BB Trader Daily 30 juni

 • Kvartalsstängning. Förra gången visade tysken musklerna och jag konstaterade då att det hade gått att göra en rejäl hacka då de likt ett godisregn slängde pengar omkring sig. De slösade inte på kruten från klockan 16 och framåt den dagen och kanske blir det likadant idag?

 • S&P riktigt svag nu. Lägsta stängningen sedan oktober 2009. 99% av aktierna på S&P500 ner. Frågan är ju om alla baissare ska få rätt och att vi kommer få dras med en tråkig börs det närmaste halvåret eller kanske mer.  Men när vi var igenom på uppsidan så var det lika självklart att vi skulle upp som att vi nu ska ner när vi varit igenom 1040. Så enkelt är det nog inte.

 • Baissarna på CNBC. Igår kom de fram igen. De har varit spårlöst försvunna under en tid men det är klart att när det börjar bli lite svagt så är det lätt att ryckas med och tro likadant som alla andra. Lika rätt som det var att sälja när haussarna bara syntes i rutan kring S&P500 1120 så är det kanske kortsiktigt lika rätt att köpa nu. Denna gången är en av få gånger jag själv varit hyfsat rätt ute och sålt av en hel del när OMX var 6-7% högre.

 • MSAB stod stark igår. En av få aktier som var upp och som visade styrka. Ibland tror jag att de bolag jag investerar i ska var relativt "säkra" för börsfall men så är inte fallet. BioInvent ska enligt mig inte påverkas av om vi går in i recession igen, MSAB säljer produkter som hjälper att bekämpa kriminalitet och har en oerhörd marknad för sina fötter, DORO säljer telefoner, ok inte helt konjunkturoberoende, men till pensionärer och ser man tillbaka på vilka volymer mobiltelefonmarknaden haft under 2008-2009 så påverkas inte detta nämnvärt. Jag förstår att verkstad tappar på konjunkturoro men det finns även aktier som inte "bör" tappa en dag som igår. Jag är för ung för att förstå helt enkelt. Jag var ändå glad över att se den "normala" reaktionen i TLSN vilket är ett bolag som ska "röra" sig 25-50% av index både upp och ner.

 • Astra Zeneca. Upp 9% igår på fredat Crestor patent. Ja sent ska den gamle vakna.

 • Foxconn vinstvarnar. Underleverantör till Motorola och Nokia ner 5% på varningen i Hong Kong. Känns som det varit en del vinstvarningar nu. Nucor, FedEx, Nokia mfl. Bådar gott inför rapportperioden eller?

 • Scribona #1 - Panikutförsäljningarna. Vet inte om någon la märke till volymen igår men den var inte anmärkningsvärd hög. Det som fattades var köparna. Ett bra exempel på hur paniken slog till var i Scribona. Någon på Nordnet kollade helt enkelt igenom portföljen och tog ut det denne hade bäst vinst på. Aktien slogs ner som mest över 8% innan några fyndare kom in.

 • Scribona #2 - Sommarjournalistik. Gårdagens artikel där skribenten rekommenderade köp på HQ är för mig veckans skämt. Har sommarpraktikanterna tagit över helt på redaktionen eller? Scribona är uppstickaren som kommer sno åt sig en rejäl del av private banking kunderna i Sverige antagligen och vi har antagligen bara sett början på den kursresa aktien kommer att göra. https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=151223

 • Scribona #3 - Kanske ska sluka HQ också? 1,5 miljard i börsvärde...

 • Räknefel i Kina. Matematikens historia har sin grund här med Kopernikus och alla andra tänkare har jag för mig. Ledande indikatorerna för april uppgavs den 15 juni vara 1,7 men reviderades ner igår till 0,3. Skillnaden skylldes på ett "räknefel". Vad är det som händer egentligen? Kina kan ju producera vilka siffror som helst känns det som. Ingen kan ju verifiera dem ändå.

 • CitiGroup tappade 17%. I inledande handel och "circuit breakers" fick rycka in. Ordern som utlöste fallet makulerades men aktien tappade 5,3% till slut. Har lust att se en sån där människan-skapar roboten-som tar över världen film nu. Haha. Lite creapy är det allt med datorerna.

 • Premiär för EpiServer. Inte så skönt börsklimat att noteras i. Hög värdering också med höga förväntningar på tillväxt. Ser man på hur tidigare noteringar i år fallit ut så ska man nog gå kort... (red. Inlägget skrevs igår. Nu blir det ingen notering vad det verkar.)

 • Oljelagren i USA ner med 3,4 miljoner fat förra veckan. Ännu en skönt fluktuerande siffra som säger nada men som jag ändå tycker är bättre än plus 3,4 miljoner.

 • 46 stater i USA med budgetunderskott. Imorgon börjar nya budgetåret för 46 stater i USA och de börjar det med budgetunderskott. Skatteintäkter som kan hjälpa till att täcka gapet lär ju inte bli större om inte fler kommer i arbete. Raising taxes and cutting spending. Båda är antagligen lika fel som de är rätt. Hur löser man ekvationen?

 • ECB vill ha pengarna tillbaka. Idag klockan 11.20 presenteras hur mycket av det kapital som lånats ut till banker under det senaste året till en låg ränta för att "smörja" systemet som behöver refinansiering. En siffra runt 50% skulle betraktas som mycket bra. En del tror att den senaste tidens sell off beror på att bankerna behöver kapitalet för att betala tillbaka lånen.

Nokia N9

Här är faktiskt ett bolag som jag inte är lång (och inte kort för den delen heller) men jag tycker ändå det är fascinerande att följa hur det går för dem. Kommer det några nya telefoner som kan utmana iPhone?
http://www.mobilecrunch.com/2010/06/28/nokia-n9-makes-its-film-debut/

BB Trader Daily 29 juni - Micro Systemation Special

 • MSAB #1 - En stororder i Frankrike på gång? I slutet av förra veckan hittade tobbeo (alias på Börssnack) ett dokument som beskrev en upphandling i Frankrike för Mobile Forensic system. Kör man Google Translate på dokumentet så ser man inte bara att det handlar om en stororder på upp till 300 system utan att det är mycket som talar för att den går rakt i händerna på MSAB. Ni som följt bolaget vet att de för 3 år sedan fick ett ramavtal med Frankrikes Inrikesministerium som löpte över 3 år. I dokumentet i denna upphandling framgår exempelvis att upphandlingen baseras på ett ramavtal som löper över 3 år och innefattar endast en leverantör...Länken här: http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:178556-2010:TEXT:EN:HTML&src=0&tabId=1

 • MSAB #2 - Nya versionen 5.1 släppt! Utvecklingsavdelningen på MSAB ligger verkligen inte på latsidan. Igår släpptes 5.1 av mjukvaran till XRY där det bland annat finns stöd för 270 nya telefoner och för Apple iPad samt iPhone 4. Version 5.0 släpptes alltså för endast två månader sedan och på denna tid har nu bolaget redan utvecklat. Jag rekommenderar alla aktieägare (nya, tidigare och blivande) att kolla på nedanstående release note för att förstå vad produkterna som MSAB utvecklar gör. I den finns bland annat en beskrivning över den nya iPhone kurs bolaget tagit fram. http://www.msab.com/fileadmin/user_upload/media/Documents/ReleaseNotes/Release_note_5.1_EN.pdf

 • MSAB #3 - Nya finansiella mål! Dessa kommunicerades förra torsdagen. 25% organisk omsättningstillväxt och 25% rörelsemarginal.
 • "- MSAB har ett starkt kunderbjudande inom mobile forensics. Vi anser själva att vi är världsledande på området trots att konkurrensen om kunderna hårdnat. Hård konkurrens påverkar givetvis vår egen frihetsgrad när det gäller prissättning. Dessa finansiella mål är enligt vår bedömning realistiska. Samtidigt vill vi nämna att trots att en allt större del av våra intäkter är återkommande, d v s befintliga kunder som förnyar sina licenser, så kan ändå enskilda kvartals försäljning och resultat fluktuera väsentligt som en följd av utfallet i större affärer.” Henrik Tjernberg - Styrelseordförande

 • MSAB #4 - På jakt efter fler. Det fortsätter att komma ut jobbannonser från företaget. Nu söker bolaget en internationell innesäljare. "Vi befinner oss i ett mycket expansivt skede där volymerna har ökat det senaste året, vilket ställer högre krav på effektivitet, framförhållning och kvalitet. Det är där du kommer in."..."Vi erbjuder en utåtriktad roll med internationellt fokus i ett expansivt företag med spännande produkter. Vill du bli del av vårt framgångsrika team?"...Annonsen hittar ni här. http://www.msab.com/irpress/lediga-jobb/page.php

 • MSAB #5 - Höjd belåningsgrad på Avanza. Från och med idag höjs belåningsvärdet på Avanza från skamliga 20% till oförskämda 30%. Detta borde innebära att många som sitter tight till men tror starkt på bolaget kan växla upp ytterligare.

 • MSAB #6 - Kursverksamheten tuffar på. 13 kurser under första kvartalet i år. Under andra halvåret har redan ett liknande antal per kvartal planerats in och mer kommer hela tiden. Trainingen omsatte ca 6,5 MSEK under 2009 och tillväxten inom denna del kommer säkert landa på en bra bit över de 25% som är målet för hela bolaget.

