Dagens fångst 31 augusti

Funderade starkt på att behålla en del av den volym Ericsson jag hade med mig in i callen (17000 aktier) men tog ut allt. Det känns med tanke på det översålda läget som att dagens statistik kan elda igång en rekyl. Jag fick i alla fall med mig några tusen Haldex samt en 301 aktier i Saab (som jag egentligen skulle ha sålt men som blev kvar i det småkaos som rådde - jag fick köpa och sälja via Avanzas hemsida under de mest hektiska minuterna kring statten på grund av seghet i systemet varvid volymen inte stämde överens med den som syntes i Online Trader systsemet).
//BB Trader

Gud hör bön - Introduce har höjt prognosen för MSAB :)

Omsättningen för Q3 höjdes med ca 30%. Från 23 miljoner till dryga 30. Se vidare här:

BB Trader Daily 31 augusti

 • Kinas centralbankschef har flytt landet? Man undrar ju ibland vem som hittar på alla rykten? El Erian kanske?
  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article803290.ece

 • Hur mycket skit döljer sig i HQ? Konvertibler med miljonskulder som följd, obegränsade limiter på kunderna och sanslösa optionsaffärer. Jag tror det kommer bli en rejäl följetong det här och huvuden kommer att rulla.

 • USA på väg att bli en stor marknad för MSAB. "Även om vi inte ännu levererat denna order har vi redan märkt av skillnad i USA, många vet om att vi vunnit och är nu mycket intresserade av att titta närmare på våra lösningar. Vi kommer förstärka organisationen ytterligare i USA under hösten." MSAB är en aktie som det känns verkligen bra att vara lång i. Jag tror den kan vara en av de riktiga vinnarna i höstmörkret! Läs hela artikeln på Introduce (se tidigare inlägg).

 • Omega-Pharma - Det senaste bolaget i spekulationerna kring Bringwell. Länge har det spekulerats i huruvida Validus ska lägga ett bud på Bringwell eller inte och många är de aktieägare som varje dag går och hoppas på att få klarhet i frågan. Särskilt på VCW.SE pågår spekulationerna hej vilt, jag tycker det är mycket underhållande att läsa :) I förra veckan hade någon på forumet som fått för sig att Omega-Pharma skulle vara intresserade av Bringwell (Omega-Pharma äger bland annat ACO sedan 2004). OK, lät ju intressant tyckte jag och undersökte saken närmare. Jag tog kontakt med en journalist som jobbar åt flera av de största belgiska ekonomitidningarna som i sin tur kontaktar bolaget för en kommentar. Journalisten svarar att fokus för Omega-Pharma under första halvåret i år har varit att fokusera på sina egna produkter men att det är möjligt med nya förvärv under 2011. Investment Manager Scandinavia på Omega-Pharma uppger till journalisten att Norden är en mycket viktig region för bolaget men avböjde att kommentera eventuella förvärvsrykten.

Intervju med Joel Bolö, VD Micro Systemation - Dagsfärsk


Dagens fångst 30 augusti

Fram och tillbaka i Ericsson kring 72... Tråkig börs i övrigt. Blir inte mycket pengar gjorda när det omsätts lika mycket i Nokia på en dag nuförtiden som det förr gjorde på 10 minuter.

BB Trader Daily 30 augusti

 • HQ - Slaktas. Kommer att bli rejäl kapning av kursen idag. Frågan är med hur mycket? Hur kommer bolag som Avanza, Nordnet, Bure (med Carnegie) att påverkas? Jag har inget bra svar.

 • Shelton - Nyemission på skum kurs...Hur kan man sätta en emission några veckor tidigare på 60 öre, kursen rasar till som minst 54 öre och därefter få några att gå med på att stoppa in pengar till en aktiekurs av 71 öre. Det är något som är lurigt med det hela. Jag håller mig utanför Shelton tills det har bringats klarhet i hur detta gick till.

 • Bolagen med störst andel "hemliga" ägare. Riktigt kul att Micro Systemation återfinns på en andra plats. Haha! Jag vet vilka merparten av dessa hemliga ägare är i alla fall :) http://di.se/Default.aspx?sr=5&tr=276662&rlt=0&pid=213479__ArticlePageProvider

HQ

HQ mister sitt tillstånd att driva bank- och värdepappersrörelse, rätten att driva pensionssparrörelse och att vara fondförvaltare. På måndag kommer FI att begära att Stockholms Tingsrätt inleder en likvidationsprocess. Det här är naturligtvis en stor händelse i Sveriges finansvärld och den största sedan Carnegie föll 2008. En av de stora förlorarna kommer att vara Mats Qviberg. Efter Carniegieskandalen sa han så här 2008:  
– Det här är ett typexempel på hur det kan gå med tjänstemannastyrda företag, säger Mats Qviberg, själv stark ägare i Öresund och HQ Bank. Han pekar på hur det gått för andra företag utan starka ägare, Skandia och ABB är två namn som för alltid förknippas med bonusskandaler. Mats Qviberg hör till dem som länge i debatten talat om behovet av starka ägare. – Nu är det ofta så att det sitter anställda direktörer, utan större ägande, i ledningen och styrelser för företag. Alla känner varandra och gynnar varandra. Transparensen i dag gör också att alla ser vad alla andra tjänar och då vill de ha minst lika mycket själva. Då skapar man olika former av mer eller mindre kortsiktiga belöningssystem. http://www.fokus.se/2008/11/carnegies-forlorade-heder/ Hur bra koll har Qviberg haft liksom???

900 personer med likvida medel över garantinivån (en halv miljon kronor) riskerar att bli av med mycket pengar. Själv har jag länge undrat hur någon har vågat ha kvar pengarna på HQs konton efter alla turer. Varför inte ta det säkra före det osäkra och flytta pengarna någon annanstans? Tyvärr kommer denna händelse att falla som en skugga över andra aktörer inom samma bransch i Sverige och det ökar ju inte direkt riskviljan hos placerare vilket inte är vad vi behöver i dagens börsklimat. Å andra sidan kan man ju säga att det lönar sig att vara fullinvesterad, utan likvida medel på kontot, då dessa pengar är säkrade :)

Även om HQs olika fonder inte påverkas direkt så kommer ju kunderna att sälja av sina fonder där förkortningen HQ ingår och detta kan i teorin sätta press på en del aktier där dessa fonder ligger investerade. Fonderna är dock investerade i så stora bolag att det knappast kommer att märkas.

Aktien kommer kanske vara handelsstoppad på måndag men om den skulle vara öppen för handel så lär den rasa en bra bit. Hur långt är dock svårt att sia om. Samtidigt kan man ju konstatera att det finns en del minst sagt upprörda kunder som kan bli av med en hel del pengar vilket skulle kunna trigga igång stämningsansökningar etc. I så fall kan ju aktieägarna få vara med och betala och frågan är om man vill ta en sådan risk. Aktien kanske kan falla mer? Jag har inte riktigt rett ut hur bolaget kan värderas än och jag tror ingen annan har det heller så även om aktien skulle gå att handla på måndag så kommer jag att hålla mig borta från den. Dels kan den ju när som helst stoppas igen och kanske aldrig mer öppnas för handel och dels kan den ju gå upp rejält om någon del av verksamheten säljs.

Kunder som äger värdepapper genom HQ kommer att få handla dessa genom någon annan aktör på måndag. Vem återstår att se.

Fram tills på måndag kommer HQ att leta efter en köpare eller ett bolag att fusionera med. Direkt kommer man ju att tänka på Avanza då det ligger inom samma sfär men frågan är om FI dels godkänner det och dels om Hagströmer vill smitta Avanza med en sådan pest som HQ bär på. En aktör som redan lagt beslag på en guldkalv (Catella) är ju Scribona. Jag tror Scribona/Catella kan vara ett möjligt alternativ för HQ att sälja vissa delar till vilket skulle kunna gynna oss aktieägare i Scribona.

Öresund som vars portfölj består av 6% HQ aktier kommer ju också sjunka på måndag.
Styrelsen, både gammal som ny, i HQ lär ju svettas lite idag. Det finns risk för gallerskakning...

Intervju med Sheltons VD

Som jag sagt tidigare klev jag av Shelton på 62-63 öre när jag märkte hur svag aktien blev efter emissionen. Jag finner det dock väldigt märkligt att de kunde sätta den första emissionen på 60 öre (när aktien stod i 75 öre) och nu sätta en andra emission på 71 öre, dvs. en bra bit över nuvarande kurs...

BB Trader Daily 27 augusti

 • Man ska arbeta och inte supa. Gårdagens citat från Anders Borg var inte bra bra det var grymt! "– Vi föreslår alkohol- och tobasskatthöjning. Det ligger i linje med vår åsikt att man ska arbeta och inte supa." Borg är det bästa som hänt svensk politik på länge! Eller fel, det är nog Mona Sahlin om jag tänker efter.

 • Fler och fler höjer rösten mot högfrekvenshandeln. Något måste göras för att reglera handeln. Volymen är borta och verkar inte komma tillbaka. Fler kommer att förlora sina jobb i finansbranschen om det här fortsätter. Det kommer ju inte finnas nåt behov av mäklare eller analytiker. Datorerna köper och säljer och det baserat på tekniska köpsignaler, orderdjup och kanske långt bak i någon algoritm valutarörelser eller helt meningslös statistik.Jag har varit med om många tekniska förbättringar på börsen, men den nya högfrekvens-handeln hotar ruinera värdeskapandet på börsen som fungerat så väl för alla typer av investerare”, skriver Noser. Läs hela artikeln här: http://www.realtid.se/ArticlePages/201008/24/20100824153829_Realtid462/20100824153829_Realtid462.dbp.asp

 • Skuldkrisen i Europa oroar amerikanarna igen. Tyvärr tror jag att amerikanarna har större problem än en ogiltigförklarad momsinbetlaning på 5,1 miljarder euro i Spanien att oroa sig för - och detta på hemmaplan. Lite konstigt att det får så stort fokus som det fick igår. Dagens reviderade BNP siffra kommer antagligen att se allt annat än bra ut. De flesta tror på en nedrevidering till någonstans kring 1,4% (från tidigare 2,4%). Jim Cramer, aktiegurun på CNBC tror på en revidering till 0,4%...

