer att användas när vinsterna stiger. Det egna kapitalet motsvarar enligt bolaget 10,70 kronor per aktie och sålunda värderas aktien fortfarande som ett värdeförstörande bolag.

Det är väldigt, väldigt lågt.

Förvisso är verksamheten inte helt enkel att värdera, men Banque invik är inte raketforskning och ser man till hur övriga banksektorn värderas, och i synnerhet de mindre och mer nischade aktörerna, exempelvis HQ Bank som värderas till nära 3 gånger bokfört värde är det lätt att se uppsida i värderingen av Scribona.

En värdering under eget kapital går också att motivera i ett bolag som har en stor avbränning av resurser, exempelvis ett forskningsbolag där kassan äts upp i stadig takt. Men så är inte fallet i Scribona, tvärtom så hade bolaget ett bra kassaflöde.

Ytterligare ett bra drag är att rensa i balansräkningen och eliminera poster som är svårgripbara. Bolaget har också blivit mer transparent i värderingen av framför allt EETI och det menar vi är ett steg i rätt riktning då det i förlängningen borde innebära att man betraktar verksamheten som tydligare och mindre riskfylld.

Ser man till ägarbilden kan det vara så att aktien har hållits tillbaka av försäljningar då bolagets största ägare MarCap har sålt aktier motsvarande 15 procent av aktiekapitalet under förra månaden och med en drastiskt ökad volym av tillgängliga aktier på marknaden är det naturligt att kursen pressas.

Såvitt vi vet återstår en del ägande så måhända kan det finnas ett visst ”överhäng” kvar av aktier som ska ut på marknaden men det är ett övergående problem.

Vi ser bra potential i aktien och upprepar Köp."PartnerTechs nya polska fabrik

I Q2 så startar verksamheten i PartnerTechs nya polska fabrik. Produktion flyttas från framförallt Sverige och Norge till den nya anläggningen. I Q3 och Q4 kommer vi att kunna se effekterna av flytten på rörelseresultatet.

Läge för rekyl i MSAB?!

I onsdags hade MSAB (Micro Systemation AB) bolagsstämma. Jag var inte själv närvarande men har fått höra att det bland annat avslöjades att den nya releasen av mjukvaran fått ett mycket positivt mottagande. Flera licenser hade redan skeppats (kom då ihåg att den släpptes 23 april och stämman var 28 april). Joel visade bilder på det förbättrade interfacet som ska öka chanserna att lyckas i länder där datorvanan är lägre.

Ännu mer intressant är dock att den senaste tidens dåliga aktieutveckling beror till största delen på att en större fond bestämt sig för att sälja sina aktier i bolaget. Efter att någon köpt dessa så står vi nog inför en rekyl i aktien som borde ta oss en bit förbi 15 kronor, kanske till och med förbi 16 på ganska kort tid.

//BB Trader


Och här kommer MSAB att ställa ut framöver:BBT på realtid.se


RSS 2.0