 • Premier och Encore hittar skattkistan i Nordsjön. En av de största fyndigheterna någonsin i Nordsjön annonserades igår. Positivt för alla aktörer som finns i Nordsjön då intresset från de större oljebolagen inte lär bli mindre efter detta. http://www.stockopedia.co.uk/content/premier-oil-and-encore-oil-report-major-north-sea-oil-find/43816

 • ABB, Emerson och Chloride. Emerson lägger konkurrerande bud på Emerson som är 15% högre än ABB:s. Jag hoppas ABB lägger ned budstriden nu. Det är alldeles för dyrt och kommer i helt fel läge.

 • Mitt i tradingrangen men svaghet. Svenska index närmar sig 1000 och i USA kanske vi ska testa 1040 en gång till. Mer spännande är dock om det ska bli en ny tysk uppvisning denna kvartalsstängningen också.

 • Scandbook och Accent Equity Partners. Duktiga. Inte första caset de lyckas göra en hacka på. Åkte i helgen själv förbi en industrilokal utanför Fagersta med en skylt som visade på Scandbooks närvaro, eller om det var frånvaro. Jag såg i alla fall ingenting som tydde på någon verksamhet... Tur att man i alla fall avstod den noteringen. Ett tips är att investera direkt i Accent snarare än att bli buksvåger med bolaget.


Mer nyheter kring Frankrike för MSAB

MSAB – Upphandling Frankrike [0] Länka hit
tobbeo 11:02:55 Anmäl inlägget
Ni som följer MSAB känner till det viktiga ramavtal som tecknades med Franska inrikesdepartementet under 2009. Det följdes rätt omgående upp med en stor order från Frankrike på 5,5 miljoner, en order som enbart skulle täcka deras behov initialt. 

Nu kanske det snart är dags för nästa stororder från Frankrike. Det ligger nämligen en upphandling ute på olika delar inom Forensic. Den del som är intressant för MSAB:s del i denna upphandling är Lot nr 5. (till viss del Lot nr 6 också) För er som kan Franska kan ni själva läsa om upphandlingen här:
Óriginalupphandling

Jag gjorde en översättning på google som lyder:
LOT # 5 TITLE analysis solution GSM mobile phones 
1) 
OUTLINE 
This lot is broken down as follows: 
- Item A: universal solution for analyzing GSM phones, 
- Item B: analysis package of mobile phones Symbian 
- Item C: universal power charger mobile phones. 
2) 
CLASSIFICATION CPV (COMMON VOCABULARY FOR THE PROCUREMENT) 
30200000 
3) 
QUANTITY OR SCOPE 
Quantities max. Over 3 years: 300 units for each item A, B and C. 

Det kan röra sig om en rejäl order om jag nu fattat det rätt på upp till 300st system. Det skulle med största säkerhet innebära MSAB:s i särklass största order genom tiderna. Blir spännande att följa.
MSAB – Upphandling Frankrike [1] Länka hit
glepar 11:12:10 Anmäl inlägget
#0 Intressant!
Om du klickar på rätt flikar i originaldokumentet så finns också en del översatt till engelska redan.
Anbuden ska visst vara inne 16/8.
MSAB – Upphandling Frankrike [2] Länka hit
BB Trader 11:17:57 Anmäl inlägget
Mycket intressant! 

Jag har också varit i kontakt med Joachim Sandberg som är CFO och han sa att de finansiella målsättningar som skulle redogöras för under sommaren är klara och att de ligger på styrelsens bord just nu. 

Jag har ju också som sagt lite extra koll på hur många kurser bolaget gör och han sa att de gjort 13 under förta kvartalet. Vad jag sett så har ett liknande antal hållits under Q2 samt ett minst lika högt antal är planerat till Q3-Q4. Jag räknar själv med att utbildningsomsättningen ökar med ca 30-40% i år enligt de beräkningar jag gjort. 
MSAB – Upphandling Frankrike [3] Länka hit
Mr_Magoo 11:34:15 Anmäl inlägget
Nu förstår jag inte riktigt, det ramavtal som tecknades ska inte det infatta denna upphandling då? Var det inte det som var meningen med ramavtal. 

Annars kan jag instämma med BB trader, jag har samma info från Jocahim. 

MSAB – Upphandling Frankrike [4] Länka hit
BB Trader 11:39:10 Redigera Anmäl inlägget
#3 Helt enig med dig. De borde få ordern enligt det ramavtal de har.
MSAB – Upphandling Frankrike [5] Länka hit
9934S 11:39:43 Anmäl inlägget
Om jag kommer ihåg rätt så gällde ramavtalet i 3 år. Det borde alltså vara i princip klart att MSAB får ordern. Mycket bra nyheter!
MSAB – Upphandling Frankrike [6] Länka hit
BB Trader 11:41:24 Redigera Anmäl inlägget
- Fantastiskt kul! Vi har arbetat för detta i tre år. Ordern kommer kort efter att ramavtalet skrevs under och är avsedd att täcka deras initiala behov, säger Joel Bollö, VD för Micro Systemation. - Ordern består av en mix av våra olika produkter och licenstiderna varierar mellan 1 och 3 år. Vi hoppas på ett mycket nära och bra samarbete med Franska inrikesministeriet de kommande tre åren avslutar Joel Bollö

www.introduce.se/nyheter/2009-09-24/msab-order-pa-5,5-msek/?page=4

Redigerad 2010-06-23
MSAB – Upphandling Frankrike [7] Länka hit
BB Trader 11:42:16 Redigera Anmäl inlägget
Frankrike: Under året vann vi bolagets hittills största avtal med Inrikesministeriet i Frankrike. Den första leveransen är genomförd och kunderna är mycket nöjda med valet av Micro Systemation som leverantör. Avtalet är treårigt och kunden förväntas löpande behöva fler system.

/Från Q4 rapporten i fjol
MSAB – Upphandling Frankrike [8] Länka hit
BB Trader 11:43:21 Redigera Anmäl inlägget
Från 2007-11-07

(SIX) Micro Systemation tecknat ramavtal med franska Inrikesdepartementet och erhållit en inledande order värd 336.000 euro. Det framgår av ett pressmeddelande. Ramavtalet omfattar cirka 80 stycken .XRY-licenser och hårdvara, motsvarande 940.000 euro, varav en dryg fjärdedel beräknas intäktföras under det fjärde kvartalet 2007. Licenserna för .XRY avser 4 års användning av produkten. Bolaget räknar med flera förfrågningar inom kort, eftersom ordern redan idag uppfattas som otillräcklig för att tillfredsställa behoven som samtliga polisstyrkor under Inrikesdepartementet har uttryckt. ".XRY är den första produkt inom detta område som franska administrationen gör en så omfattande investering i. Denna prestigefyllda affär öppnar nya möjligheter för MSAB i Frankrike, men även i resten av Europa och Nordafrika", säger bolagets VD Joel Bollö i en kommentar.
MSAB – Upphandling Frankrike [9] Länka hit
9934S 11:45:29 Anmäl inlägget
Känns som att det är ett mkt bra läge att ta in aktien nu. Ner ca 50 % sen toppen på en rapport där förväntningarna var alldeles för höga. Vi vet sen tidigare att MSABs resultat har en tendens att variera kraftigt kvartal till kvartal. Med tanke på att bolaget gick in i Q1 utan någon backlog samt att inga stora orders kom in under kvartalet var tillväxten ju inte så dålig egentligen.

MSAB med i stor upphandling i Frankrike?

Saxat från Börssnack.

"Ni som följer MSAB känner till det viktiga ramavtal som tecknades med Franska inrikesdepartementet under 2009. Det följdes rätt omgående upp med en stor order från Frankrike på 5,5 miljoner, en order som enbart skulle täcka deras behov initialt.

Nu kanske det snart är dags för nästa stororder från Frankrike. Det ligger nämligen en upphandling ute på olika delar inom Forensic. Den del som är intressant för MSAB:s del i denna upphandling är Lot nr 5. (till viss del Lot nr 6 också) För er som kan Franska kan ni själva läsa om upphandlingen här:

Óriginalupphandling

Jag gjorde en översättning på google som lyder:
LOT # 5 TITLE analysis solution GSM mobile phones

1)
OUTLINE
This lot is broken down as follows:
- Item A: universal solution for analyzing GSM phones,
- Item B: analysis package of mobile phones Symbian
- Item C: universal power charger mobile phones.

2)
CLASSIFICATION CPV (COMMON VOCABULARY FOR THE PROCUREMENT)
30200000

3)
QUANTITY OR SCOPE
Quantities max. Over 3 years: 300 units for each item A, B and C.

Det kan röra sig om en rejäl order om jag nu fattat det rätt på upp till 300st system. Det skulle med största säkerhet innebära MSAB:s i särklass största order genom tiderna. Blir spännande att följa."

55 000 apotek väntar! Eskimo 3 registrerat i Ryssland för Bringwell!

2010-06-23 09:00:29 - Cision, Sweden
Bringwell International : Bringwell har fått registrering och order på sin egen fiskolja Eskimo-3 för den ryska marknaden
Bringwell, Nordens ledande leverantör av egenvårdsprodukter, har fått Eskimo 3
portföljen bestående av Eskimo 3 och Eskimo Kids registrerat för den Ryska
marknaden vilket tagit ca 18 månader. Eskimo-produkterna bygger på naturlig
stabil fiskolja som är extra rik på fiskens alla cellskyddande ämnen. Eskimo 3
serien finns idag i ett utökat sortiment bestående av kombinationsprodukter för
skilda indikationsområden både för vuxna och barn. Produkterna ägs och
produceras av Bringwell.