 • KnowIT vänder upp. KnowIT har efter sin årslägstanotering kring 55 kronor under juli studsat upp och handlas nu ca 8% högre till 59 kronor. HiQ har däremot fortsatt sjunka efter sin rapport och handlas på samma nivåer som den gjorde i början av året. Även Acando har haft en tuff tid på börsen i år men kursen har ändå stabiliserats kring 11,50 kronor. Känns lite som att Acando laddar för ett utbrott uppåt efter att SHB börjat köpa en del på slutet. Som jag påpekade efter HiQs rapport så fanns det en del positiva inslag i den vilket kan tyda på att branschen går mot ljusare tider. Tyvärr kommer de riktiga kurslyften antagligen att dröja tills börsen vänder upp (med storbolagen i spetsen).

 • Scribona. En rapport som inte bjuder på några överraskningar. Förvärvet av Catella bedöms vara klart i september och därefter blir det fullt fokus på att utveckla verksamheten. En ny lista borde det väl bli snart kan man tycka.

 • Rejäl budstrid om 3Par. Igår accepterade 3Par Dells bud på 24,30 dollar (initialt bud låg på 18 dollar från Dell) men nu på morgonen kom nyheten att HP höjer sitt bud till 27 dollar per aktie (1,8 miljarder dollar). Detta innebär att aktieägarna har fått se det initiala budet gå upp med 50%! Det kan löna sig att ligga kvar tills sista ordet är sagt!

Det går bra nu :)


Trots mina tidigare missar i bolaget så måste jag erkänna att det ser billig ut nu

En erkänt duktig analytiker på Remium, Kristian Kierkegaard, har knåpat ihop nedanstående om PA Resources. Han kommenterar även att brunn 3 på Azurite producerar i linje med brunn 1 vilket innebär ca 5K per dag. I september kommer brunn 4 vilket innebär att de är uppe i runt 20K i slutet av året...

En liten post PA kan man allt få in i portföljen på dessa nivåer.


BB Trader Daily 26 augusti

 • Apple mystery event. Annonseringen om detta event gav bränsle åt börsen i USA igår. Vad är det för marknad vi är i egentligen när all amöjliga händelser och "icke-händelser" kan driva börsen åt ena eller andra hållet?`Ska bli skoj att se vad det är i alla fall. Läs här: http://paidcontent.org/article/419-apple-invites-media-to-mystery-event-on-sept.-1/

 • Husbyggarna gick upp trots dålig statt. Toll Brothers rapporterade en kvartalsvinst för första gången sedan 2007 och aktien steg med närmare 6%. Försäljningen av nya hem var ju dock långt under förväntan men aktien hade samlat ihop till en rekyl också. Många av husbyggarna hade innan gårdagens rally tappat närmare 20-25% sedan toppen i maj. Lite intressant är det allt att "problemsektorn" i den amerikanska återhämtningen leder rallyt uppåt...

 • Nettan redovisar. Den aktie jag tjänat mest pengar på någonsin, Net Entertainment (som jag sålde i maj förra året kring 55-60 kronor) redovisar en rapport som efter närmare läsning ser bra ut. Aktien stängde på 52,5 igår och har varit rejält pressad ett tag. Redo för en studs idag?

Börsgolvet om MSAB...

- Det är ett lite skakigt makroläge nu. Jag är fullsmetad med aktier och försöker dansa så nära utgången det bara går, säger en Coral Flamingo från Triwa.

Den färgstarka klockan har laddat på med Micro Systemation som tog en stororder från USA under sommaren. Bolaget tillverkar program som gör att exempelvis polisen blixtsnabbt kan tanka ur information ur en mobiltelefon.

- De har inte gått ut med kundens namn, men vad jag hör så är det FBI. Kan bli hur stort som helst, säger Triwan som också ligger tung i PA Resources efter emissionen.


BB Trader Daily 25 augusti

 • Japans handelsbalans överraskar! Handelsöverskottet uppgick i juli till 804,2 miljarder yen mot väntade 466,3 miljarder. Tyvärr hjälpte inte detta att lyfta den börsen utan vi fick se nya bottennivåer. Som jag tidigare skrivit verkar det som alla vägar bär till USA för tillfället. När övriga världen producerar så konsumerar dom...

 • Rakt ner! Jag är så bitter över den kärva börsutvecklingen så det finns inte. Paniken sprider sig som en löpeld och den får bäst fäste i de små bolagen med dålig handel. Se nedan ett gyllene exempel i HMS igår...Från 83 kronor började någon via ENS slänga ut ändå ner till 73,50. 

 • S&P sänker Irlands kreditbetyg. Från AA till AA- med negativa utsikter. Det enda den här krisen kommer att göra är att återigen dela upp världen i A och B lag och få stopp på dumheterna som EMU etc. ägnar sig åt - nämligen att tro att alla länder är lika och därmed försöka bunta ihop alla under samma paraply. Nej, ut med en del i regnet igen och låt dem tjäna ihop till ett eget paraply. Klyftorna kommer att vidgas och på den vinnande sidan står länder med stark export som i exempelvis Skandinavien och Tyskland. För övrigt så haussade några analytiker Skandinavien häromdagen på CNBC. Enligt dem är Skandinavien det absolut bästa stället att investera på för tillfället.

 • Mindre konsumtion, mer sparande och högre kurser? Min fundering är ju att vi inte behöver mer statistik som pekar på ökad konsumtion bland amerikanska konsumenter utan något som istället pekar på att de sparar mer. Vi som aktieägare behöver ju inte se bättre vinster från bolagen på börsen, vi behöver mer pengar in som kan investera på börsen!

 • Eniro säljer delar i Finland. Rejäl nedskrivning av goodwill som följd vilket borde leda till en sänkning av kursen idag...

 • Färdighet i strid. Stop loss nivåerna är satta, siktet inställt på att fånga upp panikförsäljningar och viktigast av allt - inte själv drabbas av panik...

Vad hände här? Gör om gör rätt!

Uppdatering efter påpekande att det inte framgår att US Navy köpt produkter av MSAB.
Jag är rätt så säker på det faktiskt. Se exempelvis vad som skrivs i Mikrobladet i oktober 2009. Klicka för att komma till hela numret.
Erik Rolander, en ny kille på Remium lyckas leverera en review på MSAB som beskriver något som är långt ifrån den verklighet vi lever i. Har han helt missat nyhetsflödet på sistone?

Helt klart är ju att han inte har haft någon som helst diskussion med Joel Bollö kring utsikterna för resten av året. Omsättningen för Q3 har han estimerat till 22,3 MSEK. En siffra som jag tror MSAB överträffar med nära 50%. Ser man bara till vad Joel sagt om hur mycket av de nya ordrarna som kommer att bokföras under Q3 så bör omsättningen landa kring 30 MSEK i kvartalet. Det har verkligen lossnat för bolaget och att de inte skulle klara en omsättningsökning på 25% i år finner jag föga otroligt. Trots att Field Version har något sämre bruttomarginal än vanliga XRY/XACT så kommer rörelsemarginalen att hållas uppe av den fina tillväxten inom training. Till Erik säger vi bara: Gör om gör rätt!

Nedan visar jag ett antal ordrar som trillat in till MSAB på sistone (hittar ni fler får ni gärna maila mig). Det står klart att fler och fler myndigheter, från skattemyndigheter till narkotikapolis och vidare till US Navy har beställt produkter från Micro Systemation.

En av upphandlingarna kan man hänföra till US Navy då e-mailadressen för kontakten på upphandlingen går till en adress på US Navy.

Anledningen till att vanligt folk stannar utanför börsen


Cevian på väg ut ur Volvo?

Enligt rykten i marknaden så ska den senaste tidens kraftiga press på Volvo aktien ha att göra med att Cevian uppges vilja hitta köpare till sin post i Volvo...
En annan placing som varit på tapeten länge är ju Renaults post. Det skulle ju kunna vara den också. En större affär kan det vara tal om i alla fall.

BB Trader Daily 24 augusti

 • Scania nyanställer. Scania nyanställer 100 personer till sin fabrik i Oskarshamn. Sveriges export kommer göra att vi klättrar på välfärdslistan. Starkt jobbat Scania!

 • Thrombogenics och BioInvent. Båda aktierna står i ett läge där ett utbrott verkar vara nära. Gårdagens sura börs förstörde stämningen i BioInvent då det i alla fall till en början blev lite köptryck i aktien (efter att BV rekat den i söndagens nummer). I fallet med Thrombogenics så har en viss antydan till utbrott på uppsidan kunnat skönjas. Aktien har sitt 200-dagars på 16,05 och igår stängde aktien (trots den tråkiga stämningen) över detta på 16,09. Kan Thrombogenics positiva trend indikera att något är på gång?

