Budrykten i EnQuest

2010-07-29 16:08:37 - Nyhetsbyrån Direkt
ENQUEST: RYKTEN OM KINESISKT INTRESSE FÖR BOLAGET - TIDNING

STOCKHOLM (Direkt) Enligt den brittiska tidningen Daily Mail cirkulerar rykten
om att kinesiska intressenter överväger ett bud på Enquest. Enligt tidningen
skulle budnivån ligga kring 1 miljard pund.

Enquest är det bolag som är resultatet av Lundin Petroluems avknoppade
brittiska verksamhet och tillgångar från Petrofac.

Börsredaktionen +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt


XRY in the air... Martin på Micro Systemation kombinerar nytta med nöje


BB Trader Daily 29 juli

 • Norskarna slösar. Statoil kommer in sämre än väntat, 25,8 miljarder NOK före skatt jämfört med förväntade 36,7 miljarder. Av egen erfarenhet sedan min tid som konsult vet jag att Statoil var ett av de bättre kontona där det fick kosta. Besparingsåtgärder som gav mindre än 100 miljoner NOK i besparing var inte ens intressanta - det skulle vara mer för att vara värt att bry sig om.

 • Kanske hamnade vinsten här istället då. Cap Gemini överraskar med ett bättre resultat än väntat och höjer samtidigt prognosen för sin rörelsemarginal. Försäljningen 10% bättre än väntat och nettoresultatet 25% bättre. Det bådar för bättre tider för konsulterna.

 • EnQuest rusar på budrykten! Jag har sedan handelsstarten i april varit haussad till EnQuest. De två senaste dagarna har det äntligen lossnat för aktien och under relativt bra volym också. Volymen igår och i förrgår har varit ca 3 gånger så stor som normalt och vi får gå tillbaks till början av juni om vi ska hitta dagar med lika hög omsättning. Detta har tydligen sitt ursprung i ett budrykte där kineserna ska vara inblandade. Budet ska vara i storleksordningen 1 miljard pund, dvs. ca 15% högre än dagens kurs. Det känns ju som ett rån. http://www.24dunia.com/english-news/shownews/4/MARKET-REPORT-by-GEOFF-FOSTER-Enquest-gushes-on-bid-rumours/6823547.html

 • Ericsson på väg på 200-dagars? Brant fall från toppnivåerna strax under 90. 200-dagars på höga 75 hägrar och kanske ska man försöka fånga den på jämna 76?

 • Resultaten överraskar men intäkterna laggar. Läste igår att ca 80% av alla bolag som rapporterat i USA har kommit in bättre än förväntan på nedersta raden men att bara 25-30% har gjort det på omsättning. Kombinationen bättre på intäkterna och bättre på resultat smäller antagligen 5 gånger så högt som att bara komma in bättre på resultat och i linje på intäkterna.

 • Astra kommer in bra och får Brilinta godkänd. Tråkaktien som jag lämnade i början av året har såklart levererat på sistone och nu hade man väl snart haft 25-30% upp om man legat kvar hela året... Ibland är man lite väl kortsiktig och tappar suget då bolag inte levererar. Alla kan ha en dålig period men så länge underliggande business är sund så ska man nog försöka stå fast vid sina val.


Det behövs mer målgester på börsen :)


BB Trader Daily 27 juli

 • Biggs är haussad igen. Kommer ni ihåg att jag skrev i början av juli om Barton Biggs som hade sålt halva aktieinnehavet i sina fonder i slutet av juli? 9 juli skrev jag så här: "Biggs som timade uppgången från mars ifjol riktigt bra för sitt Traxis Partners uttalade sig sent på fredagen i Bloomberg och berättade att han sålt 50% av sina aktieinnehav i rädsla över att vi går in i en dubbeldipp. "I can change my mind very quickly,” Biggs, who manages $1.4 billion, said in a telephone interview following the Bloomberg Television appearance. “I’m not wildly bearish, but I don’t want to have a lot of risk at this point. I just want to have less exposure at a time like this.” Ska marknaden basera sina köp och säljbeslut på att någon som förvaltar 1.4 mdr USD endera köper eller säljer så blir det inte mycket gjort. Killen förvaltar lika mycket som jag och någon trader till omsätter på ett år...

  Nu är han i alla fall ute igen och säger att han köpt tillbaks allt.

  "Barton Biggs, the hedge fund manager who sold half his equity holdings at the start of July, said today that signs the U.S. economy will avoid a recession spurred him to build the stakes back up."

 • Dags att gå på sencykliskt redan? ABB och Alfa Laval har gått riktig bra efter sina rapporter medan andra bolag som exempelvis SKF haft det lite svårare. Ser man till den utvecklingen så kan man ju tänka sig att investerarna letar bolag som höjer sin omsättning framöver. Detsamma gäller nog konsultbranschen och oljebolagen i så fall.

 • Blankningen på 2-års lägsta. Bra eller dåligt för oss som tror på stigande kurser? "Investors are exiting bearish bets on global equities, pushing bullish wagers on stocks to a two- year high versus short sales, according to Data Explorers." “Short sellers are now taking money off the table,” said Will Duff Gordon, a senior researcher at Data Explorers in London. “Perhaps the bears are going back into hibernation?”- Bloomberg News igår. Vi vet ju alla vad som hände hösten 2008 och en lagom mängd baissare är alltid bra för kursutvecklingen. Nu verkar många ha kapitulerat för det faktum att vi ska bryta upp genom 200-dagars på S&P500. Gör vi det så är inte jag sen med att haka på och säga att S&P kan sluta året 10-20% upp. Men, skulle det komma in lite negativa datapunkter framöver så kan vi nog få se en riktig rekyl då blankarna ska ta position igen...

 • EnQuest. Rapport 17 augusti och jag tror på en bra utveckling för aktien framöver. Oljeaktier är lite speciellt då de ska hämta sin intjäning från en produkt som världen helst vill vara utan. Själv tror jag mycket på oljan då jag tror många underskattar behoven i BRIC-länderna, OPEC överskattar oljereserverna och just för att det är en vara med begränsat utbud så kan det lätt skapas panik när vi når en tidpunkt då människor blir medvetna om de två första punkterna. EnQuest är lite seg men i takt med att oljeaktierna börjar röra på sig så ska vi nog få sen en vändning. Riktigt kul att se AOIL igår, ett annat bolag jag har i portföljen från låga 90 i snitt.Dagens fångst 26 juli

Det är för dåligt men här är det i alla fall.
Uppdatering: Som alltid försöker man ju gå emot de riktigt starka då man tror att de ska vända ner. Så var fallet med ABB där jag försökte gå kort några gånger (då terminerna blev svaga). Det bet inte på aktien som likt AutoLiv hade en riktigt bra dag igår. AutoLiv lyckades jag dock tjäna några kronor på genom att gå kort. Inte helt lätt då aktien gick från 403 i callen upp till strax under 420 som mest. Aoil gick jag lång i callen (försökte få mer size men fick bara 460 aktier) och BioInvent gick jag kort då den öppna lite konstigt. Samtidigt vill ejag få ner BioInvent då jag vill köpa mer i den kring 31 kronor.

"Som mest kan avtalet med Roche ge Lundaföretaget 40 procent av maxsumman 450 miljoner euro, motsvarande 4,2 miljarder kronor."

Med tanke på att kursen för BioInvent står och stampar på en mycket attraktiv nivå (idag har den dock fått lite fart...) så kan det vara läge att ge lite uppdatering för er som ännu inte investerat i bolaget. Det känns som ett bra läge nu!

I lördags publicerade Sydsvenskan en kortare artikel om BioInvent där Svein verkar ovanligt positiv och haussad. För er som inte känner till bolaget eller lyssnat på Svein i något sammanhang så kan jag berätta att han är oerhört försiktig i sina uttalanden och är nog den minst haussige företagsledare jag känner till. Nedan är artikeln:
Därtill kom också Stockpicker med en upprepning av sin positiva syn på bolaget i gårdagens Stockpicker Newsletter. Bland annat så skriver man:

"Mot bakgrund av ovanstående anser vi inte att det finns någon anledning att frångå den positiva syn som vi haft på BioInvent tidigare. Trots betydande kursuppgång sedan vi inledde bevakningen (ca 35 %) är bolaget fortsatt ohotad etta i biotekniksektorn för Stockpickers del. Återgången till nivåer i anslutning till 30 kr ser vi därför som ett bra läge att öka på ett eventuellt innehav eller etablera ett för den som sålde i samband med riktkurspasseringen."