Bringwell arbetar med en extern distributör i Ryssland vilket man ingått avtal
med och fått sin första order. Distributören Fitosila är en stor aktör på Ryska
marknaden inom egenvård och en av de största på fettsyror. Fitosila
distribuerar till flera olika kanaler som apotek, hälsokostbutiker och
specialbutiker över hela landet. Företaget arbetar aktivt med forskning och
utveckling för att bistå marknaden med kvalitativa produkter.

Ryska marknaden har bland annat ca 55 000 apotek.

"Vi är nöjda över att ha fått registrering och order på vår egen fiskolja
Eskimo 3 för den Ryska marknaden. Fitosila har valt Eskimo 3 för att det är en
högkvalitativ produkt som är vetenskapligt dokumenterad och har toppbetyg i
renhet, stabilitet och spårbarhet. Bringwell har som mål att uppnå balans
mellan de olika försäljningskanalerna där Export som uppgick till ca 30 Msek i
försäljning under 2009 är en viktig kanal för Bringwell. En registrering av
produkterna Eskimo 3 i Ryssland och att vi fått vår första order är ett stort
steg i detta arbete. Export kommer att vara ett prioriterat område för
Bringwell framöver", säger David Rönnberg VD för Bringwell.

Om Bringwell:
Bringwell är Nordens ledande leverantör av egenvårdsprodukter. Bolaget omsatte
742,9 MSEK under 2009, med en bruttomarginal om över 62 %. Bringwells strategi
är att växa såväl organiskt som genom förvärv. Under 2008 förvärvade Bringwell
de nordiska rättigheterna för några av Skandinaviens viktigaste
hälsokostprodukter Kan Jang, Chi San, Chisandra, Arctic Root, Rysk rot och
Femineral. Därutöver förvärvades Biokraft AB som ger Bringwell utökad
produktionskapacitet samt bredare produktportfölj.  

För mer information kontakta:

David Rönnberg, VD Bringwell tel. +46 8 412 72 00,
e-post:david.ronnberg@bringwell.com (david.ronnberg@bringwell.com)

Bringwell AB (publ) som är anslutet till First North, Evli Bank Plc. är dess
Certified Adviser. Bringwell utvecklar egna kliniskt dokumenterade varumärken
och patenterade substanser. I tillägg till egna varumärken inlicensierar
Bringwell intressanta produkter till den nordiska marknaden.

Läs mer på www.bringwell.com

http://www.cisionwire.se/bringwell-international/bringwell-har-fatt-registrering-och-order-pa-sin-egen-fiskolja-eskimo-3-for-den-ryska-marknaden22531


BB Trader Daily 23 juni

 • Diamyd upp 30% som mest. Diamyd rusade igår på nyheten om avtalet.  Jag låg med i callen men lyckades inte sno åt mig något och ska jag vara ärlig så tog det emot att köpa efter vad som hände med BioInvent den 6 maj.  Skillnaden i börsvärde för dessa två bolag stavas SVEIN MATHISEN. Är man börsnoterad så måste man ha en VD som pratar för sitt bolag och förstår hur marknaden fungerar. Jag är helt övertygad om att vändningen för Ericssons aktiekurs stavas SVANBERG. Inte för att han på något sätt skulle skött det interna arbete som behövdes för att få ordning på skutan igen bättre än någon annan utan för att han lyckas locka investerare till bolaget. Jag har ännu ett exempel på detta och det är PartnerTech och NOTE. NOTE har alltid haft en bättre laguppställning i både ledning och styrelse av någon anledning och aktieägarna har fått bättre betalt för ett mycket sämre bolag. Man är ofta lite naiv och tror att det där ska jämna ut sig på sikt allteftersom bolagen levererar men det gör det inte. Det var samma sak i Betsson och Unibet. Lika bra intjäningsförmåga men Betsson var helt enkelt inte lika spännande för analytikerna. Sen kan man sitta där och peka på skillnaden i p/e tal i all evighet om man vill men ofta kommer det lägre värderade bolaget aldrig i kapp. Detsamma gäller ett annat bolag som jag pratat om tidigare här nämligen SCA. En annan VD med mer fokus på aktieägarvärde och SCA skulle vara värt det dubbla. Man kanske borde läsa boken Good To Great igen...

 • När är det då dags? För BioInvent att komma med nästa positiva nyhet? Med tanke på att Diamyd var försiktiga (för en gångs skull) och sa att det kunde dröja till 2011 innan ett avtal var på plats och det kom igår så borde det innebära, allt annat lika, men med Mr. "No Hausse" Svein som VD att vi får se ett antal milstolpsbetalningar och påbörjade studier redan innan midsommar eller??? :) Håll i hatten.

 • S&P under 200 dagars igen. Illa, illa. Som jag sa till mina tradingkollegor, mina positioner är för tillfället en handelsdag före marknaden hela tiden. Hoppet är dock inte förlorat än men nu måste snart någon annan sektor än verkstad/cykliskt agera draglok. Frågan är villken?

 • Sista rycket för fordonssektorn? Efter att Volvo föll tillbaks lite igår samtidigt som bolaget hade kapitalmarknadsdag tog jag chansen att gå kort Trelleborg, Haldex och SKF (SKF traden var den enda som lyckades såklart). Fortfarande haglar köprekarna kring bolagen men det känns verkligen som att det är sista chansen att komma ur vissa av dessa nu (med tanke på hur börsen ser ut att öppna idag så kansek det var igår). Andra halvåret i år kommer inte vara lika bra som det första och 2011 ser fortfarande osäkert ut. Börsen är alltid ett halvår före så om man inte säljer innan rapport i dessa bolag så kommer många att sälja på rapportdag. Vi minns Trelleborgs reaktion på Q1 rapporten...För kännedom tog jag ut alla mina långa fordon förra veckan.

 • Bilarbetarfacket i USA på krigsstigen. Rubrik i DI idag. Som jag skrev i ett tidigare inlägg för ett tag sedan. Det kommer inte bli lätt att upprätthålla marginalerna för verkstad när konjunkturen vänder. Det är inte bara aktieägarna som vill ha del av kakan.

 • KappAhl. Ingen vidare rapport direkt. Med tanke på hur aktien rört sig senaste veckan och hur massivt säljtrycket varit från många så undrar man ju hur länge den informationen varit känd. Efter de friande domarna i senaste insiderhärvorna så lär ju det bli ganska lätt att förutse rapporter framöver...Nu kanske den åker ut ur Stockpickers referensportfölj också. Hopppas, hoppas. Då har de mer pengar att köpa mina andra favoriter Doro, EnQuest och Bringwell för.

 • MQ kom in bra. Tvärtom mot vad jag trodde med tanke på hur ivrig utförsäljningen var första dagen samt att Enskilda inte verkade vilja ta på sig för mycket aktier.

 • EnQuest är stark. Bra tryck i handeln och intressanta köpare. Hade bolaget fått en bättre fördelning av aktierna i placingen från början samt introducerats i en mindre turbulent tid så hade vi haft 14 kronor idag. Fortfarande så måste Enskilda lätta sin bok lite så fort det är en stabil marknad. Frågan är dock om inte vi får en riktig GSI rek snart och har 10% på en dag. Är det något bolag som kan lära de andra klantskallarna BP och company hur man borrar säkert ute till havs så är det ju EnQuest också. För kännedom så är exempelvis Exxons börsvärde ca 300 gånger det av EnQuest...

 • Jag gör en DT. Dags för semester. Har inte lyckats något bra på slutet och är back i juni på tradingen. Till det läggs en icke levererande långsiktig portfölj vilket får mig på ännu sämre humör. Nu väntar först midsommarfirande i Dalarna och därefter blir det till att börja med bara call handel.


//BB Trader
BB Trader Daily 22 juni

 • Yuan - Depreciering eller appreciering? Vid en första anblick igår så verkade de flesta tolka helgens nyhet kring Kinas valuta som positiv. Den inhemska konsumtionen i landet skulle gynna företag som har mycket export till Kina. Riktigt så enkelt är det kanske inte; de råvaror och produkter vi importerar till Europa för att sedan sälja här kommer att bli dyrare och för de flesta företag ser det nog ut på det sättet istället. Att Kina hållit tillbaka Yuanen tidigare genom att sälja stora mängder av valutan i utbyte mot amerikanska statsobligationer kommer ju också att driva upp räntan i USA vilket inte gynnar amerikansk inhemsk efterfrågan. Inflationen i USA samt andra länder kan också drivas upp då valutorna blir svagare. Frågan är om det kommer ha någon som helst betydelse i slutändan för världsekonomin?

 • Diamyd tecknar avtal. Nu lär haussningen i aktien starta igen eller? När får vi fler avtal, milstoplsbetalningar och inledda studier i BioInvent. Jag väntar...

 • Uppvisning av Portugal. OK, Spanien gjorde sitt igår också men det blir inget VM-guld för Spanien. Ska jag ha lite belägg för mitt påstående så har faktiskt inget lag i VM historien tagit hem guldet när man förlorat första matchen.