 • Vem beställde? Jag är nyfiken! Jag försöker febrilt att få tag i något som kan indikera till vilken myndighet i USA MSAB sålde de där enheterna...Jag har dock hittat en upphandling från förra året (via bloggen fundamentalanalys) där MSAB slåss mot Radio Tactics i att få en order till FBI. Vet någon hur det gick med denna order?
  Läs här: http://fundamentalanalys.blogspot.com/2009/06/xry-och-zact-till-fbi-for-utvardering.html 
  och här: http://www.fbodaily.com/archive/2009/06-June/03-Jun-2009/FBO-01832342.htm

 • Hur stora är reserverna egentligen? Tycker det här inlägget om oljeproduktion och reserver är rätt så intressant: http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/oljereserver-i-transparenta-demokratier.html

 • Tema produktivitet. Som jag skrev igår så anser jag att Tyskland är den nation som har valt den rätta vägen för att komma tillrätta med både sitt underskott och sin långsiktiga ekonomiska tillväxt, nämligen att arbeta sig ur krisen genom riktiga, icke-stimulus påhittade jobb och genom att producera varor som verkligen efterfrågas. I USA har man istället valt en annan väg där man förlitar sig mer på att den inhemska efterfrågan ska lyfta den ekonomiska tillväxten. Istället för arbeta sig ur krisen och både producera mer varor i landet som kan konsumeras både i landet och gå på export så importerar man mer än någonsin från exempelvis Kina. Detta beror på att man är alldeles för fokuserad på att underlätta för konsumenterna att spendera upp pengarna istället för att inse fakta att man måste arbeta, mer och hårdare! I samma takt som lönerna ökar i Kina måste lönerna sänkas i USA. dollarn måste ner för att stimulera exporten och statens utgifter för sjukvård, försvar etc. måste drastiskt minskas. USA kommer att bli ett låglöneland. Peter Schiff skriver:

 • "We have to stop stimulating. We have to shrink the government and cut government spending dramatically. The reason the economy is so screwed up is because government regulations and subsidies have created a slowing economy. They have prevented market forces from operating the way they need to be. They have prevented an efficient allocation of resources. We need to rebuild our manufacturing base. We need to reindustrialize. We can't do that without the resources, without the savings, without the investment. They've created a nation of spenders, speculators, and consumers, and they've destroyed the savers, producers, and the investing class that built this country. We're moving from a market-based economy to essentially a planned economy. We're abandoning capitalism and embracing socialism. That's a recipe for disaster." Jag håller inte med han i hans guldsnack men ovanstående gillar jag. Alla som gillar USA kommer att kunna glädjas åt billig semester där framöver!

 • Nokia och Intel ökar kostnaderna... Finländska Nokia, världens största mobiltelefontillverkare, ska tillsammans med den amerikanska teknikjätten Intel öppna ett gemensamt forskningscenter i Uleåborg i norra Finland. Hoppas bara att de kan fylla det med befintlig personal. Vi behöver inte fler "forskare" på Nokia.

 • Alliance Oil blandar och ger. Intäkterna över förväntan, prognoshöjning, bra produktion för närvarande, finansieringen på plats men resultatet sämre än väntat. Detta har väl två orsaker, lägre oljepris och underhållsstopp vid Khabarovskraffinaderiet. Den här rapporten är lite lik HiQ rapporten häromdagen. Tittar man bakåt ser det något sämre ut än väntat men tittar man framåt så ser det bättre ut än väntat. Jag tror (även om aktien kanske backar något först) att vi får höjda rekar på aktien efter detta.

Vinn biobiljetter till Wall Street 2

Klicka på länken nedan för att läsa mer.Här är trailern:BB Trader Daily 23 augusti

 • BioInvent får köprek av Börsveckan. "Bioinvent har en spännande portfölj och en god historik att hitta projektpartners. Med vinterns riktade emission om 150 miljoner är risken för nyemission inte överhängande. Aktien har tappat nära 20 procent sedan i maj, trots starka studieresultat för ett av bolagets viktigaste preparat TB-402 i juli. Börsveckan bedömer att nyhetsflödet kan bli starkt, speciellt om Bioinvent kan presentera en samarbetspartner för TB-402, och ger köprekommendation, dock med påminnelsen att aktien, liksom de flesta andra inom forskningsbranschen, är en högriskaktie."

 • Obligationsbubblan sväller. "Investors poured $480.2 billion into mutual funds that focus on debt in the two years ending June, compared with the $496.9 billion received by equity funds from 1999 to 2000, according to data compiled by Bloomberg and the Washington-based Investment Company Institute." Som Black Eyed Peas sjunger: What you gon' do with all that junk? All that junk inside your trunk?

 • Varför stannar många utanför? "Investors withdrew a staggering $33.12 billion from domestic stock market mutual funds in the first seven months of this year, according to the Investment Company Institute, the mutual fund industry trade group. Now many are choosing investments they deem safer, like bonds. If that pace continues, more money will be pulled out of these mutual funds in 2010 than in any year since the 1980s, with the exception of 2008, when the global financial crisis peaked."

  "So is the timing. After past recessions, ordinary investors have typically regained their enthusiasm for stocks, hoping to profit as the economy recovered. This time, even as corporate earnings have improved, Americans have become more guarded with their investments. “At this stage in the economic cycle, $10 to $20 billion would normally be flowing into domestic equity funds” rather than the billions that are flowing out, said Brian K. Reid, chief economist of the investment institute. He added, “This is very unusual.”"

  Själv tror jag förklaringen inte ligger i att allmänheten är negativ angående den ekonomiska återhämtningen utan att den enorma volatiliteten på marknaden gör att småinvesteraren inte hinner med. Eftersom man inte är så kunnig och följer börsen på daglig basis så köper man på sig en korg med aktier som man tror ska vara bra över tid. Problemet är bara att ingen aktie på sistone har varit bra över tid. De har varit bra vissa tidsperioder. För att ha kunnat tjäna pengar på 2000-talet måste du har varit aktiv.

 • Tysklands enorma produktivitet konkurrerar ut USA. Den tyska BNP tillväxten är enorm. I förhållande till BNP så kommer den tyska handelsbalansen ha ett överskott om 5,5% i år. Kina har 6,2%... Månhga röster höjs nu för att Tyskland ska göra mer för att stimulera inhemsk efterfrågan. Varför säger jag? De tar chansen att kunna minska sitt skuldberg genom att utnyttja sin enorma produktivitet. Tyskland kommer att komma starka ur det här på bekostnad av USA som inte ännu förstått att det enda de kan göra för att minska sin statskuld (och även få ner arbetslösheten!) är att vara produktiva och exportera till utlandet. De får inte ner statsskulden genom att jänkarna själva dricker Starbuckskaffe på morgonen.

 • Iran #1 - Slänger ut Oriflame. Myndigheterna har nu stängt Oriflames kontor i Teheran. Myndigheterna har även frihetsberövat tre av bolagets medarbetare och två säljkonsulter utan angivande av orsak.

 • Iran #2 - Testar nya vapen... PÅ lördagen testad eIran sitt senaste vapen; en obemannad farkost (så kallad drönare) med 100 mil i räckvidd (med det når de Indien och Israel bland annat). PÅ senare tid har de ju också dragit igång sitt första kärnkraftverk, en ny miniubåt en ny markrobot och även en plan för att kunna skjuta upp satelliter till hög höjd. iran är verkligen det nya Sovjet men det känns också (med tanke på att mycket av tekniken har sitt ursprung i Ryssland) att Ryssland "lever ut" genom Iran."När de gör en ordentlig utvärdering av produkterna så vinner vi alltid"

 • Efter vinstvarningen var förväntningarna mycket låga på rapporten idag. MSAB överraskar dock positivt och omsättningen var 0,6 MSEK högre än förra året och rörelseresultatet landade på 1,7 MSEK (det intervall man gav i samband med vinstvarningen var 1-2 MSEK).
 • Flera större upphandlingar ligger ute enligt Joel vilket gör att vi kanske kan förvänta oss fler stora ordrar under hösten (den senaste tidens stora ordrar har varit exceptionella! - se här: http://bbtrader.blogg.se/2010/august/searching-for-mobile-gold.html)
 • De två orders som kommit in efter kvartalets slut är tillsammans större än andra kvartalets omsättning. Större delen av dessa kommer att faktureras i kvartal 3 enligt Joel.70% av USA ordern och merparten av Frankrikeordern. Lägg därtill en "vanlig" omsättning kring 15-20 MSEK. Omsättningen kommer landa på ca 30 MSEK i tredje kvartalet enligt mina beräkningar.
 • Joel säger: "Bilar som har samma funktioner har inte samma känsla att köra. När de gör en ordentlig utvärdering av produkterna så vinner vi alltid. Problemet är när det hamnar hos en inköpare som bara läser specifikationerna (som han tycker ser relativt lika ut)."
 • Min riktkurs på 6 månaders sikt sätter jag till 22 kronor.

Veckans trading

Har tradat ordentligt två dagar denna vecka- måndag och tisdag. Måndag sög (13  back) och tisdag gick bättre (plus 9).
/BB Trader

Förresten...Två nya kurser sedan min beräkning i förrgår..


BB Trader Daily 19 augusti

 • Micro Systemation imorgon - Förväntningarna är låga. Vinstvarningen som kom i samband med annonseringen av den stora USA ordern gör ju att morgondagens rapport från Micro Systemation inte bör bjuda på några större överraskningar. Både omsättning och resultat kommer att vara avsevärt sämre än förra året (så bli inte förskräckta!). Själv struntar jag i om omsättningen är 12 miljoner och rörelseresultatet negativt. Det viktiga är framtiden; vad säger de om utvecklingen på USA marknaden, vem var kunden som köpte de där 81 systemen i juli, hur har det gått med upphandlingen i Frankrike - faller den under ramavtalet (upp till 300 enheter) och hur säkra är de på att uppnå de nya finansiella målen (som sattes i juni)?

 • Scribona/Catella toppar laget? Gustaf Sjögren, Nicklas Granath och Ulf Frykhammar lämnar Catella för att köra en ny hedgefond. Jag tror vi aktieägare i Scribona kan se fram emot ännu bättre avkastning framöver...