Nedanstående sammanställning visar att det mycket väl kan bli en period av mycket nyheter och händelser kring bolaget framöver. Många av studierna befinner sig i ett läge där milstolpsbetalningar eller avtal bör komma.


En liten outsider är ju BI-505 som har kanske lägst sannolikhet att lyckas men skulle den visa sig ha minsta effekt så kommer det vara en mycket betydelsefull framgång för bolaget. Den riktar in sig på Multipelt Myelom som i dagsläget är en mycket svår cancerform där nuvarande behandlingsmetoder har kraftiga biverkningar och dålig effekt. Studien har "Orphan Drug" status i US och EU vilket betyder att den exempelvis kan säljas utan konkurrens i upp till 7 år samt att den har en smidigare väg fram genom studierna. Det vill säga det krävs inte lika  många patienter i studierna (då det kanske inte finns så många att tillgå då det kan röra sig om läkemedel mot ovanliga sjukdomar).

Nedan ser ni resultatet av en studie på möss där substansen visade sig ha en mycket bra effekt.


För er som vill läsa mer om BioInvent så länkar jag här till den presentation som hölls av bolaget
på Jeffries Global Life Sciences Conference 2010, NYC den 8-10 juni 2010.


BB Trader Daily 26 juli

 • Stresstester #1 - Ingen blev stressad. I fredags klockan 18 släpptes så det efterlängtade resultatet av stresstesterna av de europeiska storbankerna. Alla var förväntansfulla men när så väl resultaten kom så hände ingenting. USA börserna rörde sig knappt. De fick lite fart efter att GE höjde sin kvartalsvisa utdelning med 20% samt förlängde sitt aktieåterköpsprogram. Undrar hur många som suttit och analyserat stresstesterna i helgen och vad de egentligen kommit gram till? Kanske ska vi dra vidare genom 200-dagars i USA nu och starta ett sinnesjukt rally mot 15000 på Dojjan. Detta är i alla fall vad de mest haussade i min omgivning tror.

 • Stresstester #2 - Inget som vi inte redan visste. “The seven that failed the tests were already banks that had failed or were in the watch list, and that says to me that these tests are not telling us anything we don’t already know,” Sri-Kumar said. “I don’t think the markets will buy it. We’ll have to wait until the Europe markets open on Monday.”

 • Stresstester #3 - Bara en konstruerad trygghet? “This is not reassuring at all,” said Komal Sri-Kumar, who helps manage $118 billion as chief global strategist at TCW Group Inc. in Los Angeles. “These tests were set in such a way that most of them would pass. That doesn’t say to me that the banking system is stable.”

 • Lika mycket som jag funderar på det...måste ju andra fundera på vilka sektorer/aktier det är som är undervärderade i dagsläget. Det gäller för förvaltarna att komma ikapp index nu. Såg exempelvis att både Brummer och Skagen låg på låga ensiffriga tal i avkastning för några av sina mest kända fonder hittills i år. OK, verkstad har ju gått bra men det känns ju sådär att kliva på tåget där nu. Svårt att pricka botten i turnaroundcasen bara. Det finns ju ett par nu (Nokia, Eniro, PA Resources etc.). Vilka är era case?

 • Från arbetslöshet till vinstdubbling och vidare till talibaner. Finns ju alltid nåt att oroa sig för om man är baissad och när nu alla redan räknat in att bolagens rapporter skulle vara bra för Q2 så har ju fokus legat på att hitta negativa makrosignaler. När nu även dessa ser ut att svänga om och komma in mer positivt än väntat så kommer väl de politiska spänningarna i världen att hamna högre upp på löpsedlarna. Snart lyckas väl baisarrna få upp militärövningen i Sydkorea eller bortrövade amerikanska soldater i Afghanistan högst upp på löpsedlarna. Hör förresten att Mona är i Afghanistan nu. Vad kör ni för case om det skulle bli sosseregering? Lång JM?

 • NOMI - Ett bra tips! Måste berömma JanneBanan för hans mycket lyckade kommentar häromdagen. Den som följde tipset blev rikligt belönad kan man säga. 15-20% kunde du hämta in på ett par timmar. Nu följde jag inte tipset tyvärr men nästa gång så...

Bringwell värt 3,95 SEK per aktie?

"Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig". Precis som Håkan Hellström sjunger är det väl för mig och Bringwell. Ni som läser mina inlägg måste tro att jag vill få alla att se hur undervärderat Bringwell är och att ni alla ska köpa på er aktier men så är inte fallet, Bringwells ledning måste prestera bättre än så här för att få in fler köpare i bolaget. Jag tycker dock att de har spännande produkter och en stor potential som de inte lyckats realisera ännu. För att aktien ska få någon fart så måste bolaget visa upp en högre omsättning framöver. Jag hoppas den nya styrelsen kan bidra med något positivt här. Trots att det kan bli lite tjatigt så kommer jag att fortsätta publicera information och tankar kring bolaget.


Bringwells skuldsättning innebär att nettoresultatet hänförligt till aktieägarna blir så mycket mindre än vad det blir för aktieägarna i NBTY. Eftersom bruttomarginalen är på samma nivå så finns det dock stora möjligheter för en ny ägare (som med kapitaltillskott kan minska skuldsättningen) att kunna få en bra avkastning. Nedanstående uppställning visar att Carlyle betalade motsvarande 1,33 gånger omsättningen för NBTY. Med samma ratio skulle Bringwell då vara värt 3,95 kronor per aktie.

 

 


Validus får skynda på - snart kan andra intressenter få upp ögonen för Bringwell...

Den 15 juli annonserades en mycket stor LBO affär i USA när Carlyle la ett bud värt 3800 miljoner dollar på NBTY som är vad man skulle kunna kalla Bringwells motsvarighet i USA. Bolaget utvecklar, tillverkar och marknadsför liknande produkter som Bringwell (kosttillskott och naturläkemedel) genom olika nätbutiker i USA, Kanada och även i UK och Holland (så de kanske redan kollar efter tilläggsförvärv i andra länder med). Som ni märker när ni besöker dessa sajter (eller kollar omsättningsutvecklingen för NBTY) så är intresset för vitaminer, antioxidanter etc. stort i USA och min spaning är ju att det som är stort i USA kommer att bli lika stort i Sverige och Norden.


Ett Bringwell på 1,73 SEK per aktie (vilket ger ett börsvärde på ca 440 MSEK) och med ett P/S tal på 0,5 borde locka till sig investerare som ligger i framkant vad gäller framtidsspaningar. Eftersom bruttomarginalen är över 64% så har man också alla förutsättningar att uppnå en mycket god lönsamhet.

Nedan finner ni information om köpet samt länkar till en del av de sajter NBTY har.
Dagens fångst 22 juli


Inför rapportperiodens höjdpunkt - Nokia


Svar på Bringwell kommentarer

Håller inte riktigt med att man tappar försäljning inom samtliga kanaler. Försäljningen för LIFE som helhet minskar och har inget med BWL att göra. LIFE har problem och de arbetar på att lösa dem. Bringwells produkter kommer att i många fall bli det enda alternativet för kunden i LIFE butikerna då det nya samarbetsavtalet innebär att Bringwell får ett större utrymme i butikerna. Det är också positivt att se att man i Finland når ut till kunderna via postorder på ett mycket bra sätt (försäljningen ökade här med 70% jämfört med samma kvartal förra året). Bolaget har självt sagt att omställningen för de nya apoteken tagit längre tid än väntat (beroende på att de nya apoteksaktörerna inte fått rutiner på plats). Det är också lätt att se när man besöker de nya apoteken. För er som är nya på Bringwell så kan ni inte jämföra sekventiella kvartal då det finns en rätt så stark säsongsmässig effekt i kvartalen. Jag håller dock med om att huvudägaren får bestämma sig hur de vill göra med bolaget då försäljningen behöver ökas (exempelvis genom export eller innovativa grepp).

Dagens fångst 21 juli

Svårt att få till tradingen i storbolagen. Det gäller att vara riktigt snabb på småbolagsrapporterna...Som ni ser så hoppade jag av ALIV lite väl tidigt...