 • Nära stödet i USA i går. Farligt nära de gamla genombrotts/stödnivåerna igår i USA. Orkar vi hålla oss ovanför innan rapportperioden startar. Alcoa är först ut som vanligt och det är faktiskt inte mer än 3 veckor kvar. 12 juli närmare bestämt.

 • Stram budget i UK. Presenteras idag. Återstår att se om de vågar ta i nog kraftigt. Blir det för kraftigt kommer nog börsen bli sur och blir det för svagt blir den nog också sur. Lagom är bäst helt enkelt.

 • Samsung investerar. Samsung kommer att investera omkring 2,1 miljarder dollar för att möte den ökade efterfrågan på smartphones. Nokias aktieägare investerar istället -2,1 miljarder dollar för att närma sig 60 kronors nivån :)


BB Trader Daily 21 juni

 • Scandbook vinstvarnar. Det är ju förtroendeingivande att vinstvarna när man noterades den 31 mars i år... Vilket skräp säger jag. Sälj och lämna för alltid är mitt råd.

 • Katastrof i MQ. När huvudägaren säljer så mycket första dagen (genom UB antagligen) så att kursen pressas under introduktionskurs samtidigt som Enskilda verkar ha satt en oerfaren junior på jobbet att balansera kursen så kan det inte bli annat än katastrof. Det här var det sämsta jag sett på länge och det säger jag inte bara för att jag förlorade pengar på det.

 • Ferrari designer i SAAB. Jason Castriota, the U.S. designer known for creating the Ferrari P4/5 and Maserati GranTurismo, will head Saab Automobile’s design team to help the Swedish carmaker take on Bayerische Motoren Werke AG and Audi AG. The first assignment for Castriota’s design firm is to create an upscale version of Saab’s current 9-3 model, scheduled for release in 2012, the 36-year-old said in an interview. Aerodynamics will be a focus of the new design, he said. “It’s absolutely vital we get this car right,” Castriota said from New York late yesterday. “This is Saab returning to its roots, not having to worry about being part of a much larger machine that they were before in the GM organization.” Source: Bloomberg

 • Många pensionärer i Grekland. Kanske inte så konstigt om man nu går i pension strax efter 50. There’s one pensioner in Greece for every 1.7 workers, compared with one for every four in 1950, according to a government study published on May 12. Source: Bloomberg

 • Long Fabiano och kort Lagerbäck. Känns som en rätt bra posse för framtiden. Jag sätter neutral på Svennis. Han kan lyckas med det omöjliga ibland.MQ kan göra en bra resa...

MQ har sin första handelsdag idag på börsen och notering skedde på 32 kronor. Med ett p/e tal på ca 12 för innevarande år så tycker jag i alla fall att det känns som att det finns lite uppsida i aktien.
Läs mer här:

BB Trader Daily 18 juni

 • Scribona går bäst på börsen! Sedan nyheten om Catella affären presenterades har aktien gått nästan 50%. Så här skrev jag den 26 juni på bloggen: "Nu på morgonen aviseras affären som kommer göra Scribona till en verklig aktör på den europiska finansmarknaden. Med tanke på vilken skräpvärdering bolaget för närvarande har så ska aktien definitivt upp på detta. Min riktkurs tidigare har varit 11 kronor, nu höjer jag den till 14 kronor på 6-12 månaders sikt." Kanske snart dags att höja riktkursen :)

 • Vad är det med Volvo? Har de placat Renaults post? Har Renault beslutat sig för att inte sälja? Är det optionsinlösen? Ska de göra en omvänd vinstvarning? Så stark som Volvo var igår är man inte utan anledning.

 • Philadelphia Fed Index. Fick börsen på fall igår genom att komma in på 8 jämfört med förväntade 20. Detta är ännu ett i raden av egentligen helt meningslösa index från USA. Jag kommer ihåg hur det såg ut i höstas. Det var också en förväntan om att det skulle komma in på 20 men kom in på 2. Jag trodde de glömt en nolla men så var inte fallet. Börsen gick ner initalt men det fick såklart inget genomslag. Begränsa statistiken från USA till hälften tack, det är mer än väl.

 • Rallysignal #1. Över 200 dagars på S&P för tredje dagen. Stark stängning och Mohamed El Erian verkar mer haussad nu.

 • Rallysignal #2. För första gången på tre månader höjer den japanska regeringen bedömningen om ekonomin i sin månadsrapport för juni.

 • Varningssignal #1. Det fortsatta rallyt i guld tyder på att riskaptiten hos vissa investerare fortsatt är lågt. Eftersom jag själv redan är lång sedan länge så undrar jag vem det egentligen är som köper aktier i det här läget. Är det verkligen "smart money"?

 • Varningssignal #2. Försäljningen av spanska statsobligationer gick ganska bra igår. Konstigt nog betraktades "ganska bra" vara en ränta på 4,86% (jämfört med strax över 4% i maj) för tioårsobligationen på en total mängd av ca 3,5 mdr Euro. Börsen ångade på rätt bra efter att nyheten kommit in men frågan är hur det ska gå när nära nog tio gånger den volymen lån ska läggas om redan inom en månad?

 • Oljan rallar men oljeaktierna står och stampar. Själv tror jag att oljebolag är något man ska köpa innan rapportperioden i juli. Det kommer vara en sektor man kan vara överviktad på under hösten. I exempelvis verkstadsbolag med inriktning mot fordonsektorn så kommer rapportdagen i juli kanske vara det perfekta säljtillfället. Jag tänker på AuotLiv, SKF, Haldex och Trelleborg. Antagligen kommer de ge oss de bästa rapporterna någonsin och de kommer inte att kunna toppa det i höst. Vem ska egentligen köpa aktierna när alla, jag menar alla redan är haussade på dem?Dagens fångst 17 juni

Så trött trading för tillfället. Ser massa tillfällen men gör inget. Skyller på att jag är distraherad av fotbolls-VM. :)
/BB Trader

Dagens fångst 16 juni


BB Trader Daily 17 juni

 • BP ställer in utdelningen. Bolaget deponerar istället 20 mdr USD i en "ersättningsfond" och Svanberg stiger något i graderna känns det som. Aktien stängde på plus i USA och kanske är det värsta över för tillfället.

 • Remium likviditetsgarant i Micro Systemation. Gud hör bön. Nu kan vi i alla fall handla aktien. Eftersom bolaget har en historik av blandade kvartalsrapporter så är volatiliteten i aktien hög och kursen slås fram och tillbaka av enskilda kvartal. PÅ grund av bolagets storlek och typen a produkter och tjänster bolaget säljer så kan det lätt bli stora svängningar mellan kvartalen. Detta är dock något man bör vända till sin fördel som aktieägare och passa på att tanka nu innan Q2 rapport. Beläggningen på kurserna verkar öka (jag följer denna och kommer ge en uppdatering längre fram), bolaget besöker många mässor där de får positiv respons, de håller många föredrag kring Mobile Forensics och de anställer fler programmerare och säljare. De är även det bolag i branschen som är först ut med att möjliggöra dataanalys från nya iPad. Något som jag tror blir en viktig konkurrensfördel för framtiden då mer och mer kommunikation inte blir bundet till en mobiltelefon för varje person utan att vi framöver kommer lagra viktig information i många enheter, utspridda i hemmet, på kontoret och i bilen. Jag är säker på att kursen i dagsläget inte speglar hur företaget går. En något bättre kommunikation (bättre deltagande på kapitalmarknadsdagar och lunchpresentationer) vore dock önskvärt från VD och styrelseordförandes sida.

 • Nokia vinstvarnar #1. Ryktena visade sig vara sanna. Ingen rök utan eld. Frågan är ju bara hur många som har vetat att detta skulle komma? Det som höll kvar aktien kring 69 kronor idag var ju i alla fall de som tog hem lite av vinsten. Som jag skrev i ett tidigare inlägg den 10 juni: "Även om ryktet inte visar sig vara sant så förstår jag hur marknaden reagerar. Det finns inget tydligt incitament för att köpa Nokia i nuläget framför andra aktier. Jag menar att Nokia är i princip lika billig som många andra aktier (som inte uppvisar den nedåtgående trend som Nokia gör)." Vem ska köpa aktien nu? Jag vill i alla fall se en ny VD, en ny strategi och något som verkligen utmanar Apple och de andra innan jag kliver på igen. Jag kan vänta tills trenden vänt och den gått till 100 kronor med för den delen då jag inte kommer att försöka fånga en fallande kniv. Aktien ska ner.

 • Nokia vinstvarnar #2. Från 11 juni här på bloggen: "Jag vet också ingen aktie som jag är så rädd för att ligga inne i just nu (kort eller lång). Skulle det komma något så blir det ju 10% upp eller ner, minst. Jag har ett fönster ständigt öppet för Nokia i min trader OM det skulle komma någon omvänd eller vanlig vinstvarning." Igår befann jag mig i ett möte på banken klockan 14 och missade alltså hela chansen...

 • Astra har problem.En federal domstol i Kanada har avslagit en ansökan från Astrazeneca om att generika av läkemedlet Nexium skulle förbjudas i Kanada. Därmed kan generikatillverkaren Apotex få tillstånd att sälja kopior av Nexium. Astras kurs har ju på sistone lyfts med ca 10-15% och mycket kommer såklart av det stärkta pundet men av någon anledning så har aktien blivit mer populär trots att molnen enligt mig hopat sig ännu mer på himlen. Min rekommendation är sälj.