 • Guldet luras... "Många i Förenade Arabemiraten som har försökt importera guld till rabatterade priser eller via dubiösa utländska företag, har blivit lurade, säger en guldexpert till Emirates 24-7." Haha, enligt mig är det bara början. Vad kommer att hända när resten av alla guldgrävare inser att de äger en liten klimp som ingen har någon nytta av. Läs hela artikeln här: http://www.realtid.se/ArticlePages/201008/16/20100816103828_Realtid992/20100816103828_Realtid992.dbp.asp

 • HiQ får höjda rekommendationer. Verkar som att det var fler än jag som såg förbi det något svaga resultatet från HiQ igår. Som jag skrev så finns det risk för att rörelseresultatet kortsiktigt försämras när konsultbolag ska accelerera inför en kommande volymuppgång. Så är fallet för HiQ och köprekommendationer från både Dansken, Enskilda och Nordea kom idag. Se även analysen på Placera: https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=158643

 • PA Resources tradas. Fram och tillbaka, upp och ner. Jag håller mig borta från den då jag tidigare blivit bränd men vad är bolaget värt egentligen? Mycket svår fråga. Vem litar på en prognos från PA längre? https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=158663

 • Nokia stiger - tillfälligt eller vändning? Vi har sett den förut - den falska uppgången i Nokia. Den ser ut att ha bottnat, sticker upp för att lika fort falla tillbaka. Denna gång har jag några Nokia med mig. Vi får se om den orkar ta sig över 70 snart.

 • FED bör köpa statspapper? Nej FED bör köpa aktier! Jag är ingen expert på nationalekonomi direkt men att köpa statspapper för att på så sätt via en konstgjord väga "trycka pengar" är väl ingen strålande idé enligt mig. Staten har aldrig varit och kommer aldrig att bli bättre än medborgarna på att förvalta medborgarnas pengar (jag röstar borgerligt...). Med detta menar jag att FED inte själv bör uppfinna pengar bara för att Obama ska kunna använda dem i nåt nytt "jobbpaket" eller liknande. Låt FED köpa aktier i amerikanska bolag så att de har råd att investera, anställa och utveckla framtidens produkter och på så sätt få ner arbetslösheten. Varför gå en omväg via staten?

 • Bra köpläge? Vid varje sådan här nedgång har jag blivit oerhört baissad och trott på en fortsatt nedgång mot årslägstanivåer. Varje gång har det dock vänt upp. Denna gången är jag inte det minsta orolig. Jag tror vi kommer att vara tillbaka ovan 1100 på S&P redan på måndag. Men för att jag tror det denna gången så är det antagligen ner till 1000 vi ska.

ENQUEST: ORIEL SECURITIES HÖJER TILL KÖP (ÖKA)

STOCKHOLM (Direkt) Oriel Securities höjer rekommendationen för Enquest till köp
från tidigare öka.
STOCKHOLM (Direkt) Oriel Securities höjer rekommendationen för Enquest till köp
från tidigare öka.

ENQUEST: NORDEA HÖJER RIKTKURS T 18 KR (17), UPPR STARKT KÖP

Det framgår av en analys daterad den 18 augusti.

BB Trader Daily 18 augusti

 • Fantastisk dag för EnQuestägare! Äntligen går något av de bolag jag haussar här på bloggen i rätt riktning! Jag har ju skrivit om aktien sedan noteringen i början av april och nu har den tagit fart ordentligt. Stängde över sin högsta notering under budspekulationerna också vilket är positivt. Det är fortfarande många som inte ännu tagit upp bevakningen av aktien. Kan nog fortsätta en bit till!

 • Stabilt av HiQ. Omsättningen ökade för HiQ i andra kvartalet med 3,6% jämfört med väntade -0,4%. Resultatet kom däremot in något sämre än väntat, något som jag tillskriver den rekrytering bolaget gjort på sistone (för att möta en starkare efterfrågan). Den som säljer idag är väldigt kortsiktig. Marknaden för HiQ ser ut att ha ljusnat. Aktien har ju varit pressad ett tag och det ska bli intressant att se reaktionen på rapporten.

 • Katastrof i Midelfart. Midelfart Sonesson redovisar ett resultat efter skatt på -86 miljoner efter att de gjort en goodwill nedskrivning på grund av svag utveckling i Norge. Omsättningen föll med nära 20% i kvartalet. Ni som var besvikna på rapporten från Bringwell kanske förstår vilken marknad bolaget fått kämpa i. Att Bringwell lyckades hålla uppe omsättningen på det sätt de gjorde är fantastiskt (sett till hur Midelfart presterar). Det är ju klart och tydligt vem av dessa två som kommer att komma starkast ur lågkonjunkturen!

 • Måndagar är bra! Remium Daily har hävdat att just måndagar varit en bra dag för börsen i år så jag kollade upp hur OMXS30 har gått rspektive dag i år. Och det stämmer, måndagar är den absolut bästa dagen, mätt i procentuell andel av dagarna som börsen gått upp. Imorgon redovisar jag hur mycket börsen i snitt gått upp eller ner respektive dag. 

Utbildningsverksamheten ångar på hos Micro Systemation

Nedan har jag försökt att göra en uppskattning om hur mycket utbildningsverksamheten omsätter för Micro Systemation. Jag började kolla mer i detalj på detta i juni varvid de kurser som är listade sträcker sig från juni och framåt. Sedan 16 juni har det tillkommit 9 kurser som ligger under hösten och utifrån detta kan man uppskatta att det kommer att tillkomma ytterligare ca 5-10 kurser detta året som ännu inte är listade (snittintäkt per kurstillfälle är ca 150 KSEK enligt min beräkning vilket i så fall kan addera 1-1,5 MSEK till). Total omsättning för utbildningsverksamheten är enligt min beräkning 4,8 MSEK för de kurser som är listade just nu (totalt ca 6 MSEK för 7 månadersperioden juni-dec om man räknar med att ytterligare några kurser läggs till under hösten). Total omsättning för utbildningsverksamheten 2009 var ca 6,5 MSEK och i år ser den ut att hamna kring 10 MSEK vilket innebär en ökning med mer än 50%! OBS! Mina uppskattningar om antalet deltagare kan ju dock vara fel.EnQuest köpvärt på både kort och lång sikt


BB Trader Daily 17 augusti

 • 1070 på S&P. Alla på CNBC att de köper ner dit...frågan är vem som köper på andra sidan 1070? TA är lite märkligt i bland kan man ju tycka. Ju billigare det blir desto mindre benägen är man att köpa. Det ska dock kommas ihåg att innan den tekniska köpsignalen ges så har aktien vänt upp och de billigaste aktierna är redan borta.

 • Oljan på 75 dollar. Billigt eller dyrt? Finns det massor med olja eller är utbudet lågt? Jag läser många artiklar och hör många åsikter om oljan. Undrar vem som har rätt egentligen. Vid sidan om utvecklingen av mina långsiktiga innehav är nog oljepriset det som fascinerar mig mest. 75 dollar per fat olja kostar det. 159 liter olja kostar alltså i runda slängar 550 kronor... Man får knappt en H&M skjorta för 550 kronor längre. I min värld är det få saker som i sin råa form är så billigt som olja. Det har tagit miljarder av år att framställa den, vi använder den till nästan allt, det är en av få saker vi fortfarande kan tänka oss att kriga för tydligen, den fraktas upp från flera tusen meters djup och därefter i pipelines, över till cisterner, på fartyg, i tankbilar osv. osv. Och ändå får du 159 liter för en(!) H&M skjorta. Något är fel med priset på olja.

 • Perspektiv. Att Kina går om Japan med sitt BNP är i ett historiskt perspektiv inte särskilt anmärkningsvärt. Se nedanstående graf hämtad från Visualizing Economics.


 • It´s all coming to an end. Fredrik Eklund i DI...Det där håller inte. Fastighetsbubblan är här.

 • Kontraktstillverkarna värderas lägre nu än under de värsta dagarna av finanskrisen. Som jag säger i första meningen under första punkten i dagens daily så är det inte förrän kursen vänt upp igen som man insett att man köpt på botten. Det är kanske något att tänka på när det gäller trion nedan. Tre av Nordens noterade kontraktstillverkare; Kitron, Note och PartnerTech har inte haft någon kul resa senaste åren.

  Kitron är den gröna linjen, Note den röda, PartnerTech den blåa och OMXS30 den gula. Note har rena konkursvärderingen, PartnerTech en nästan lika nattsvart värdering (P/S tal på 0,15...) och Kitron som visat mycket stabila och fina vinster de senaste åren är värt hälften av vad det var 2007. Endera så finns det ingen där ute som tror på en framtid för denna typ av bolag eller så är de totalt bortglömda. OK, ännu har de inte visat att de är värda de tidigare kursnivåerna men när de väl gör det så är det försen att hoppa på tåget. Det spännande med dessa bolag är att de alla "i det tysta" genomfört många förändringar som gör att de vid nästa topp i konjunkturen bör värderas högre än de tidigare topparna. Man kan också jämföra exempelvis PartnerTech med Hemtex (som rapporterade idag). Hemtex har ett börsvärde som är fyra gånger det av PartnerTech, omsätter hälften av det PartnerTech gör, gör ett resultat före skatt som är bra mycket sämre än vad PartnerTech gör...

  Note har rensat upp i finanserna och har flyttat stora delar av sin verksamhet till Estland och Kina.

  Kitron har flyttat produktion till Litauen och Kina och även vidtagit kraftiga åtgärder för att förbättra lönsamheten vid Karlskogaenheten.