BB Trader Daily 21 juli

 • Google slutar tillverka Nexus One. En aktör mindre på smartphonemarknaden. Ska bli riktigt spännande att se om Nokia kan presentera någon ny strategi i kampen mot Apple om Smartphonemarknaden imorgon. http://www.wired.com/gadgetlab/2010/07/google-to-stop-selling-nexus-one/

 • Bringwell kommer in bra. Omsättning och EBITDA i linje med mina förväntningar. Kassaflödet överraskar positivt. Den nya distributionshubben i Falköping bör göra att lagernivåerna sjunker i hela leveranskedjan vilket är positivt framöver. Samtidigt verkar de nya produkterna som tagits fram ihop med Probi sälja på bra. Följande är taget från Probis delårsrapport häromdagen:

 • "För Kosttillskott låg nettoomsättningen på 4,9 miljoner SEK (3,5), vilket är en ökning med 39 procent. Huvuddelen av leveranserna till Bringwell har gjorts under andra kvartalet."

  "Ökningen av intäkterna i Norden under första halvåret beror främst på den fortsatt positiva utvecklingen för ProViva och leveranserna av ProbiFrisk och ProbiMage till Bringwell."

  "Bringwells dotterbolag GreenMedicine har fått mycket god konsumentrespons i Sverige på lanseringen av ProbiMage och ProbiFrisk. Samtiga nyckelkunder har listat produkterna och distributionen har successivt byggts upp till att omfatta cirka 70 procent av alla apotek och hälsokostbutiker i Sverige. Uppbyggnaden av distributionen har skett under samma period som de nya apotekskedjorna har etablerat sin verksamhet och därför varit något långsammare än planerat. Annonseringen har varit begränsad innan full distribution har uppnåtts och fokus har legat på marknadsföring av ProbiMage i veckopress. Försäljningen till konsument av framför allt ProbiMage har dock överträffat plan och extra leveranser har gjorts. Under hösten och vintern kommer marknadsföringen att intensifieras och utvidgas då med TV-reklam."


 • Nokia upp på ryktet. Nokia upp kraftigt igår på ryktet om att de söker efter ny VD. Känns nog inte så bra för Olli-Pekka. Vågar man ligga över rapport i aktien imorgon?

 • Stora rörelser men inget för mig tydligen. Missade på Alfas rapport igår (gick lång men tog ut snabbt då den vände ned och gick back) och idag på SCAs rapport var jag inte heller med. Den fullkomligt tokrusade ett tag till 105,8 innan den vände ned. Vems rapport drar och vem gör det inte? Svårt att avgöra och många parametrar att ta hänsyn till; hur nedtryckt är aktien? hur upphaussad är aktien? hur mycket är blankat? Många frågor men få svar.

 • Clas Ohlson får det svårt. Månad efter månad kommer försäljningen in svagare än väntat. Jag kollade också hur Kjell och Company utvecklats under året och nog ser det ut att vara lite tufft för Clas. http://www.kjell.com/foretaget/om_oss/images/forsaljning.gif

 • Stress Tests eller Tress Sests? När tradingen går dåligt kan jag alltid få ett gott skratt varje gång de ska säga Stress Test på CNBC... :)


Kassaflödet imponerar hos Bringwell!

Bringwell rapporterar ett kassaflöde som överstiger 24 MSEK i det andra kvartalet. Det var klart högre än mina förväntningar och med tanke på att fokus ligger mycket på kassaflödet för bolaget så ska aktien upp på detta. Per 30 juni 2010 uppgick Bringwells likvida medel till 42,0 MSEK jämfört med 20,0 MSEK föregående kvartal. Bringwells likvida medel och outnyttjad checkkredit uppgår till 72,9 MSEK vid periodens utgång. Räntebärande nettoskuld uppgick till 392 MSEK jämfört med 403,5 föregående kvartal.

21 jul, 2010 08:30 CET

April – juni 2010

Intäkterna uppgick till 161,4 (168,2) MSEK
EBITDA uppgick till 23,2 (26,6) MSEK
EBITDA-marginalen uppgick till 14,6 (16,3) %
Resultat efter skatt uppgick till 6,1 (9,1) MSEK
Resultatet efter skatt justerat för avskrivning av immateriella tillgångar uppgick till 13,6 (17,1) MSEK
Kassaflöde efter rörelsekapitalförändringar uppgick till 24,2 (22,0) MSEK
Resultat per aktie uppgick till 0,02 (0,04) SEK
Resultat per aktie justerat för avskrivningar av immateriella tillgångar uppgick till 0,05 (0,07) SEK

Januari – juni 2010

Intäkterna uppgick till 345,3 (382,0) MSEK
EBITDA uppgick till 46,0 (56,6) MSEK
EBITDA-marginalen uppgick till 13,6 (15,1) %
Resultat efter skatt uppgick till 11,6 (21,1) MSEK
Resultatet efter skatt justerat för avskrivning av immateriella tillgångar uppgick till 27,5 (37,2) MSEK
Kassaflöde efter rörelsekapitalförändringar uppgick till 30,6 (32,5) MSEK
Resultat per aktie uppgick till 0,05 (0,08) SEK
Resultat per aktie justerat för avskrivningar av immateriella tillgångar uppgick till 0,11 (0,15) SEK

 

VD kommentar

”Bolagets stabila utveckling sedan slutet av föregående kvartal har fortsatt under andra kvartalet. Vi är särskilt nöjda med vårt starka kassaflöde, men vi lyckades även förbättra vårt EBITDA-resultat jämfört med det säsongsmässigt starkare Q1 2010. Vi har haft organisk tillväxt i samtliga länder och kanaler under andra kvartalet förutom i hälsofackhandeln i Sverige. Postorderverksamheten som står för en större del av koncernens lönsamhet har uppvisat den starkaste utvecklingen med en organisk tillväxt om 22 % och en ökning av aktiva abonnenter om 20 % jämfört med samma period föregående år.  I Norge, där vi tidigare haft problem, har försäljning och resultat fortsatt förbättrats.

Den växande abonnentbasen i vår postorderverksamhet om hela 20 % samt de tydliga förbättringarna i den norska verksamheten kommer med all sannolikhet att fortsätta bidra med starkare resultat framöver. Därutöver finns goda förutsättningar att växa inom apotekssegmentet, efter den avreglering som genomförts i Sverige. Slutligen ser vi möjligheter att bryta den negativa trenden inom svensk hälsofackhandel, bl.a. som ett resultat av det nyligen ingångna samarbetsavtalet med Life-kedjan.

Ovanstående tillväxtmöjligheter, i kombination med vår starka kassaflödesgenerering samt bolagets branschledande position på egenvårdsmarknaden gör att vi bedömer Bringwells framtidsutsikter som goda.

Vår agenda innehåller alltjämt fokus på försäljningstillväxt, utvinna synergier i koncernen, öka andelen egentillverkade produkter, samt att minska koncernens rörelsekapitalbindning. Parallellt utvärderas löpande nya förvärvs- och inlicensieringsmöjligheter, där avsikten är att utnyttja bolagets resurser inom tillverkning, distribution och marknadsföring. Vi har en hög bruttomarginal, god kostnadskontroll och god likviditet i koncernen som med växande volymer ger bra förutsättningar för vinsttillväxt framöver, säger Bringwells VD David Rönnberg.

Framtidsutsikter och trender

Egenvårdsmarknaden bedöms komma att växa med 5 procent per år under de närmaste åren. Ökad fokusering från media på områden som livsmedel, hälsotrender, livsstil och träning har ökat det generella hälsomedvetandet, vilket bedöms höja efterfrågan på produkter inom detta område. Även fler försäljningsställen inom dagligvaruhandel och fler apotek bedöms bidra till marknadstillväxten. 

Vi har som mål att kunna nå en EBITDA-marginal på 20 procent. Mot bakgrund av förväntade marknadstillväxten ställer detta betydande krav på vår förmåga att öka marknadspenetrationen, anpassa produktutbudet och stärka närvaron inom samtliga försäljningskanaler genom både organisk tillväxt och förvärv.

Vi skall fortsatt sträva efter att öka andelen egentillverkade produkter och samtidigt förbättra koncernens inköp och logistikfunktioner. Enligt vår bedömning har Bringwell möjlighet att med nuvarande produktportfölj på sikt öka andelen egentillverkade produkter från nuvarande cirka 20 procent till cirka 40 procent med åtföljande marginalförbättringar. 