 • MQ introduceras. Bra tryck på noteringarna nu! Kul! Dock sämre att det inte går att teckna sig direkt via Avanza.

 • EnQuest köprekas igen. EnQuest får köprek av Nordea. Starkt köp med riktkurs 17 kronor. Nu väntar jag bara på två andra firmor att också ge sin syn: Swedbank och Goldman. Båda har varit aktiva köpare på sistone och nu tror jag de väntar på att aktien sticker upp lite till innan de släpper sina respektive analyser på bolaget. Tanka på! Jag tror på bra rapport i juli där reserverna också möjligtvis revideras upp.Enquest: Nordea inleder med starkt köp

2010-06-16 10:52:37 - Nyhetsbyrån Direkt
ENQUEST: NORDEA INLEDER MED STARKT KÖP, RIKTKURS 17 KR

STOCKHOLM (Direkt) Nordea inleder bevakning av Enquest med rekommendationen
starkt köp och riktkurs 17 kronor.

Det framgår av ett marknadsbrev daterat den 16 juni.

Aktien stängde på 12:05 kronor under föregående handelsdag.


Extrafrågan

Om man är intresserad av att ta positioner värda maximalt 100 000 kr, vad ska man då handla för något? Man bör väl hålla sig borta från valutor, index och large-cap aktier för att minska konkurrensen?

Det är väl aldrig någon nackdel att handla i likvida aktier, oavsett hur mycket kapital du har att trada med så jag tycker nog att large cap är intressant trots allt för dig. Du kan ju dock inte "påverka" riktningen på aktien med den volymen så du får ju se till att haka på rätt spelare.

Annars kan du ju försöka att "lära" dig rörelsemönstret för någon mindre "tradad" aktie på en av de mindre listorna. Där kan du säkert få en konkurrensfördel då du blir experten på aktien.

 

 


16 juni

 • Acando upp 6% på två dagar. I gårdagens morgonutgåva nämnde jag Acando som en av konsulterna som kunde få ett uppsving. OK, allt var i stort sett upp igår men för egen del känns det som att potentialen minskar i storbolagen samtidigt som många av de mindre börsbolagen fortfarande har attraktiva värderingar. Nu på morgonen kom också nyheten att Acando blir Perstorps implementationspartner i den förestående utrullningen av Perstorps SAP-lösning till enheten i Storbritannien. INom just de här tjänsterna finns ett stort uppdämt behov där ute och detta bör gynna kosnulter inom IT framöver. Skulle man spekulera i vilka aktier Stockpicker köper in till sin portfölj framöver så är det nog bäst att botanisera bland småbolagen. Men det är kanske för att de driver kursen i dessa och alltid får några gratisprocent också :)

 • Panikköp, short covering eller vändning? Gårdagens nyhetsflöde bjöd på rätt så blandad läsning men är vi haussade så är vi och då spelar det ingen roll att ZEW-INDEX sentiment i Tyskland var 28,7 i juni jämfört med prognosen på 42, att Spanien och Portugal fick bakläxa på sina nedskärningar, att stämningsläget bland amerikanska husbyggare var sämre än väntat, att Grekland fick sänkt kreditbetyg, att Empire Manufacturing Index var något sämre än väntat, att Nucor vinstvarande och att EU startar underskottsprocedur mot Danmark och Finland. Lika fartblinda alla blir när vi rallar lika pessimistiska blir alla när kurserna är som lägst. Det fanns dock positiva inslag igår också, Boeing drar upp produktionstakten och utländska investeringarna i USA ökade rejält i April. Jag tror dock att det nu handlar mest om teknisk analys i USA för tillfället. Nu är vi igenom 200 dagars på Oljan och ska upp mot 85 ja kanske 90 dollar. Vi är igenom motståndet på S&P och kan lyfta blickarna mot 1160-1170. Men lika säkert som några påstod att vi skulle ner då vi var igenom stöden på S&P kring 1160 och därefter 1140 så kan man nog med fördel ta det lite försiktigt. För egen del så har i princip inte ett bolag (såklart alla småbolag) rört på sig nämnvärt i det rally som varit men det är bara att hålla ut till kvartalsrapporterna trillar in innan man kan hoppas på några större rörelser där.

 • Inte många procent kvar till toppen innan Grekoron nu på OMXS30 och man kan ju konstatera så här i efterhand att man hade kunnat gjort fina pengar på att pricka in topp och botten. Jag har dock inte sett många som lyckats göra det: Stockpicker köpte inte in något under de värsta dagarna och Börsveckan har legat likvida med stora delar av portföljen hela det här året känns det som (för att nämna några). Under de värsta dagarna i maj så liknade många nedgången vid den nedgång som var i maj 2006 innan det stora rallyt startade igen. Skillnaden denna gången verkar vara att vi skapat Marianergraven i graferna. Dvs. zoomar man ut en graf över index utveckling över 10 år så ser nedgången i maj 2010 ut som ett rakt streck ned följt av ett rakt streck upp. 2006 blev det en seg sommar där börsen började gå först framåt hösten igen. Stackars alla småsparare som sålde den dagen då Aftonbladet hade sin artikel om hur man räddar sina pengar i börskrisen.

 • Var är baissarna? Börserna ångar på uppåt som det inte finns någon morgondag, rubriker som: "Nedskärningar kan ge tillväxt" pryder framsidan på DI och ingen på CNBC tror att uppgången ska mattas av. Men var är snubbarna nedan? Var är krisen i Nordkorea, den dåliga sysselsättningsrapporten från USA, spänningarna mellan Kina och Taiwan, den enorma statsskulden i Japan, den 30 procentiga arbetslösheten i Spanien, kärnvapnen i Iran och Ship to Gaza historien med allt det innebär? Det är rätt så kul när man tänker på det men jag tycker att Benjamin Grahams citat "Wall Street people learn nothing and forget everything"...Helt plötsligt får inte Mohamed El Erian en minut i rutan på CNBC. Det finns ingen person som jag är så trött på som han så mig gör det inget men undrar vad han gör dagar som dessa? Var han kort och låg och mös i sin björnfäll samtidigt som hans undersåtar stod och fångade in de fallande knivarna under de värsta dagarna i maj? Ökade han upp precis som han var som mest neggig likt ett av klippen nedan? Nedan en lista över de mest baissade på sistone.
1. Mohamed El Erian - Baissad som få och kommer så förbli2. Peter Schiff - Mannen som tror världens alla problem löses av guld3. Guy Adami - Kan inte nån bara kicka ut tönten från CNBC

Nedan några klipp som visar hur trötta de är...

They are all named Bob :)


Svaren på frågorna

 1. Hur vet man när det är dags att ta steget och bli daytrader? Jag jobbar idag med aktiehandel, men pga av 30 dagarsregeln kan jag inte testa om jag har kunskapen att köra själv. Hur gjorde du? eller chansade du bara och knöt tummarna?! Jag mer eller mindre chansade men jag ville inte jobba kvar på det jobbet jag hade ändå så det var inget alternativ. Jag vill ha frihet att kunna se på fotbolls-VM om jag vill. Jag har även en del affärsidéer som jag jobbar med parallellt med min trading så jag skulle kunna ha andra inkomstkällor på sikt om det krävs.

 2. Vad omsätter du per dag? Allt mellan 5 MSEK och 80 MSEK. Vanligtvis kring 30 MSEK. Omsatt som mest 110 MSEK på en dag.

 3. Vilken är din bästa trade? Hade väl nån dag då det var som mest haussigt i samband med räddningspaketen för Grekland då jag gjorde bra med pengar i Volvo bland annat. Den dagen gjorde jag nästan 100K.

 4. Vilken är din sämsta trade? Förlorade nästan 80 000  i Sandvik en dag förra sommaren.

 5. När du tradar utifrån orderdjupet, hur ser du då att en köpare börjat sälja och hur får du det bekräftat att köparen börjat sälja och att det inte är småbrus? Svårt att säga men det handlar om både frekvens och volym (i förhållande till vanlig omsättning i bolaget). Idag såg jag bland annat att det var bra med tryck i Eric B på 83,60 men gick ändå inte på den då jag tyckte terminerna såg småtråkiga ut. Den fortsatte dock till en bra bit över 85...Tycker att det är svårt att se rörelsemönster i aktier på samma sätt som det gjorde i början av året dock. Den nya tick sizen i många aktier har gjort att jag inte tradar vissa av mina favoriter längre (exempelvis ALIV).

 6. Hur många arbetsdagar gör du på ett år? Hur är de t.ex att komma tillbaka efter semester eller några lediga dagar? Det är alltid svårt att komma tillbaks efter lediga dagar så jag försöker följa med börsen hyfsat även när jag är på semester. Jag kör det här som ett normalt jobb. Men jag jobbar även delvis med en del andra affärsidéer så jag har att göra.

 7. Följer du aktierna du köper eller händer de t.ex att du köper mindre kända aktier vid en stor nyhet? Ibland köper jag eller säljer aktier vid nyheter utan att direkt veta vad de gör. Ofta har jag en hyfsad uppfattning dock.