  Min favorit är, som tidigare kommunicerats, dock PartnerTech. Bolaget har en bred skara kunder med bland annat Axis, Nibe och Getinge. De har det senaste året utvecklat enheten i Sieradz, Polen samtidigt som de öppnat en ny enhet i Myslowice (också Polen). Den har formell invigning i september för övrigt. Allteftersom volym flyttats till Polen har antalet anställda minskats i Sverige. Dessutom har man en möjlig "lönsamhetsboostare" i Karlskogaenheten som vid större försvarsordrar ger ett mycket positivt bidrag till koncernen. Den senaste tiden har dock beläggningen vid Karlskoganeheten dock varit allt annat än tillfredsställande vilket medfört att resultatet för koncernen som helhet inte alls varit vad det borde. Karlskogaenheten är i nuläget bättre rustat för att ha bättre lönsamhet även vid lägre beläggning. Det mesta talar för att volymerna vid enheten är på väg upp under hösten/vintern. 

  PartnerTech omsätter ca 2 miljarder och värderas alltså till ca 300 miljoner kronor. Det långsiktiga rörelsemarginalmålet är satt till 7%... Ska bolaget nå dit så behöver dock nye VD:n ta en del tuffa beslut samt tänka "större" och inte jämföra den interna effektiviteten och de inrutade arbetssätten med konkurrenterna utan se till industrins "best in class" som exempelvis Scania. Jag är övertygad om att vi kommer få se andra värderingar i sektorn framåt vintern.

 • Man blåser upp bubblan. "Eric Mindich, the former Goldman Sachs Group Inc. partner who runs $13 billion hedge fund Eton Park Capital Management LP, followed John Paulson in making gold his biggest investment. Eton Park bought 6.58 million shares of SPDR Gold Shares, an exchange-traded fund that tracks the price of bullion, in the second quarter, according to a filing today with the U.S. Securities and Exchange Commission. The investment was valued at $800.3 million as of June 30, making it the hedge fund’s biggest holding." Bloomberg News

 • Jag tycker det verkar som att Kina gör mycket rätt. "China, whose $2.45 trillion in foreign-exchange reserves are the world’s largest, is turning bullish on Europe and Japan at the expense of the U.S. The nation has been buying “quite a lot” of European bonds, said Yu Yongding, a former adviser to the People’s Bank of China who was part of a foreign-policy advisory committee that visited France, Spain and Germany from June 20 to July 2. Japan’s Ministry of Finance said Aug. 9 that China bought 1.73 trillion yen ($20.1 billion) more Japanese debt than it sold in the first half of 2010, the fastest pace of purchases in at least five years. “Diversification should be a basic principle,” Yu said in an interview, adding a “top-level Chinese central banker” told him to convey to European policy makers China’s confidence in the region’s economy and currency. “We didn’t sell any European bonds or assets, instead we bought quite a lot.” China’s position may make it harder for the greenback to rebound after falling as much as 10 percent from this year’s peak in June as measured by the trade-weighted Dollar Index. The nation cut its holdings of U.S. government debt by $100 billion, or 11 percent, through June from last year’s record of $939.9 billion in July 2009, according to Treasury Department data released today." Bloomberg News

 • Öl säljer. Carlsberg höjer prognosen. Vinsttillväxten uppges nu bli över 40% mo tidigare kommunicerat 20%. Samtidigt kommer resultatet för Q2 in 30% över förväntan. Starkt!

 • Starka rapporter av Beijer och Nibe. Båda kommer in bra där särskilt resultatet för Beijer överraskar. Samtidigt upprepar bolagen en fortsatt positiv syn på resten av 2010.

  - Kombinationen av vår egen styrka med produkter som ligger helt rätt i tiden och en trots allt spirande framtidstro i världen, gör att vi har en fortsatt positiv helårsbedömning av 2010, säger Gerteric Lindquist. (Nibe)

 • - Satsningarna kommer att generera bättre tillväxt och högre resultat. För helåret 2010 kan vi redan nu se en klart högre omsättning och ett markant bättre resultat jämfört med 2009". (Beijer)

 • EnQuest levererar! I sin första rapport som fristående noterat bolag så levererar EnQuest en övertygande rapport. Produktionsprognosen höjs till 20000 fat per dag under 2010. EnQuest är som jag tidigare sagt ett stabilt val i sektorn!

BB Trader Daily 16 augusti

 • Obama gör en miss. Att uttala sig positivt om en moské på Ground Zero kanske inte är det Obama behöver just nu...

 • H&M försäljning i juli. Slår förväntningarna med råge. Upp 21% i lokal valuta mot SME 12%. Jämförbar försäljning ännu mer över förväntan: 10% mot väntade 1,6%. Konsumenterna kanske har sparat ihop tillräckligt nu och är redo att shoppa loss?

 • Terminerna pekar lite upp inför öppning. 14.30 kommer dock första statistiken från USA och det är Empire Manufacturing Index där förväntningarna ligger på en siffra på 7,5. Just den siffran brukar kunna svaja ordentligt så det blir intressant att se hur den kommer in.

 • BioInvent laddar för uppgång? Se grafen nedan som jag fick från en annan trader. 


Dagens fångst 13 augusti

Ingen otursdag här inte! Fin avslutning på veckan! Nu bär det av till AW och sen får vi se om det blir Way Out West imorgon.

//BB Trader


Micro Systemation TA


Världens miljardärer...


Intressant upphandling för Micro Systemation

De mest trogna nätspanarna för Micro Systemation har hittat en hel del intressanta saker på nätet. Dels en artikel som uppmärksammar Micro Systemation i Asien och dels en upphandling som Homeland Security har ute. Homeland Security är alltså den myndighet som sköter all gränskontroll etc. i USA. Mycket intressant att se hur uppmärksamheten kring den här typen av produkter ökar.

Nedan länkar till dokumenten. För att se detaljerna för Homeland Security upphandlingen klickar ni på word dokumentslänken på sidan.
BNP tillväxten hög i Europa

 • Mellan första och andra kvartalet 2010 ökade BNP i såväl EU som EMU med 1,0 procent. Uppräknat till årstakt, enligt amerikansk redovisning, motsvarar det 4,0 procent, dvs nästan dubbelt så hög som tillväxten i USA. En del europeiska länder utanför EMU, bl.a. Sverige och Storbritannien, var dock tillväxten ännu högre.

 • Mellan första och andra kvartalet 2010 var det endast Grekland som redovisade negativ BNP-tillväxt.I Tyskland, Estland och Litauen översteg BNP-tillväxten 2 procent. De två senare är med i EU. Den snabba återhämtningen i dessa länder måste betraktas som sensationell.

 • Om man jämför med andra kvartalet 2009 så ökade BNP i EMU-länderna med 1,7 procent. Det är betydligt högre än under första kvartalet , då BNP endast ökade med 0,5 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Mätt på detta sätt var dock tillväxten mer än dubbelt så hög i Sverige som i EMU-länderna.

 • Tyskland redovisade den högsta tillväxten, 3,7 procent, dvs lika mycket som i Sverige. Grekland, Spanien och Lettland redovisade negativ tillväxt.

Ovanstående är hämtat från Erik Pensers Makrobrev


BB Trader Daily 13 augusti

 • Nyckeltalskompassen lanseras på Introduce.se. Nyckeltalskompassen är Sveriges enda nyckeltalstabell som till fullo baserar sina värden på prognostiserade siffror för innevarande räkenskapsår. Jag kommer att presentera en liten överblick av nyckeltalskompassen här i ett senare inlägg men om ni vill testa hur den funkar så klicka på länken nedan.

 • Ett skepp kan sjunka i ett stilla hav. Gårdagens citat från handlargolvet på Wall Street på frågan om vi ska ta nedgången på allvar när volymen är så låg...

 • Nyanmälda upp men continuing claims ner. Nyanmälda arbetslösa var upp mer än förväntat men det var få som verkade uppmärksamma att veckosiffran över hur många som får bidrag var ner rätt så mycket. Det var faktiskt hela 118 000 färre som fick bidrag denna vecka jämfört med förra. 4,452 miljoner är på bidrag och om inte jag är helt felinformerad så är det den näst lägsta siffran på 20 månader. Endast en vecka nu i juli då den var något lägre. Trots detta så är det ju såklart inte direkt uppmuntrande siffror och demokraterna kommer att få det riktigt tufft i höstens val. Det hjälper ju inte heller att det är i typiskt demokratiska delstater som arbetslösheten är som högst...

 • Acando beslutar om återköp. Upp till 1 miljon aktier har styrelsen beslutat om att bolaget ska återköpa. Positivt för aktien! Acando och HiQ är de konsulter jag har i portföljen.

 • Var är volymen!? I remember the good times but the good times don't remembers me. Likt Joel Alme sjunger så tänker jag tillbaks på morgoncallen där man lätt kunde gå in i Boliden med 15K utan att synas för att därefter gå vidare på Tele2 med 10K och avsluta med 20K i Volvo. Nu ska man sitta och ställa upp sina clicktrading fönster för att så snabbt man kan försöka få tag i 2300 aktier i Scania, 1700 i Skanska och kanske avsluta med en sisådär 450 i HiQ eller nåt. Allvarligt, nu får det ju bli nån ändring på detta! Det är ju inte direkt så att volymen på börsen gått upp efter att gemensam call infördes (som det kanske var meningen att den skulle göra eller vad säger ni Robert Greifeld, Jenny Rosberg och ni andra som kommit på denna förträffliga idé!?)

 • Tyskland kan man lita på. > Den tyska bruttonationalprodukten steg 2,2 procent under det andra kvartalet jämfört med det närmast föregående. Det visar preliminär säsongsjusterad statistik, enligt Bloomberg News. Det var den snabbast tillväxttakt som uppmätts sedan Tysklands återförenades 1991.

 • Clas Ohlson lägre än väntat....igen. Kan värderingen komma ner nu någon gång eller? Vem är det som tror så mycket på dem och vägrar sälja sina aktier :) Jag skrev tidigare om Kjell & Company - där har ni ett bolag som tar marknadsandel från Clabbe. CLAS B ska kosta under 100-lappen enligt mig.