Bringwellkoncernen kommer fortsatt att bevaka möjligheterna att genomföra strategiska förvärv och utvinna synergier. Genom att i större utsträckning än tidigare kontrollera hela värdekedjan, från inköp och produktion till distribution och försäljning, skapar vi en stark plattform för förbättrade marginaler och ökad lönsamhet. Den starka marknadspositionen ger oss även bra möjligheter att bygga och befästa starka varumärken.  Bringwell har goda förutsättningar att växa organiskt i snabbare takt än den underliggande marknaden under 2010. Den nya situationen av apoteksmarknaden i Sverige tror vi kommer att skapa betydande affärsmöjligheter för Bringwell framöver. 

Egenvårdmarknaden har historiskt varit relativt opåverkad av svängningar i den allmänna konjunkturen. Det snabba och dramatiska konjunkturfall som drabbade våra marknader fram till inledningen på innevarande år påverkade emellertid även vår bransch den här gången. Vi ser nu positiva tecken på normalisering, vilket är inspirerande och glädjande.

 


BB Trader Daily 20 juli

 • Ny VD i Nokia. Enligt Wall Street Journal så ska arbetet ha inletts med att hitta en ny VD i Nokia. Innan månaden är slut ska ett beslut ha tagits av styrelsen. Kanske blir det för första gången en icke finländsk medborgare? Det skulle nog kunna bädda för i alla fall en kortsiktig uppgång i aktien (om rapporten kommer in ok).

 • Starka rapporter. Sandvik, Husqvarna och TLSN kom alla in bra. För Sandviks del påverkades resultatet positivt av ändrade metallpriser. Där känns det som att de kanske snodde åt sig en del av kakan från Boliden som kom in sämre än väntat igår. I USA kom IBM in sämre än väntat på omsättningen och sjönk 4% på efterbörsen. Känns som det är flera sektorer som inte riktigt levererar än och bra är väl det då stafettpinnen verkar behöva tas över från verkstad som inte går upp på rapporterna.

 • Kina går om USA i oljekonsumtion. China consumed 2,252 million metric tons of oil equivalent in 2009 in the form of crude, coal, natural gas, nuclear power and renewable sources, IEA Chief Economist Fatih Birol said yesterday. That exceeded the 2,170 million tons used by the U.S. “It’s one of those major turning points,” Tilak Doshi, the chief economist at the Energy Studies Institute at the National University of Singapore, said in a phone interview. “China is growing by leaps and bounds. You’ve got OECD countries where you’re talking about oil demand peaking, meanwhile the emerging countries like China and India will keep growing their energy demand.” När ska det bli fart på oljeaktierna igen? Jag väntar...

 • Petter Nylander går i pension. Tydligen dags för Petter att lämna VD-posten i Unibet. Trist avslutning på karriären om man ser till kursutvecklingen på sistone. Aktien är ner ca 40% från toppnivåerna i början av året...

 • Ska det bli en besvikelse från Apple eller tänder rapporten hoppet om ett fortsatt rally? Med ett börsvärde som placerar Apple hägt upp på listan över världens största bolag så har bolaget närmat sig en punkt där besvikelser ligger närmare till hands än vad större överraskningar gör. Aktien har tappat rejält på slutet i samband med antennproblem för iPhone 4. Kanske ska trenden vända ikväll?


"It’s going to be huge, like fingerprints and DNA. I think it’s on that scale."

Douglas som är ansvarig för Micro Systemations verksamhet i Nordamerika tror att marknaden för produkter och tjänster inom Mobile Forensics kan få en lysande framtid i USA. Fortfarande är USA långt efter Europa i användandet av utrustning inom området.

"In Europe, right now, approximately 70 to 80 percent of the cases that are being investigated contain some kind of cell phone data or evidence. In the United States, a very, very small fraction of law enforcement, at this time, are going after cell phone data and cell phone evidence. I truly believe this is going to be a very, very huge market. It’s going to be huge, like fingerprints and DNA. I think it’s on that scale."

Köp Micro Systemation är mitt råd.

//BB Trader


Dagens fångst 16 juli

Hinner inte skriva nåt om tradingen idag men återkommer under helgen. Nedan i alla fall resultatet.

BB Trader Daily 16 juli

 • Nokia #1 - Stor placing. Morgan Stanley placerade sent på onsdagen 21,4 miljoner aktier i Nokia till kurs 6,70 euro per aktie. Det uppger en person insatt i transaktionen enligt Dow Jones Newswires. Värdet på aktieposten var därmed motsvarande omkring 1,35 miljarder kronor. Hittills har ju det visat sig vara en ok affär.

 • Nokia #2 - Köp av Motorolas nätverksamhet? Igår förekom det rykten om att Nokia förberedde ett bud på Motorolas nätverksamhet. Nokia skulle enligt uppgift vara beredda att betala 1,1-1,3 miljarder dollar.

 • Nokia #3 - Kanske inser de att de inte längre är bäst på att utveckla mobiler? Man undrar ju lite vilka strategiska drag Nokia tänker genomföra den närmaste tiden för att komma tillrätta med problemen. Kanske ska de satsa på nätdelen enbart och sälja mobildelen till någon annan? Kanske skulle det generera mest aktieägarvärde trots allt? Vem skulle egentligen kunna tänkas vara intresserad av Nokias mobilverksamhet då? Microsoft? Google? Google kan köpa Nokia till nuvarande börsvärde utan att låna en enda dollar i stort sett. Nettokassan uppgår till 30 miljarder dollar.

 • Katastrof i SKF. Hur många traders tjänade pengar på SKF igår? Jag tror i alla fall att merparten satsade på att gå långa när aktien redan var ner 4% för att bara få se den falla ännu mer. Som jag skrev så gick jag kort i öppningscallen med lyckat resultat men gick lång inför stängningscallen med misslyckat resultat. Det blev ett rejält säljtryck i sluthandeln och aktien stängde ju nära dagslägsta. Inget bra tecken men den borde få en upprekyl idag kan man tycka.

 • Usel statt igår men som vanligt är det skumma siffror. Empire Manufacturing Index 5,08 mot förväntat 18,0 i juli, Philadelphia Fed Index 5,1 mot väntat 10,0 i juli. Inga bra siffror men dessa båda index kan uppvisa konstiga siffror emellanåt. Nyanmälda arbetslösa var bättre än väntat och även industriproduktionen var +0,1 mot väntat -0,1. Tycker ändå att det känns lite oroande att två ganska skumma index innebar att säljarna fick överhanden och att SKF fick kalla handen på en rapport som var över förväntan på många punkter. I sluthandeln verkade dock nyheten om att ingen olja läckte ut i havet efter BPs nya lösning få USA börsen på bättre humör. BP var upp 10%. Verkligen svårtradat nu med många snabba och svåranalyserade rörelser.

 • Google ner och GSI upp. Google ner 4,5% på rapportmiss och GSI upp en 7-8% inklusive efterhandeln på att SEC lägger ned anklagelserna mot bolaget (efter förlikning). Kanske har vi två starka triggers för fortsatt uppgång i stoppandet av BP läckan samt GSI nyheten? Båda triggar ju de sektorer jag trott mest på ett tag; Olja och Bank.

 • Dollarn faller på bra mot kronan. Från att i april varit kring 7,20 så stack den upp och handlades över 8 kronor i början av juni. Nu är vi nere på 7,20 igen. Riktigt bra pengar för den som legat rätt i den traden.

Dagens fångst 15 juli

Har faktiskt tradat en del idag varför jag bjuder på en gammal klassiker. Det sjuka är att jag gick kort 3000 aktier i SKF i callen men tog in på 148...Varför kan man fråga sig. Och man kan också fråga sig varför jag var så feg och bara sålde 3000 när jag var rätt så säker på att den skulle ner. Att jag har mindre än de 2700 i vinst som det blev totalt i SKF beror på att jag tog in 3000 innan stängningscallen där den stängde ner 30 öre från där jag tog den.

BB Trader Daily 15 juli

 • Forsatt starka rapporter. Landstar igår och SKF idag. Bra rapporter som slår snittanalytikerns förväntningar. I förrgår kom ju Intel med sin rapport som visade det bästa kvartalet någonsin. Räcker det för att övertyga marknaden om att vi ska fortsätta resan mot en högkonjunktur?

 • Kina bromsar in. BNP steg med "måttliga" 10,3% i Q2 jämfört med medianförväntningen 10,5%. Även farten på industrin var lägre än vad alla av de 27 tillfrågade analytikerna hade förväntat sig. "Industrial Output stannade på "futtiga" 13.7% i tillväxt.