 8. Om du köper en aktie och den går ner direkt säljer du med desamma då eller behåller du den om du tror på den? Det är olika från fall till fall. Ser man att det är en mäklare som säljer bara så kanske man är mer benägen att hålla på den ett tag men känns säljtrycket/köptrycket stabilt och är utspritt över flera mäklare så tar jag ut den rätt så direkt. Oftast sätter jag en nivå där jag tar stoppen.

 9. Tradar du bara eller handlar du med aktier på lång sikt ocskå? Jag handlar med aktier på lång sikt med.

 10. Vilken anser du är den bästa siten för att hålla koll på nyhetsflödet? Jag har många nyheter i Online Trader, vilket är den handelsapplikation jag använder men annars läser jag mycket som kommer ut på bloomberg.com

 11. Har du något tips på någon site som gör det möjligt att se summerad handel över en viss tid (inte bara över dagen), på olika mäklare i en viss aktie, på det sättet du gjort i ENQ? Jag har den funktionaliteten i Online Trader, i övrigt vet jag inte.

 12. Hade du svårigheter att hantera misslyckade trades ibörjan.Jag har kämpat ett bra tag o det går framåt men torskarna är svåra.Har bestämmt mig att hellre bli utstoppad ofta o fort än åka med ner men det är så svårt. Idag samma visa o ökade på men slutar illa. Ja det är inte roligt att torska stort men det blir lättare att hantera det med tiden. Det viktigaste är att man förstår hur man kunde torska så mycket och försöka lära sig något av det.

 13. Använder du teknisk analys när du tradar? Ja till viss del. Läser andras TA och försöker även hitta lite mönster själv.

 14. Vilket/vilka program använder du (ex wintrade)? Online Trader

 15. Vilka indikatorer tittar du på (MACD etc) eller vad använder du annars för att avgöra när det är dags att trada en aktie? Använder inte MACD utan är mer amatörmässig än så. Försöker läsa en del analyser, rekommendationer, nyheter. Ju mer man tradar desto mer erfarenhet får man ju vad som lyfter en aktie och vad som sänker den. Man fortsätter dock göra misstag (köpte exempelvis Consilium på nyheten om en order igår vilket slutade med att jag fick stoppa ut mig några hundra kronor back.

 16. Använder du stop-loss? Hur resonerar du isf när du sätter nivån? Tight i den marknad som varit nu men efter stöd/motståndsnivåer annars.

 17. Hur screenar du fram de aktier du tradar varje dag? Många dagar har du tex avslut i en hel del aktier.
  Använder du tex avslutstickern eller är det mer nyheter mm som du gillar mm? 
  Tycker själv att det finns förvirrande många alternativ när man sitter framför börsen att det är svårt att veta vart man ska titta när man ska daytrada mer på orderflöde.
  Har ju några aktier som jag kört relativt frekvent (ALIV, SKA, T2, SAND, VOLV B etc.) men annars tradar jag på nyheter eller rekar.

 18. Hur ser din skärmdump ut / dvs din layout på vad du bevakar?

 1. Vad har du för uppfattning om CFD handel? Ingen, handlar inte med såna instrument.

 2. Hur hinner du med så många affärer i morgon callen? Hann ju med många fler förr men nu när allt går samtidigt så blir det 2-3. Lägger upp click trading fönster bredvid varandra och klickar fort...

 3. Hur sätter du din stop loss? Se tidigare inlägg.

 4. Varför handlar du inte terminer? Tycker det känns bättre att handla aktier där det finns (i alla fall ibland) fundamenta som underbygger kursrörelserna.

15 juni

 • Fotbolls-VM har startat och plötsligt känns det som det gjorde under OS i vintras igen - börsen blir sekundär och viktigast är nu att njuta av det som bara kommer åter vart fjärde år. Dock ganska mediokra matcher hittills men Tyskland visade, likt en riktig tråkaktie på börsen, att stabilitet och struktur antagligen är bäst på sikt.

 • Från 11,40 till 13,90. Igår pendlade börsvärdet för MSAB mellan 200 och 250 miljoner kronor. Att handla via både Burgundy och NGM är ju ren katastrof. Listbyte nu tack!

 • 36 nyheter. Så många nyheter tyckte Nyhetsbyrån Direkt att bygg/ventilationsföretaget Lindab var värda att få utpressade i alla sveriges traders ticker igår. Bolaget har ett börsvärde på 6,5 mdr SEK och någon form av rekord måste ha satts. De flesta uttalande som kom var något i linje med "Lindabs försäljning visar en positiv utveckling under april". Men shit vad imponerad jag blir.
  och maj,
  Det satt långt inne men till slut lyckades de i alla fall pressa upp aktien några procent.

 • Råvaror: Guldpriset rusar. Ja så lyder rubriken på DI. 0,45% uppgång kan väl knappast betraktas som en rusning eller? På eftermiddagen igår vände guldet ner 0,7%. Vad lyder rubriken då? "Guldet störtdyker" eller? Jag är så trött på den mycket tveksamma rubriksättning som journalisterna ägnar sig åt.

 • BioInvent #1 - ThromboGenics bryter upp genom 200 dagars. En stark avslutning igår där ThromboGenics gick upp 1,2% sista halvtimmen gjorde att aktien stängde ovan 200 dagars. För er som inte vet så är i alla fall ThromboGenics det bolag som BioInvent planerar en Fas II studie för TB-403 med samt även det bolag som BioInvent för ett tag sedan rapporterade lyckade studier i Fas II för TB-402 tillsammans med. Efter dessa nyheter har BioInvent och THR haft en lika tråkig resa på varsitt håll men frågan är om inte de båda börjar återfå lite styrka?

 • BioInvent #2 - Sämsta placingen ever? Den 27 maj sålde Industrifonden sitt innehav i aktien och man hade då vänt sig till Öhmans för att få hjälp med att hitta köpare. Öhmans skötte det hela riktigt dåligt såklart och de flesta aktierna verkade hamna på rena "klipparhänder". Jag är nästan helt säker på att 95% av de som tog ett bett av blocket inte kan nämna namnet på en enda studie bolaget bedriver, vad VDn heter eller vad bolaget överhuvudtaget sysslar med.
 • Konsulterna har fått upp ångan. HiQ och KnowIT upp dryga 20% på året, bra beläggning hos managementkonsulterna (av det lilla jag hör och förstår av mina vänner som jobbar i konsultsvängen) men Acando ner 6% på året. OK, rapporten för Q1 var väl ingen rökare direkt men bolaget är väl snart nere på halva p/e talet jämfört med ett bolag som HiQ exempelvis. Igår kom det ut att VD Carl-Magnus Månsson köpt på sig 20000 aktier till i Acando också. Även DIs TA på aktien ger vissa positiva signaler (även om jag själv inte är särskilt förtjust i TA och särskilt inte i DIs TA analyser...) "Etablerad notering under 12.77 kommer att ge nya negativa signaler för aktien, medan utbrott på motsatt sida av formationen är en stark köpsignal. Aktien har brutit upp genom motståndet vid ca 12.65 kronor och vidare uppgång är därmed signalerad. Volymtoppar och volymbottnar motsvaras väl av toppar och bottnar i kursen. Detta styrker aktien och ökar möjligheten för en vändning upp"

 • Hedge Fonder är minst Bullish på Olja på 10 månader. Från januari har bullish postitioner tagna av hedge fonderna minskat med 87% och vi får gå tillbaka till juli förra året för att hitta en tidpunkt då de var mindre positionerade för en uppgång i oljepriset. Man kan dock notera att bottennivån 60 dollar för oljan senast sågs i samma månad. För mig låter det som en köpsignal i Bull Olja och oljeaktier. Mina stalltips är AOIL och ENQ.

Fredagens fångst 11 juni

Blev halvdagstrading i fredags då jag under eftermiddagen styrde kosan mot Stockholm för att på lördagen kunna medverka på en svensexa.

/BB Trader


Frågestund #2

Feel free att ställa lite frågor.
//BB Trader

11 juni

 • EnQuest. Högsta stängningen ever! Nu bröt vi upp tekniskt i aktien. Oljan rallar och flera stora mäklarhus har köpt ansenliga mängder aktier. Undrar bara hur mycket aktier som ska omsättas i den innan vi kan dra på riktigt?! På Stockholmsbörsen har i alla fall 481 miljoner aktier omsatts hittills i år. Det innebär alltså att en bra bit över halva bolaget omsatts hittills (på två månader). Med samma takt skulle bolaget omsättas en sisådär 4-5 gånger i år. Jag har kollat på omsättningen för Sandvik och de omsätts ca 1,4 gånger per år så det är lätt att räkna ut att det finns en viss "nedtryckningsfaktor" i EnQuest. Läs mer om det här:


Så här ser mäklarstatistiken ut nu. Lägg märke till hur mkt Swedbank köpt utan att ha gett en officiell rekommendation (vad jag sett i alla fall). Lägg även märke till hur ABG köpt senaste dagarna. Omsäljarna bara lättade lite på trycket så är vi på 13 kronor redan idag.