 • Vem vill vara lång 15.55? Då kommer nämligen Michigan Sentiment där förväntningarna ligger på 70. I juni låg den på 76 och i juli 67,8. Vad är det som säger att vi har en högre siffra nu kan man ju fundera på. Särskilt som all annan liknande statistik kommit in sämre.

 • Break-out i BioInvent? Jag väntar med spänning på om det ska presenteras någon nyhet kring bolaget snart. I väntan på nyheten har jag dock fått höra från de mer tekniskt kunniga i mitt nätverk att aktien ur ett tekniskt perspektiv dragit ihop sig som inför ett utbrott. Låt oss hoppas att det är på uppsidan.

 • Fredag den 13:e. Som inträffar en till tre gånger varje år, är enligt skrock en otursdag. Det finns flera olika hypoteser varför fredagen den trettonde uppfattas så. En grundar sig på att Jesus hade 12 lärjungar, och när Jesus blev förrådd var Judas den trettonde vid bordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns 13 personer totalt och att Jesus korsfästes på långfredagen. Det var även så att Jesus dog på en fredag. Jag har i alla fall ingen statistik som visat på särskild otur på börsen dessa dagar.

 • Hindenburg Omen. "S&P 500 stängde under MA50. Med gårdagens stängning gavs en obekräftad signal för ett Hindenburg Omen. Ingen krasch senaste 22 åren har skett utan denna signal. Men enbart 27% av bekräftade signalerna leder till krasch." Från Market Action Points. Jaha det känns ju stabilt :)

Dagens fångst 12 augusti

Gårdagens fångst blev nedanstående. Ingen särskilt lyckad dag som ni ser där jag gick kort Tele2 i tron om att den också skulle komma ner på den allmänna oron. Men som vanligt när SHB bestämt sig för att göra något så gör de det fullt ut (ni kanske kommer ihåg att LUPE nästan vara uppe i 47 för tre dagar sedan när de hade en köprek på den). Stackars kunder som nu får se sitt innehav i LUPE vara ner med en sisådär 10%. Sedan ska det påpekas att det sällan blir bra dagar när man inte har med sig en enda lyckad affär från callen.
Idag gick det desto bättre och hade det inte varit för CSB i SKF så hade jag nog slutat på +20K. Nu blev det nästan 17K så jag får vara nöjd.

I alla fall så sålde CSB aktier i SKF för närmare 550 miljoner SEK sista 2 timmarna. Jag var inte den enda som såg detta och varje gång vi passerade en miljon sålda aktier så trodde jag det var slut....men det var det inte. Eftersom börsen drog uppåt, SKF var nedtryckt och CSB de enda som sålde så gick jag lång i hopp om att få en uppstuds. Den kom aldrig och jag tog ut mitt sista i callen (kanske skulle man tagit med sig något till morgondagen men i den här marknaden känns sånt inget bra).

Nedan en graf över galenskapen.

Hade de slutat sälja, säg efter 1 miljon aktier, så tror jag om jag jämför med hur exempelvis Sandvik gick mot slutet, att jag hade fått ca 1,50 i SKF, dvs. kunnat sälja på 133,5. Nedan en graf som visar Sandvik mot SKF.


Dagens mesta pengar inbringades dock i Meda A där jag gick lång redan i öppningscallen med 7700 aktier (57,50 SEK). Dessa såldes sedan strax över 58. Därefter låg det ute ett gäng aktier på säljsidan på 58,2. När denna post började sina så slog jag på och fick ytterligare 15 öre med 5000 aktier.


Dagens fångst 12 augusti. Husqvarna gick jag lång på Briggs&Strattons rapport (som inte visade sig vara så sjukt bra som det verkade först men ändå det var en bra rapport). Scribona affären var ett feltryck (trodde jag stod i en annan aktie).

Gårdagens bottennapp 11 augusti


BB Trader Daily 12 augusti

 • Lannebo ute ur Micro Systemation? Lannebo Fonder som varit en större ägare i Micro Systemation har de senaste månaderna hållit nere kursen i bolaget genom att sälja ut sitt innehav. Redan på ägarstatistiken tidigt i somras syntes det att det var de som lättade på sitt innehav. Lannebo har haft ca 5% av kapitalet och det innebär alltså att ca 800 000 aktier sålts ut på relativt kort tid. Enligt senaste ägarstatistiken så uppgick innehavet till 210 000 aktier och med tanke på gårdagens omsättning så skulle jag tro att de är helt borta nu. Kanske kan vi med stöd av den senaste tidens orderingång börja en ny vandring uppåt nu? Nu bör väl även Johan ställa sin plats till förfogande i valberedningen...

 • Meda får en trigger? "A U.S. Food and Drug Administration advisory panel on Wednesday: * Voted 13-0 that Valeant, GlaxoSmithKline epilepsy drug Potiga is effective" Detta kom alltså igår kväll. http://classic.cnbc.com/id/38660993 Enligt Swedbank så skulle ett godkännande vara värt upp till 8 kronor per aktie för Meda...

 • Första varvet avklarat. Med tanke på hur mycket stryk bolag som ligger tidigt i konjunkturcykeln fått på sistone (exempelvis Boliden) och hur oförskämt bra bolag som ligger rätt så sent i cykeln gått (exempelvis banker) så börjar jag fundera på om det snart inte är dags att påbörja ett nytt varv. Det skulle i så fall innebära att när vi gått sidledes ett tag under hösten (eller fortsatt ner en bit) så ska man gå lång gruvbolagen igen. Tyvärr innebär ju detta att jag får vänta en stund till på att mina mer sencykliska bolag (exempelvis oljebolagen) ska leverera.

 • Budgetunderskottet ökar i USA. De var väldigt oroliga för skuldkrisen i Europa och den dämpade tillväxten i USA men frågan är om det inte är självaste USA som är delen som kärvar i maskineriet. De är helt enkelt inte nog produktiva och har inte de exportföretagen som krävs för att ändra skepnad på handelsbalansen eller att få ned arbetslösheten (de kan ju designa en iPhone i USA men om delarna skeppas från Asien så hjälper inte det handelsbalansen direkt). Som det ser ut nu kommer ju flera europeiska länder ha bra mycket bättre BNP tillväxt än USA under andra halvåret i år vilket gör att skuldbergen kan amorteras rätt så bra. Detta samtidigt som USA får en större skuldbörda i ett desperat försök att få fart på tillväxten igen. Face the facts - en ny världsordning är på gång där amerikaner måste knega mer och hårdare!

 • Vi är på gång igen! Det var kul att se Sverige igår mot Skottland. Jag fick upp hoppet för svenska fotbollslandslaget igen! Hamrén har verkligen fått till det med sin laguppställning. Där ser man vad en ledare kan åstadkomma... Jag börjar fundera på om det kanske skulle vara bra med en annan ledare i än Obama i USA också. Kanske är det inte fel på manskapet utan på tränarn...

 • Spelarna tror på borgerlig seger. I DI står idag att spelbolagens odds pekar mot borgerlig seger i höstens val. "De senaste dagarna har ingen spelat på rödgrön seger" säger Joakim Rönngren på Ladbrokes. Oddsen kommer antagligen att ändras till ca 1,60 för alliansen och 2,30-2,40 för de rödgröna. Hoppas spelarna får rätt!

 • New Wave står redo inför bästa säsongen! New Wave som säljer de varumärken jag bär närmast, mitt på och utanpå kroppen när jag tränar kommer in med en rapport i linje med förväntningarna. I vintras tog deras varor slut i många butiker och inför den här vintern är de bättre rustade att ta emot orderingången. "Because the shortage of goods will not affect us as much during the third quarter, and probably not at all during the fourth quarter, I believe in a good result for the second half of the year and for 2010 as a whole. My focus as CEO will be to increase the operating margin, maintain organic growth and then expansion. But in the future I will always have one eye on cash flow and the balance sheet." /Torsten

BB Trader Daily 11 augusti

 • FED räddar börsen, tillfälligt? FED fick börserna att minska sitt fall igår i USA men idag pekar ändå terminerna ned på grund av tråkig statistik från Asien. Öppnar vi här är vi återigen under 200 dagars på S&P500 och som jag skrev en annan morgon så skulle jag bli riktigt orolig om vi går ner under det igen.

 • Produktiviteten minskar i USA, vad beror det på? Produktivitet är ju en siffra som mäter Output i förhållande till Input. Exempelvis värdet av producerade varor i förhållande till hur många anställda du är (eller lönekostnad kanske). OM nu produktiviteten minskar så kan det ju bero på att både Input ökar, Output minskar eller både och fast då Output minskar mer än Input. Har företagen anställt fler samtidigt som det har blivit mindre att göra? Har de anställda blivit mer ineffektiva då det är alldeles för mycket att göra?

 • Unibet rapport. Unibet kom in bättre än väntat på sista raden men utsikterna är fortsatt oklara. Bolaget ska utarbeta en "ny strategi" vilket låter oroväckande. Den senaste tiden har spelaktierna fullkomligt rasat på börsen. Se bara på Unibets resa från dryga 200 ned till nuvarande 130-140, Entractions fall från dryga 50 till nuvarande 30 och nu under senaste veckan har även Net Ent brakat ner. Spelbranschen är inte het längre och den måste förändras på något sätt för att locka tillbaka mig.

 • Vad brinner? De ryska bränderna kan ju inte bara ha påverkat skördar och människors hälsa. Några fabriker måste ju brinna, vägar vara förstörda och liknande. Kanske har massa telemaster förstörts vilket påverkar operatörerna som Tele2 och TeliaSonera? Långsökt kanske men är kostnaderna 1% av Rysslands BNP så måste det ju påverka de svenska bolag som har verksamhet där.