 • I Kina så funkar IPOs. AgriBank steg med 2,2% under första handelsdagen. Nu finns fyra kinesiska banker på 10-i-topplistan över de största bankerna i världen sett till börsvärde.

 • Proffice och Acando får varsitt ramavtal. Proffice fick ett 5-årigt avtal igår med Ericsson och idag annonserar Acando ett ramavtal i Norge värt 20 MLN NOK. Jag äger båda aktierna för tillfället.

 • Sigma kommer in ok. 0,11 i VPA och tecken på ökad aktivitet innebär en godkänd rapport.

 • HMS Networks övertygar. En Stockpickerfavorit slår till med ännu ett riktigt bra kvartal. 1,48 SEK i VPA och stark omsättning kan ge lyft till aktien.

 • Eniro bättre på många punkter men skuldsättningen oroar. EBITDA och nettoresultat rensat för en avsättning för ökade skattekostnader var dock bättre än väntat. Nettoskuld i förhållande till EBITDA nu uppe i 4,3 mot 3,9 i första kvartalet. Svårt att sia om vart aktien ska ta vägen tycker jag.

 • SKF övertygar men räcker det? Grymt bra rapport såklart men förväntningarna var också höga. Undrar om det kan bli bättre än så här och att det är säljläge?


"Vi förväntar oss att Roche kommer att starta ytterligare studier i den tidiga kliniska utvecklingsfasen för att undersöka dessa möjligheter."

VD:s kommentarer
BioInvent noterade en viktig milstolpe när resultaten från en fas II-studie av TB-402 vid knäledskirurgi presenterades i maj.  Data visade att TB-402 förebygger trombos klart bättre än dagens standardbehandling med enoxaparin. Stärkta av de goda resultaten kommer BioInvent tillsammans med vår partner, ThromboGenics, nu att prioritera att knyta en utvecklingspartner till programmet för att säkra nödvändiga resurser för att ta produktkandidaten till marknaden. Nuvarande behandling med antitrombotiska läkemedel innebär daglig dosering. De data vi har presenterat har stärkt vår uppfattning att en produkt, som med endast en injektion postoperativt reducerar incidensen av blodproppar innebär betydande fördelar, både för patienter och vårdgivare.

Vår produktkandidat för behandling av cancer, TB-403, tog också under det senaste kvartalet ett viktigt steg framåt då vår partner Roche inledde en ny klinisk studie på patienter med metastaserad behandlingsresistent kolorektal cancer och ovarialcancer. Start av denna studie innebar att BioInvent och ThromboGenics tillsammans mottog 10 miljoner EUR som en första milstolpsbetalning i den tidiga kliniska utvecklingsfasen. Läkemedelskandidaten bedöms ha förutsättningar att kunna utvecklas till ett behandlingsalternativ för flera cancerformer. Vi förväntar oss att Roche kommer att starta ytterligare studier i den tidiga kliniska utvecklingsfasen för att undersöka dessa möjligheter.

Inom samarbetsprojektet BI-204 med Genentech för behandling av åderförkalkning har parterna nu godkänt design och upplägg för kliniska fas II studier. Vi förväntar oss att den första patienten inkluderas i slutet av året eller i början av första kvartalet nästa år.

Utöver framgångarna i den kliniska produktportföljen demonstrerade vi tydligt, under det första halvåret, vår ambition att satsa på utvecklingen av den egna produktportföljen. Vi slöt i mars ett avtal med Human Genome Sciences där målsättningen i ett första skede är att ta fram nya läkemedelskandidater mot inflammatoriska sjukdomar. Dessutom beslutade vi att våra processutvecklings- och produktionsresurser skall skräddarsys för att tillgodose de egna läkemedelsprojektens behov. Det innebär att vi lämnar marknaden för kontraktsproduktion och inriktar vår tillverkningskapacitet på de egna utvecklingsprojekten. Vi har visat att vi kan generera betydande värden i våra egna projekt och är övertygade om att en tydlig fokusering på vår läkemedelsportfölj skapar ytterligare värden för bolaget.

Lund, Svein Mathisen

BB Trader Daily 13 juli

 • Ibland får man rätt. Skrev i förra veckan om AOIL och att det kunde vara läge att ta in lite. Efter sin fina rapport steg den nära 6%. Aktien har varit pressad rejält ett tag och likaså oljesektorn. Som sagt, lång olja på ett eller annat sätt tror jag kan vara del av en långstrategi de närmaste 6 månaderna.

 • Få är bullish på olja. Just nu har vi 15-månaders lägsta för hur mycket hedgefonder är lång olja. Det kallar jag köpsignal.

 • Alcoa rosar marknaden och höjer prognosen. Bra rapport från Alcoa sent igår där både VPA och Sales var högre än förväntat. Dessutom höjde de prognosen för helåret vilket fick aktien att gå upp 4% på efterbörsen. Ska vi ta ny fart och bryta upp genom 200 dagars på S&P500?

 • Marknaden är verkligen i sommarmode. Lite småhandel i storbolagen men bland småbolagen är det inte så mycket action. Om det är action så är det rakt ner. Har sett ett flertal aktier som helt tappat köpsida senaste dagarna. Är det här det nya "normala" eller är det bara sommarbörs? Jag tycker det kan vara idé att minska öppettiderna för börsen under sommarmånaderna samtidigt som någon allvarligt måste fundera på om det här med Burgundy och NGM är en så bra idé. Annonserade listbyten för bolag på de mindre listorna kommer att lyfta kurserna rejält tror jag.

 • Acando får stort kontrakt. En av mina swingar på sistone är Acando där jag försökt få in aktien kring 12 kronor för att sedan sälja av ovan 12,50. Idag annonserar bolaget att de fått ett SAP kontrakt för 5000 användare! 5000 användare är riktigt mycket för Acando och detta kommer bli bolagets största kund.

 • Komatsu höjer sin vinstprognos. De höjer från 68 miljarder yen till 90 miljarder yen. Detta borde ju vara bra nyheter för Volvo (där dock anläggningsmaskinerna står för en relativt liten del av totalen) och samtidigt bra för allting annat (gruvbolagen, byggbolagen) då det visar på stark efterfrågan.

 • Chevron höjer prognos. Chevron redovisade en vint på 2:27 dollar per aktie under det första kvartalet och för det andra kvartalet väntar sig analytikerna en vint på 2:22 dollar per aktie enligt Bloomberg News sammanställning. Också en trigger för oljebolagen?

Nytt intressant oljebolag med mycket stor potential ! - Shelton Petroleum

Ni som följt bloggen ett tag vet ju att jag är rätt så haussad till oljebolag. Från och med mars i år så finns ett nytt spännande oljebolag på NGM, nämligen Shelton Petroleum.

Shelton har oljefyndigheter i Ryssland och Ukraina och bolagets 2P-reserver uppgår i dagsläget till ca 9 miljoner fat olja. Produktionen ligger än så länge på en låg nivå, ca 200-300 fat/dag, men väntas öka snabbt i takt med att nya brunnar tas i bruk.

Bolaget siktar på 2000-3000 fat/dag nästa år och ser en maxproduktion på 5000 fat/dag givet de reserver som finns idag. Bara de befintliga 2P-reserver borde betinga ett värde långt över dagens aktiekurs (ca 1,70 per aktie enligt en färsk analys från City Capital, maila mig om ni vill ha den) men den STORA triggern finns i att öka reserverna ytterligare.

Lågt räknat så har bolaget möjlighet att öka reserverna med minst 100 miljoner fat och betydligt mer än så vid lyckosam prospektering. City Capital anser att aktien skulle vara värd drygt 8 SEK om bolaget bara lyckas hyggligt med att omvandla delar av övriga tillgångar till reserver.

För att finansiera en utbyggnad av reserverna tog bolaget nyligen in 30 MSEK från ett antal större investerare, en transaktion som för övrigt gick riktigt snabbt vilket tyder på ett stort intresse för bolaget.

Ägarbilden ser bra ut med en av East Capitals grundare som största ägare. Aktien var uppe kring 1,0 SEK i april men har tappat sen dess och står nu i ca 0,70 SEK, detta trots att oljan i princip varit oförändrad sen dess.

Vi står inför ett starkt nyhetsflöde från bolaget den närmsta tiden då ett flertal nya brunnar som ska tas i bruk och jag tror att det är ett bra läge att plocka upp aktien nu. Klockrent köp för den som vill ha oljeexponering med stor uppsida!