 • Svanberg #1 - The Dividend Factor. Frågan om huruvida BP ska ge någon utdelning i juli får en hel del uppmärksamhet nu. Obama är inblandad, PM Cameron i UK är inblandad, Svanberg har varit på vippen att bli åtalad (frågan är om han verkligen ska blåsa faran över än) och BP självt måste väl snart vara ett lika känt varumärke som Coca-Cola om det här fortsätter. Vilken soppa! Problemet är att BP utgör 12% av alla utdelningar från börsbolagen i Storbritannien. Så det är klart att många pensionsfonder och institutioner är rätt så sugna på att fylla på kassan lite... Som jag skrev igår dock så är nog den som sålde på sista avslutet igår inte så nöjd idag. Aktien gick upp nästan 13% i USA igår...Kursraset i BP borde innebära att Herr Svanberg numera har en mindre förmögenhet än sin fru. Som vissa påstår har ju kvinnor ett bättre sinne för affärer än män :)


 • Svanberg #2 - Assa högre än toppen 2007 igår. 170,1 intradag och stängde på 168,6. Det fanns liksom ingen hejd på köpandet. Själv fick man nöjet att ge bort några kronor till MSI. Kanske har förslaget om att förlänga "Home Buyer Tax Credit" i USA till september något med det att göra? Svanberg ångrar att han lämnade det fina bolaget bakom sig? Nästa aktie att toppa 2007 kommer att bli SKF tror jag. Då ska den upp över 161 och med tanke på hur mycket köpare det kommer in i den aktien så fort vi får ett positivt sentiment så borde det inte vara nåt problem. Ser man till p/e 2010 så skulle faktiskt 161 i SKF vara lägre än Assa på 170 så varför inte?


 • Nokia #1. Spänd väntan på Nokia. Jag vet i alla fall ingen aktie som kommer att handlas upp eller ned så mycket under så stor volym som Nokia då rapporten för andra kvartalet presenteras. Jag vet också ingen aktie som jag är så rädd för att ligga inne i just nu (kort eller lång). Skulle det komma något så blir det ju 10% upp eller ner, minst. Jag har ett fönster ständigt öppet för Nokia i min trader OM det skulle komma någon omvänd eller vanlig vinstvarning. Ryktet säger i alla fall att de nu lägger 90% av sin R&D budget på att ta fram smartphones men vad marknaden verkligen vill se är ju mobiler och gärna mobiler med Android operativsystem.


 • Nokia #2. George Soros köper. Idag kom också nyheten att George Soros fond köpt på sig en rejäl portion Nokia aktier. Fler vill fånga den fallande kniven...


 • Nokia #3. Finland hamnade i recession igen i första kvartalet. BNP sjönk med 0,4%. Tänk att Finlands BNP är ca 181 miljarder dollar och att Nokias omsättning gick ner med 20% under 2009. Från 50 miljarder dollar till ca 40 miljarder dollar. Jag tror hela minskningen är hänförbar till minskad omsättning för Nokia. Stackars Finland.


 • Positivt stresstest. Igår kom det positiva nyheter kring Baltikum som fick Swedbank att rusa över 5%. Idag kommer Moody´s och säger att europeiska banksystemet klarar att absorbera förluster från PIIGS länderna. Som jag tidigare sagt så finns det en rätt så bra rabatt i bankaktierna nu pga. skuldoron. För den riskvillige har SEB 20% skuldrabatt och SHB 15% enligt mig.

Dagens fångst 10 juni

Ja tror man inte på uppgång så blir det ingen vinst en sån här dag. Försökte gå emot i stort sett hela dagen i både Assa och Tele2 men det gick bara inte att få ner dem. Fick till slut långa på i diverse papper för att rädda upp dagen. Slog exempelvis på 20K i Ericsson en kroina under stängningskurs men ni se själva hur snabbt jag tog ut den. Detsamma i Nordea där jag gick lång 20K på 67 och kunde fått ut 50 öre upp.

OMXS30 upp över 2% två dagar i rad och jag gör inga pengar. Det är för dåligt helt enkelt men de senaste två månaderna har förstört mitt confidence till marknaden. Ska hädanefter mest slå på nyheter.

//BB Trader10 juni

 • Vinstvarning i Nokia. Rykten om en förestående vinstvarning i Nokia fick aktien att rasa under gårdagen. Ungefär halva svenska försvarsbudgeten försvann. Även om ryktet inte visar sig vara sant så förstår jag hur marknaden reagerar. Det finns inget tydligt incitament för att köpa Nokia i nuläget framför andra aktier. Jag menar att Nokia är i princip lika billig som många andra aktier (som inte uppvisar den nedåtgående trend som Nokia gör). Samtidigt verkar ju inte kommunikation vara en särskilt stark egenskap hos våra kära grannar i öst...


 • Bernanke snackar och marknaden drar. Trots att jag tyckte mycket av det han sa var rätt så baissat så fick USA börsen rejäl fart. Jag fick väl rätt till slut kan man säga efter att ha följt stängningen i USA. Självklart toppade USA på vår stängning igår och jag försökte gå kort. Det blev en rejäl short covering till att börja med i USA i alla fall. Lika nervöst som det är att ligga lång för länge i den här marknaden lika jobbigt är det att vara kort för länge så att få en sisådär 5% på tre dagar lär ha räckt för många också. Jag gick såklart emot och gick back 5000 i Sandvik (när den var upp 3%). USA föll ju ner i slutet igår och hade jag legat overnight med min blankning hade jag antagligen kunnat skörda fint nu.


 • Guldet tappar för andra dagen i rad. Har vi ett trendskifte på gång?


 • Oljan upp på minskande lager i USA. Kina punpar ju in pengar i statsobligationer världen över och fyller även på med guld i skattkistan. Hade jag ett råd att ge till kineserna så skulle det istället vara att förvärva oljetillgångar världen över. Ingenting kommer att vara en sådan maktfaktor om några år som olja. Tro vad ni vill men vi kommer att ha en oljekris till innan vi ställt om till ett mer "hållbart samhälle".


 • BP ner 15%. BP nere på 14 års lägsta. Att göra bort sig funkar inte riktigt i den marknad vi är nu. HQ är ju ett gyllene exempel på det för svenskt vidkommande. Att sälja BP aktien som siste man idag tror jag dock kan vara en rätt dålig affär. BP har ju tillgångar som är värda någonting och hade det inte varit för rädslan att ta över stämningar och kostnader så hade nog bpde Shell, Exxon eller någon annan oljejätte redan slukat dem. Det bästa kanske vore att amerikanska staten köper dem, skriver av skulderna och låter bolagets kassaflöde användas för att betala saneringen? Att inte ställa in utdelningen är som att be om att bli slaktad. Svanbergs dagar är räknade den saken är klar.


 • När det börjar gå ner så går det ner rejält. Jag var själv med i turerna kring Svensk Internetrekrytering för några år sedan (var med från dag ett på 12 kronor och hann slänga mig ur runt 25 kronor efter att nyheter om bluffakturor etc. kom ut). Bolaget återhämtade sig aldrig och handlas väl in öringar nu förtiden. Det enda rätta hade varit att försöka hitta en köpare till bolaget då varumärket var förbrukat. Detsamma gäller nog HQ för tillfället. Det är ingen idé att pumpa in mer pengar i det. Ett annat exempel är ju Transcom som efter turerna kring felaktig redovisning stadigt gått neråt. Här tror jag dock en ordentlig urblåsning på ledningsnivå skulle göra susen. Tyvärr är inte gamle Stenbeck around anymore.


 • Texas. Ja så hur gick det då för Texas Instruments som gjorde en omvänd vinstvarning igår. Jodå aktien toppade på 24,50 för att sedan sluta kring 23,75 - 0,5% ner. Tycker det mesta talar för att Q2 är old news redan och ingen kommer att bry sig om bolagen levererar sjuka resultat i rapportperioden. Vi kommer bara bry oss om makro och om orderingången och hur utsikterna är för 2011 - året då vi verkligen ska bekänna färg enligt många "experter".


 • Clas Ohlson. Försäljningen klart sämre än väntat för typ femte månaden i rad. Det här håller inte. Jag hade faktiskt några Clas då den stod i 136 kronor och siffrorna för mars presenterades. Fick slänga ut direkt och gick faktiskt lite plus på affären. Nu är vi nere på 111 kronor och som jag skrev ovan, bolag som inte levererar nu kommer att bli straffade. Skulle man jämföra med Nokia så kan man ju säga att Clas i alla fall fortfarande värderas på p/e tal till det dubbla jämfört med Nokia. Clas ska en bra bit under 100.

 • P/E är väl det som betyder nåt eller? Själv förstår jag inte riktigt hur vi som investerare resonerar då vi har så stort fokus på top line. Har inte de flesta bolagen redan visat att de kan ge oss bra avkastning utan högre top line? Så slimmade som bolagen är nu har de aldrig varit vill jag påstå. I alla fall om man ser till verkstad. ÅR efter år har lean production och andra koncept matats in i fabrikerna dag ut och dag in. Nuhar de äntligen fått praktisera det på allvar och det verkar fungera! Top line growth behövs egentligen bara i processindustrin där de fasta kostnaderna riskerar att sänka resultatet. Jag kommer vara lika nöjd med 10 kronor i vinst per aktie för Tele2 nästa år också utan mer intäkter. Varför ha pengarna någon annanstans än i aktier?

What you need to do Nokia


Rykten i Nokia

Ett märkligt sammanträffande men jag ägnade faktiskt en stund i går kväll att leta trådar, artiklar eller liknande som på något sätt skulle kunna indikera att Nokia skulle i färd med att ge en omvänd vinstvarning de närmaste dagarna.