Bringwell går mot en stark höst!

Nedan redogör jag för ett antal viktiga saker som rör Bringwell och det andra halvår av 2010 som bolaget nu är inne i. Som aktieägare känner jag mig mer positiv än på mycket länge inför framtiden och mycket talar för att det närmsta året kan bli ett år då Bringwell fortsätter att förbättra sitt kassaflöde, återtar tappad försäljning inom vissa kanaler och når ut till nya marknader och kundgrupper.

 • Probi Mage kommer att lanseras i Norge under hösten samtidigt som marknadsföringen av Probi Frisk kommer att intensifieras. Försäljningen av Probi Mage ligger mycket över prognosen trots att man ännu inte har full distribution till apoteken (prognosen var 10 MSEK för 2010). Man kommer antagligen snart få full distribution med tanke på försäljningsvolymerna.

 • Marknadsföringen i procent av omsättningen har under Q1 och Q2 i år legat över den normala nivån. Mycket av dessa kostnader kan härledas till postorderverksamheten där man nu börjat komma upp i bra nivåer avseende databaserna.

 • På exportsidan ligger fokus på att få igång ordentlig distribution av Bringwells egna produkter i Tyskland (Kan Jang, Chi San och Eskimoprodukterna, Mivitotal etc.).

 • Fokus i Finland kommer vara att förbättra och öka postorderförsäljningen ytterligare samt att komma in i dagligvaruhandeln ordentligt.

 • Thin400 (viktminskningspreparat) kommer att lanseras i Sverige och Norge under hösten. Den finns redan tillgänglig på den finländska marknaden.

 • Den nedgång som syntes i försäljningen via apotekskanalen i Q2 är hänförlig till en engångsförsäljning som skedde förra året. Borträknat för detta så hade Bringwell organisk tillväxt kvartal över kvartal.

 • Ungefär 20 MSEK räknar bolaget med att de kan frigöra under H2 genom att samordna logistiken via nya lagerhubben i Falköping samt ett antal andra åtgärder.

 • Eskimo-3 finns ute i handeln i Ryssland och det kommer lanseras en högkoncentrerad Eskimo-3 till hösten på den nordiska och ryska marknaden.

 • Enligt det nya avtalet med LIFE så ska WNT prioriteras och lanseras i Life Norden tillsammans med LIFEs egna sportnutritionsserie (som Bringwell tillverkar), dessa produkter ska finnas i alla LIFE-butiker. LIFEs egna sportnutritionsserie kommer lanseras i september.

 • Bringwell har utvecklat WNT serien genom att samproducera produkterna med Multipower samt att de även tagit fram en helt ny sportnutritionsserie med ekologiska produkter.

 • I september så lanseras också en ny premiumprodukt i Mivitotal-serien som Svenska hälsofackhandeln kommer att ha exklusivitet under en period.


Pressträffen 5 juli Micro Systemation

Videon är en månad gammal men lite svår att hitta på deras hemsida så jag lägger ut länken här.

Dagens fångst 8-10 augusti

Lite småpengar här och där men volymerna är ju oerhört dåliga så det är svårt att våga ta någon size. Försökte korta Tretti.se i callen men insåg att det inte var möjligt via Avanza. Det hade dock antagligen varit dagens bästa trade...

Vem efterträder Börje Ekholm?

Det viskas lite här och var om att Börje skulle vara på väg att lämna sin post. Kanske ska han flytta till USA? Kanske redan i höst? Vem ska då efterträda honom?
I Veckans Affärer har det ju tidigare spekulerats i bland annat Johan Bygge och Johan Forssell.
 • Johan Bygge (CFO för Investor). Dock inte så trolig. Det ryktas till och med att han fick sparken från Electrolux innan han hamnade på Investor.
 • Johan Forssell (Chef för Kärninnehav Investment) - Utsågs för några år sedan till en av de mäktigaste i affärssverige under 40 år men är antagligen för junior för posten.
Min bästa gissning är Annika Falkengren. Hon kommer från Investors anrika bank där hon arbetat sedan 1987. Hon har varit VD för SEB sedan 2006 och vore det inte perfekt med en kvinna för att småtråkiga Investor ska vara lite "moderna"? Börje gillar också Annica då ha ni en intervju med E24 i maj svarar så här på frågan om "Duktig kvinnlig företagsledare": – Annika Falkengren. Hon har gjort ett fantastiskt jobb och samtidigt fått utstå tuff kritik.


//BB Trader

Fond på väg in i PartnerTech?

Plötsligt kom Nordea in och köpte lite aktier i PartnerTech och vips var aktien upp nära 8%. Det har liksom legat i luften ett tag. Aktien har varit rejält tillbakapressad. Nu kanske det är någon förvaltare på Nordea som vill ta in lite till en småbolagsfond eller liknande. Med tanke på den dåliga likviditeten i aktien lär det dock inte bli lätt att få in så mycket här nere.

Förra veckan gick rätt så mycket volym (för att vara Part) kring 25 kronor där Enskilda var största köpare. Det kan ju vara samma köpare som nu.

//BB Trader

BB Trader Daily 10 augusti

 • Jobless Recovery. Vem bryr sig om lite halvdåliga jobbsiffror om företagen ändå genererar bra avkastning åt ägarna. Hur kan kan man investera i amerikanska statsobligationer för att få 0,5% när du får 3-5% på Coca Cola, Procter & Gamble och Disney typ?

 • Ny storägare i Eniro? DI skriver idag om det "mystiska" kursrally som ägt rum i Eniro senaste tiden. Mer intressant är ju också vilka det är som lämnar. 10% av aktierna bytte händer i torsdags och ser man till senaste veckan så har me rän halva bolaget bytt händer. Eftersom nära 50% ligger i olika fonder så har ju i alla fall några av dem en rätt så aktiv förvaltning samtidigt som ingen ny större ägare flaggat upp. Eftersom gränsen ligger på 5% så är det dock antagligen bara samma aktier som bytt ägare några gånger. Ingen vill väl ligga lång i Eniro overnight helt enkelt...

 • Kina och fastigheter. Fastighetspriserna i Kinas 70 största städer steg 10,3 procent i juli jämfört med samma månad 2009, den lägsta takten på sex månader. Analytiker hade förväntat sig 10,.5%.

 • Handelsöverskottet blir större i Kina. Nu det största på 18 månader. Inte bra för världsekonomin om det fortsätter vidgas. Vi behöver få igång jänkarna och låta dem exportera lite. Yuanen måste bli starkare mot dollarn helt enkelt. Risk för handelskrig?

 • Remium Timing idag om EnQuest. EnQuest senast 12,65 kr: Aktien rekylerar och närmar sig ett intressant stödområde mellan 12-12,50kr. Att köpa aktien i detta intervall ger bra risk/potential. Kanaltaket i den stigande trenden finns vid 14,40kr och ditt bör aktien söka sig på sikt. Placera stop loss strax under 11,90kr.

 • 13:e självmordet? I Foxconns fabrik i Shenzhen i södra Kina har redan 12 självmord ägt rum sedan årsskiftet. Men Foxconn har också en fabrik i Kunshan i östra Kina. Där tog en kvinnlig medarbetare, Miss Liu, 22 år, livet av sig när hon hoppade ut för byggnaden i onsdags och blev därmed den 13:de självmordshopparen från IT-företaget. Foxconn uppger dock att det är oklart om det rör sig om ett självmord, skriver realtid.se.

 • Börsveckan tillbaks med sina köpråd eller var det säljråd? Igår stack flera av de aktier Börsveckan rekade i söndagens nummer upp några procent. Tretti.se gick exempelvis upp 7,2%. Jag tror det blir svårt att försvara den uppgången idag. Rapporten var inte så extremt övertygande och utsikterna något grumliga. Köprådet visade sig än en gång vara ett perfekt säljläge?


Tredje källan snart igång...


Frankrikeordern för MSAB

Idag har jag fått det bekräftat av Joel Bollö, VD för Micro Systemation, att den order om 81 system till Frankrike inte har något att göra med den upphandling på upp till 300 enheter som det florerat vissa rykten om. Den upphandlingen är alltså fortfarande aktuell och således kan det komma fler positiva nyheter framöver.

//BB Trader

Ni som vill veta mer om den upphandlingen kan läsa ett äldre inlägg här:Analysupdate BioInvent

Hittade en mycket välgjord analys på Redeye som behandlar BioInvent.

BB Trader Daily 6 augusti

 • Det finns haussare och så finns det Ola Rollén. Gårdagens rapport från Hexagon var ju bra men att den skulle dra nästan 10% var ju att ta i kanske. Ola gör ju sitt bästa för att dra kursen då han är rätt så fulltankad själv. Jag menar, hur kan Ola veta om USA och Europa är tillbaks i en normal konjunktur inom 18 månader eller att det inte är någon avmattning i Kina? Han spelar högt med sådana uttalanden. Även om jag inte var med och såklart grämer mig över det (kollade på aktien i tidig handel och var en hårsmån från att gå lång på 125) så är det ju positivt för börsklimatet i stort när ett bolag handlas upp såpass mycket. Detsamma gäller ju Eniro och PA Resources kursrörelser på slutet. Ska alla bli superhaussade nu och Stockpicker-rekarna dra aktierna 20%? Jag är fulltankad inför hösten.

 • Bara svagt ned trots svag statistik. Arbetslöshetssiffrorna idag kanske inte får den påverkan många tror. Även om de skulle komma in något sämre än väntat så kanske ingen riktigt bryr sig. Börsen brukar vara bra på att förutse framtiden och senaste tidens halvdåliga statistik kanske bara vittnar om en tillfällig svacka i återhämtningen. Den långsiktiga trenden är fortsatt positiv. Svaret på frågan får vi senare idag.