Som sagt, ni som vill ha hela rapporten kan maila mig på bbtrader@live.se

//BB Trader

”Ordern är viktig för oss på Aqeri” säger VD Jan Israelsson, ”eftersom vi förväntar oss betydligt större uppföljare.”

Detta är första ordern från MSAB till den stora order bolaget kommunicerade häromdagen. Det intressanta är att Israelsson skriver att de förväntar sig betydligt större uppföljare framöver! Hoppa på tåget i MSAB nu är mitt råd!

Enligt vad jag tidigare skrivit så tror jag ordern är till en militär myndighet och i så fall kan tiodubblas vid god leveransförmåga från Micro Systemations sida.

//BB Trader


BioInvents pressmeddelande från Milano (lång version)

2010-07-09 07:30:00 - Cision, Sweden
BioInvent : BioInvent och ThromboGenics presenterar positiva resultat från fas II-studie av tromboshämmaren TB-402 vid internationell kongress
TB-402 visar klart bättre antitromboseffekt än enoxaparin 

Lund, Sverige och Leuven, Belgien - 9 juli 2010 - BioInvent International AB
(OMXS: BINV) och ThromboGenics NV (Euronext Brussels: THR) meddelar att de
tidigare kommunicerade positiva resultaten från bolagens fas II-studie av
TB-402  presenterades igår vid the 21st International Congress on Thrombosis i
Milano. TB-402 är ett nytt, långtidsverkande antikoagulerande läkemedel som
utvecklas för att förebygga venös trombos (VTE) efter ortopedisk kirurgi och
som ges som en enstaka intravenös injektion. 

Resultaten från studien ("Single intravenous administration of TB-402 for the
prophylaxis of VTE after total knee replacement surgery") presenterades av
professor Peter Verhamme vid universitet i Leuven. Resultaten från fas
II-studien visar att TB-402 har klart bättre effekt än enoxaparin (Lovenox®:
sanofi-aventis) och att säkerheten är jämförbar. Enoxaparin är för närvarande
standardbehandling för förebyggande av VTE i denna patientgrupp. Venös trombos
omfattar både djup ventrombos (DVT) och lungembolism (PE). 

Fas II-studien var en doseskalerande, randomiserad, öppen multicenterstudie för
att utvärdera TB-402 i jämförelse med enoxaparin för förebyggande av VTE efter
knäledsoperationer. Samtliga patienter fick 40 mg enoxaparin preoperativt.
Efter operationen fördelades patienterna slumpmässigt, i en sekventiell
kohortdesign, till en av tre doser av TB-402 (0,3 mg/kg, 0,6 mg/kg eller 1,2
mg/kg) eller 40 mg enoxaparin (3:1; n=75 per grupp). Totalt rekryterades 316
patienter vid 30 europeiska kliniker till studien. 

TB-402 gavs som en enstaka injektion 18-24 timmar efter att patienten
opererats, medan 40 mg enoxaparin gavs i form av subkutana injektioner en gång
per dag under en period av minst tio dagar. Den primära effektparametern
baserades på mätning av samtliga fall av VTE hos patienterna under dag 7-11,
oavsett om de var symptomatiska eller asymptomatiska. Primärt säkerhetsmått var
antalet patienter med allvarlig eller kliniskt relevant icke allvarlig blödning
från randomiseringen till studiens slut efter tre månader. 

Professor Peter Verhamme beskrev i sin presentation att den poolade analysen av
alla grupper som behandlades med TB-402 respektive den grupp som behandlades
med enoxaparin visade en statistiskt signifikant minskning (22 % respektive 39
%) av incidensen av total VTE. Studien visade också att TB-402 och enoxaparin
har likartad säkerhetsprofil. 

Svein Mathisen, VD för BioInvent, säger i en kommentar: "Det är av stort värde
för oss att kunna presentera resultaten av vår fas II-studie av TB-402 vid en
så internationellt väletablerad konferens.  Den unika profilen och fördelarna
med vår läkemedelskandidat uppmärksammas nu i en större krets och det i sin tur
förväntas skapa ett ökat intresse för produkten hos ett antal möjliga partners.
Vi är entusiastiska över de möjligheter som TB-402 ger inom området
antikoagulantia på grund av dess unika doseringsmöjligheter och halveringstid.
Det innebär betydande, potentiella fördelar både för patienter och
vårdgivare". 

Patrik de Haes, VD för ThromboGenics, säger i en kommentar: "Vi är mycket nöjda
med professor Verhammes presentation av de spännande fas II-data om TB-402 på
denna betydelsefulla konferens. VTE är ett allvarligt sjukdomstillstånd som
medför avsevärda kostnader för både patienter och vårdgivare och vi känner oss
mycket hoppfulla då TB-402 har visat en så tilltalande profil jämfört med
dagens "gold standard". Dessa data har stärkt vår uppfattning att en produkt
som signifikant kan reducera incidensen av VTE med endast en injektion
postoperativt kan utgöra en spännande möjlighet för en potentiell partner och
innebära att vi kan föra ut TB-402 på marknaden."

-- SLUT --


BioInvents pressmeddelande från Milano

2010-07-09 07:40:01 - Nyhetsbyrån Direkt
BIOINVENT: PRESENTERAT POSITIVA FAS 2-RESULTAT TB-402 (NY)

(Ny version: studieresultat kända sedan tidigare, lägger till citat)
STOCKHOLM (Direkt) Bioinvent och samarbetspartnern Thrombogenics presenterade
på torsdagen positiva resultat från fas 2-studie av tromboshämmaren TB-402 vid
en internationell kongress i Milano.

Studieresultaten, som kommunicerats tidigare, visade att TB-402 hade klart
bättre antitromboseffekt än enoxaparin, den aktiva substans som finns i
Sanofi-Aventis Lovenox och att säkerheten är jämförbar.

"Den unika profilen och fördelarna med vår läkemedelskandidat uppmärksammas nu
i en större krets och det i sin tur förväntas skapa ett ökat intresse för
produkten hos ett antal möjliga partners", kommenterar vd Svein Mathisen i
pressmeddelandet.

Börsredaktionen +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt

Martin Westman på Micro Systemation

Martin Westman gör verkligen vad han kan för att marknadsföra Micro Systemation. Var han har fått idén ifrån vet jag inte men den är ju smått genial. Han flyttar ut trista, gråa och dammiga Mobile Forensics från kriminalteknikens bakgård och gör det istället till något riktigt coolt genom att kombinera det med fallskärmshoppning. Jag är såklart inte den första som bloggar om detta utan en hel del andra har också uppmärksammat händelsen. Grymt jobbat Martin!

//BB Trader


BB Trader Daily 8 juli

 • Råoljelagren sjönk med 7,3 miljoner fat förra veckan i USA! Ska vi äntligen få lite fart på oljeaktierna?! Problem med utvinning i mexikanska gulfen, Saudiarabien mörkar sina reserver och få anar nog vilken konsumtion som tar fart i Kina. Jag är sjukt bullish Olja. Köp EnQuest, Aoil och Shelton Petroleum är mitt tips och du kommer inte vara besviken om 12 månader.

 • Volov eller Vulva? Bara två namn på Volvo-kopior i Kina. Jag försöker övertyga min omgivning om hur stort Kina är, hur enorm marknadspotentialen är där och vilken världsordning som är på väg att växa fram. Tydligen så kommer exempelvis endast Kinamarknaden vara större än den övriga världsmarknaden för Volvo CE. Jag tror få verkligen, då menar jag verkligen, förstår vilken potential Kina har som marknad för många svenska eller västerländska företag och dess produkter. Tänk bara Brämhults Juice i Kina? Varför ska man hålla på och tjata i Uppdrag Granskning om det ska heta färskpressad eller nypressad juice. Skit i Sverige. Dra till Kina och kräng juicen till en 150 gånger så stor marknad. Kineser vill ha apelsinjuice, jag lovar!