I så fall hade jag tänkt att lägga ut det här på bloggen som ett litet experiment för att se hur långt man kunde dra det. Skulle det gå så långt att det kunde börja surras bland mäklarna att guidningen Nokia gett för Q2 varit för låg och att man nu skulle dra upp prognosen.

Tyvärr hann någon annan före och antagligen på ungefär liknande sätt som jag planerat dra igång ett rykte kring en omvänd vinstvarning gjort slag i saken och lyckats med ryktet om en vinstvarning.

Egentligen skulle en omvänd vinstvarning vara mycket mer logisk enligt mig. Tidigare har Qualcomm höjt prognosen och senast igår kom Texas Instruments och höjde prognosen. Någonstans måste deras chips ta vägen och att Nokia på några månader skulle ha tappat så stor del av världsmarknaden att de skulle hamna utanför det tidigare angivna spannet för omsättning och vinst är för mig något av en stretch. Estimaten för EPS för Q2 är under EPS för Q2 förra året och endast en tredjedel av vad Nokia tjänade 2008. Men vi har haft FACIT case förr så man ska väl inte vara alltför säker på sitt case.

Ingen rök utan eld säger man ju och årets kursutveckling i aktien ger ju upphov till mycket spekulation.

Spännande är det i alla fall då en omvänd vinstvarning skulle dra igång ett sällan skådat rally och short squeeze i aktien samtidigt som en vinstvarning antagligen skulle sänka aktien ytterligare 1 Euro eller så.


//BB Trader

Sena att agera

ABB lägger ett bud på Chloride Group värt 325 pence per aktie. 2008 avfärdades Emerson efter att ha lagt ett bud på 270 pence per aktie. 2009 handlades bolaget kring 120-140 pence och frågan är ju varför ABB väntat tills nu med att lägga ett bud. Antagligen hade ett bud kring hälften av det man nu betalar gått igenom då.

Det finns väl ett samband mellan storägaren i ABB, Investors oförmåga att agera under fjolåret och ABBs oförmåga att utnyttja sin stora kassa att göra fynd när läget var som det var under 2009. Förvärvet kommer bli riktigt dyrt och aktieägarna i ABB får betala för bristen på handlingskraft och djärvhet i ABBs styrelse och ledning.


//BB Trader

9 juni

 • 13 gånger mellan plus och minus i USA igår. Finns det några andra än såna som jag själv i marknaden nu?


 • Den egentliga bottennivån under flash crash var enligt Lon Juricic, 9625,97 vilket i så fall skulle indikera att vi ska ner ytterligare 2,5% på Dojjan innan vi på riktigt kan säga att vi touchat flash crash nivån.


 • Contracts that pay off should the benchmark index for U.S. stocks plunge more than 23 percent from its April high cost 75 percent more than those speculating on gains, the biggest premium ever, according to data compiled by Bloomberg and OptionMetrics LLC. The 10-day average difference exceeded 50 percent 34 times since 1996. In those cases, the Standard & Poor’s 500 Index gained a median 7.2 percent in six months.


 • Omvänd vinstvarning från Texas Instruments igår. Deras halvledare finns ju i allt från kameror, till bilar till telefoner. Bolaget upp blygsamma 0,19% på efterbörsen trots att VPA höjdes med mer än 5% för andra kvartalet jämfört med analytikernas förväntningar. Vilket bolag blir näst ut att höja prognosen?


 • 3M sänkte dock sin prognos på grund av skuldkrisen i Europa med 5 cents per aktie. Men vem bryr sig egentligen? Bolaget säger att de ska göra 5.40 -5.60 dollar per aktie i år så 5 cents per aktie känns ju mer som en konferensresa mer eller mindre.

Nu kommer de omvända vinstvarningarna

2010-06-08 22:40:10 - Nyhetsbyrån Direkt
TEXAS INSTRUMENTS: SPÅR V/A 0:60-0:64 2KV, TIDIGARE 0:56-0:64

STOCKHOLM (Direkt) Texas Instruments höjer vinst- och intäktsprognoserna för
det andra kvartalet.

Det skriver Bloomberg News.

Intäkterna beräknas uppgå till 3,45-3,59 miljarder dollar, medan bolaget
tidigare spådde intäkter om 3,31-3,59 miljarder dollar. Analytikerna räknade
med intäkter om 3,47 miljarder dollar för det andra kvartalet, enligt Bloomberg
News analytiker .

Samtidigt höjer bolaget vinstprognosen till 0:60-0:64 dollar per aktie för det
andra kvartalet, jämfört med tidigare prognosen om en vinst på 0:56-0:64 dollar
per aktie. Här räknade analytikerna med en vinst på 0:61 dollar per aktie.

Magnus Gerentz +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt

Börsen rätt värderad? Bolagsvinsterna fel värderade?


Blir inte slutsatsen av denna artikel att nuvarande värdering på börsen har tål vissa bakslag från bolagen? Eller är vi på väg att få en ny standard för vilket p/e tal som anses vara rimligt på börsbolag. Från tidigare 15-20 beroende på tillväxt etc. till säg en sisådär 10-13?

Det känns som de sista 3-4 som behövs för att komma upp till 15 från 11-12 snarare handlar om någon allmän världspolitisk riskpremie än att exempelvis Tele2 skulle tjäna så mycket mindre i år än förra året. Det skulle i så fall innebära att vi får lära oss att leva med lägre p/e tal trots att bolagen levererar.


Om man är optimist så kan man ju dock se en ganska bra resa framför sig om :

A) bolagen verkligen levererar vad analytikerna tror de närmaste kvartalsrapporterna,

B) det politiska läget stabiliserar sig (eller som jag anser, alla nyutexaminerade analytiker, traders och investerare inser, om de kan ta en titt i valfri "yearbook" från valfritt decennium under 1900-talet att världen ALLTID har haft politiska spänningar, krig och allmänt elände och att det inte är särskilt skoj såklart men att det inte är tillräckligt för att rubba börsens utveckling på längre sikt,

C) bolagen kan behålla samma fina marginaler som de haft på sistone när försäljningen tar fart och personalen vill ha höjda löner, skiftgången startar, konsultimmarna blir fler och konferensresorna dyrare. Ja då kan i alla fall jag se en fin trestegsraket där allt sammantaget kan ge oss ett antal hundra procent de närmaste 5 åren i många bolag.


//BB Trader

Kärva tider för BP...


PartnerTech öppnar inköpskontor i Kina


Dumma norskar, här har ni något att se fram emot

2010-06-04 08:14:55 - Nyhetsbyrån Direkt
FLYG: KOSTNADERNA FÖR JOINT STRIKE FIGHTER SKENAR YTTERLIGARE

STOCKHOLM (Direkt) Det amerikanska förvarsdepartementet har höjt
kostnadsuppskattningen för Joint Strike Fighter, eller F-35, till mer än 382
miljarder dollar.

Det rapporterar amerikanska branschtidningar.

Bara sedan den senaste kostnadsuppskattningen från i februari i år har
kostnaderna stigit med 54,2 miljarder dollar. Kostnadsuppskattningen gäller de
35 år som JSF-programmet omfattar.

Därmed har de bedömda kostnaderna för JSF stigit med 64 procent sedan Lockheed
Martin vann upphandlingen kring den nya flygplanstypen för nio år sedan.

Revideringen av de bedömda kostnaderna kring JSF skedde i början av juni i
samband med en redovisning från försvarsdepartementet till kongressen. I
samband med redovisningen gav försvarsdepartementet samtidigt tillverkaren
Lockheed Martin sitt fulla stöd genom att på nytt certifiera upphandlingen
gentemot tillverkaren.

Skulle det amerikanska försvarsdepartementet köpa samtliga 2.457 JSF som är
planerade att produceras till 2035 så kommer den genomsnittliga kostnaden per
flygplan att uppgå till 92,4 miljoner dollar i 2002 års penningvärde. Omräknat
för inflation skulle kostnaden bli 133 miljoner dollar per plan fram till 2035.

JSF konkurrerar med Saabs Gripen NG i ett antal olika upphandlingar. Bland
annat valde Norge det amerikanska alternativet, bland annat med hänsyn till
just kostnadsaspekten.


Danmark, Nederländerna och Indien är tre andra länder som just nu genomför
upphandlingar i olika stadier av nya stridsflygplan där JSF och Gripen-systemet
är två av konkurrenterna.


//BB Trader

Vinst men ändå besviken


Hade 16K Sandvik och 20K Volvo i morgoncallen som jag sålde alldeles för tidigt. CSB sålde sjukt mkt i Volvo och Öhmans i Sandvik vilket gjorde att jag tog ut dem alldeles för tidigt.

Autoliv gick jag kort på 396 och var med ända upp till 400 då den vände. Var back över 13K ett tag men det blev några hundra till slut. Verkar som att alla i den här marknaden får panik åt båda hållen så fort det börjar röra på sig lite...

//BB Trader

Även om aktien kärvar så verkar inte bolaget dra ner på tempot!


Gårdagens fångst


Bringwell i Realtid


Dagens fångst 1 juni

Lugn dag där alla positioner avslutades innan det stora rallyt på slutet. Dels eftersom jag inte ville kasta mig in i nåt med risk att tappa min fina straight flush men också för att Söderlings match drog igång vid denna tidpunkt...
/BB Trader

PartnerTech satsar vidare


RSS 2.0