 • Kastar ut när vi är närmare än någonsin. Som bekant har jag lite aktier i Bringwell och den har ju inte direkt varit en strålande investering i år. Mycket av diskussionerna kring aktien kretsar kring ett eventuellt utköp av Validus som redan är majoritetsägare. Värt att notera är ju att vi inte lär vara längre ifrån en affär idag än vad vi var igår och därmed är det ju aningen korkat att inte sitta kvar och avvakta ett beslut från Validus i frågan. Har man varit med ned hit så är det väl lika bra att endera chansa på att få 50% upp även om nedsidan är några ören till? Jämför man med utvecklingen för ovan nämnda PA och Eniro så är det alltsom oftast så att det är efter att någon större fått nog och kastat ut som man kan börja resan uppåt. Bringwell, BioInvent och MSAB hoppas jag kan bli mina vinnare i höstmörkret.

 • Final Wedding. På lördag ska jag på sommarens tredje och sista bröllop för min del och därefter blir det någon vecka med sommartrading innan jag på allvar tar tag i mitt tradande i slutet av månaden. Med tanke på att det varit en rätt så händelserik sommar på börsen så ska det bli skönt att ha full koll igen...

 • Gårdagens bästa på BS nedan... :)

Nu blir det en runda golf för min del så jag missar callen. Ha en bra tradingdag!

//BB Trader

TA på Micro Systemation från DI


BB Trader Daily 5 augusti

 • Stark statistik men idag och imorgon ska vi på allvar testa humöret. Bra ISM och ADP igår fick USA att lyfta. Idag kommer dock mer sysselsättningsstatistik och på fredag kommer arbetslöshetssiffrorna för juli. Det blir till att överraska på den positiva sidan för att verkligen lyfta börserna.

 • Oroande signaler från Kina. Nu ska det stresstestas för prisfall på bostäder på upp till 60% istället för tidigare 30%. Igår eftermiddag fick börsen lite skrämselhicka av nyheten som kom från Bloomberg News igår. Ska bli intressant att se utfallet av testen.

 • Vad hände? Ungern? Grekland? Dubai? Fortsätter uppgången så vet man ju att nästa "kris" är ett grymt bra köpläge...

 • Diamyd på 116. BioInvent under 31. Vad är det som händer? Diamyd tecknade ett grymt bra avtal för några veckor sedan och aktien var uppe över 145 vill jag minnas. Jag är grymt besviken som aktieägare i BioInvent då aktien är nere långt under de nivåer den handlades på INNAN de positiva resultaten från Fas II studien för TB-402 presenterades men hade jag ägt Diamyd hade jag varit ännu mer besviken!!! Vet inte vilket ord som passar men ett löpsedelord som exempelvis skandal kanske?

 • My kind of news. Läste en tråd om BioInvent på Nordnets börsforum igår. Tråden behandlade det faktum att Schweiziska flaggan syntes hissad utanför BioInvents huvudkontor i Lund. Det behöver såklart inte betyda ett dugg men jag gillar aktieägare som försöker få fram vägledande information från minsta halmstrå. De som varit aktieägare en längre tid i bolaget och som bor i Lund kanske kan kommentera hur vanligt det är med den flaggan utanför kontoret? De bolag BioInvent för närvarande har avtal med är baserade i Tyskland, Belgien och USA vad jag förstår. Skicka gärna en bild till bbtrader@live.se också om ni får möjlighet.

 • API versus DOE. Igår sa API att råoljelagren minskat med 776 000 fat förra veckan men idag kom DOE att de minskat med 2,8 miljoner fat. API påstod att lagren av bensin ökat med 2,31 miljoner fat medan DOE idag sa att de ökat med 0,7 miljoner fat. Vilken pajasstatistik. Ingen av dem har någon aning.

Searching for Mobile Gold

Micro Systemation har fått två av bolagets största ordrar någonsin inom en månad och detta till två olika länder och på två olika produkter. Efter de ordrar som kommit in så har i alla fall jag höjt mina prognoser för nästa år och aktien handlas till ett p/e tal understigande 10 för nästa år.

De ordrar som kommunicerats från bolagets sida är alltså de senaste åren är alltså:

 1. Juli 2010 - 168 XRY Field Version, USA. Ordervärde = 14 MSEK
 2. Augusti 2010 - 81 XRY System, Frankrike. Ordervärde = 6,5 MSEK
 3. September 2009 - Mix av produkter, Frankrike. Ordervärde = 5,5 MSEK
 4. December 2009 - Licensförlängning Bundle Pack, Belgien. Ordervärde = 2,5 MSEK
 5. September 2009 - XRY och XACT, Brasilien. Ordervärde = 1,6 MSEK
 6. Mars 2009 - England. Ordervärde = 1,6 MSEK
 7. Mars 2010 - Östasien. Ordervärde = 1,5 MSEK
 8. November 2007 - Tyskland. Ordervärde = 1,2 MSEK

Aldrig tidigare har två så stora ordrar (eller för den delen det totala värdet) kommunicerats i ett och samma kvartal.
I artikeln som jag länkar till nedan beskrivs arbetet för polisen i Lancashire, England. De har tidigare outsourcat undersökningar av beslagtagna mobiltelefoner men insett att det numera är mer lönsamt att själva ha en avdelning som letar bevis i telefoner. Första året man började göra undersökningar själva så räknade man på att undersöka 2500 telefoner men i dagsläget ser det ut att bli mer än 4000.

Trevor som arbetar med bevissäkringen säger så här: “These days the fingerprint of someone’s life is on their phone, and the more complicated the phone the more stuff they put in them. They are a goldmine of information.”

Micro Systemations Area Manager för UK Mike Dickinson säger bland annat så här i artikeln:
"The growth in smart phones is an important driving factor too – in Dickinson’s words, they are “cannibalising the rest of the electronics sector” (think digital cameras and sat nav features increasingly available for free on mobile phones): “That means there is more and more data stored in them and a higher need to interpret that information. Geo-tagging is becoming very popular, where satellite coordinates are stored within data. When you take a picture it also embeds in the file the geodata of where you were standing at that moment. Now you can retrieve that information from smart phones.”

Tack Glepar för att du hittade artikeln. Glepars blogg hittar ni på denna adress: http://glepar.se/Dagens fångst torsdag och fredag (29-30 augusti)

Blir rätt så sparsamt med trading nu på sommaren men hann ändå med lite i slutet av förra veckan. Slog bland annat på Acando efter att insynspersoner köpt på sig en del.

BB Trader Daily 4 augusti

 • EnQuest förvärvar Stratic Energy Corporation och ökar därmed EnQuests bevisade och sannolika reserver med 7,27 miljoner fat. EnQuests 2P reserver uppgår därmed till 87,57 miljoner fat. 11,2 dollar per fat betalar man och eftersom EnQuest innan förvärvet värderades till ca 12,7 dollar fatet så borde ju (allt annat lika) aktien gå upp ca 1% på förvärvet (förvärvet är lika med ca 10% av EnQuests 2P och skillnaden i värdering ca 10%). Men man bör ju också tänka på att det kommer bli synergieffekter för bolaget då man får en större andel i Don West. EnQuest är en aktie att hålla i.

 • Oljan tuffar på och drar med sig oljebolagen. Oljan upp igår igen trots en tråkig börs. PA Resources fortsätter att stiga. Lyckas man pricka botten i de där casen så kan det gå fort. Dollarn försvagas också i rask takt vilket gynnar börserna. Vi är upp igenom 200 dagars på S&P500 och denna gången kanske vi håller? Skulle vi inte göra det kommer jag att bli orolig.

 • Många misstror Micro Systemation. Upp i förrgår på en mycket viktig order men igår var den nere på samma nivåer som innan order annonserades. Den stängde dock nära på oförändrat men det är tydligt att några aktieägare är missnöjda och i det närmaste slänger ut aktier. Jag fångade själv upp en hel del strax ovan 13 igår. Som jag tidigare påpekat så är MSAB inget bolag du äger på kvartalsbasis. De ska ha påbörjat nya redovisningsprinciper som ska jämna ut omsättning och resultat mellan kvartal för att vi som aktieägare ska slippa de stora svängningarna men jag skulle rekommendera alla mindre och nya aktieägare att sätta er in i bolaget och verkligen förstå att det kan fluktuera stort mellan kvartalen och det är bättre att försöka utvärdera den underliggande businessen (vilka produkter har de, vilka ordrar får de, vilka marginaler har de, vilka regioner säljer de i, hur kommer branschen att utvecklas och vilken potential finns det.) Jag har själv gjort grundläggande analyser och kommit fram till att aktien är köpvärd på dessa nivåer.

 • Kommer de större läkemedelsbolagen visa intresse för riktigt små aktörer? Wall Street Journal skriver att det ökade trycket på läkemedelsbolag att ta fram nya produkter driver dem att förvärva bioteknikbolags försöksmediciner som knappt hunnit testas på människor. Som jag skrivit tidigare så väntar flera nya avtal för BioInvent framöver och det bör inte dröja alltför länge innan något annonseras.

Grymt köpläge MSAB!

För tillfället har jag semester och befinner mig i närheten av Sandhamn, därav den dåliga uppdateringen på bloggen. Jag har i alla fall inte lyckats undgå dagens stora nyhet från Micro Systemation. Dagens stororder från Frankrike om 81 system värd nästan 7 miljoner kronor är bolagets andra stora order på kort tid och det kommer bli fina kvartal framöver. Att aktien bara är upp 5% på det här är förvånansvärt. Det känns inte osannolikt att Börsveckan eller Stockpicker ändrar sin syn på aktien efter senaste tidens nyheter... Som jag tidigare sagt: Köp MSAB!

RSS 2.0