 • Short Squeeze eller vändning? Bra drag i USA igår men än ska vi inte ropa hej tror jag. Jag försökte dock pricka tidigare stödnivåer igår och gick lång ALIV. Det gick bra och hade det inte varit för en inplanerad golfrunda under eftermiddagen så hade det blivit mer än de 10000 SEK det blev (hade 3K från 359 drygt och höll till 362.6 i snitt). En bra start på rapportperioden hade varit önskvärt samtidigt som jag hoppas på ett spanskt VM-guld då jag tror det skulle både ingjuta hopp i det spanska folket samt öka intresset från utländska investerare vilket i sin tur hjälper det sydeuropeiska skuldläget. Långsökt kan ni tycka men inte för mig som tror Sport är lösningen på alla världens problem :)

 • VIX ner = rally? Jag tog fasta på vad en trader sa i CNBC i förrgår och det var att VIX hade samma tendens som i mars 2009 nu vilket skulle kunna bädda för ett rally. Än så länge har han haft rätt....

 • Agricultural Bank of China. Största noteringen i år. 170 miljarder SEK. Qatars statliga investeringsfond tar 21 miljarder. När man tänker på hur man tänkte på Kina för 10 år sedan så undrar man hur Kina egentligen ser ut om 10 år? Jag skulle inte bli förvånad om det exempelvis är Kina som "bailar" ut USA:s enorma statsskuld i utbyte mot någonting om en sisådär 5 år. Jag tror Made in USA varor kommer öka på hyllorna på WalMart. Det funkar inte att importera allt från Kina längre.

Dedikerade...


BB Trader Daily 7 juli

 • Stark vändning på börsen men var är småbolagen? 2,9% på index men många småbolag gick dåligt igår. Samma pengar som rullas fram och tillbaka. Volymerna är så dåliga och de är fruktansvärt dåliga i de mindre bolagen. Fortsätter det så här så är väl belåningsvärdet noll för alla aktier på small cap. In med gamla tick size nu!

 • Kontraktstillverkare och IT-konsulter inte lika "sencykliska" längre? Kitron upp som mest över 8% igår. Den norska firman Kitron som konkurrerar med PartnerTech och Note var upp över 8% ett tag igår på nyheten om att bolaget fått en order om ca 55 miljoner NOK. Inte så värst mycket att hetsa upp sig för enligt mig men aktien har varit pressad ett tag. Jag tror att alla kontraktstillverkare (liksom konsultfirmorna) kommer att vara mindre "sencykliska" den här gången då många bolag är väldigt försiktiga med att återanställa och insourca verksamhet när orderingången ökar. Volymerna läggs ut på kontraktstillverkarna tidigare och beläggningen på konsulter har varit bra vad jag förstår under hela våren. Både IT-konsulterna och kontraktstillverkarna kan överraska positivt med sina Q2 rapporter.

 • Bra tryck i BioInvent och nu väntar Milano. Upp 4,75% igår och vi studsar upp från stödnivåer. Kanske är det fler än jag som har koll på att det är Thrombosis konferens i Milano denna veckan där jag förstått att BioInvent ska presentera sina resultat från TB-402 på fredag...http://www.bioinvent.com/media-centre/events

 • Jag ogillar alla olika produkter! I gårdagens DI så stod det att "investeringar" i naturkatastrofer som orkaner, stormar, jordbävningar etc. lockar investerare. Trevor Jones poserar på bild som någon sorts frontfigur för denna pajasfond. Hallå! Varför ska alla dessa olika produkter finnas och var ligger etiken i detta? Jag menar det finns många fonder som utesluter investeringar i bolag som SAAB eller Ericsson för att de gör utrustning som kan användas i krig men jag skulle ju tro att det är fler i världen som dukar under eller i alla fall berörs av naturkatastrofer än vad det är som faller offer för någon av dessa företags produkter. Detsamma gäller ju köp- och sälj av livförsäkringar etc. Bull och Bear certifikat är en annan produkt som lockar många men hur många sparare är det som egentligen tjänat pengar på dessa? Jag tror inte det är särskilt stor procentdel. De stora vinnarna är de som utfärdar dessa, bankerna. Jag är kapitalist och vill såklart tjäna så mycket pengar som möjligt men på nåt sätt känns det som att vi gör oss själva en björntjänst med alla dessa olika produkter och saker att investera i. Vi får inte glömma bort att vi alla har ett ansvar för någon sorts långsiktig utveckling av den allmänna världsutvecklingen där placeringar i aktier ska fungera som ett drivmedel för bolag att kunna växa! Hur ska vi kunna utveckla framtidens iPhone om pengarna ligger i guld istället för i nästa Apple?

Handelsbanken gillar Acando...

"50% upside potential once profitability improves The fundamental valuation is highly attractive and the underlying market is recovering. With a 2010e P/E of 8.5x (cash adjusted: 7x) and EV/S of 0.5x, Acando is massively undervalued. The share is trading in the middle of its 52-week range but significantly below our SEK 18 target price."

BB Trader Daily 6 juli

 • Samsung höjer prognos för platt-TV. Upp med 11 miljoner enheter eller 25% från 39 miljoner till 50 miljoner. Mer såna nyheter!

 • Skanska fyller på orderböckerna. Nära 3 miljarder på en veckas tid nu igen. Sålde de Skanska jag hade på dryga 120 för 2 veckor sedan men det känns som att det bolaget inte kan göra en besviken på dessa nivåer.

 • Vinstvarning, ny guidning eller bara en riktigt fet order? Micro Systemations kommunikation med marknaden igår gick nog inte riktigt som planerat. Största ordern i bolagets 26-åriga historia hamnade verkligen i skymundan av den "vinstvarning" bolaget gav. OK, det var en vinstvarning i förhållande till de nya finansiella målen men de som följer bolaget aktivt hade inte räknat med bättre utfall i Q2 än vad bolaget nu uppger att de kommer leverera. Ordern då, ja en order på 168 enheter av XRY Field Version till en myndighet i USA är verkligen en genombrottsorder! De får ordern i tuffaste konkurrensen hittills skulle jag tro och den öppnar verkligen dörren för fler stora affärer i USA. Dessutom kommer det vara lättare att sälja samma produkt i andra länder då många andra myndigheter (militära bland annat) ser upp till jänkarna och "kan de ha det så kan vi". Att aktien stängde oförändrat är ju mycket märkligt. Om de bara gett "vinstvarningen" skulle aktien varit ner till 8 kronor då eller (någon sålde ju på 11)?

Dagens fångst 5 juliMicro Systemation får största ordern någonsin!

"En myndighet i USA har beställt 168 enheter av MSAB´s produkt XRY Field Version ver 2. Ordervärdet uppgår till knappt 1,9 millioner USD, motsvarande drygt 14 MSEK. Ordern, som erhållits efter en mycket genomgripande utvärdering, kommer att levereras under det tredje kvartalet 2010."


Det här är alltså en mycket stor nyhet för bolaget som enligt mina beräkningar har en väldigt liten marknadsandel i USA. Med denna order får de en bra referenskund som öppnar för fler affärer framöver. Kommer Frankrike ordern på 300 enheter in så får vi en omsättning i Q3 på ca

- Det här är den största ordern någonsin i MSABs snart 26-åriga historia och vi är naturligtvis mycket nöjda med att ha vunnit upphandlingen i hård konkurrens, säger VD Joel Bollö i en kommentar. Det är en stor order och utan den organisationsuppbyggnad som vi genomfört de senaste åren inom såväl utveckling, försäljning och administration som produktion och logistik skulle vi aldrig ha vunnit upphandlingen. Vår etablering i USA har nu i ett tidigt stadium burit frukt. 

Den här upphandlingen har pågått under en längre tid och kundens utvärdering har varit genomgripande och grundlig. Det har ställts stora krav på vår leveransförmåga och produktens tekniska kvalité. Vi behåller vår marknadsledande position fortsätter Joel Bollö. 

Att vi nu etablerat oss som leverantör till en viktig myndighet i USA är en kvalitetsstämpel och innebär att vi har goda förhoppningar om kompletterande order, avslutar Joel Bollö.

/BB Trader

BB Trader Daily 5 juli

 • Min favoritbransch som förutom BEF saknar exponering på börsen. "Agriculture Is The Best Place To Be In The Next 30 Years Agriculture in my view, is going to be the best place to be in the next 30 years. All these people getting MBA`s are making a terrible mistake as far as I am concerned. They should be getting farm degrees." /Jim Rogers. Kunde inte sagt det bättre själv.

 • Vad sysslar Portugal med? June 30 (Bloomberg) -- Portugal’s veto of Telefonica SA’s bid for Portugal Telecom SGPS SA’s stake in Brazil’s largest mobile-phone company may undermine investor confidence at a time when the nation’s risk premium is near a record high. The Portuguese government today used its “golden share” power to thwart Telefonica’s 7.15 billion-euro ($8.72 billion) offer for Portugal Telecom’s stake in their 50-50 venture Brasilcel NV, which owns 60 percent of Vivo Participacoes SA. The government’s veto may prove futile because a European Union court is scheduled to decide July 8 whether Portugal’s veto rights comply with EU law. “You’re going to be a lot more nervous today about being invested in Portuguese companies,” said Roger Appleyard, head of global credit research at RBC Capital Markets in London. “Why would you want to invest in large Portuguese corporates when you get interference like this?” Jag kan inte annat än hålla med. Det finns inget värre än att läsa om hur exempelvis afrikanska länder planerar att förstatliga gruvor etc. De gräver sin egen grav. Afrika kommer tyvärr vara en förlorad kontinent ett sekel till...minst.

 • Ska vi upprepa misstagen från 30-talet? "The world’s rich countries are now conducting a dangerous experiment. They are repeating an economic policy out of the 1930s — starting to cut spending and raise taxes before a recovery is assured — and hoping today’s situation is different enough to assure a different outcome. In effect, policy makers are betting that the private sector can make up for the withdrawal of stimulus over the next couple of years. If they’re right, they will have made a head start on closing their enormous budget deficits. If they’re wrong, they may set off a vicious new cycle, in which public spending cuts weaken the world economy and beget new private spending cuts." Läs hela artikeln här: http://www.cnbc.com/id/38019152

 • Inte ens Roubini tror på en double-dip. Då lär det inte heller bli någon. http://www.bloomberg.com/news/2010-07-04/roubini-says-german-u-s-debt-to-be-havens-in-face-of-economic-fragility-.html

 • Tror det är dags för Stor-Foppa att dra sig tillbaka. Varje dag jag läser nåt om familjen Forsbergs affärer så får jag sådan lust att ringa upp dem och erbjuda min hjälp. Inte för att jag tror att jag skulle göra jobbet bättre än så många andra i det här landet men jag tror att jag skulle  göra det bättre än vad Kent skulle göra. Det känns som att Peter mest steker runt och låter farsan leka lite med pengarna. Snart kommer åka på en riktig näsbränna och Peter får sluta som Makarov genom att som 45-åring göra en säsong i nåt division 2 lag.

 • BP. Enligt Stockpicker så lyckades tydligen Goldman Sachs sälja 45% av sitt innehav innan katastrofen inträffade. Dessutom lyckades VD Tony avyttra stora delar av sitt innehav även han innan katastrofen var ett faktum. 10 dagar innan olyckna inträffade så köpte också Halliburton upp Boots & Coots som är världsledande inom vissa typer av uppröjningar efter oljekatastrofer. Mystiskt kan man minst sagt säga.

 • Frågan om PAR. Fick en fråga hur jag trodde PA Resources skulle kunna tänkas gå framöver. Jag ahr ju tidigare varit haussad till oljeaktier och är så fortfarande så jag skulle kunna tänka mig att en korg med 50% ENQ, 40% AOIL och 10% PAR kan funka det kommance året. Jag har dock själv bestämt mig för att hålla mig borta från den sistnämnda. Jag tycker inte alla bolag förtjänar hur många chanser som helst.

 • Scribona får höjd riktkurs....igen... 12,50 denna gången av Stockpicker i gårdagens nummer. Frågan är väl om det inte kommer över en hel del kunder från HQ till koncernen nu vilket boostar uppsidan ytterligare...Är det för otroligt att tro att Scribona/Catella kan ta över delar av HQs verksamhet?

 • Barton Biggs sänkte USA. Biggs som timade uppgången från mars ifjol riktigt bra för sitt Traxis Partners uttalade sig sent på fredagen i Bloomberg och berättade att han sålt 50% av sina aktieinnehav i rädsla över att vi går in i en dubbeldipp. "I can change my mind very quickly,” Biggs, who manages $1.4 billion, said in a telephone interview following the Bloomberg Television appearance. “I’m not wildly bearish, but I don’t want to have a lot of risk at this point. I just want to have less exposure at a time like this.” Ska marknaden basera sina köp och säljbeslut på att någon som förvaltar 1.4 mdr USD endera köper eller säljer så blir det inte mycket gjort. Killen förvaltar lika mycket som jag och någon trader till omsätter på ett år... http://www.bloomberg.com/news/2010-07-02/biggs-sells-technology-stocks-on-concern-soft-patch-to-worsen.html

 • Leva i 1000 år? Under mitt midsommarfirande fick jag höra att en professor nu kommit fram till att de flesta som idag är under 40 år kan förvänta sig att leva i hundratals år. Han påstår också att den första människan att nå 1000 år redan är född. Shit! Undrar om man ska gå i pension vid 65 och sen dra igång och utbilda sig till något nytt när man fyllt 90 för att därefter jobba tills man är 140 och återigen gå i pension. Det känns ju dock som att den där gränsen att gå i pension vid 65 eller 67 är rätt så föråldrad. Varför går vi i pension vid samma ålder idag som vi gjorde för 40 år sedan när vi lever mycket längre redan nu? http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2009/03/can-humans-live.html  http://www.ted.com/talks/aubrey_de_grey_says_we_can_avoid_aging.html

 • Europas lägsta budgetunderskott trots dämpad tillväxt. "Sweden has the European Union’s smallest budget deficit to gross domestic product ratio at 0.5 percent in 2009, the European Commission said on May 5. This was even though the economy shrank 5.1 percent last year -- the most since World War II -- as exports, which make up about half of output, tumbled." Grymt jobbat Borg och company. Måtte ni segra i höst.

 • Baissad på TA? "The market is near a critical point where if it loses just a few more percentage points, it's really going to collapse," said Stephen Carl, head equity trader at Williams Capital Group." http://money.cnn.com/2010/07/04/markets/sunday_lookahead/index.htm

 • Haussad på earnings? "People are driven by fear. The uncertainty is huge in my view. It is overdone," said David Kotok of Cumberland Advisers. "Markets may be discounting a double dip recession. I do not believe it is coming. Slow growth, high unemployment does not feel good, but it is not shrink. It's growth and for American businesses, it is very profitable. We will see that in the earnings season that starts in a few days." http://www.cnbc.com/id/38064795

Stora avtal väntar BioInvent!

I början av maj rapporterade BioInvent mycket positiva resultat från fas II-studien av tromboshämmaren TB-402. Resultaten var långt bättre än vad någon vågat hoppats på och jag räknade med en snabb kursstegring mot 50 kr i första hand. Nu, knappt 2 månader senare, står aktien strax under 30 kr vilket är ca 20 % lägre än stängning dagen då nyheten kom.

Detta är för mig helt obegripligt men beror antagligen på att få seriösa investerar ännu inte hittat bolaget och att marknaden har svårt att värdera den här typen av information.

Jag är dock övertygad om att Bioinvent kommer att kunna sluta ett stort partneravtal kring TB-402 innan året är slut vilket kommer att ge en mycket stor kursreaktion.

Jag har tittat lite närmare på vem som skulle kunna vara intresserad av TB-402 och kommit fram till att den mest troliga partnern är Sanofi-aventis som fram till nyligen dominerat marknaden med sitt Enoxaparin (säljs under namnet Lovenox). Enoxaparin sålde för 30 miljarder SEK förra året men kommer snart att få tuff konkurrens av generika samt ett par nya läkemedel som har några mindre förbättringar jämfört med Enoxaparin (Ingen av dessa kan dock mäta sig med TB-402 när det gäller effekt och distributionssätt). Detta gör att Sanofi-aventis antagligen är mycket intresserade av att hitta ett preparat som kan fylla Enoxaparins plats och där passar TB-402 som handen i handsken. Sanofi-aventis har dessutom en intrimmad organisation som kan allt om hur man marknadsför och säljer den här typen av läkemedel vilket underlättar det hela ännu mer.

De analytiker jag pratat med tror på ett avtal som kan ge kring 300-500 MSEK i upfront ersättning, 10 ggr det i milstones samt en hög royalty på försäljningen för TB-402. Bioinvent har idagsläget ett börsvärde på ca 1 800 MSEK och TB-402 är bara ett av många intressanta projekt som bolaget har. Att ens börjar argumentera för varför bolaget är köpvärt blir bara löjligt... You do the math

//BB Trader

RSS 2.0